Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Komentarze do dziennika Truskawek

wiolasz

Recommended Posts

• Odpowiedzi 13,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Wszystko zależy od charakteru zwierzaków

Beauty, Luna jest młoda, jest suczką i kolejny plus to taki, że jest mieszańcem z jakimś owczarkowatym czymś. Nasz trener mówi, że każdego psa da się ułożyć, choć wyraźnie zaznaczył że husky to tylko do ciągniecia sanek się nadaje. Że takie durne są. Wiem, ze facet się zna i ma doświadczenie. Ale nie przekreśla żadnego psa. Ostatnio 4-letniego huskiego wyszkolił i nauczył. Tylko więcej czasu mu to zajęło. Dowiedz się o szkoły dla swoich psów, naprawde warto.

A co do moich zwierzaków, to najpierw był Maniek- kot, po jego młodości, coś ok. 7 miesiącach wzięliśmy suczkę. Początki były ciezkie, wyjadała mu wszystko, chciała sie bawić albo gonić ale każde jej przyłożenie łapy to dla Mańka jak jakieś tony na grzbiecie były. Tylko że nie przeszkadzaliśmy im w tym, bo stwierdziłam, że kot musi sie obronić. I kiedyś nie wytrzymał kot i drapnął. Jak drapnął raz, Luna nabrała szacunku i trochę strachu. W sytuacjach kiedy widziałam, ze Luna przesadza z zaczepkami to wołałam "Luna zostaw Mańka". Po raz setny powtarzane i pomogło.

Podobnie było z jedzeniem. Maniek ma swoje miski, Luna swoje. Oboje mają po dwie. I pilnujemy, żeby psie żarcie szło do psiej, kocie do kociej. Na początku stawialiśmy dalej od siebie. Potem juz w jednym miejscu. Za każdym razem, jeszcze do dziś jest powtarzanie: "Luna zostaw, to Mańka". Dla Mańka nie trzeba powtarzać bo Luna sama pilnuje i zęby potrafi pokazać. Ale wiesz, my nadal uczymy Lunę, nadal jeździ na szkolenie i juz wie, że ona jest na końcu w domu. Acha, na początku trener kazał poprzez kolejność podawania posiłku pokazać, na którym miejscu jest w hierarchii w domu. I zaczęła dostawać zawsze ostatnia. Najpierw my- ona czeka i w ten sposób z czasem uczy się nie żebrać przy stole- potem Maniek- bo jest mniejszy i trochę mu tym pomogliśmy, bo pokazaliśmy że jest ważniejszy od niej. Jak nie pomaga i nie słucha- odciągaj za obrożę i mów wyraźnie "nie wolno".

O kota sie nie martw, tylko na początku bądź w pobliżu. Kot wie jak sie bronić.

To są same drobne kroczki ale naprawde wiele dają.

No i bardzo ważne, żeby wszyscy w domu przestrzegali tych zasad i nie robili wyjątków. Husky tylko czeka na mały błąd. Widać po Lunie, że jest cwana, trzeba być twardym i konsekwentnym. Jeszcze zdarza mi się potraktować ją kapciem po tyłku bo mnie nie słucha.

Cześć

No żyrandol mam zaczepiony i działający :lol: Śliczny jest :lol:

Zdjecia też są zrobione ale to już czekam aż zrzucą na kompa bo ten aparat to taki wypaśno-skomplikowany jest dla mnie.

U nas przestało, ale mokro wszędzie i ślimaki z albigowej wyłażą, nawet po drzwiach łażą :x :-? tfuj...

:o :o ale ja grzecznie łod piontku w domku siedziałem:)

no to 'fest' osiągnięcie Duszku :)

witaj :)

Wiola cztrałam Twoje rady o psach i kotach.... i choć kota nie mam to z tym jedzeniem tez stosuję :) nasza Zoya jest jeszcze mała, więc bardzo nie dokucza, nawet jak skacze... ale ostatnio jak my jemy przy stole ona chodzi i gryzie nas w pięty :o :p

wiola - zdjęcie prosimy :D

i bez kapcia na Lunę :D

Ogólnie moje stadko nie wyjada sobie z misek chociaż czasami się zdarza, że koty wyjadają psom :o Ogólnie panuje spokój. Natomiast przy posiłkach mamy całe stadko przy stole - tzn. psy czatują koło stołu i cierpliwie czekają na swoją kolej a koty siędzą sobie przy stole na stołkach i też czekają. Już nawet nie mam siły ich odganiać

Nituś - Zojka jeszcze będzie troszkę podgryzać. Aż do zmiany ząbków.