Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Komentarze do dziennika Truskawek

wiolasz

Recommended Posts

• Odpowiedzi 13,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Wiola witaj w klubie :lol:

Nie jestem złą kucharką. Robię rózne rzeczy w kuchni. Ale za ciasta sie nie zabieram, nie ma sensu :lol:

Robię tylko lane ciasto z owocami wg przepisu Magpie i isaurę (ciemne ciasto z jasnym serowym). Te mi wychodzą a i smakują nam najbardziej :lol:

Sernikowate ciasto Isaura

Robi się 2 ciasta-ciemne i jasne (to głównie ser)

Ciasto cimne:

25 dag margaryny

1 szklanka cukru

3 łyżki kakao

5 łyżek wody

cukier waniliowy

4 jajka

1 i pół szklanki mąki

3 łyżeczki proszku do pieczenia

Masa serowa:

50-70 dag sera

10 dag masła

4 jajka

1 szklanka cukru

1 budyń waniliowy (z bananowym też jest dobre)

Do dekoracji:

kokos

Margarynę, cukier, kakao, wodę i cukier waniliowy zagotować i gotować jeszcze 5 minut. Ostudzić. Dodać 4 żółtka i wymieszać na jednolitą masę. Odlać szklanki masy do dekoracji. Do reszty tego ciemnego dodać mąkę, proszek do pieczenia, pianę ubitą z białek i wszystko razem wymieszać. Wylać do wysmarowanej tłuszczem prostokątnej formy o wymiarach 25 na 36 cm.

Masło utrzeć dodając porcjami jajka, cukier, budyń i ser. Masę wyłożyć na surowe ciasto (łyżką jak popadnie tak pociapać). Całość włożyć do nagrzanego piekarnika i piec ok. 60 minut w temperaturze 180-190 °C.

Ostudzić i polać odlaną masą i posypać kokosem.

To ja poproszę o przepis na to niedobre ciasto :lol: :lol:

Mąż poszedł na spacer z psem...hmmm zaczynam podejrzewać, ze o coś więcej chodzi niż zwykły spacer.. :roll:

Wioluś, anjamen... przepis prawie podany...

na dużą blachę, warstwami:

-herbatniki

-tofi (mleko skondensowane słodzone, gotowane z puszką 2h)

-herbatniki

-2 budynie śmiet. lub wanilia zrobione z 3 szkl. mleka, na gorąco wmiksować kostkę masła (to znaczy jak? 2 budynie na sucho czy zrobione i wystudzone?czy 2 suche budynie z 3 szklankami mleka zrobić i wystudzić?, no ale wtedy budyń na gorąco czy masło na gorąco dodać?

Zrobione jak najnormalniejszy budyń, tylko na dwa - trzy szklanki mleka, nie studzisz, tylko zdejmujesz gar z ognia i mikserkiem kostkę masła wmiksowywujesz

-herbatniki

-0,5 l śmietanki 36% +2 śnieżki ( i co z nimi? wymieszać? a te śnieżki to w woreczku czy takie juz gotowe do psikania?)

śnieżki w woreczku, wrzucasz do zimnej! śmietany i miksujesz 5 minut

-wiórki kokosowe (posypać po wierzchu?)

Nooooo

Prościzna nieee????

Jaka proscizna?

Jak z mleka skondensowanego słodzonego zrobić toffi?

Wkładasz puszkę mleka, całą nie otwieraną, do garnka, zalewasz wodą, żeby cały metal się przykrył i gotujesz 2h. TYLKO OTWIERAJ JAK JUŻ TROCHĘ PRZESTYGNIE BO WYBUCHA :D

mówiłam, że prościzna... i zakalca się nie da zrobić :wink:

MI trzeba naprawdę jak blondynce takie rzeczy tłumaczyć :oops:

A chłopina pewnie odstresować się chce... że znowu o rok starszy :D :roll: :wink: , dobrze że psa nie zapomniał zabrać :lol:

bez psa to on nie miałby powodu zeby iść

Jak kiedyś zapomni psa to się możesz zacząć zastanawiać :wink:

ciasto z owocami magpie 101

"tym razem sa to sliwki ale tego lata robilam juz z jagodami i byly tez wisnie.

Do miski wrzucic:

-3 szklanki mąki,

-1 szklanka cukru,

-3 łyżeczki proszku,

-1 cukier waniliowy,

-3 jajka,

-200 ml mleka,

-3/4 kostki stopionej margaryny, schłodzonej

Wswzystko zmiksowac, wylac na blaszke, na to owoce.

Na wierzch dużo kruszonki: 1,5 szklanki mąki, 1 szklanka cukru, 1/2 kostki margaryny.

Piekłam 45 minut na 170 st. Na kruszonke lukier.

Jest pyszny i zawsze sie udaje. "

Sernikowate ciasto Isaura

Robi się 2 ciasta-ciemne i jasne (to głównie ser)

Ciasto cimne:

25 dag margaryny

1 ½ szklanki cukru

3 łyżki kakao

5 łyżek wody

cukier waniliowy

4 jajka

1 ½ szklanki mąki

3 łyżeczki proszku do pieczenia

Masa serowa:

50-70 dag sera

10 dag masła

4 jajka

1 szklanka cukru

1 budyń waniliowy (z bananowym też jest dobre)

Do dekoracji:

kokos

Margarynę, cukier, kakao, wodę i cukier waniliowy zagotować i gotować jeszcze 5 minut. Ostudzić. Dodać 4 żółtka i wymieszać na jednolitą masę. Odlać szklanki masy do dekoracji. Do reszty tego ciemnego dodać mąkę, proszek do pieczenia, pianę ubitą z białek i wszystko razem wymieszać. Wylać do wysmarowanej tłuszczem prostokątnej formy o wymiarach 25 na 36 cm.

Masło utrzeć dodając porcjami jajka, cukier, budyń i ser. Masę wyłożyć na surowe ciasto (łyżką jak popadnie tak pociapać). Całość włożyć do nagrzanego piekarnika i piec ok. 60 minut w temperaturze 180-190 °C.

Ostudzić i polać odlaną masą i posypać kokosem.

tu poproszę mnie upewnić ile tego, zebym nie przesadziła :lol:

Ja to mogę tylko robić takie które sie robotem wymiesza i jak najmniej brudzenia naczyń przy nim jest. No i niekoniecznei z masami. Chyba wole takie lane albo ciapane :lol:

I ciasto lubię jak po upieczneiu jest "mokre". Takie szybko nie wysychają a my blachę to tydzień jemy więc dobrze jest, jak ciasto długo jest wilgotne :lol:

Ja to mogę tylko robić takie które sie robotem wymiesza i jak najmniej brudzenia naczyń przy nim jest. No i niekoniecznei z masami. Chyba wole takie lane albo ciapane :lol:

I ciasto lubię jak po upieczneiu jest "mokre". Takie szybko nie wysychają a my blachę to tydzień jemy więc dobrze jest, jak ciasto długo jest wilgotne :lol:

:o daj Boże taką "żarłoczną" rodzinę, ja jak robię wieczorem, w nocy wręcz, to rano czasami mogę spróbować :roll:

Hejo, My dziś u weta ranek spedziliśmy. Mańka w końcu po pół roku zawieźliśmy bo coś z ogonem ma nie tak. DOstał antybiotyk, maści, kołnierz do noszenia. Aż mi go szkoda bo nie ma jak spać ani się umyc. Na jedzenie też muszę ściagać. I teraz mam kota w domu, bo nie wolno mu na podwórze wychodzić. Przeprosiliśmy sie z kuwetą i żwirkiem. Mąż nawet na tę okoliczność kotłownię sprzątnął :lol:

Za oknem drobny śnieżek ale śniegu mamy mało, ledwo przykryta ziemia.

Na mnie czeka sprzątanie i prasowanie i obiad jeszcze i może ciasto.. :roll: