b_stroz 17.08.2011 17:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Sierpnia 2011 a tak ma wyglądać mój kominek- jeszcze tylko pomalować muszę i będzie piękny:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wiolasz 18.08.2011 04:16 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Sierpnia 2011 Ładny, tylko mało widoczny, nie da się wiekszych zdjęc wrzucić?Co do blachy i płytek to nie mam nic takiego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kuracja 20.08.2011 17:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Sierpnia 2011 Hej. Widzę tutaj tętni życiem, a ja dopiero wczoraj znalazłem chwilę na uzupełnienie swoje galerii Nie mam czasu, praca - budowa - spanie. Ech. Zastanawiam sie już nad kaflami. Nie macie jakiś ciekawych odnośników ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mki1719508566 20.08.2011 17:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Sierpnia 2011 Kafle kominkowe ? Zobacz na naszej stronie są katalogi .. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
b_stroz 22.08.2011 16:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Sierpnia 2011 Witajcie:) nareszcie po wielu nerwach prawie mamy łazienkę górną. Prawie bo jeszcze tylko blat i lustro i finał!!!!!!!!!!!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
b_stroz 22.08.2011 16:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Sierpnia 2011 aaa i parę zdjęć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kuracja 22.08.2011 18:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Sierpnia 2011 piec kaflowy lub gliniany jeszcze się zastanawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wiolasz 23.08.2011 05:07 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Sierpnia 2011 Bardzo prosze o przeniesienie sie do komentarzy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
b_stroz 23.08.2011 05:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Sierpnia 2011 Wiolasz gdzie są te komentarze, pokieruj mnie bo pewno gafę popełniam i wklejam sobie u Ciebie coś swojego. Sorki- nie mogę rozgryxć tego forum:( Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wiolasz 23.08.2011 05:35 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Sierpnia 2011 Link do komentarzy są w moim podpisie, ale dla ułatwienia podamhttp://forum.muratordom.pl/showthread.php?70362-Komentarze-do-dziennika-Truskawek/page608 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wiolasz 24.09.2011 16:42 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Września 2011 Ukradłam przepis na ciacho Mam nadzieję, że zakalca nie bedzie 2 czubate szkl. maki 4 jaja 1.5 szkl cukru 200ml oleju 4 duze jablka 1 lyzeczka proszku do pieczenia 1 lyzeczka sody oczyszczonej 2 lyzeczki cynamonu bakalie - ja daje orzechy cale jaja ubija sie do bialosci z cukrem, a potem ciagle ubijajac dodaje sie naprzemiennie troche oleju i troche maki wymieszanec z proszkiem i soda. Na koniec dodac cynamon. Dodac jablka pokrojone w kosteczke i bakalie i wymieszac lyzka. Wylac na blache ciasto i piec w 180 stopniach ok 40 minut az patyczek drewniany po wbiciu w ciasto bedzie suchy. Polewa 2 lyzki masla 2 lyzki smietany 4 lyzki cukru 2 lyzki kakao maslo rozpuscic, sciagnac z ognia i dodac smietane i wymieszac, dorzucic reszte skladnikow i ciagle mieszajac doprowadzic do zagtowania, sprawdzic czy cukeir sie calkowicie rozpuscil i ostudzic. Na ostudzone ciasto wylozyc polewe smacznego Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wiolasz 26.09.2011 16:40 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Września 2011 (edytowane) Podobno nie ma zdjeć mojej kuchni, wiec uzupełniam. Ps. proszę nie prosić mnie o zdjecia wykończenia domu, ponieważ: A) jesli czegoś nie ma w dzienniku to nie chce mi się szukać- wyjątkiem jest ta kuchnia bo jej zdjęcia mam na wierzchu b) jeśli nie mam wiecej zdjec, to tym bardziej moje wrodzone lenistwo nie pozwoli mi na to by się trudzić i sprzątać do zdjecia C) ja po prostu nie mam wykończonego domu :D dobra, teraz kuchnia sprzed 3 lat http://i582.photobucket.com/albums/ss263/wiolasz/Wykonczeniowka/DSCF0845.jpg http://i582.photobucket.com/albums/ss263/wiolasz/Wykonczeniowka/DSCF0549-1.jpg http://i582.photobucket.com/albums/ss263/wiolasz/Wykonczeniowka/DSCF0548-1.jpg http://i582.photobucket.com/albums/ss263/wiolasz/Wykonczeniowka/DSCF0847.jpg znalazłam jeszcze 1 zdjecie łazienki na górze, moze juz dawałam może nie, nie pamietam: http://i582.photobucket.com/albums/ss263/wiolasz/Wykonczeniowka/DSC_0472.jpg Edytowane 26 Września 2011 przez wiolasz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Stokrotkam32 29.09.2011 12:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Września 2011 Witaj Wiolasz! Przepraszam za bezposredniosc, ale pozwolilam sobie z racji podobnych gustów , tych samych projektow domkow. W swoich truskawkach pod rzeszowem juz troszke mieszkam,niestety z roznych powodow mam jeszcze w nich duzo do zrobienia...no ale coz...przyszla pora na schody. Bardzo podobaja mi sie Twoje schody, prosze o namiary na schodziarza:)) wiem ze barierke robil maz o namiary do meza nie pytam cos wymysle innego:) pozdrawiam serdecznie iczekam na odpowiedz . Monika (moze byc na priw [email protected]) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wiolasz 02.10.2011 10:38 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Października 2011 Kiedyś się przyda Pokrzywa Tę roślinę zwykle obchodzimy szerokim łukiem, pamiętając, że parzy. Tymczasem bogactwo witamin oraz soli mineralnych, które w sobie kryje sprawia, że pokrzywa od dawien dawna wykorzystywana jest w ludowym lecznictwie. Liście rośliny dostarczają witamin A, C i K oraz witamin z grupy B, a także cynku, fosforu, jodu, krzemu, magnezu, manganu, potasu, wapnia, sodu i żelaza. Pokrzywa jest również źródłem przeciwutleniaczy, np. flawonoidów i karotenoidów, zawiera garbniki i fitosterole. Pokrzywa, ze względu na swoje właściwości moczopędne, jest zalecana przy chorobach dróg moczowych. Świeże listki rośliny usprawniają przemianę materii. Poza tym, korzystnie wpływają na pracę wątroby, pomagają obniżyć poziom glukozy we krwi, a także pobudzają czynność wydzielniczą trzustki. Z powodu wysokiej zawartości żelaza, warto jeść pokrzywę przy anemii i osłabieniu organizmu. Pokrzywa ułatwia usunięcie toksyn z organizmu, a ponadto wzmacnia włosy, paznokcie i skórę. Liście pokrzywy można ususzyć, a następnie pokruszyć i po każdym posiłku zażywać łyżeczkę proszku. Ale pokrzywę można również spożywać w sałatkach lub przygotowywać z niej zupy. Na infekcje gardła zaleca się syrop, który przygotowuje się z zmielonej w mikserze i rozdrobnionej wodą pokrzywy. Syrop dosładza się miodem i pasteryzuje ok. 15 minut. Babka lancetowata Z babki lancetowatej można zrobić herbatkę, można ją również stosować zewnętrznie. Używa się jej do płukania gardła, przemywania skóry oraz do robienia okładów. Babka słynie ze swoich właściwości przyspieszających gojenie się ran, stosuje się ją również na owrzodzenia, oparzenia, ukąszenia owadów. Babkę zaleca się przy biegunce, ma również działanie przeciwzapalne i przeciwskurczowe. Poza tym, warto po nią sięgnąć przy infekcjach, ma działanie bakteriobójcze i rozrzedza śluz, dzięki czemu łatwiej jest oczyścić drogi oddechowe. Babka lancetowata wspomaga leczenie kaszlu. Działa osłaniająco na przewód pokarmowy. Perz właściwy Perz znany jest jako środek moczopędny i odtruwający. Stosowany jest przy chorobach nerek, pęcherza oraz dróg moczowych. Perz ma właściwości przeciwgrzybiczne i żółciopędne. Można go stosować w profilaktyce miażdżycy. Poza tym, reguluje przemianę materii i obniża poziom cholesterolu. Perz jest źródłem witaminy C, olejku eterycznego, kwasu glikolowego, kwasu glicerynowego i flawonoidów. Dostarcza również łatwo przyswajalną krzemionkę, która wzmacnia naczynia krwionośne, chrząstkę oraz tkankę łączną skóry. Działaniem leczniczym wykazują się kłącza perzu, które po zebraniu należy umyć, pociąć na drobniejsze kawałki i wysuszyć. Z tak przygotowanego perzu przygotowuje się odwar. 1 łyżkę suszu zalewa się 1 szklanką wody, doprowadza do wrzenia i gotuje pod przykryciem ok. 5 minut. Przecedzony odwar pije się 2 – 3 razy dziennie Chabry W chabrach kryją się takie związki jak flawonoidy, antocyjanidyny, sole mineralne z dużą zawartością manganu oraz potasu, garbniki oraz witamina C. Flawonoidy wzmacniają odporność organizmu, mają właściwości przeciwalergiczne oraz przeciwastmatyczne, mają też korzystny wpływ na naczynia krwionośne. Antocyjanidyny ze względu na swoje właściwości przeciwutleniające, wykazują właściwości prozdrowotne. Sole mineralne pełnią funkcje budulcowe oraz regulatorowe. Mangan jest mikroelementem, który bierze udział w przemianie białkowej, tłuszczowej, węglowodanowej, jest też istotnym składnikiem krwi, odżywia nerwy oraz mózg, natomiast potas jest makroelementem, który odpowiedzialny jest za prawidłową pracę układu nerwowego, poprawia zdolność koncentracji, dostarcza komórkom substancji odżywczych, a wynosi zbędne produkty przemiany materii, bierze udział w spalaniu węglowodanów i białek. Chabry mają silne działanie moczopędne, charakteryzują się działaniem przeciwbakteryjnym oraz żółciopędnym. Naparów z chabrów używany jest w przewlekłych schorzeniach nerek. Pomocniczo stosuje się je również w stanach zapalnych kłębków i miedniczek nerkowych oraz w kamicy nerkowej, a także w niedostatecznym przepływie żółci do dwunastnicy. Zewnętrznie napar z chabrów stosowany jest przy zapaleniu brzegów powiek oraz spojówek, a także przy nadwrażliwości na intensywne promieniowanie słoneczne, ekranów telewizyjnych czy monitorów komputerowych. Napar stosuje się również do zmywania skóry głowy dotkniętej łupieżem lub grzybicą. Rumianek Jeśli żyjesz w napięciu, miewasz kolkowe bóle brzucha spowodowane stresem, jesteś nerwowa i masz problemy ze snem, rumianek jest ziołem właśnie dla ciebie. Działa rozluźniająco na system nerwowy i korzystnie wpływa na mięśnie całego organizmu, umożliwiając ich rozluźnienie. Przy problemach gastrycznych jest rozwiązaniem uniwersalnym, gdyż regulując pracę jelit, zwalcza zarówno uporczywe zaparcia, jak i rozwolnienia. Skutecznie łagodzi bóle głowy, nerwobóle, oraz bóle reumatyczne. Jest szczególnie polecany kobietom, które mają zaburzenia miesiączkowania bez wyraźnej medycznej przyczyny. Krwawnik Ziele krwawnika pobudza wydzielania soków trawiennych, działa rozkurczowo, przeciwzapalnie, hamuje drobne krwawienia w przewodzie pokarmowym i przyspiesza gojenie się ran. Znajduje więc zastosowanie w zaburzeniach trawienia i stanach zapalnych przewodu pokarmowego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wiolasz 21.01.2012 14:33 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2012 W domu po 3 latach pojawiać sie zaczynają firanki w oknach... W sypialni http://i582.photobucket.com/albums/ss263/wiolasz/Wykonczeniowka/DSC_0595.jpg http://i582.photobucket.com/albums/ss263/wiolasz/Wykonczeniowka/DSC_0596.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wiolasz 08.02.2012 06:35 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2012 Ciasteczka owsiane od MALKI No i sie wyda, że one wcale dietetyczne nie są Ciasteczka owsiane 14 dag mąki pszennej, - 6 dag smalcu, - 4 dag masła, - 8 dag cukru, - 1 mała torebka cukru waniliowego, - 1 łyżeczka proszku do pieczenia, - 1 jajko, - płatki owsiane, - powidła śliwkowe Smalec, masło, cukier i cukier waniliowy utrzeć na jednolitą masę, wbić jajko i dobrze wyrobić, dodać mąkę z proszkiem do pieczenia i jeszcze raz dobrze wyrobić dodać płatki owsiane (tyle ile przyjmie ciasto.Nabierać ciasto na rękę i formować małe kulki i obtoczyć w płatkach,lekko rozpłaszczyć ręką, zrobić wgłębienie i dać marmoladę, ciastka układać na wysmarowanej blaszce i upiec na złoty kolor, w temp. 150/160 st. (około 10-15 min zalezy od grubości ciasteczka) Jest jeszcze opcja bez rozgniatania. W kulce robi sie wgłębienie i do niego wkłada powidła, ciasteczko się rozpłynie pod wpływem temperatury, ale nie bedzie tak fajnie wypieczone i chrupiące. Z dzieciństwa pamiętam,że nazywaliśmy je momenty, bo moment i znikały Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wiolasz 19.02.2012 11:03 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2012 Mam w końcu pufę-skrzynię zrobioną. Miała być turkusowa, jak zasłony w sypialni ale w końcu wzięlismy bardziej uniwersalny-ciemny grafit http://i582.photobucket.com/albums/ss263/wiolasz/Wykonczeniowka/DSC_0647.jpg http://i582.photobucket.com/albums/ss263/wiolasz/Wykonczeniowka/DSC_0644.jpg http://i582.photobucket.com/albums/ss263/wiolasz/Wykonczeniowka/DSC_0645.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wiolasz 24.03.2012 07:01 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Marca 2012 Ciasto na pizzęhttp://palcelizac.gazeta.pl/palcelizac/1,110783,11389719,Pizza.html?as=2&startsz=x (proporcje na 4 placki) 500 g mąki pszennej typ 550 250 ml letniej 50 ml oliwy 20 g świeżych drożdży piwnych 3/4 łyżki cukru 15 g soli Drożdże wymieszaj z wodą, cukrem, solą i oliwą, następnie połącz z mąką i wyrób elastyczne, miękkie ciasto. Podziel na cztery części, przełóż do oprószonych mąką misek, przykryj je ściereczką i odstaw do wyrośnięcia w ciepłe, nieprzewiewne miejsce na 3-4 godziny. Po tym czasie wyrośniętą porcję ciasta rozwałkuj na oprószonym mąką blacie na cienki placek o średnicy ok. 32 cm, przełóż na blachę do pieczenia lub specjalną kratkę do pieczenia pizzy. Jeśli używasz kamienia, oprósz go mąką i przygotuj ulubioną pizzę. Pizza Margherita (Angelo) 1 porcja ciasta na pizzę (przepis na ciasto podaliśmy na początku artykułu) 80 g pulpy pomidorowej doprawionej oregano i solą (sosu pomidorowego, nie keczupu lub koncentratu) 80 g startej na tarce o grubych oczkach mozzarelliPrzygotuj pizzę według instrukcji z przepisu na ciasto do pizzy. Cienko rozprowadź na placku sos pomidorowy (zachowaj 1 cm odstęp od brzegu placka) i posyp mozarellą. Pizzę wstaw do pieca rozgrzanego najlepiej do 270 st. (lub 350 st. C - jeśli masz dostęp do profesjonalnego pieca). Piecz 13-15 minut. Pizza Fantasia (Julia) 1 porcja ciasta na pizzę (przepis na ciasto podaliśmy na początku artykułu)80 g pulpy pomidorowej doprawionej oregano i solą (sosu pomidorowego, nie keczupu lub koncentratu) 80 g startej na tarce o grubych oczkach mozzarelli 8 obranych, ugotowanych krewetek 15 czarnych oliwek 1 jajo na twardo 2 plastry szynki gotowanej lub inne ulubione składniki: salami, anchois, ostra papryczka, pieczarki etc. Przygotuj pizzę według instrukcji z przepisu na ciasto do pizzy. Plastry szynki pokrój w kostkę, jajko i oliwki pokrój w plasterki. Cienko rozprowadź na placku sos pomidorowy (zachowaj 1 cm odstęp od brzegu placka), posyp mozarellą, a następnie rozłóż dowolne składniki. Pizzę wstaw do pieca rozgrzanego najlepiej do 270 st. (lub 350 st. C - jeśli masz dostęp do profesjonalnego pieca). Piecz 13-15 minut. Pizza Giancarlo z rukolą i szynką 1 porcja ciasta na pizzę (przepis na ciasto podaliśmy na początku artykułu) 80 g startej na tarce o grubych oczkach mozzarelli 50 g śmietany 36-proc. 30 g rukoli 4 plastry szynki parmeńskiej Przygotuj pizzę według instrukcji z przepisu na ciasto do pizzy, cienko rozprowadź na cieście śmietanę (zachowaj 1 cm odstęp od brzegu placka) i posyp mozarellą. Pizzę wstaw do pieca rozgrzanego najlepiej do 270 st. (lub 350 st. C - jeśli masz dostęp do profesjonalnego pieca). Piecz 13-15 minut. Na gorącej pizzy rozłóż rukolę, a na wierzch szynkę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wiolasz 26.03.2012 11:03 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Marca 2012 Hej iskawk, fajnie to wyszło wszystko, teraz jak juz wszystko pokończone to aż inaczej się mieszka, co? ps. czy mogę Cie prosić abyś przeniosła swoje wpisy do komentarzy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
iskawk 27.03.2012 15:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Marca 2012 Nie mam pojęcia jak to zrobić!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.