Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Komentarze do dziennika Truskawek

wiolasz

Recommended Posts

za wprowadzanie w błąd takie panie urzędniczki powinny mieć jakieś konsekwencje, ja też się kilka razy przejechałam...

każda mówi co innego :roll:

na szambo trzeba mieć pozwolenie, bo musi być odpowiedno wykonane, żeby nie zagrażało ekologii itd..

zresztą teraz to prawie na wszystko trzeba mieć pozwolenie, jak to u nas :roll:

• Odpowiedzi 13,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

A w pozwoleniu nie mialas wrysowanego szamba??

o właśnie, w pozwoleniu powinno być i szambo, w końcu przyłącza i reszta musi być w nim zawarta :roll:

widać, że nie od podstaw się budowałam... :lol:

hejka przyszłam pocieszać - ja też miałam mieć same rurki i jakby co to dorzucimy kiedyś solary, ale aliśmy sobie na luz - jak dostaliśmy wyceny ....na razie będzie gaz i już....no kominek jeszcze, ale ten bez DGP, więc nie za wiele zdziałamy...

a na dodatek znów mam jazdę z depesiami...znowu dziś była kłótnia....niby zakończona na luzie, ale jak to wiadomo, potem ci których nie było mają najwięcej do powiedzenia... :x

u mnie wchodzą w grę tylko popielate lub grafitowe :roll:

elfio -a taki by Ci nie pasował? widziałam ostatnio domek z grafitowym dache, oknami zloty dąb, cytrynową elewacją i kominami oraz parapetami z tego klinkieru -CUDO! (mój nastepny dom taki będzie :wink: ):

http://www.crh-klinkier.pl/gfx/oferta/wiosna/sahara.jpg

o właśnie, w pozwoleniu powinno być i szambo, w końcu przyłącza i reszta musi być w nim zawarta :roll:

widać, że nie od podstaw się budowałam... :lol:

hejka przyszłam pocieszać - ja też miałam mieć same rurki i jakby co to dorzucimy kiedyś solary, ale aliśmy sobie na luz - jak dostaliśmy wyceny ....na razie będzie gaz i już....no kominek jeszcze, ale ten bez DGP, więc nie za wiele zdziałamy...

a na dodatek znów mam jazdę z depesiami...znowu dziś była kłótnia....niby zakończona na luzie, ale jak to wiadomo, potem ci których nie było mają najwięcej do powiedzenia... :x

dzięki Kasiu. Ty to kochana jesteś. No i zaprawiona w boju...

Ja jeszcze wczoraj miałam jazdę w pracy..aż mi się nie chce dziś tam isć..

Wspomnienie o szambie było w warunkach zabudowy. No ale chyba jak dali na dom a wiedzą ze bedzie szambo to po co i na to znowu mapki ??

A wogle na garaż do 35 m2 też trzeba pozwolenie? czy nie? wiem, ze na pom. gospod. do 35 m2 nie trzeba ale nie wiem czy to samo co garaż. Bo za jednym razem byśmy składali. Ile razy można łazić..

A wogle to ile kary jest za samowolkę budowlaną? :lol:

Dzień dobry

efilo, nie ma szarych parapetów?

no ja nie mam. przynajmniej na razie :D

myślę o kamiennych - z szarymi chyba nie byłoby problemów. pytanie tylko czy nie będą wyglądać jak nagrobek :roll:

Wiesz, te parapety to strasznie trudny temat. Jak czort :evil: bo do wszystkiego jednocześnie musi pasować..

to ja się wtrące też,

genaralnie to urząd powinien zwrócić projekt bez wskazanego miejsca zagospodarowania ścieków, jeżeli nie ma kanalizacji, to musi być w projekcie domku projekt szamba (u mnie w powiecie jak nie ma to zwracają).

ja w swoim miałem szambo, ale potem zamieniłem na oczyszczalnie - zrobiłem zgłoszenie w trakcie. bo zasada jest taka, że przy oczyszczalni nie mają prawa zmuszać do podłączenie się do kanalizy, jak już ją zrobią, a przy szambie tak.

co do garażu, to na każdy obiekt który nazwiesz garaż musi być pozwolenie.

nie trzeba na bud gosp do 35m2 (rozpiętość do 4,8m) ale! związanego z produkcją rolną (i w zabudowie tzw zagorodowej).

natomiast, pozwolenia nie trzeba - dla wolnostojących bud gosp., wiat, altan, oranzarii, do 25m2, ale max 1 szt na 500m2 pow działki :).

tyle prawo budowlane.

a teraz posłuchaj jaki trik goście z urzędu mi zdradzili, zgłaszasz budowe bud gosp, szt 2, stykających się ścianami, pow w sumie ile Ci potrzeba - a z war. jw.- czyli max 25m2 kazdy, minie 30dni od zgłoszenia i robisz, ale zapominasz o ścianch tych które się stykają. kwestia układu dachu i miejsca na drzwi garażowe, ale koniecznie bez nazwy garaż - bo wtedy pozwolenie.

jaki fajny zlewozmywak :), prawie taki jak żoniny.

a parapety to mamy w truskawce metalowe w kolorze brąz ale bardzo zbliżonym do złotego dębu okien i rolet.

samowolki to kosztują różnie, np za istotnie odstępstwo od projektu - coś koło 300 zl za szt, za mieszkanie w domu bez zakończenia formalnego 10 tys,

za dom bez pozwolenia ok 50 tys.

za garaż się nie spotkałem, za szambo też, to wyliczają z kategorii obiektu i stawki bazowej.