Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Komentarze do dziennika Truskawek

wiolasz

Recommended Posts

• Odpowiedzi 13,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Spokoju i radości,

tylko miłych gości!

Smacznej Wigilii i całusów moc

- w tę najpiękniejszą w roku noc!

Szczęścia kilogramów,

ze śniegu bałwanów!

Życzliwych ludzi wokół,

żadnej łezki w oku,

Przyjaciół jakich mało.

Przez życie idźcie śmiało!

Witam,

Bardzo dziekuję za wszelkie życzenia, i te smsowe i te forumowe, Wszystkim trochę spóźnione ale bardzo z serca płynące życzenia spokojnych i zdrowych świąt.

Od razu życzenia noworoczne przesyłam, bo nie wiem kiedy przy kompie siądę ;)

Na razie nie planuję pojawić się w necie bo nie mam takiej fizycznej możliwości. Jak tylko się pojawi taka sposobność, postaram się wszystko nadrobić. A jak się nie pojawi, to wszystko wyjaśni sie w wiosną, więc tak czy inaczej trzeba tylko trochę cierpliwości. Ostatnio odkryłam, ze mam jej bardzo dużo, bardzo....

Tak więc lecę leżeć po świątecznym śniadanku :sleep:

• 2 weeks później...

Wioluś, u nas z solarami bylo tak: mąż w trakcie budowy już podłączył wszystkie rurki do solarów i kupując bojler obliczył co ma być i jaki. Wyliczylismy że taniej bedzie kupic nie caly zestaw tylko same solary i po jakims czasie je podlaczyc. Wszystko robil sam, faceci za samo podlaczenie chcieli 2800 zl. Zawieszone są na balustradzie balkonowej i dodatkowo podparte 3 słupami, w ziemi słupy są przyczepione wkrętami do betonowych kwadratowych slupow. Ten uchwyt to zwykla rama zespawana z takich jakby kątowników, tylko porządnie zespawanych i umocowanych. Nie znam za bardzo kosztow ale moze max 400 zl. Montował mąż, tylko potrzebny był ktoś do pomocy, żeby je tam usadowić. Długość montazu- ciężko mi powiedzieć bo mój wszystko robil po pracy wiec zalezy od pogody, czasu i chęci. Może coś około tygodnia.

Sprawuja sie super, są od południa wiec latem temp. dochodziła nawet do 75 stopni, trzeba bylo je zaslaniać żeby sie nie zagotowały. Mozna ew. przełączyc na grzejniki i wtedy ogrzewa dom, ale nam było wystarczająco gorąco i bez tego.

Co do instrukcji to chyba mąż nic nie mial. Mąż jak czegos nie wie to w necie szuka, wiec pewnie stamtad wziął jakies wskazówki. Tam, gdzie kupujesz same solary, mozna sie dopytac o sposób mocowania, najczęściej jest albo na dach albo na ziemi ew. na balustradach. I wtedy sa odpowiednie uchwyty do wyboru.

Edytowane przez wiolasz

Ha... tylko powiem... No do tych solarów :lol: ;)

No to ja będę musiała nieźle się nagłowić... u nas pewnie na dach... a co do bufora... to u nas zmartwienia nie ma... jest 1300 litrów wody do zagrzania... nie dało by rady wszystkiego do +75*C... ale , żeby nie musieć pilnować żeby mi w kosmos nie wyleciało....