Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Dziennik Truskawek


wiolasz

Recommended Posts

  • Odpowiedzi 681
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

  • 1 month później...

Ukradłam przepis na ciacho :D

Mam nadzieję, że zakalca nie bedzie

 

 

2 czubate szkl. maki

4 jaja

1.5 szkl cukru

200ml oleju

4 duze jablka

1 lyzeczka proszku do pieczenia

1 lyzeczka sody oczyszczonej

2 lyzeczki cynamonu

bakalie - ja daje orzechy

 

cale jaja ubija sie do bialosci z cukrem, a potem ciagle ubijajac dodaje sie naprzemiennie troche oleju i troche maki wymieszanec z proszkiem i soda. Na koniec dodac cynamon. Dodac jablka pokrojone w kosteczke i bakalie i wymieszac lyzka. Wylac na blache ciasto i piec w 180 stopniach ok 40 minut az patyczek drewniany po wbiciu w ciasto bedzie suchy.

 

Polewa

2 lyzki masla

2 lyzki smietany

4 lyzki cukru

2 lyzki kakao

 

maslo rozpuscic, sciagnac z ognia i dodac smietane i wymieszac, dorzucic reszte skladnikow i ciagle mieszajac doprowadzic do zagtowania, sprawdzic czy cukeir sie calkowicie rozpuscil i ostudzic. Na ostudzone ciasto wylozyc polewe :)

 

smacznego :)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Podobno nie ma zdjeć mojej kuchni, wiec uzupełniam.

Ps. proszę nie prosić mnie o zdjecia wykończenia domu, ponieważ:

A) jesli czegoś nie ma w dzienniku to nie chce mi się szukać- wyjątkiem jest ta kuchnia bo jej zdjęcia mam na wierzchu ;)

b) jeśli nie mam wiecej zdjec, to tym bardziej moje wrodzone lenistwo nie pozwoli mi na to by się trudzić i sprzątać do zdjecia :D

C) ja po prostu nie mam wykończonego domu :D:D

 

 

dobra, teraz kuchnia sprzed 3 lat

http://i582.photobucket.com/albums/ss263/wiolasz/Wykonczeniowka/DSCF0845.jpg

 

http://i582.photobucket.com/albums/ss263/wiolasz/Wykonczeniowka/DSCF0549-1.jpg

 

http://i582.photobucket.com/albums/ss263/wiolasz/Wykonczeniowka/DSCF0548-1.jpg

 

http://i582.photobucket.com/albums/ss263/wiolasz/Wykonczeniowka/DSCF0847.jpg

 

znalazłam jeszcze 1 zdjecie łazienki na górze, moze juz dawałam może nie, nie pamietam:

 

http://i582.photobucket.com/albums/ss263/wiolasz/Wykonczeniowka/DSC_0472.jpg

Edytowane przez wiolasz
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Witaj Wiolasz! Przepraszam za bezposredniosc, ale pozwolilam sobie z racji podobnych gustów , tych samych projektow domkow. W swoich truskawkach pod rzeszowem juz troszke mieszkam,niestety z roznych powodow mam jeszcze w nich duzo do zrobienia...no ale coz...przyszla pora na schody. Bardzo podobaja mi sie Twoje schody, prosze o namiary na schodziarza:)) wiem ze barierke robil maz o namiary do meza nie pytam cos wymysle innego:) pozdrawiam serdecznie iczekam na odpowiedz . Monika (moze byc na priw [email protected])
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Kiedyś się przyda :D

Pokrzywa

Tę roślinę zwykle obchodzimy szerokim łukiem, pamiętając, że parzy. Tymczasem bogactwo witamin oraz soli mineralnych, które w sobie kryje sprawia, że pokrzywa od dawien dawna wykorzystywana jest w ludowym lecznictwie. Liście rośliny dostarczają witamin A, C i K oraz witamin z grupy B, a także cynku, fosforu, jodu, krzemu, magnezu, manganu, potasu, wapnia, sodu i żelaza. Pokrzywa jest również źródłem przeciwutleniaczy, np. flawonoidów i karotenoidów, zawiera garbniki i fitosterole. Pokrzywa, ze względu na swoje właściwości moczopędne, jest zalecana przy chorobach dróg moczowych. Świeże listki rośliny usprawniają przemianę materii. Poza tym, korzystnie wpływają na pracę wątroby, pomagają obniżyć poziom glukozy we krwi, a także pobudzają czynność wydzielniczą trzustki. Z powodu wysokiej zawartości żelaza, warto jeść pokrzywę przy anemii i osłabieniu organizmu. Pokrzywa ułatwia usunięcie toksyn z organizmu, a ponadto wzmacnia włosy, paznokcie i skórę. Liście pokrzywy można ususzyć, a następnie pokruszyć i po każdym posiłku zażywać łyżeczkę proszku. Ale pokrzywę można również spożywać w sałatkach lub przygotowywać z niej zupy. Na infekcje gardła zaleca się syrop, który przygotowuje się z zmielonej w mikserze i rozdrobnionej wodą pokrzywy. Syrop dosładza się miodem i pasteryzuje ok. 15 minut.

 

Babka lancetowata

Z babki lancetowatej można zrobić herbatkę, można ją również stosować zewnętrznie. Używa się jej do płukania gardła, przemywania skóry oraz do robienia okładów. Babka słynie ze swoich właściwości przyspieszających gojenie się ran, stosuje się ją również na owrzodzenia, oparzenia, ukąszenia owadów. Babkę zaleca się przy biegunce, ma również działanie przeciwzapalne i przeciwskurczowe. Poza tym, warto po nią sięgnąć przy infekcjach, ma działanie bakteriobójcze i rozrzedza śluz, dzięki czemu łatwiej jest oczyścić drogi oddechowe. Babka lancetowata wspomaga leczenie kaszlu. Działa osłaniająco na przewód pokarmowy.

 

Perz właściwy

Perz znany jest jako środek moczopędny i odtruwający. Stosowany jest przy chorobach nerek, pęcherza oraz dróg moczowych. Perz ma właściwości przeciwgrzybiczne i żółciopędne. Można go stosować w profilaktyce miażdżycy. Poza tym, reguluje przemianę materii i obniża poziom cholesterolu. Perz jest źródłem witaminy C, olejku eterycznego, kwasu glikolowego, kwasu glicerynowego i flawonoidów. Dostarcza również łatwo przyswajalną krzemionkę, która wzmacnia naczynia krwionośne, chrząstkę oraz tkankę łączną skóry. Działaniem leczniczym wykazują się kłącza perzu, które po zebraniu należy umyć, pociąć na drobniejsze kawałki i wysuszyć. Z tak przygotowanego perzu przygotowuje się odwar. 1 łyżkę suszu zalewa się 1 szklanką wody, doprowadza do wrzenia i gotuje pod przykryciem ok. 5 minut. Przecedzony odwar pije się 2 – 3 razy dziennie

 

Chabry

W chabrach kryją się takie związki jak flawonoidy, antocyjanidyny, sole mineralne z dużą zawartością manganu oraz potasu, garbniki oraz witamina C. Flawonoidy wzmacniają odporność organizmu, mają właściwości przeciwalergiczne oraz przeciwastmatyczne, mają też korzystny wpływ na naczynia krwionośne. Antocyjanidyny ze względu na swoje właściwości przeciwutleniające, wykazują właściwości prozdrowotne. Sole mineralne pełnią funkcje budulcowe oraz regulatorowe. Mangan jest mikroelementem, który bierze udział w przemianie białkowej, tłuszczowej, węglowodanowej, jest też istotnym składnikiem krwi, odżywia nerwy oraz mózg, natomiast potas jest makroelementem, który odpowiedzialny jest za prawidłową pracę układu nerwowego, poprawia zdolność koncentracji, dostarcza komórkom substancji odżywczych, a wynosi zbędne produkty przemiany materii, bierze udział w spalaniu węglowodanów i białek. Chabry mają silne działanie moczopędne, charakteryzują się działaniem przeciwbakteryjnym oraz żółciopędnym. Naparów z chabrów używany jest w przewlekłych schorzeniach nerek. Pomocniczo stosuje się je również w stanach zapalnych kłębków i miedniczek nerkowych oraz w kamicy nerkowej, a także w niedostatecznym przepływie żółci do dwunastnicy. Zewnętrznie napar z chabrów stosowany jest przy zapaleniu brzegów powiek oraz spojówek, a także przy nadwrażliwości na intensywne promieniowanie słoneczne, ekranów telewizyjnych czy monitorów komputerowych. Napar stosuje się również do zmywania skóry głowy dotkniętej łupieżem lub grzybicą.

 

Rumianek

Jeśli żyjesz w napięciu, miewasz kolkowe bóle brzucha spowodowane stresem, jesteś nerwowa i masz problemy ze snem, rumianek jest ziołem właśnie dla ciebie. Działa rozluźniająco na system nerwowy i korzystnie wpływa na mięśnie całego organizmu, umożliwiając ich rozluźnienie. Przy problemach gastrycznych jest rozwiązaniem uniwersalnym, gdyż regulując pracę jelit, zwalcza zarówno uporczywe zaparcia, jak i rozwolnienia. Skutecznie łagodzi bóle głowy, nerwobóle, oraz bóle reumatyczne. Jest szczególnie polecany kobietom, które mają zaburzenia miesiączkowania bez wyraźnej medycznej przyczyny.

 

Krwawnik

Ziele krwawnika pobudza wydzielania soków trawiennych, działa rozkurczowo, przeciwzapalnie, hamuje drobne krwawienia w przewodzie pokarmowym i przyspiesza gojenie się ran. Znajduje więc zastosowanie w zaburzeniach trawienia i stanach zapalnych przewodu pokarmowego.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 3 months później...
  • 3 weeks później...

Ciasteczka owsiane od MALKI

 

 

No i sie wyda, że one wcale dietetyczne nie są ;)

 

Ciasteczka owsiane

14 dag mąki pszennej,

- 6 dag smalcu,

- 4 dag masła,

- 8 dag cukru,

- 1 mała torebka cukru waniliowego,

- 1 łyżeczka proszku do pieczenia,

- 1 jajko,

- płatki owsiane,

- powidła śliwkowe

 

 

Smalec, masło, cukier i cukier waniliowy utrzeć na jednolitą masę, wbić jajko i dobrze wyrobić, dodać mąkę z proszkiem do pieczenia i jeszcze raz dobrze wyrobić dodać płatki owsiane (tyle ile przyjmie ciasto.Nabierać ciasto na rękę i formować małe kulki i obtoczyć w płatkach,lekko rozpłaszczyć ręką, zrobić wgłębienie i dać marmoladę, ciastka układać na wysmarowanej blaszce i upiec na złoty kolor, w temp. 150/160 st. (około 10-15 min zalezy od grubości ciasteczka)

Jest jeszcze opcja bez rozgniatania. W kulce robi sie wgłębienie i do niego wkłada powidła, ciasteczko się rozpłynie pod wpływem temperatury, ale nie bedzie tak fajnie wypieczone i chrupiące.

 

Z dzieciństwa pamiętam,że nazywaliśmy je momenty, bo moment i znikały :)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 weeks później...
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 1 month później...

Ciasto na pizzę

http://palcelizac.gazeta.pl/palcelizac/1,110783,11389719,Pizza.html?as=2&startsz=x

 

(proporcje na 4 placki)

 

500 g mąki pszennej typ 550

 

250 ml letniej

 

50 ml oliwy

 

20 g świeżych drożdży piwnych

 

3/4 łyżki cukru

 

15 g soli

 

 

 

Drożdże wymieszaj z wodą, cukrem, solą i oliwą, następnie połącz z mąką i wyrób elastyczne, miękkie ciasto. Podziel na cztery części, przełóż do oprószonych mąką misek, przykryj je ściereczką i odstaw do wyrośnięcia w ciepłe, nieprzewiewne miejsce na 3-4 godziny.

 

Po tym czasie wyrośniętą porcję ciasta rozwałkuj na oprószonym mąką blacie na cienki placek o średnicy ok. 32 cm, przełóż na blachę do pieczenia lub specjalną kratkę do pieczenia pizzy. Jeśli używasz kamienia, oprósz go mąką i przygotuj ulubioną pizzę.

 

Pizza Margherita (Angelo)

 

1 porcja ciasta na pizzę (przepis na ciasto podaliśmy na początku artykułu)

 

80 g pulpy pomidorowej doprawionej oregano i solą (sosu pomidorowego, nie keczupu lub koncentratu)

 

80 g startej na tarce o grubych oczkach mozzarelli

Przygotuj pizzę według instrukcji z przepisu na ciasto do pizzy. Cienko rozprowadź na placku sos pomidorowy (zachowaj 1 cm odstęp od brzegu placka) i posyp mozarellą. Pizzę wstaw do pieca rozgrzanego najlepiej do 270 st. (lub 350 st. C - jeśli masz dostęp do profesjonalnego pieca). Piecz 13-15 minut.

 

Pizza Fantasia (Julia)

 

1 porcja ciasta na pizzę (przepis na ciasto podaliśmy na początku artykułu)

80 g pulpy pomidorowej doprawionej oregano i solą (sosu pomidorowego, nie keczupu lub koncentratu)

 

80 g startej na tarce o grubych oczkach mozzarelli

 

8 obranych, ugotowanych krewetek

 

15 czarnych oliwek

 

1 jajo na twardo

 

2 plastry szynki gotowanej

 

lub inne ulubione składniki: salami, anchois, ostra papryczka, pieczarki etc.

 

Przygotuj pizzę według instrukcji z przepisu na ciasto do pizzy. Plastry szynki pokrój w kostkę, jajko i oliwki pokrój w plasterki. Cienko rozprowadź na placku sos pomidorowy (zachowaj 1 cm odstęp od brzegu placka), posyp mozarellą, a następnie rozłóż dowolne składniki. Pizzę wstaw do pieca rozgrzanego najlepiej do 270 st. (lub 350 st. C - jeśli masz dostęp do profesjonalnego pieca). Piecz 13-15 minut.

 

Pizza Giancarlo z rukolą i szynką

 

1 porcja ciasta na pizzę (przepis na ciasto podaliśmy na początku artykułu)

 

80 g startej na tarce o grubych oczkach mozzarelli

 

50 g śmietany 36-proc.

 

30 g rukoli

 

4 plastry szynki parmeńskiej

 

Przygotuj pizzę według instrukcji z przepisu na ciasto do pizzy, cienko rozprowadź na cieście śmietanę (zachowaj 1 cm odstęp od brzegu placka) i posyp mozarellą. Pizzę wstaw do pieca rozgrzanego najlepiej do 270 st. (lub 350 st. C - jeśli masz dostęp do profesjonalnego pieca). Piecz 13-15 minut. Na gorącej pizzy rozłóż rukolę, a na wierzch szynkę.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Odpowiedz w tym wątku

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.




×
×
  • Dodaj nową pozycję...