Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Komentarze do dziennika Truskawek

wiolasz

Recommended Posts

Idziesz do marketu na dział ze słoikami i wybierasz te które najbardziej Ci się podobają albo smakują albo mają przystępną cenę.....

hehehehe :D:D:D

Wiola, koperek od sąsiadki, bo mój deszcz wypłukał. Reszta moja, ogórki od znajomej, mąż wczoraj zrywał :D

Znam jedną firmę tylko, która robi takie, jak mi smakują. Nazwy nie pamiętam ale poznam po etykiecie na słoiku. I kosztują bagatela 7,5 za słoik, który ja sama umiem zjeść za jednym razem, a gdzie reszta rodziny?

Mam 34 słoiki swoje, wiekszość litrowych i 12 od mamy.

Rasia, podaję przepis:

1 litr wody i ciut-na oko, prawie pełna szklanka octu 10 %, 3/4 szklanki cukru, 2 łyżki soli kamiennej- zagotować i ostudzić do chociaż letniej wody.

koperek, na spód słoika, ciut marchewki, czosnek, ziele angielskie, pieprz- po kilka ziarenek, gorczyca biała, dodaję po jednym malutkim kawałku chrzanu ale może być bez.

Poukładać ogórki w słoiku, ale takie mniejsze, bo duże przerośnięte biorę na kiszone albo małosolne.

Zalać ogórki roztworem tak, zeby zakryte były ogórki, wstawić słoik (zakręcony ;) ) do dużego garnka. Na spód garnka położyć ścierkę jakąś, żeby słoika nie obiło podczas gotowania. Zalać zimną wodą słoiki ale jakieś 2-3 cm poniżej zakrętki. Zagotować i podgotować jakieś 2-3 min. Ogórki zmienią lekko kolor i wtedy są już gotowe.

I każde kolejne słoiki gotowac tak samo :D

Smacznego :D

Edytowane przez wiolasz

• Odpowiedzi 13,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Rasia, ja mam jeden taki garnek, wchodzą tam 4 słoiki, ale od czego są uczynne sąsiadki? :D:D

Całość gotował mąż, jakieś 1,5 godz.. Trzeba wcześniej przygotować sobie zalewę i ją ostudzić.

Tak na oko, w zależności jak mocno są upchane ogórki w słoikach, wychodzą 4 porcje zalewy na 14-15 słoików.

Przede mną grzybki, ale dopiero jak M. nazbiera :D ;)