Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Dziennik Truskawek


wiolasz

Recommended Posts

  • Odpowiedzi 681
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

TARAS ;)

 

http://i582.photobucket.com/albums/ss263/wiolasz/Summer garden 2011/DSC_0106.jpg

 

http://i582.photobucket.com/albums/ss263/wiolasz/Summer garden 2011/DSC_0105.jpg

 

http://i582.photobucket.com/albums/ss263/wiolasz/Summer garden 2011/DSC_0104.jpg

 

http://i582.photobucket.com/albums/ss263/wiolasz/Summer garden 2011/DSC_0103.jpg

 

Myślimy nad barierkami jeszcze ale nie wiem czy chcę faktycznie, jak już się zdecydujemy to dopiero na wiosnę, teraz na zimę nie ma sensu. No i schodki obowiązkowo..

Edytowane przez wiolasz
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 1 month później...

Nowa odsłona salonu, a właściwie części jadalni, bo salon juz tylko dla oczy prywatnych ;) Skończone już są moimi własnymi rączkami zasłony i całość jakoś ma ręce i nogi teraz. Choć przyznam, że salon trochę sie zmniejszył i zagracił jakby...

 

http://i582.photobucket.com/albums/ss263/wiolasz/Wykonczeniowka/DSC_0324.jpg

Edytowane przez wiolasz
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 weeks później...
  • 3 weeks później...

Interesują mnie te drzwiczki-żaluzja do przedpokoju, zeby zakryć skrzynke prądową. Tylko skąd i gdzie?

http://wnetrza.onet.pl/foto/wymarzone-mieszkanie-moniki-i-bartosza,5302185,13098423,foto-male.html

 

dla Wioli.JPG

Edytowane przez wiolasz
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 3 weeks później...

Idą święta, a ponieważ nie mogę wykręcić się pracą zawodową, czas wziąc się za ciasteczka i pierniczki.. Na szczęście nie muszę sama przygotowywać świątecznej wyżerki, ale ciastkami mogłabym komuś zaimponować, chociać raz ;)

 

http://www.mojewypieki.com/przepis/pierniczki-jak-alpejskie----

 

http://www.mojewypieki.com/przepis/lebkuchen

 

Pierniczki

1,25 kg mąki

40 dag cukru ( myślę, że cukru można mniej )

25 dag miodu

5-10dag tłuszczu

2 jaja

1 1/2 dag sody

1 łyżeczka przypraw- goździki , cynamon, gałka muszkatołowa

lub 1 paczka przypraw

 

i tu nie byłabym sobą :no:jakbym nie namieszała :p

powinno się 2 dag cukru silnie zrumienić na patelni potem wlać w to 1/8l wody i zagotować ....zasypać karmel cukrem , gdy cukier się rozpuści dodać miód , przyprawy , zagotować , ostudzić.......i tu przerwę na moje ulubione zajęcie :rolleyes:czyli mieszanie w głowach ....robię pierniki od wojny :rotfl:ale niedawno natknęłam sie na wieści ,że karmel w chlebie jest bardzo zły ( a karmelem niektóre chleby zabarwiają albo im smaku dodają )......no to moje pytanie :confused: czy w piernikach tez zły .....no to jakby był zły to myśle ,żeby zrobić tak : zagotować te 1/8 l wody i dalej postępować jak wyżej .........po przestudzeniu przesiać mąkę ( część odłożyć na podsypywanie, ja nie odkładam :) ) dodac miód z cukrem sodę jaja tłuszcz.... zagnieść jak za rzadkie dodac mąki , jak za geste dolac wody , zostawic na 30 min ...wycinac pierniczki

 

 

 

to jest przepis na krajankę piernikową , czyli robi sie dwa placki o grubości 1-1 1/2 cm smaruje dokładnie żółtkiem i piecze w dobrze nagrzanym piekarniku 25-30 min , po ostudzeniu przekłada gorącą gęstą marmoladą , składając spodami do środka , przycisnąć obciążoną deseczką, na drugi dzień można krajać :D a jak sie kto uprze na pierniczki to z tego ciasta robi se różności , układa w dobrze nagrzanym piekarniku i piecze 15-20 min uważając żeby nie przypalic , bo to bardzo proste , potem te pierniczki do miski i oblać je lukrem ugotowanym do "nitki" i wyłożyć na stolnice w jednej warstwie do wyschnięcia ...ja to robię troche inaczej ....rozkładam pierniki na stole i mazam tym lukrem szerokim pędzlem i szybko posypuję różnymi kolorowymi posypkami lub układam na nich misterne wzorki

 

Muffiny czekoladowe, ktore zawsze wychodza :smile: W nawiasie moje modyfikacje na opcje zdrowsza, ktora tez zawsze wychodzi)

 

Skladniki suche:

 

1 i 1/2 szklanki maki pszennej 450 - 650 (ja dodaje 1 szklanke maki pelnoziarnistej i 1/2 maki pszennej 650)

3/4 szklanki curku (dodaje stevie + dwie lyzeczki cukru trzcinowego)

2 lyzeczki sody (mozna proszek do pieczenia, ale ja proszku nie lubie ;))

 

Skladniki mokre:

 

100g czarnej czekolady (ok. 70 - 80%)

1 szklanka mleka

2 jaja

1/2 szklanki oleju (ja dodaje mniej niz 1/3 ale za to zwiekszam skladniki o jedno jajo)

 

 

1/2 czekolady rozpuszczamy w malej ilosci podgrzanego mleka, a reszte czekolady siekamy na kawalki. Nastepnie szybko mieszamy wszystkie skladniki mokre: rozpuszczona czekolade, mleko, olej, jaja oraz pokruszone kawalki czekolady.

Osobno mieszamy skladniki suche, nastepnie laczymy szybko i niedbale suche z mokrymi, wypelniamy muffinkowe foremki do 2/3 wysokosci i wsadzamy do piekarnika nagrzanego na 190 st. na 25 minut :smile:

I gotowe!

 

Powyzszy przepis mozna modyfikowac i np. dodac jeszcze przyprawe do piernika i wyjda bardzo pierniczkowe muffinki, albo zamiast pokruszonej czekolady dodac do kazdej muffiny (przed pieczeniem ) np. po 2 - 3 zamrozone wisnie. Bedzie pysznie!

 

Mozna tez zrobic muffiny "biale" bez czekolady ale dodac po wypelnieniu w 1/3 foremki odrobine nutelli i na to polozyc reszte ciasta. Generalnie mozna modyfikowac wg wlasnego uznania :lol2: Z mrozonymi jagodami, malinami itp. itd. Wazne tylko aby owocow NIE rozmrazac przed pieczeniem bo brzydko zafarbuja ciasto :(

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 1 month później...

Szarlotka

 

Składniki:

 

Ciasto:

2 1/2 szklanki mąki

3/4 szklanki cukru

1 margaryna

4 żółtka

1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

olejek rumowy

 

Beza:

3/4 szklanki (do bezy)

4 białka

 

Masa jabłkowa:

1 1/2 kg jabłek

3/4 szklanki cukru

1/2 szklanki bułki tartej

cynamon

 

Przygotowanie:

Wszystkie składniki ciasta zagnieść.

Jeżeli ciasto jest za suche to można dodać kilka łyżek śmietany.

Ciasto wstawić do zamrażalnika na pól godziny.

W tym czasie przygotowujemy masę jabłkową.

Jabłka obrać i zetrzeć na tarce, dodać cukier, cynamon i bułkę tartą.

Dla bardziej cierpliwych proponuję pokroić jabłka na kawałki i rozgotować a następnie dodać resztę składników.

Blaszkę prostokątną wysmarować margaryna i wysypać bułką tartą.

Na to zetrzeć 3/4 ciasta i lekko posypać bułką tartą.

Wyłożyć masę jabłkową.

Następnie ubijamy na sztywno białka i dodajemy cukier.

Pianę bezową wykładamy na jabłka .Na wierzch trzemy resztę ciasta.

Pieczemy w temperaturze 175stopni okolo 45-60min.

Po upieczeniu wystygnięte ciasto posypać cukrem pudrem lub polać lukrem!

Smacznego!

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

OD MALKI- MARYNOWANY SER FETA

 

Feta jest taka z kostki , kroję ją ciepłym, mokrym (!!!!) nożem - metodą prób i błędów opanowałam krojenie,niestety strasznie się kruszy, lub ma nierówne brzegi,które się ciapią później.

No więc jak pokroisz fetę to najtrudniejszą część masz za sobą :lol:

Zalewa i teraz dwie wersje do krótkiego przechowywania oliwa z oliwek

do długiego-oliwa z oliwek pół na pół z olejem (ja daję rzepakowy-jest bez smaku) -ale o tym za chwile :)

Do oliwy (mieszanki oleju z oliwą) wciskam czosnek roztarty z solą i niech sobie postoi z godzinę, dwie.Potem odłowić czosnek , ja po prostu przelewam przez sitko. Wrzucić do zalewy całe ząbki czosnku-czym mniejsze tym lepsze, wsypać suszoną bazylie, lub drobno posiekaną swieżą, trochę sproszkowanej papryki (wedle smaku- ja dałam słodką) i w wersji na już włożyć ser i gotowe.

W wersji na za tydzień, albo za miesiąc, podgrzać mieszankę oleju i oliwy czosnku z przyprawami i do goracej zalewy włożyć ser, szybko zakręcić. gotowe:)

 

Jak wyjesz sam ser, to zalewę mozesz wykorzystać jeszcze raz -serio, będzie jeszcze bardziej aromatyczna, ale tylko ta wersję nie gotowaną.

Aaaaa,ja czasem daję jeszcze oliwki z papryką, lub kapary.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 3 weeks później...

Zima 2012/2013 w Hermanowej. To jest to co uwielbiam, taka własnie Ona powinna być: śnieżna, mroźna i słoneczna :D

http://i582.photobucket.com/albums/ss263/wiolasz/Rodzinka/DSC_0644.jpg

 

[img]http://i582.photobucket.com/albums/ss263/wiolasz/Rodzinka/DSC_0643.jpg[/img]

 

[img]http://i582.photobucket.com/albums/ss263/wiolasz/Rodzinka/DSC_0640-1.jpg[/img]

http://i582.photobucket.com/albums/ss263/wiolasz/Rodzinka/DSC_0636.jpg

 

[img]http://i582.photobucket.com/albums/ss263/wiolasz/Rodzinka/DSC_0631.jpg

[img]http://i582.photobucket.com/albums/ss263/wiolasz/Rodzinka/DSC_0625.jpg

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Witam !!! My z mężem przymierzamy sie do budowy truskawek. Dopiero jesteśmy na etapie złatwiania wszystkich potrzebnych dokumentów. Czytałam twój dziennik i spodobały mi sie Twoje aranżacje pomieszczeń. Przeczytałam na samym poczatku dziennika że jesteś z okolic rzeszowa bardzo mnie to cieszy poniewaz my też jesteśmy z tych okolic. Bardzo chcialabym zobaczyc Twoj domek bo jesteśmy z mezem ciekawi jak to wszystko wyglada w rzeczywistości. jeśli była by taka możliwosc to czy moglibyśmy przyjechać do was pooglądać i porozmawiać co dzisiaj zmienilibyście w tym projekcie jak juz tam mieszkacie.Pisze tutaj bo nie wiem gdzie indziej. Jakby co to prosze o kontakt to jest mój adres e-mailowy : [email protected] z góry dziękuje

Piekny macie domek :rolleyes:

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Hejka

cieszę sie ze się odzywasz i dziekuję za komplementy. Oczywiście nie przeszkadza mi "zwiedzanie" naszego domu, nawet nie pobieraram opłat za wstęp ;) Zapraszamy serdecznie, ale chyba bliżej wiosny, bo teraz z czasem u nas krucho. Tak naprawdę to zostają weekendy, bo w tygodniu ciągle coś wyskakuje do załatwienia czy podjechania gdzieś, a weekendy jakies takie zajęte też. Odezwij się proszę na przełomie lutego/marca, a najlepiej wyślij mi na PW nr telefonu do Ciebie, to może jakoś uda się zgrać wczesniej. Zawsze to lepiej na żywo zobaczyć niż na zdjęciach ;)

 

pozdrawiamy

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Odpowiedz w tym wątku

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.




×
×
  • Dodaj nową pozycję...