Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Komentarze do dziennika Truskawek

wiolasz

Recommended Posts

• Odpowiedzi 13,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

ja też obstawałabym za szambem, wcale nie jest takie złe. To, czy się szybko zapełnia faktycznie zależy od ilości domowników i wielkości szamba.

My też teraz mieliśmy powiększać je przed przeprowadzką. Mieliśmy...

Okazało się, że na wiosnę gmina zobowiązała sie zrobić w całej wsi kanalizację :lol: :lol:

I problem sam się rozwiązał.

POZDRAWIAM CIĘ SERDECZNIE :wink:

(się stęskniłam i wpadłam w odwiedziny..)

DarioAS

Miło, ze tesknisz :D

Z tą kanalizacją to też niezła sprawa. Oficjalnie jeśli gmina robi ją, to wszyscy użytkownicy szamba muszą sie podłączyć. Ale znam 2 przypadki, kiedy użytkownicy szamba powiedzieli, że nie mają pieniędzy i jak gmina chce, to sama może im to sfinansować. I gmina odpuściła..Ja chyba też wtedy tak zrobię :wink: zobaczymy..

Domek naprawdę ładnie rośnie..Z tego co czytam na tym forum to dużo osób robi zmiany podobne jak u nas. Czy Twój też ma pozmieniane na poddaszu pokoje? I schody wyszły ze spocznikiem a nie zabiegowe...o takim rozwiązaniu nie pomyśleliśmy..

Jak wygląda ta ściana, z której zabrałeś drzwi tarasowe?

Kasia, u nas też P.T. chciał dać 30 albo 35 cm ale uparłam się że chcę grubsze, no mają podtrzymywać niezły ciężar. To już nawet nie chodzi o cieżar ale o wygląd. Gdyby był tam sam daszek to mogłyby być cieńsze, ale tam jest mur i okno, więc wolę grubsze.

Wiesz co? nas już przegonili z budowy, która ruszyła dużo po nas...Wszystko zalezy od pracujących na budowie. :-?

Kasia, u nas też P.T. chciał dać 30 albo 35 cm ale uparłam się że chcę grubsze, no mają podtrzymywać niezły ciężar. To już nawet nie chodzi o cieżar ale o wygląd. Gdyby był tam sam daszek to mogłyby być cieńsze, ale tam jest mur i okno, więc wolę grubsze.

Wiesz co? nas już przegonili z budowy, która ruszyła dużo po nas...Wszystko zalezy od pracujących na budowie. :-?

aha, to wszystko jasne :) moje rury mają tylko potrzymywać mały balkon, w zasadzie takie zadaszenie nad wejściem.

w mojej okolicy też są dwie równoległe budowy, ale siły są nierówne: w mnie 2 ludzi, tam budują firmy - pościg więc nie ma sensu :wink:

Własnie ja jestem w odwrotnej sytuacji: u mnie buduje firma. U tamtych nie wiem. I nie chodzi tu nawet o pościg ale kurczę, jak przejeżdżam obok i widzę, że u nich już do stropu wszystko przygotowane i to wszystko rośnie z dnia na dzień....to mnie....chyba zazdroszczę..

Z drugiej strony, ważne że robią jak należy..

zamiesciłem kilka nowych zdjęć na http://www.archon.pl/index.php?act=17&fact=2&fid=m43e7511f3271d&wid=4428db0eb4200

ta sciana na której nie ma drzwi tarasowych nie wygląda za ciekawie ale chcialem ograniczyc liczbę okien w salonie. pomieszczenia na poddaszu są zmienione ta jak w projekcie z 4 spadowym dachem. komin w salonie w związku ze zmianą poddasza musiał być przeniesiony na ścianę pomiędzy kuchnią a salonem. centralne położenie kominka bardziej mi się podoba. zmianie uległy okna w kuchni i kotłowni wymiar 120/150. w obecnej chwili murowanie poddasza zostało zakończone w najbliższym czasie postaram się zamieścić nowe fotki.

Pozdrawiam

janec, drzwi przesuwne mają być na ścianie, na której u Ciebie jest kominek, czyli pomiędzy kuchnią i salonem. Pozmienialiśmy tylko układ pokoi na poddaszu żeby je powiększyć ale nie przenosiliśmy kominka. Pozostaną nam w pokojach słupy, które jakos tam dekoracyjnie potraktujemy w przyszłości.

Okna frontowe mieliśmy też powiększać ale zrezygnowaliśmy z tego. W sumie nasze truskawki są prawie takie same jak w projekcie.

sprawa filarków w wykuszu na początku była problemem. murarze na początku marudzili że ciężko będzie wymurować i chcieli robić lane ale szef budowy zadecydował że nie mogą być lane bo bedzie mur przemarzał i jak widać na zdjęciach dało się wymurować.

ja myślę, ze tak samo bedzie jak będą murowane i jak będą lane. My mamy lane. To tak jak ostatnio gdzieś czytałam, że strop trzeba zraszać a nie polewać. Więc jak z nieba leje to powinnam założyć jakieś sitko na strop? :wink:

Kiedyś przejmowałam sie takimi opiniami, że gdzieś powiedzieli....teraz już mnie to nie rusza.

masz rację jak by tak wszystkich słuchał to by z budową nie ruszył. wcale nie krytykuję lanych słupków tylko piszę że u mnie z tymi słupkami był problem. wykusz o ile pamiętam dwa tygodnie stał nie ruszony zanim się zdecydowali jak go zrobić. dzisiaj jeździliśmy z żoną za blachodachówką, zostawiliśmy projekt w paru firmach do wyceny zobaczymy jakie ceny padną. a pani ostatecznie już wybrała firmę Kroll??

odnosnie tych drzwi przesuwnych to podrążę jeszcze ten temat. na etapie budowy tej ściany będzie już zostawione miejsce na te drzwi?? ta ściana jest ścianą nośną w jaki sposób rozwiązaliście to. fajna sprawa z tymi drzwiami tylko chyba u mnie już zapóżno. jeśli można proszę o fotki tej ściany.

Co do blachodachówki to chyba jednak się zdecydujemy na firmę Kroll, to pewnie z lenistwa no i że tańsza, no nasz P. T. ma upusty. Ale dokładnie dowiemy sie po podliczeniu wszystkiego, łącznie z rynnami i innymi dodatkami.

Miejsce na drzwi przesuwne zostawiliśmy z wymiarami już 140x210 czyli 2 skrzydła po 70 cm. Drzwi mają być chowane w ścianie, czyli jedna ściana jest nośna murowana a od drugiej strony aby zakjryć drzwi, obłożymy ją płytą kart-gipsową. Zobaczymy jak to wyjdzie. Niestety zdjęcia nie mam i podejrzewam, że musiałby Pan poczekać aż zdejmą stemple bo robiąc tam teraz zdjęcia-a jeździmy wieczorami- nic nie widać.

Mam pytanie odnośnie wymiarów drzwi pojedynczych nad wykuszem. To są te drzwi z pokoju najmniejszego, którego już nie ma? Jakie są ich wymiary?