Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Komentarze do dziennika Truskawek

wiolasz

Recommended Posts

• Odpowiedzi 13,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

No nie bądż taką skromną kobietką, jesli chodzi o prąd to wystapiłam od razu o docelowy 16KW, ale na czas budowy mam prad budowlany- inna taryfa przeliczenia -droższy, chyba,że możecie pozyczyć prąd od dobrych sasiadów- podlicznki na lewo, i do czasu skończenia budowy jedziecie na tym prądzie, zawsze troche taniej.

czytaj duzo i pytaj to się dowiesz , my kobietki jesteśmy bardziej cierpliwe jesli chodzi o wyjasnianie niz na ogolnym forum.wszyscy kiedys zaczynali. :D

dzieki nefer, ja to wszystko kiedyś czytałam, ale mam mnóstwo wątpliwości, bo każdy co innego mówi. Mój mąż zakłada ze starczy mu nawet 8 kW, bo chce wybudować wiatrak :o :D

ale na czas budowy moze dogadamy sie z sąsiafdami jednak i tyle. Taniej wyjdzie.

dzieki nefer, ja to wszystko kiedyś czytałam, ale mam mnóstwo wątpliwości, bo każdy co innego mówi. Mój mąż zakłada ze starczy mu nawet 8 kW, bo chce wybudować wiatrak :o :D

ale na czas budowy moze dogadamy sie z sąsiafdami jednak i tyle. Taniej wyjdzie.

Pewnie, że wyjdzie taniej :) Jesli masz fajnych sąsiadów to tak zrób.

A kiedy wkleisz projekt ????

ci znajomi to jakby się zmówili, moi też ciągle mówią jak to wygląda życie w domku: przeciekający dach, palenie w piecu, strzyżenie trawy ...ile to roboty :o :o

a ja właśnie tak jak Ty --- lubię to i pamiętam z dzieciństwa jak było przyjemnie i miło ....

a te 5tys. to canna dała architektowi za adaptację projektu i inne te sprawy

ja wydam o wiele mniej ale i nie mam znaczących zmian w projekcie..

o tym pisałyśmy

pa pozdrowionka :D :D :D

kropkq

najwiecej na "nie" była moja mama, ale przed małżeństwem też mnie przestrzegała :p

Jeden pan architekt zażyczył sobie od nas za adaptację 1800 +projekt piwnicy 1 tys, + obniżenie kątu dachu 1 tys. no i oczywiscie + cena projektu 1500 zł. Razem troche sporo, bo znalazłam niższe kwoty na forum, ale zależy od regionu chyba. Ale uparłam sie i szukamy innego pana, moze będzie taniej.

Nefer mój projekt to ten domek obok. a szczegółowiej to tak

http://img99.imageshack.us/img99/4373/11561558680d2bb449c068anm8.th.gif

http://img283.imageshack.us/img283/8594/115615586808a0e1735af23xd3.th.gif

z zewn, jak pod nickiem :D

Teraz będzie dłuższa opowieść, kto nie chce niech nie czyta:

Najpierw znaleźliśmy działkę. Położona w super okolicy. Jedyna nie zabudowana. Miała prawdziwy lasek. 1800 m bardzo ustawnej działki.

Właścicielka chciała za nią 130 tysięcy.

Jak na okolicę to niedrogo.

Coś mi jednak śmierdziało w tej sprawie.

Poszłam więc do właściwego rejonowi oddziału elektrowni i złożyłam wniosek i warunki.

W sprawie prądu można - nie trzeba być właścicielem.

Było to na początku sierpnia br.

Ciągle nie było odpowiedzi i ciągle coś mi śmierdziało.

Mąż napalił się bardzo na tą działkę, ale ja szukałam dalej.

Przewlokłam go po okolicy jeszcze ładne parę razy, zaczęłam szukać przez biura, bo w terenie zabrakło ofert, mąż był niezadowolony: no bo czego ja chcę od tej działki.

Zmienił nagle zdanie jak znaleźliśmy tą, którą mamy teraz.

O niej już wiecie.

Kupiliśmy tą i teraz już poszłam do elektrowni głównej, bo na tamtą się obraziłam, jak oni pracują, do października nie raczyli odpowiedzieć.

Trafiłam do pana zajmującego się warunkami przyłaczy.

Miło nam się rozmawiało, ale pan nagle mówi, że powinnam właściwie te sprawy załatwiać w rejonie, byłoby szybciej.

Ja na to, że wcześniej już składałam wniosek w innej sprawie....no i opowiedziałam mu o tamtej działce.

Pan zapytał o ulicę, powiedziałam.

Na to z głębi swej szuflady wyciągnął mój poprzedni wniosek!!!!!

z sześcioma różnymi odnośnikami!!!!!

Tamten wniosek latał sobie pomiędzy urzędnikami, bo nikt nie wiedział co z nim zrobić!!!!! Ostatecznie trafił do niego, żeby coś wymyślił jak "spławić" klienta.

Nie wiadomo jakim cudem elektrownia nie zauważyła tej działki i teraz jest tam "martwa strefa". Prądu nie ma i nie będzie w najbliższej dziesięciolatce.

Wszystkie okoliczne działki są zabudowane, mają prąd i cześć, a ta nie dostanie.

Pan jak odkrył, że to ja składałam tamten wniosek i już jest nieaktualny tak się ucieszył, że obiecał mi we wszystkim pomóc, żebym na tą nową działkę miała prąd. Pomógł mi wypełnić wniosek, doradził jak postępować w razie problemów, podał numer telefonu do siebie, do pracownika załatwiającego mój rejon i o mało nie zrobił mi kawy, ale się śpieszyłam.

Jestem pewna, że chłop (czyli mąż) nie załatwiłby sprawy, zostałby odesłany do rejonu bo nawet nie napomknąłby o tamtej działce.

Koniec

Silikat jest najbardziej nasiąkliwym materiałem budowlanym, jak gąbka..... albo raczej pumeks

ceramika to też naturalny, stosowany od wieków budulec.

Pozostaje wybór: drogo czy tanio.

Ja mam w projekcie porotherm, zamieniłam go na U-220 tej samej grubości, czyli 25 cm, dam 14 cm styropianu i będzie Ok.