Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Dziennik Truskawek

wiolasz

Recommended Posts

Witam wszystkich czytających...Od dłuższego czasu zbieram sie żeby pisac ale nie wiem jak. I co. Żeby napisać czemu kupiliśmy działkę, to nie wiem: wstyd ale jakoś samo z siebie wyszło, że zaczełam przeglądać ogłoszenia. Najpierw korzystaliśmy z pomocy agencji ale to prawda co mówią wiec zrezygnowaliśmy. Znaleźlismy piekną działeczke, kupiliśmy szybko i jak sie okazało od super ludzi, którzy do dziś służą nam radą na tematy budowlane :lol: .

Warunki zabudowy już mamy od poprzednich właścicieli. Działeczka kupiona wiec czas wszystko załatwiać. I tu sie zaczyna jak i u wiekszosci...A ja wszędzie słyszę: czy ty wiesz co to znaczy mieszkać w swoim domu? palenie, dbanie o wszystko wokół i w środku...Może i nie wiem, ale całe życie wychowana byłam w domu jednorodzinnym to sama też chcę mieć. A co? A na dodatek mieszkam w bloku więc wiem, czego nie chcę.

Jako że mój mąż pracuje a ja nie, zajęłam sie załatwianiem wszystkiego co trzeba. Ale zanim ja sie dowiem co trzeba, to taką blondynkę muszę udawać we wszystkich urzędach...szczękościsku od uśmiechów też dostaję...

No i teraz przyznam: nie idzie tak źle. Wpis do ewidencji załatwiony w przyspieszonym tempie (chyba wyglądałam na zagubioną), dziecko zresztą właziło za biurka urzędnikom :D . Wczoraj musiałam złożyc brakujący podpis w gminie na wniosku o przeniesienie WZ a dzis z rańca tel. ze mogę odebrać lub odeślą pocztą. Mąż dzwonił do energetyki, to już możemy składać papiery o war. techn. Tylko jeszcze nie wiem jaka taryfa, czy budowlana czy nie?? niech on sie martwi, ja tylko kobietą jestem...

A dzis juz przyniosłam do domciu projekcik.. :D Serducho sie raduje..

• Odpowiedzi 681
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Siedzę i myśle. I nic tylko mysle...monotematyczna sie stałam, nawet po seksie gadam z moim o domu :oops: wstyd...

Ale juz sie też w muratorze naczytałam o fundamentach. Przynajmniej teorię bedę miała na jednej kartce. Bo przecież notatki zrobiłam i mam je w jednym miejscu...Byłabym rewelacyjną sekretarką :lol:

wiec wiem: dom z piwnicą na górce. Piwnicę chcemy na wys. 2,10 to i tyle wynieść ma chyba zagłębienie.Ważne żeby okienko do wrzucenia węgla było. W każdym razie dowiem sie wszystkiego w czwartek na spotkaniu z nowym panem architektem. Oczywiscie jeśli sie sobie " spodobamy" :lol: Wg WZ nie muszę przeprowadzać badań geologicznych ale zobaczymy.

Kopiemy koparką. Postanowione (nieprawda, ja sie naczytałam i tak postanowiłam). Tu nawet nie ma o czym dyskutować. No i chyba bedzie z deskowaniem ław bo jak inaczej? i z chudym betonem, zwanym tutaj chyba chudziakiem..

tylko nie wiem w praktyce czym sie różnią cegły ceramiczne od silikatowych? rety...

Mój mąż zainteresował sie z dekaczka budową domu!!! Chyba będę padać na kolana... :D I stwierdził, ze cegła czerwona jak Porotherm ale chyba tańszej poszukamu, w każdym razie nie silikaty. Dzięki canna, bo objaśniłaś mi co nieco :D

Wg projektu mamy na poddaszu mieć ściany jak w domku szkieletowym :o o rety, jakbym takie chciała to budowalibyśmy szkieletowy jak kiedyś zamierzalismy...

Na dodatek wyczytałam że US czepia sie cen za działki jeśli są wg nich za niskie....no to tylko czekać na pisemko nam przyjdzie chyba...

o matko!!!!

W końcu trafiłam na odpowiednią osobę na odpowiednim stanowisku :o Co doświadczenie to doświadczenie....

Najpier błądziliśmy po nocy i wiejącym śniegu gdzieś po obrzeżach Rzeszówka w poszukiwaniu ulicy. Jak znaleźlismy to byliśmy sporo spóźnieni. Potem zaczeła sie rozmowa, miałam wrażenie że Bozia wysłała mnie do niego bo mam zbyt duży mętlik w głowie, żeby mi wszystko wyjaśnił. No i tak: okazało sie, że pospieszyłam sie z kupnem projektu bo mógł zrobić indywidualny za 2300 zł :o (a nie min. 7tys.) druga rzecz, wszelkie zmiany już w projekcie łącznie z adaptacją wycenił Pan na 1500 zł + zagospodarowanie przestrzenne na 1200 złrazem z ZUD (nie wiedziałam że coś takiego jest :oops: i że robi to architekt ). Wogle Pan jest i od razu kierownikiem budowy i konstruktorem w jednym, wiec praktycznie grosze sobie policzył a jeszcze załatwi prąd, bo ma znajomego...Chcieliśmy czy też musimy zmienic kąt dachu jednak jak sie okazało to nie problem.

Od razu dowiedzielismy się, ze skoro mamy robic piwnicę i kopać też studnię, to warto wziąć geologa. Mamy załatwic mapkę ewidencyjną i wypis uproszczony działek sąsiadów wraz z udokumentowanym dojazdem do drogi powiatowej. Acha no i musimy 5 ar wyłączyc z prod. rolnej, choc tamten pan nic takiego nie mówił. Ani pani w urzędzie. No ale pani nie widziała papierów to moze nie wiedzieć chyba, ale architekt??

na dodatek Pan (ten z wczoraj) w rozmowie z mm starał sie go przekonać do innego ogrzewania niż na paliwa stałe czy jakoś tak...i tym sposobem wydawało mi sie, ze poprzedni architekt zatrzymałby sobie nasz schemat ogrzewania kominkowego :o i zestawienie materiałów...

Mam możliwość oddać projekt i wtedy robić nowy indywidualny ale nie wiem, czy to warto skoro chcę dokładnie taki układ pomieszczeń? nie wiem juz sama...

zestawienie materiałów może nam zrobić Pan sam, jeśli jest kierbud. to jest do końca na budowie. od ręki chciał nam dać taki katalog "ciepłe domy" zebyśmy sie zastanowili nad ogrzewaniem, ale okazało sie ze komuś pożyczył...

Nie chcę cukrować, ale jeśli tak byłoby do końca budowy-to miałabym szczęście...

Cos załatwiliśmy:

Mąż był dzis w energrtyce i mamy nr słupa, z którego będą podłączać nam prąd. Dziekuję niebiosom, że jest to ten bliższy nam słup :D Numer ten zaniosłam też do geodety, aby naniósł co trzeba na swoją mapkę..

Potem mąż odebrał przeniesione juz na nas warunki zabudowy, co kosztowało nas bagatela 50 zł!!Teraz czekamy ustawowe 14 dni na uprawomocnienie sie dokumentu.

Ja byłam u architekta, odebrałam resztę dokumentów-tzn, fakturę za projekt, wysłałam kupon konkursowy i jak sie okazało, z nas to ciapy! :oops: mielismy schemat ogrzewania kominkowego, ale ukryty troszke miedzy projektem a reklamami...Zwracam honor panu, choc sie zastanawiałam, po co byłby komuś taki schemat bez projektu :roll: A wiec moje przeoczenie...pogadaliśmy chwilę (dłuższą) i juz mam co mam mieć.

Na jutro planuję spotkanie mm z "naszym" architektem, wypełnienie wniosku do energetyki i poszło!!

Co do projektu domku...Troszke obniży sie nam wysokość pomieszczeń na poddaszu, mam nadzieje ze niewiele, ze wzgledu na konieczne obniżenie kąta dachu. A z tą zamianą łazienki z garderobą to nie jest taki zły pomysł.... :roll: Chyba pomyślę dłuzej nad tym...

Mój mąż załatwił:

w geodezji wypis z działek sąsiednich i mapka naszego wyjazdu z działki do drogi gminnej - 25 zł. Okazało sie, że nasza droga to droga gminna... plusik duży, bo nie musimy pisać zadnych pism podobno, ale nie wiem o co chodzi...

Był też u architekta i zawiózł wszystkie nasze potrzebne dokumenty. Pan Architekt ma złożyć sam wniosek do ZE o warunki techn.

Pytany o wynagrodzenie kierbud- do 1500 zł w zależnosci od tego, ile potrzebnych będzie wizyt na budowie..

I tyle, staneliśmy w miejscu.

Nic nie załatwiam i nic nie szukam, ani ekipy ani nic. Jak sie okazuję nie mamy czasu :evil:

• 3 weeks później...

Coś się ruszyło po jednej wizycie na działce. Sąsiedzi z nowowybudowanego domu niedaleko podrzucili adres lokalnego budowlańca z ekipą, który robi podobno od fundamentów po dach włącznie, ma nawet swoją koparkę. :D To dużo by załatwiało. Ważne żeby wolny był na wiosnę i żeby solidny i konkretny facet był. Ale tak to każdy by chciał. No i najlepiej tani :lol:

Legły nasze plany z piwnicą w gruzach. Niby wysokie górki a wszyscy sąsiedzi wokół mają wodę w piwnicy jak porządnie poleje, bo gliny od &%#$@*@&. :x I Studnie też trzeba bardzo głęboką kopać. Pan ma na 13 kręgów i brakuje wody, Jeden krąg na dobę nazbiera. Bida. Będą jeszcze pogłębiać. Radził nam teraz kopać ale gdzie ja teraz wykopie jak nie wiem gdzie będzie dokładnie stał dom :evil:

Dziś juz chyba zajdę i zakoczuję u geodety żeby oddał mi mapkę.

Acha, no i kanalizacja podobno jest w planach ale niestety tylko do trzeciego domu przed nami. A do nas już nie dociągną...Jasny gwint...

Z tego wychodzi, ze jak nie mam piwnicy, to

1) będzie mała łazieneczka na dole zamiast 9 m2

2) Pralka musi byc wtedy w kuchni, bo na góre nie wyniosę.

3) Muszę drzwi wyjściowe z kotłowni zrobić -ja chcę a mm niekoniecznie.

hm....

ciekawe ile razy jeszcze zmieni sie coś kompletnie zanim ten dom powstanie :-?

dodzwonilam sie do geodety :evil: mają poslizg i mam zadzwonic w piątek...a pewnie ze zadzwonie..

na jutro umówiłam się z firmą budowlaną..

Coś mnie trafi w końcu... :evil:

dzwonię i dzwonię a tam?? nikogo nie ma, odbiera pani z kiosku obok :o

Czekam tylko na te ch...e papierki i juz reszta ruszyłaby z kopyta.

Chyba znalazłam geologa, zrobi nam też w cenie projekt POŚ. Wszystkie szczegóły po odebraniu mapki od geodety i spotkaniem z geologiem...

Czekamy na dokładną wycenę budowy domku od fundamentów po dach włącznie...do czwartku. :D

dzis czwartek a ja nadal mapki nie mam. Podobno leży w Zudzie i nie może doczekac sie pieczatek. Już olałam, nie dzwonie tylko czekam na telefon od nich. Przynajmniej na nerwach i telefonie zaoszczędzę.

Za to w sobotę mamy jechać do budowlańca naszego, odbieramy kosztorys naszego domku. Już wiemy, że facet chetny do budowy. Poznałam opinię o nim już dwie. Być może nie będziemy żałować.

Trzeba wierzyć że bedzie dobrze...

Mamy wycenę prac naszego Pana Budowlańca. Oto ona:

Wykopy fundamentu i obsypanie

Ławy fundamentowe

Ściany fundamentu

Izolacje fundamentu

Murowanie kondygnacji

Szolowanie i zalewanie stropu

Murowanie poddasza

Murowanie kominów

Wylanie belek pod konstrukcje dachu

Wykonanie wierzby dachowej

rzykrycie konstrukcji dachu

razem 29 000

to chyba po znajomosci ceny, bo widziałam wyższe...

Acha budujemy z U 29 czy jakoś tak...

Byliśmy dzis w gminie po warunki zjazdu na drogę dla architekta. Ale znająć nasze szczęście ostatnio, panowie którzy mogą wydać takie warunki, mieli dzis kontrolę. WIęc co? Ano nic, dziecko pod pachę i spowrotem do domu. Co bedziemy tam czekać....

dzwonie dziś jeszcze raz do geodetów, nie wytrzymam dłużej...

Mam wreszcie mapkę do celów projektowych. :D Jako że dość długo czekałam (prawie dwa miesiace) zapłaciłam "tylko" 400 zł ale dostałam "tylko" jeden egzemplarz. Miły Pan odbił mi na xero trzy dodatkowe...

Teraz tylko po świętach mamy spotkać sie z architektem i mam kłopot. Miała być piwnica, ale nie będzie. No i nie wiem czy robić badanie geologiczne gruntu czy nie robić. Chcemy POŚ i miałabym od razu w cenie 600 zł projekt POŚ. Poza tym kopiemy studnię własną. To chyba warto wziąć geologa....

• 2 weeks później...

Dziś spotkanie z architektem ale po południu i beze mnie...Nie mam niańki do dziecka.. :cry:

Jako że przed świętami nie mogłam, po świetach jakoś nie chciałam wchodzić na forum, chciałam podziękować za życzenia Świątreczne i Noworoczne. Za pamięć też.

Spóźniłam się nieco :oops:

http://www.animowane-gify.com/gify/okazyjne/boze_narodzenie/36.gif

I przesyłam z serca życzenia w wielu językach świata:

Wesołych Świąt i Szczęśliwego Nowego Roku!

Albański - Gézuar Krishlindjet Vitin e Ri!

Angielski - Merry Christmas & Happy New Year

Arabski - I'D Miilad Said ous Sana Saida

Azerbejdżański - Tezze Iliniz Yahsi Olsun

Baskijski - Zorionak eta Urte Berri On!

Bengalski - Shuvo Baro Din, Shuvo Nabo Barsho

Białoruski - Winshuyu sa Svyatami i z Novym Godam!

Brazylia - Boas Festas e Feliz Ano Novo

Bretoński - Nedeleg laouen na bloav ezh mat

Bułgarski - Vasel Koleda; Tchestita nova godina!

Chiński - Seng Dan Fai Lok, Sang Nian Fai Lok

Chiński (kantoński) - Gun Tso Sun Tan'Gung Haw Sun

Chiński (mandaryński) - Kung His Hsin Nien bing Chu Shen Tan

Chorwacki - Sretan Bozic

Cygański - Vesele Vanoce

Cygański (Czechy) - Prejeme Vam Vesele Vanoce a Stastny novy rok

Cygański (Rumunia) - Bachtalo krecunu Thaj Bachtalo Nevo Bers

Czeski - Prejeme Vam Vesele Vanoce a stastny Novy Rok

Duński - Gladelig Jul og godt nytar

Egipski - Colo sana wintom tiebeen

Eskimoski - Jutdlime pivdluarit ukiortame pivdluaritlo!

Esperanto - Gajan Kristnaskon

Estoński - Roomsaid Joulupühi Head uut aastat

Fiński - Hyvää Joulua or Hauskaa Joulua

Francuski - Joyeux Noël et Bonne Année!

Grecki - Kala Christougenna Kieftihismenos O Kenourios Chronos

Grenlandzki - Juullimi Ukiortaassamilu Pilluarit

Hawajski - Mele Kalikimaka & Hauoli Makahiki Hou

Hinduski - Shub Naya Baras

Hiszpański - Feliz Navidad y Próspero Ano Nuevo

Holenderski - Vrolijk Kerstfeest en een Gelukkig Nieuwjaar!

Indianie (Apache) - Gozhqq Keshmish

Indianie (Cheyenne) - Hoesenestotse & Aa'e Emona'e

Indianie (Cherokee) - Danistayohihv & Aliheli'sdi Itse Udetiyvsadisv

Indianie (Iroquois) - Ojenyunyat Sungwiyadeson honungradon nagwutut.

Indianie (Navajo) - Merry Keshmish

Indonezyjski - Selamat Hari Natal

Iracki - Idah Saidan Wa Sanah Jadidah

Irlandzki - Nollaig Shona Dhuit

Islandzki - Gle?ileg Jól og Farsaelt Komandi ár!

Japoński - Shinnen omedeto. Kurisumasu Omedeto

Jidysz - Gute Vaynakhtn un a Gut Nay Yor

Kataloński - Bon nadal i feliç any nou!

Kaszmir - Christmas Id Mubarak

Kolumbijski - Feliz Navidad y Próspero Ańo Nuevo

Koreański - Sung Tan Chuk Ha

Kornwalijski - Nadelik looan na looan blethen noweth

Korsykański - Bon Natale e Bon capu d' annu

Kurdyjski - Seva piroz sahibe u sersala te piroz be

Litewski - Linksmu Kaledu ir laimingu Nauju metu

Księstwo Luksemburg - Schéi Krëschtdeeg an e Schéint Néi Joer

Łaciński - Natale hilare et Annum Nuovo!

Łotewski - Prieci'gus Ziemsve'tkus un Laimi'gu Jauno Gadu!

Macedoński - Streken Bozhik

Malajski - Selamat Hari Natal dan Tahun Baru

Maltański - Nixtieklek Milied tajjeb u is-sena t-tabja!

Mongolski - Zul saryn bolon shine ony mend devshuulye

Niemiecki - Froehliche Weihnachten und ein glückliches Neues Jahr!

Niemiecki (Alzacki) - E gueti Wďnâchte & E glecklichs Nej Johr!

Niemiecki (Dolna Saksonia) - Heughliche Winachten un 'n moi Nijaar

Norweski - God Jul og Godt Nyttar

Norweski (Nynorsk) - Eg ynskjer hermed Dykk alle ein God Jul og Godt Nyttar

Ormiański - Urach Toner yev Sznorhavor Nor Tari

Papua Nowa Gwinea - Bikpela hamamas blong dispela Krismas na Nupela yia i go long yu

Pasztuński - Christmas Aao Ne-way Kaal Mo Mobarak Sha

Południowo Afrykański - Geseende Kerfees en 'n gelukkige nuwe jaar

Portugalski - Feliz Natal e um Prospero Ano Novo

Rapa-Nui: Mata-Ki-Te-Rangi. Te-Pito-O-Te-Henua

Rosyjski - Pozdrevlyayu s prazdnikom Rozhdestva i s Novim Godom

Rumuński - Craciun fericit si un An Nou fericit!

Samoa - La Maunia Le Kilisimasi Ma Le Tausaga Fou

Sardynia - Bonu nadale e prosperu annu nou

Serbski - Hristos se rodi

Serbsko-Chorwacki - Sretam Bozic. Vesela Nova Godina

Słowacki - Vesele Vianoce a stastny novy rok

Słoweński - Vesele bozicne praznike in srecno novo leto

Somalijski - ciid wanaagsan iyo sanad cusub oo fiican.

Sudański - Wilujeng Natal Sareng Warsa Enggal

Sycylia - Bon Natali e Prosperu Annu Novu !

Szwedzki - God Jul och Gott Nytt Ar

Tongo - Kilisimasi Fiefia & Ta'u fo'ou monu ia

Turecki - Noeliniz Ve Yeni Yiliniz Kutlu Olsun

Ukraiński - Veseloho Vam Rizdva i Shchastlyvoho Novoho Roku!

Walijski - Nadolig Llawen

Węgierski - Kellemes Karacsonyi Unnepeket es Boldog Új Évet

Wietnamski - Chuc Mung Giang Sinh - Chuc Mung Tan Nien

Włoski - Buon Natale e Felice Anno Nuovo

Zuluski - Sinifesela Ukhisimusi Omuhle Nonyaka Omusha Onempumelelo

Być może znajdzie się wśród budujących ktoś, komu jedne z tych życzeń będzie bardzo bliskie...

• 3 weeks później...

Jak to MaEmi pisze, zasnęłam nieco :oops:

W zasadzie nic się jeszcze wielkiego nie dzieje. Architekt juz nam budyneczek naniósł na mapkę, brakowało nam jeszcze wypisu ewidencyjnego naszej działeczki z Geodezji. Pamiętam że jeden bralismy no ale albo stracił ważność albo gdzies sie zapodział. Czyli kolejne 12 zł

Nie wiedziałam, że jeśli jest decycja w jakiejś sprawie, to aby była prawomocna nie wystrczy odczekać ustawowe 14 dni i już. Wszystko gotowe. Potrzebne sa też pieczątki odpoweidnich osób i takie też musieliśmy zdobyć.

Prąd załatwia nam Architekt. Mielismy pojechać w sobotę na działeczkę, nawet niańkę załatwiłam, bo mi sie dziecie porzadnie rozchorowało- co w naszym przypadku nie jest takie łatwe bo niańka prawie 100 km jechała- ale tu niespodzianka: Architekt też sie rozchorował. Wyraził chęć wycieczki, jednak stwierdziłam, ze lepiej niech sie wykuruje, bo jak Go położy na dobre to znowu sie opóźnimy w robocie a jeszcze budować nie zaczęliśmy.

Wydzwaniam po składach budowlanych i szukam Maxików 29, niestety albo nie przyjmują zamówień przez najbliższe co najmniej dwa miesiące a i tak gdyby przyjęli to dostałabym najwczesniej lipiec/sierpień :o albo mam zadzwonić w piątek/poniedziałek/ nastepny piatek bo jeszcze nic nie wiedzą w jakiej cenie będą... Obawaim sie, że taniej niż 3,36 nie znajdę...

Znalazłam juz kolor blachodachówki jaki chcę mieć. Ładny czerwony. Mojej teściowej sąsiadka ma super. Muszę zajść i zapytać jaki to i jakiej firmy...Inna we wsi też ma podobny. Jak nie tu sie dowiem, to gdzie indziej :lol:

Piekne balustrady kute też widziałam ale to jeszcze sporo czasu przede mną.

Wiecie, nie ma to jak grupa regionalna. Pomoże, doradzi i jeszcze namiary poda na fachowca :D Tymi słowami Podkarpackiej grupie dziekuję. :D

acha...piękny śnieg spadł, oby sobie poleżał :p :p :p

Zrobiłam pierwszą wizualizacje łazienki na dole (tak sie to chyba nazywa) na stronie internetowej Koło

http://images14.fotosik.pl/74/06652145ecfdf4d5med.jpg

http://images12.fotosik.pl/27/740aca1f1b5baf12med.jpg

Niestety kompletnie niedobrane są płytki, nie umiem też wstawić światełek czy wieszaków na ręczniki czy coś takiego...

Ale na takie warunki jakie tam są to chyba tylko taką da sie zrobić..

Koszt tej łazienki wyszedł ponad 7 tys. bo wszystko z firmy Koło. Zaglądam wczoraj do gazetki reklamowej Practikera a tam? :o identyczne szafki, cały komplet po 599 zł...I od razu myśl mi zaświtała, ze trzeba szukać nie firmowych..Na firmowe mnie nie stać.. :-?

Wielki dzień dziś. Zadzwinił wczoraj z cynkiem nasz Wykonawca, że załatwił nam Maxa 29 po 3,05 zł jesli chcę teraz kupić. Choć w kazdej hurtowni mówili mu żeby wstrzymał sie z kupnem bo to tylko chwilowy szał na te pustaki teraz. Wiec on się wstrzymuje ale żebym mu głowy potem nie urwała, gdyby jednak miały drożeć a nie tanieć, to mogę kupić...

Zaczeliśmy liczyć, zbierać z puszek i innych kont i niestety na kilka ładnych sztuk nam zabrakło. Od czego są znajomi? :p

Ostatecznie mamy 3500 sztuk -44 sztuki, które jednak by je kupić musielibyśmy brać z całą kolejną paletą. A na to już byśmy nie pożyczyli...

Dzieciom będę opowiadać jak to zaraz po wypłacie zostało mi 40 zł na życie :D

Zaczynam sie śmiać z całej tej sytuacji...

Ale mam wrażenie, ze to moje budowanie naprawdę sie w końcu zacznie..