Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

mokra dzialka-kupić?

tamcia

Recommended Posts

Jak jest mokro to robisz bez fundamentu tylko na płycie fundamentowej. Oczywiście bez piwnicy. Nie masz problemu z podlewaniem roślin, brakiem wody w studni itp. Niestety odrazu musisz wykonać chodniki i podjazdy. Czy będzie drożej ??? Myślę że niewiele albo tyle samo. Zależy od powierzchni budynku.

Napisz jeszcze co to znaczy teren bardzo podmokły ?. Bo jak naprawdę bardzo podmokły to bedziesz musiała nawieźć sporo ziemi i podnieśc poziom terenu. A wtedy będzie sporo drożej.

Pozdrawiam

a co rozumiesz pod pojeciem mokra działka??

jak teren ukształtowany? czy działek jest zagłębiona i spływa woda z okolicy?? moze blisko jakis zbiornik wodny??

bo to lato suche, to co bedzie w mokre pory roku??

no chyba, że wystarczy pogrzebac łopatą i sama woda bedzie odpływac...

może jakieś zdjęcia??

podejdż w okolicy bliskiej do jakieś studni zobacz poziom wody?

A tak zupełnie na poważnie. Mam w pamięci bodajże rok 1979 widziałem jak wyglądał podmokły teren na Mazowszu i rowy melioracyjne nie pomogły. To był prawie ocean :o Pomyśl nawet i sto razy zanim raz kupisz. Prognozy synoptyków podają, że coraz częściej mogą się trafiać obfite opady i inne anomalie pogodowe. Na marginesie też mam do sprzedania takie działki. Czyli na podmokłym terenie i na kupców nie narzekam :D ja tam nigdy bym się nie pobudował. :wink:

ja mam dzialke podmokla i zanim wykopalem rowy w zdluz dzialki mialem miejsca ze stojaca woda na powierzchni.dzialke mam ze spadkiem i mam gdzie odprowadzac wode. w tej chwili wode mam na okolo 80cm..po obfitych deszczech wzrasta do 70cm ppt.

plusy tej dzialki to woda wew wlasnej studni prawie za darmo,mozna zrobic naturalny staw i latem nie trzeba podlewac...

minusy to ze fundament bedzie drozszy w wykonaniu..pozostala czesc domu tak jak na kazdej innej dzialce.

ja jeszcze musialem zrobic droge dojazdowa okolo 100m ktora mnie kosztowala okolo 1tys zł (tylko praca koparki bo gruz mialem za free)

problemem moze byc dzialka podmokla z torfem lub innym podlozem malo nosnym(ja mam piaski) i problem z odprowadzeniem wody gruntowej,opadowej.