Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Komentarze do dziennika Truskawek

wiolasz

Recommended Posts

• Odpowiedzi 13,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Biszkopt piekłam na góra-dół

Ciasto wstawiam do nagrzanego już piekarnika.

Nie wiem co robię źle.

OK. no właśnie robię notatki na instr. ang. :lol:

Ja nie robiłam notatek i teraz chyba drugą rundę testowania muszę wykonać :oops: :lol:

Wiolasz w poprzedniej kuchni mialam aristona, teraz whirpoola i tylko raz uzylam termoobiegu.

Wszystkie ciasta pieke na pieczeniu zwyklym (to jest ten znaczek zaraz za zarowka), wkladam do nagrzanego piekarnika i po upieczeniu od razu wyjmuje.

Tylko w moim aristonie jak np. w przepisie bylo "piec na 180 st", ja pieklam na 160 i ostatnie kilka minut podkrecalam na 170 st, bo ariston mocno mi przypiekal przez to zmniejszalam temp.

Wszystkie miesa, zapiekanki tez pieke na zwyklym, praktycznie mi jest potrzebny w piekarniku jeden program.

Jak bede w domu podam Ci przepis na szybka szarlotke, ktora nie ma opcji, ze sie nie uda, moj syn praktycznie sam zjada blache tego ciasta. Do tej szarlotki trzeba 1,5 kg jablek zetrzec na tarce na grubych oczkach i przesmazyc zeby odparowaly sok z dodatkiem cukru i cynamonu. Te jablka smaze albo dzien wczesniej albo jak ciasto jest pol godziny w lodowce, musi sie udac.

Ciasto moze lekko opasc (nie wiem jak to sie pisze) ale nie w piecu, po wyjeciu z pieca tak.

Kilka lat temu pieklam na swieta ciasta podwojnie (dla mnie i znajomej), czyli 2 serniki itd, tak jakos sie zlozylo, ze jeden placek piekl sie w srebrnej, drugi taki sam w czarnej. Wszystkie ze srebrnych blach ciasta wyrzucilam, bo nie wyrosly i w srodku byly surowe.

Do tej pory miałam tylko te srebrne i zawsze było ok. Te czarne są nowe, ale nie widzę różnicy - bo w tym nowym piekarniku w obu potrafi nie wyjść :roll: Albo wyjść :wink:

Choć aż takich eksperymentów, żeby równolegle piec, to nie robiłam :roll: