Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Komentarze do dziennika Truskawek

wiolasz

Recommended Posts

WItam wszystkich

gregorczyk, tak sie zastanawiałam, ale dziś rano wymierzyliśmy sobie gdzie garaż, gdzie wiata i szambo.

Mamy ważną mapkę to skorzystamy jeszcze. Potem musielibysmy jeszcze geodetów znowu brać i znowu płacić.

Tylko zastanawia mnie jedno: ja mogę rozpindrzyć po całym podwórzu te budynki żeby zgadzały się odległości: że tu 3 m tu 4, szambo też ileś tam od budynku..Ale jak to jest na działkach np.4 arowych? Przecież na takich też sie ludzie budują i szamba kopią, i garaże stawiaja. To kiedyś ściana garażu mogła być granicą działki a teraz juz nie?

• Odpowiedzi 13,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

No właśnie, ale na wąskich też są garaże.

Dowiedziałam się dziś, że mogę na zgłoszenie wybudować budynek gospodarczy do 25 m2. po jakimś czasie dołączyć bramę i traktować jak garaż. Wtedy to jakieś tam zgłoszenie. A po jeszcze jakimś czasie mogę rozbudować np. ścianę. Jakoś tak mi też pan tłumaczył..

Wiolcia - spuść ich na drzewo - powiedz im, że akurat ONI w kwestii komentowania z "przyczyn formalno-obiektywnych " mają najmniej do powiedzenia- też tak mam - malo tego nauczyłam się opieprzać własną rodzinę jak robią nie tak jak chcę - TO MÓJ DOM- TAK IM WSZYSTKIM POWIEDZ :wink:

powodzenia

butterfly Kupiłam ją w RTV AGD, po promocji była razem z piekarnikiem. Ja jeszcze jej nie używam, a teściowa z tego co wiem, coś tam piekła. Ale ta płyta u niej jest w nowej kuchni która jeszcze nie jest jeszcze przeprowadzona do końca, więc na bieżąco tam nie gotują. Nie wiem czemu, nie wnikam. :roll:

YreQ, ja wiem, ze tak powinnam, ale tak rzadko ktoś sie zainteresuje niekiedy a potem takie głupie teksty. ALe już początki za mną :wink:

W Hermanowej też na róże to nie wygląda. A na kanalizację na razie nie liczę. Nie w tej gminie.

WItam wszystkich

gregorczyk, tak sie zastanawiałam, ale dziś rano wymierzyliśmy sobie gdzie garaż, gdzie wiata i szambo.

Mamy ważną mapkę to skorzystamy jeszcze. Potem musielibysmy jeszcze geodetów znowu brać i znowu płacić.

Tylko zastanawia mnie jedno: ja mogę rozpindrzyć po całym podwórzu te budynki żeby zgadzały się odległości: że tu 3 m tu 4, szambo też ileś tam od budynku..Ale jak to jest na działkach np.4 arowych? Przecież na takich też sie ludzie budują i szamba kopią, i garaże stawiaja. To kiedyś ściana garażu mogła być granicą działki a teraz juz nie?

hmn,

no, własnie, nie mam doświadczenia - jak potraktują mapkę, która była do projektu domku - bo w zasadzie nie jest aktualna - jest juz dom, czyli teoretycznie trzeba nową, ale z kolei, pozwolenie, zgłoszenie do nadzoru - nie oznacza ze się juz zaczyna budować, i w tą stronę moża iść, w razie czego. załączyć projekt zagospodarowania z domkiem - opisać jako projektowany i może przejdzie. szkoda kasy. a geodeta jeszcze raz na koniec przyjdzie zrobic inwentaryzacje.

4 ary to pod blizniaka albo co? o odl. od granic decyduje miejscowy plan zagospodarowania, albo warunki zabudowy, one mogą dopuszczać lub nie lokowanie czegoś w granicy, w określonych miejscach i zabudowach jest to możliwe. szambo np 2m od granicy (też drogi, ulicy), 5m od domu. ale mozna w granicy, jak sąsiad będzie chciał zrobić to samo (albo juz ma).

studnie - 5m do granicy, 15 do szamba.

a czy kochani zdajecie sobie sprawe, że od nowego roku dochodzi jeszcze jeden papier przy odbiorze domów (nie tylko domów)?

tzw certyfikat energetyczny (świadectwo)? szacunki kosztów mówią o 500-1000 pln za domek, ale ponieważ ministerstwo narazie nakazalo (bo unia nakazała) ale nie powiedziało jak i co ma być w tym papierze, to nie wiadomo ile bedzie docelowo kosztować, ale trzeba sie z tym liczyć.

dodam, ze nie moze tego robić projektant tego domku i jego kierownik.

tak więc, kto może niech się wprowadza w tym roku, uniknie papierka jednego, chyba, że bedzie początkowo abolicja jak przy dowodach osobistych.