Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Komentarze do dziennika Truskawek

wiolasz

Recommended Posts

• Odpowiedzi 13,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Tego malka akurat w zadnej szkole nie znajdziesz, zeby Ci z 7-latkiem ktos chcial przerabiac Gombrowicza. To musisz zrobic sama. Szkola ma go przystosowac do systemu i idealnie by bylo, zeby ktos wykrzesal z niego talenty, ktorych sama nie widzisz, albo pomogl je realizowac, ale na takie jazdy o jakich mowisz nie ma metody w zadnej szkole. Nikt nikomu na szczescie ksiazek czytac nie zabrania. :wink:

Właśnie o to chodzi mojemu... żeby na lekcji była lekcja... a nie uciszanie i ogólny rozgardiasz... ta jego obecna klasa to bardziej cyrk i małpy niż uczniowie i nauczyciel... przykre ale niestety tak jest... jeden uczeń potrafi rozwalić każdą lekcję...

My z synem nie odrabiamy lekcji, nawet nie gonimy go do lekcji. Nie kontrolujemy czy odrobił, czy umie. Jak widzi potrzebę to nawet się uczy..... 15 min. :roll: :lol: .

Małgoś , no masz racje, może ja idealistka jestem, ale skoro w przedszkolu się da,moze i jest jakaś szkoła,która ma indywidualne podejście do ucznia i niekoniecznie dopiero wtedy gdy na olimpiady jeździ i prestiż szkole buduje :-? bo po spotkaniu (w ubiegłym roku) w okolicznej podstawówce, rece opadły mi do kostek :roll:

Moze trudno w to uwierzyc, ale uciszanie przez pol godziny uskutecznialam rowniez na zajeciach ze studentami UAMu. :) Za ktore sami przeciez placili. :) :) :)

Wybranie szkoly o za niskim poziomie moze byc rownie frustrujace. Mialam kolege, ktorego rodzice poslali do technikum elektronicznego, bo mial wg nich za slabe oceny na licuem - podobno dobra szkola, ale... gosc byl wybitnym humanista i po jednym semestrze trafil do... Kobierzyna (wariatkowa). Moj maz mial podobnie z tym, ze go mamusia wyslala do... zawodowki :) (zeby sie dziecko egzaminem nie stresowalo). Z tym, ze moj maz byl bardziej cwany i jako 15-latek olal szkole i pojechal stopem do Bulgarii, na I semestr mial 12 pal na 13 przedmiotow i go wywalili. :lol: :lol: :lol: Potem sie tulal po jakichs innych zawodowkach (czytaj matka go zapisywala i tyle go widzieli), poznawal coraz to lepsze towarzystwo z Kazimierza, po czym w koncu sam wpadl na pomysl, ze pojdzie najpierw do szkoly muzycznej a potem do najlepszego liceum w Krakowie i tam zdal mature. :lol: :lol: :lol: Moral z tego taki, ze tak zle i tak niedobrze, a co komu pisane i tak go nie minie. 8)

Malka, probuj... Moze jakas prywatna szkola? W KRK juz jest taka podobno dobra podstawowka, zreszta moj kolega jest jej wlascicielem... :roll:

Odnośnie psa Cane corso: pies znajomego słuchał tylko jego. Kiedy był w pracy czy po prostu gdzieś indziej, a reszta rodziny zostawała w domu, pies ich po prostu olewał. I żadne szkolenie na to nie pomagało. Być może to wina rodziny, że nie dawała sobie rady z psem

Hmmm... moja bokserka nie CC, a mojego męża komendy wyglądają mw. tak:

"weź jej powiedz, żeby" to, czy tamto...

I wieczorem z nikim na siusiu nie wyjdzie... najzwyczajniej nie słyszy :roll:

Malka, sorry za tego geniusza, nie pisałam tego złośliwie. Chcę tylko powiedzieć, pamiętając swoje lata szkolne, że każdy z nas jest inny. Moja córcia nie ma takich umiejętności do improwizowania i słowotoku, jakie miałam ja - i pewnie nadal mam. Ale głupia nie jest, potencjał ma, tylko do tej pory nie miała ochoty go wykorzystywać. Nie wiem gdzie i kto popełnił błąd - może ja, jako matka, a może to szkoła - wszyscy wiemy, jak durnowato ułożony jest program. Nie ważne, ważne jest to, żeby w końcu dziecko w pewnym momencie samo stwierdziło, że warto coś umieć. A jeśli ma wybitne zdolności i zainteresowania, odstające - zdaniem co niektórych - od przeciętnych, to chyba na rodzicach spoczywa ciężar rozwijania tych umiejętności samodzielnie, szkoła tego nie zrobi. I to jest przykre, bo w Polsce jest dużo dzieci ponadprzeciętnych a spora część z nich po prostu się marnuje.

Mylilby sie kto by sadzil, ze w szkole np. muzycznej wychowuje sie geniuszy. Tam sie tez rowna w dol, bo zbyt zdolne dzieci sa klopotliwe i po to jest instytucja prywatnych lekcji, zeby za nie rodzice placili, a nie zeby sie dziecko w szkole realizowalo. :evil:

Na szczescie mialam w podstawowce nauczycieli, ktorzy zostawali z uczniami po godzinach i komitet rodzicielski, ktory zawsze znajdowal kase, zeby im za te dodatkowe godziny chociaz troche zaplacic... :roll: A w liceum bylam pyskata i jak czegos nie rozumialam, to szlam do nauczyciela podczas jego okienka i prosilam, zeby mi to wytlumaczyl. Nigdy nikt nie odmowil. :wink:

Odnośnie psa Cane corso: pies znajomego słuchał tylko jego. Kiedy był w pracy czy po prostu gdzieś indziej, a reszta rodziny zostawała w domu, pies ich po prostu olewał. I żadne szkolenie na to nie pomagało. Być może to wina rodziny, że nie dawała sobie rady z psem

Hmmm... moja bokserka nie CC, a mojego męża komendy wyglądają mw. tak:

"weź jej powiedz, żeby" to, czy tamto...

I wieczorem z nikim na siusiu nie wyjdzie... najzwyczajniej nie słyszy :roll:

Ja wiem, że co osobnik to charakter :lol:

Mylilby sie kto by sadzil, ze w szkole np. muzycznej wychowuje sie geniuszy. Tam sie tez rowna w dol, bo zbyt zdolne dzieci sa klopotliwe i po to jest instytucja prywatnych lekcji, zeby za nie rodzice placili, a nie zeby sie dziecko w szkole realizowalo. :evil:

i to nie tylko w profilowanych szkołach ten proceder :wink: kwitnie.

Braza, ja wiem, że na rodzicach spoczywa obowiązek rozwijania pasji i zainteresowań latorośli, ale szkoła jest po to by uczyć, a nie po to by przekazywać informacje i wymagać klepania regułek :-? ale to kwestia tak skostniałego programu i kadry, że póki ta nie zostanie wymieniona, niewiele się zmieni w polskich publicznych szkołach :roll:

No widzisz... a u mojego syna to zawsze znajdzie się i nauczyciel, i sala na zajęcia wyrównawcze :roll: . A jak ktoś chciał by coś więcej niż program to jak na ufoludka patrzą :roll: . Syn uwielbia historię... to mu facet powiedział, że nie musi się uczyć bo mu i tak 5 postawi :-? :o

kurna, ale motywacja :roll:

No widzisz... a u mojego syna to zawsze znajdzie się i nauczyciel, i sala na zajęcia wyrównawcze :roll: . A jak ktoś chciał by coś więcej niż program to jak na ufoludka patrzą :roll: . Syn uwielbia historię... to mu facet powiedział, że nie musi się uczyć bo mu i tak 5 postawi :-? :o

no fantastyczne to jest.

U mnie w szkole prócz kółka teatralnego nic nie było...no jeszcze kółko chemiczne ale tylko nieliczni zostali zaproszeni przez nauczycieli do niego..

Ja nie jestem ambitnym rodzicem, nie chcę spełniać swoich nie spełnionych ambicji przez dziecko, a co najważniejsze chcę żeby lubiło to co będzie kiedyś robiło...nie lubi przyrody, niech ma z niej tyle, żeby zdał, a w tym roku jak na przyrodzie mają geografię, to baba mówi, że syna nie poznaje... w zeszłym roku ledwie 3 teraz wszystkie okienka w dzienniku bdb zapełnione :roll:

Wolę wychować szczęśliwego drwala niż nieszczęśliwego doktora...

To sie nazywa motywacja pozytywna. :) U niektorych dziala...

Malka, to wszystko o kant rozbic, ale szkole zawsze mozna zmienic... :roll: Gdybym miala dziecko rozwazalabym szkole prywatna, nie jakas najdrozsza, ale o dobrej opinii... Z wielu powodow. :roll: