malgos2 08.07.2009 18:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lipca 2009 W kazdym razie mijajace sie z rzeczywistoscia... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wiolasz 08.07.2009 19:02 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lipca 2009 Małgoś, przesadzasz Fajna babka z Ciebie, ale żebyś ciasta piekła? No swiat sie kończy.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malgos2 08.07.2009 19:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lipca 2009 No bez przesady, raz na pol roku moge, nie? Przecie pisalam, ze nie mam duzej praktyki. Ale zawsze mi dotad wychodzily rozne rzeczy. Gotowac lubie i piec tez tylko musze miec dobry nastroj na to. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wiolasz 08.07.2009 19:08 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lipca 2009 no przecież ja tak o Tobie myślę cały czas Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malgos2 08.07.2009 19:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lipca 2009 No to cos taka zaskoczona? Generalnie wszystko moge robic - haftowac tez i na szydelku i na drutach (szyc nie bardzo - to u nas rodzinne), ale to faze trzeba miec, a nie tak z obowiazku... Gotowanie i pieczenie jest bardzo kreatywne no i dla mojego malza lubie to robic, bo on sie zawsze bardzo nad wszystkim rozplywa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DarioAS 08.07.2009 19:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lipca 2009 szkoda, że mój sie tak nie rozpływa a jak ciasto zrobię to nawet kawałka nie zje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malgos2 08.07.2009 19:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lipca 2009 No moj tez nie jest slodkolubny specjalnie chyba, ze to jest wisniowka albo krupnik... Ale marchewkowe mu podeszlo, bo bylo malo slodkie wlasnie. A propos, to zajefajne jest crumble - z wisni albo z innych owocow, ale musza byc kwasne. Na owoce rzuca sie kruszonke, jesli byly mrozone to sie je najpierw rozmraza. Wisnie mozna polac wisniowka i obsypac migdalami. Minuta roboty, a super jest. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DarioAS 08.07.2009 19:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lipca 2009 dokładniej proszę, bo ja to musze literka po literce przerobić.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
markoto 08.07.2009 19:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lipca 2009 ja mam przepis na przepyszny cherry pie, dobrze ze mi przypomnialas bo juz sie koncza wisienki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kala67 08.07.2009 19:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lipca 2009 Witam dziewczyny jakies wina tu robicie?? czy pijecie?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wiolasz 08.07.2009 19:47 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lipca 2009 Jak macie przepisy na naleweczki to bardzo chętnie. Bo jak ciasta mi nie wyjdą to bedę własne naleweczki pędzić Godzinę temu pojechał od nas strażak. Osy likwidował Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malgos2 08.07.2009 19:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lipca 2009 dokładniej proszę, bo ja to musze literka po literce przerobić.... * 20 g masła * 1 kg wiśni (mogą być mrożone) * 40 g cukru brązowego * 80 g migdałów * 50 ml wiśniówki * 10 g tłuszczu do wysmarowania foremki * Kruszonka: * 150 g mąki * 75 g masła * 75 g cukru Crumble wiśniowy Możesz do tego przepisu użyć dowolnych owoców np. mirabelek, śliwek, rabarbaru. Najlepiej żeby były kwaskowate i wyraziste. I oczywiście mogą być mrożone Dla 4 osób Czas: 20 minut Czas pieczenia 15-20 minut Jak to zrobić: 1. Rozgrzej piekarnik do 180 st (górna grzałka). 2. W garnku rozpuść masło, dodaj wiśnie, cukier i 80 g migdałów. Wymieszaj, dodaj połowę wiśniówki i smaż na małym ogniu aż owoce zmiękną. Dodaj pozostały alkohol i podpal. 3. Do miski wsyp mąkę, dodaj cukier i masło. Opuszkami palców zagnieć kruszonkę. 4. Wysmaruj tortownicę lub formę do zapiekania tłuszczem, dodaj wiśnie, posyp kruszonką i wstaw do pieca na 15-20 minut, aż się zarumieni. 5. Podaj ze śmietaną i migdałami Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wiolasz 08.07.2009 19:52 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lipca 2009 podpal w życiu takiego czegoś nie zrobię... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malgos2 08.07.2009 19:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lipca 2009 Ja nie podpalalam - wlalam wszystko od razu i tez bylo dobre. Podpala sie, zeby bylo mniej alkoholu, ale po co mniej alkoholu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
markoto 08.07.2009 20:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lipca 2009 to ja tez moje wrzuce Cherry pie Ciasto kruche: 3 i 3/4 szkl mąki 2 płaskie łyżeczki soli gruboziarnistej (albo 1 łyżeczka soli miałkiej, najlepiej morskiej) 1 i 1/2 łyżeczki cukru 300 g masła 1/2 szkl. lodowatej wody Z podanych składników zagnieśc ciasto - jeśli jest zbyt twarde, dodać odrobinę wody. Ulepić z niego kulę, zawinąć w folię i schłodzić w lodówce miniumum godzinę, a najlepiej całą noc. Kiedy ciasto jest gotowe, robimy nadzienie: 1 kg wiśni - umyć i wydrylować 1 i 1/4 szkl cukru 1/4 szkl skrobii kukurydzianej (do kupienia np w sklepach ze zdrową żywnością) 1/4 łyżeczki soli Do posmarowania wierzchu: 2 łyżki śmietany i 1/4 szkl cukru, najlepiej brązowego. Wszystkie składniki nadzienia wymieszać w misce. Piekarnik nagrzać do 190 st C. Ciasto podzielić na 2 części, jedna powinna być nieco większa od drugiej. Większą część rozwałkować i wyłożyć nią blaszkę wielkości 25 x 37 cm tak, żeby ciasto lekko wystawało z blaszki. Nałożyć nadzienie. Rozwałkować drugą część ciasta, przykryć nadzienie, zlepić dokładnie brzegi. Wierzch ponakłuwać widelcem, posmarować śmietaną, posypać cukrem i wstawić do piekarnika. Piec 40-55 minut - do czasu aż wierzch będzie złocisty. Wyjąć z piekarnika i studzić minimum 45 minut. Dopiero potem pokroić na kwadraty i podawać. Uwaga: nie należy się obawiać, że ciasto będzie rzadkie a nadzienie się rozpłynie. Nie trzeba tez wcześniej podpiekac spodu. Dzięki dodaniu skrobii wiśnie gęstnieją, a ciasto jest kruche i suche. Z podanych składników wychodzi bardzo duże ciasto, więc można spokojnie podzielić wszystko na pół i zrobić z połowy porcji, chociaż... ciasto znika błyskawicznie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wiolasz 09.07.2009 04:57 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lipca 2009 Czesć dzis Ależ przepisy. Nigdy takiego ciasta nie jadłam ale chyba czas zacząć cos nowego próbować. Małgoś, jak ciasto ma być z alkoholem to nie ma co podpalać. Obym tylko dziecka nie upiła [/i] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kala67 09.07.2009 04:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lipca 2009 Witaj:)wpadłam sie przywitac i pedze do pracy!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wiolasz 09.07.2009 05:26 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lipca 2009 Fajnie Ci, do pracy idziesz....Ja też kiedyś pójdę mam nadzieję Wczoraj się uśmiałam, mój mąż dostał mandat za predkość i taki zszokowany był, bo nie zauważył kiedy miał 80 na liczniku. I za tyle go złapali Ale pluł sobie, ze gdyby jechał moim a nie swoim to by go nawet nie zauważyli a tak patrzą na markę samochodu wg niego. ps. uważam ze dobrze, bo należało mu się Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kala67 09.07.2009 05:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lipca 2009 Wiolasz...to mąz chyba niezłą furą jeździ?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anjamen 09.07.2009 05:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lipca 2009 czesc Wiola mojemu Dejwowi tez ostatnio fotke do domu przyslali do mnie to tylko mandaty za parkowanie przychodza Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.