Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Komentarze do dziennika Truskawek


wiolasz

Recommended Posts

  • Odpowiedzi 13,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

No to cos taka zaskoczona? :roll: :roll: :roll: Generalnie wszystko moge robic - haftowac tez i na szydelku i na drutach (szyc nie bardzo - to u nas rodzinne), ale to faze trzeba miec, a nie tak z obowiazku... :roll: :roll: :roll: Gotowanie i pieczenie jest bardzo kreatywne no i dla mojego malza lubie to robic, bo on sie zawsze bardzo nad wszystkim rozplywa. 8)
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

No moj tez nie jest slodkolubny specjalnie chyba, ze to jest wisniowka albo krupnik... :lol: :lol: :lol: Ale marchewkowe mu podeszlo, bo bylo malo slodkie wlasnie. 8)

 

A propos, to zajefajne jest crumble - z wisni albo z innych owocow, ale musza byc kwasne. Na owoce rzuca sie kruszonke, jesli byly mrozone to sie je najpierw rozmraza. Wisnie mozna polac wisniowka i obsypac migdalami. Minuta roboty, a super jest.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

dokładniej proszę, bo ja to musze literka po literce przerobić.... :oops: :lol: :lol:

 

* 20 g masła

* 1 kg wiśni (mogą być mrożone)

* 40 g cukru brązowego

* 80 g migdałów

* 50 ml wiśniówki

* 10 g tłuszczu do wysmarowania foremki

* Kruszonka:

* 150 g mąki

* 75 g masła

* 75 g cukru

 

 

Crumble wiśniowy

Możesz do tego przepisu użyć dowolnych owoców np. mirabelek, śliwek, rabarbaru.

Najlepiej żeby były kwaskowate i wyraziste. I oczywiście mogą być mrożone

Dla 4 osób

Czas: 20 minut

Czas pieczenia 15-20 minut

 

Jak to zrobić:

 

1. Rozgrzej piekarnik do 180 st (górna grzałka).

2. W garnku rozpuść masło, dodaj wiśnie, cukier i 80 g migdałów. Wymieszaj, dodaj połowę wiśniówki

i smaż na małym ogniu aż owoce zmiękną. Dodaj pozostały alkohol i podpal.

3. Do miski wsyp mąkę, dodaj cukier i masło. Opuszkami palców zagnieć kruszonkę.

4. Wysmaruj tortownicę lub formę do zapiekania tłuszczem, dodaj wiśnie, posyp kruszonką i wstaw do pieca

na 15-20 minut, aż się zarumieni.

5. Podaj ze śmietaną i migdałami

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

to ja tez moje wrzuce :)

 

Cherry pie

 

Ciasto kruche:

3 i 3/4 szkl mąki

2 płaskie łyżeczki soli gruboziarnistej (albo 1 łyżeczka soli miałkiej,

najlepiej morskiej)

1 i 1/2 łyżeczki cukru

300 g masła

1/2 szkl. lodowatej wody

 

Z podanych składników zagnieśc ciasto - jeśli jest zbyt twarde, dodać

odrobinę wody.

Ulepić z niego kulę, zawinąć w folię i schłodzić w lodówce miniumum godzinę,

a najlepiej całą noc.

 

Kiedy ciasto jest gotowe, robimy nadzienie:

1 kg wiśni - umyć i wydrylować

1 i 1/4 szkl cukru

1/4 szkl skrobii kukurydzianej (do kupienia np w sklepach ze zdrową żywnością)

1/4 łyżeczki soli

 

Do posmarowania wierzchu: 2 łyżki śmietany i 1/4 szkl cukru, najlepiej

brązowego.

 

Wszystkie składniki nadzienia wymieszać w misce.

 

Piekarnik nagrzać do 190 st C.

 

Ciasto podzielić na 2 części, jedna powinna być nieco większa od drugiej.

Większą część rozwałkować i wyłożyć nią blaszkę wielkości 25 x 37 cm tak,

żeby ciasto lekko wystawało z blaszki.

Nałożyć nadzienie. Rozwałkować drugą część ciasta, przykryć nadzienie, zlepić

dokładnie brzegi.

Wierzch ponakłuwać widelcem, posmarować śmietaną, posypać cukrem i wstawić do

piekarnika.

Piec 40-55 minut - do czasu aż wierzch będzie złocisty.

Wyjąć z piekarnika i studzić minimum 45 minut. Dopiero potem pokroić na

kwadraty i podawać.

 

Uwaga:

nie należy się obawiać, że ciasto będzie rzadkie a nadzienie się rozpłynie.

Nie trzeba tez wcześniej podpiekac spodu. Dzięki dodaniu skrobii wiśnie

gęstnieją, a ciasto jest kruche i suche.

Z podanych składników wychodzi bardzo duże ciasto, więc można spokojnie

podzielić wszystko na pół i zrobić z połowy porcji, chociaż... ciasto znika

błyskawicznie.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Fajnie Ci, do pracy idziesz....Ja też kiedyś pójdę mam nadzieję :roll:

 

Wczoraj się uśmiałam, mój mąż dostał mandat za predkość i taki zszokowany był, bo nie zauważył kiedy miał 80 na liczniku. I za tyle go złapali :lol: Ale pluł sobie, ze gdyby jechał moim a nie swoim to by go nawet nie zauważyli a tak patrzą na markę samochodu wg niego.

 

ps. uważam ze dobrze, bo należało mu się

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Odpowiedz w tym wątku

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.




×
×
  • Dodaj nową pozycję...