Piotr Sz. 04.11.2006 09:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Listopada 2006 Witam, Pomóżcie! Muszę wybrać jaki piec zainstalować u siebie. Nie mam wątpliwości że będzie to Vaillant, ale nie wiem jaki model.Do wyboru mam dwa typy: 1) Turbomax PLUS VU 242-5 (24kW, zamknięta komora, automatyka pogodowa) z zasobnikiem VIH R 150 (czyli 150l). Ten piec obsługuje CO i krany. Strategia jest taka że w razie solidnego obciążenia czerpie ciepłą wode z zasobnika, ale jak wszystko zejdzie to mamy czekanie na ciepłą wodę (godzina czekania?). 2) aquaPLUS VUI 282-7 (28 kW, zamknięta komora, wewnętrzny zasobnik warstwowy 20l, automatyka pogodowa). Ten piec obsługuje CO i krany. Strategia jest taka że w razie solidnego obciążenia czerpie ciepłą wode z zasobnika, a jak w nim się ciepła woda skończy to działa jak pogrzewacz przepływowy z wydatkiem max 16,5 l/min. Zakładając że może się zdarzyć że jednoczesnie napełniam wannę, działa prysznic i jeden kran, to który piec da radę? Mam skłonności do aquaPLUS ale czy te 16,5 l/min wystarczy? To co piszą w folderach nie daje mi odpowiedzi na pytanie czy da radę napełnić nawet tylko wannę (piszą że wanna w sposób ciągły latem a zimą nie da się?). Jakie są Wasze doświadczenia? Co radzicie? Pozdrawiam, Piotr Sz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tuzin 04.11.2006 18:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Listopada 2006 Witam. Wczoraj własnie skonczyłem kotłownie gdzie zamontowany jest kociołem Vaillanta Vui 28 Kw. Jak bedzie sie sprawował jeszcze nie wiadomo. W pana przypadku skupiłbym sie jednak na kociołku VSC atmocompakt z zasobnikiem warstwowym 100 litrów. Naprawde polecam ten kocioł. Wystepuje on także w wersji kondensata. Zasobnik warstwowy ma same zalety powoli wypiera tradycyjne zasobniki wody.......... Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wopiola 04.11.2006 20:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Listopada 2006 Witam, Pomóżcie! Muszę wybrać jaki piec zainstalować u siebie. Nie mam wątpliwości że będzie to Vaillant, ale nie wiem jaki model. Do wyboru mam dwa typy... Witaj! Mnie z kolei zaproponowano kondensacyjny Vaillant'a VCW PLUS 296/3-5 podobno jest bardzo oszczędny, niestety też dosyć drogi. Z drugiej strony zastanawia mnie niezawodność Vaillant'a. Czy jest naprawdę dobry i trwały ?? Kilku znajomych trochę narzekali na awarie ale to przy zwykłych dwu funkcyjnych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PRO 04.11.2006 22:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Listopada 2006 http://forum.muratordom.pl/viewtopic.php?t=83251 może taki w dobrej cenie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ew-ka 04.11.2006 22:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Listopada 2006 mam od ponad roku ten http://www.vaillant.pl/product.php?folder_default_tree=10002-10325-10357&folder_default_netfolderID=10446&folder_where_from=default&product_default_id=1599 daje radę .... jest prosty w obsłudze ( ważne ) nie mam pogodówki sami nastawiamy kiedy sie ma włączać Co do wydajności ciepłej wody -nie ma problemów -dwa prysznice na raz - ta sama wydajnośc - włączone ogrzewanie i prysznice - brak negatywnych odczuć ....mieliśmy dylemat czy wybrać piec z zasobnikiem (np 100l) czy bez -wybraliśmy pośredni i jesteśmy ( tfu tfu ) zadowoleni Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piotr Sz. 05.11.2006 18:01 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Listopada 2006 Ew-ka, dziekuje za informacje tym cenna ze od bezposredniego uzytkownika!!! Dziekuje tez wszystkim innym ktorzy cos wniesli do tego watku. Czekam na jeszcze .... Piotr Sz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 08.11.2006 10:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Listopada 2006 Nie mam wątpliwości że będzie to Vaillant Możesz to rozwinąć? Dlaczego tylko vaillant? pozdrawiam justa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piotr Sz. 08.11.2006 15:56 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Listopada 2006 Tylko Vaillant poniewz taki jest moj wybor. Wybor ten wynika z moich prywatnych uwarunkowan ktore nie maja zastosowania do innych uzytkownikow. Z tego powodu nie bede tematu rozwijal. Piotr Sz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anna99 08.11.2006 17:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Listopada 2006 U mnie trzeci sezon działa AquaPlus tyle że z palnikiem atmosferycznym. Bez pogodówki. Dla mnie rewelacja. Zakładając że może się zdarzyć że jednoczesnie napełniam wannę, działa prysznic i jeden kran, to który piec da radę? Wydaje mi się, że w tym przypadku niewiele pieców da radę. Ale czy to taki częsty przypadek? U mnie (podobnie jak u Ew-ki) nie ma problemów z wodą prezy dwóch łazienkach, dwóch prysznicach, kranie. Dodam, że nie mam cyrkulacji i jestem zadowolona. Sterownik Vaillanta VRT390 niby fajny, ma mozliwość programowania tzw. ciepłego startu (utrzymywanie temperatury z zasobniku) ale z lekka archaiczny sposób ustawiania temperatury - POKRĘTŁO!!! W dodatku nie ma mozliwości czasowego, ręcznego obniżenia (lub podwyższenia) temperatury. A to może np. Euroster. Właśnie się zastanawiam, czy ten piec chodziłby z tym sterownikiem. Ale a propos pieca - miodzio!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ew-ka 08.11.2006 18:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Listopada 2006 tak jak Anna99 ....mam sterownik na pokrętło - ulubiona rzecz mojego męża jak sobie codziennie nie pokręci to dzień stracony Piec umieściliśmy na poddaszu a sterownik mamy na parterze ....sami decydujemy kiedy ma się włączyć ogrzewanie poprzez zwiększenie temp.na sterowniku ( piec jest w gotowości ) więc jeden malutki pstryczek i ......robi sie cieplutko piec włączamy 2x dziennie rano i po południu.....rano sam włącza sie o 6,oo ( automat) a po południu sami włączamy w zależności od potrzeb i mrozu -zazwyczaj na dwie godziny ( podłogówka długo jeszcze oddaje swe ciepło )..... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
EZS 09.11.2006 13:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Listopada 2006 Mam wycenę i wyszło mi, że różnica na samym kotle między Vailantem a Viessmanem vitopend 222 to 60 zł! A wiesiek ma zbiornik 50l! Dziwne, nie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piotr Sz. 11.11.2006 19:01 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Listopada 2006 "Mam wycenę i wyszło mi, że różnica na samym kotle między Vailantem a Viessmanem vitopend 222 to 60 zł! A wiesiek ma zbiornik 50l! Dziwne, nie? " Rzeczywiscie, podobna cena a zasobnik i maksymalny wydatek wieksze! Jedno "ratuje" Vaillanta aquaPLUS-a: tylko o nim pisza ze ma zasobnik warstwowy. W prospekcie Veissmana nie ma o tym ani slowa. Z kolei Vaillant pisze w prospekcie ze "zasobnik warstwowy... zwieksza ponad trzyktornie ilosc dostarczanej wody w stosunku do tradycyjnego zbiornika z wezownica..." - czyli te 20 warstwowe to jakby 60l zwyklego zasobnika (czyli jak w vitopend 222)? Tyle ze Veissman daje max 20l/min a Vaillant 16,4 l/min. Ktos to umie skomentowac? Piotr Sz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
19501719500414 11.11.2006 19:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Listopada 2006 "Mam wycenę i wyszło mi, że różnica na samym kotle między Vailantem a Viessmanem vitopend 222 to 60 zł! A wiesiek ma zbiornik 50l! Dziwne, nie? " Rzeczywiscie, podobna cena a zasobnik i maksymalny wydatek wieksze! Jedno "ratuje" Vaillanta aquaPLUS-a: tylko o nim pisza ze ma zasobnik warstwowy. W prospekcie Veissmana nie ma o tym ani slowa. Z kolei Vaillant pisze w prospekcie ze "zasobnik warstwowy... zwieksza ponad trzyktornie ilosc dostarczanej wody w stosunku do tradycyjnego zbiornika z wezownica..." - czyli te 20 warstwowe to jakby 60l zwyklego zasobnika (czyli jak w vitopend 222)? Tyle ze Veissman daje max 20l/min a Vaillant 16,4 l/min. Ktos to umie skomentowac? Piotr Sz. sam sobie dodałeś komentarz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piotr Sz. 11.11.2006 21:59 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Listopada 2006 sam sobie dodałeś komentarz W roli komentarza wolalbym cos poparte wiedza fachowa lub doswiadczeniem uzytkownika. Takie oczywiste posty jak ten powyzej nic nie wnosza. Piotr Sz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
19501719500414 11.11.2006 22:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Listopada 2006 ależ wnoszą, tylko nie wiesz o tym, że jeżeli masz dwa kotły o prawie równorzędnych parametrach na co, to należy wybrać ten który ma większy wydatej ciepłej wody,tym bardziej, że to jest Viessmann a to znaczy, że jednak wyższa półka od Vaillanta, nie ujmując nic Vaillanotwi[/url] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piotr Sz. 12.11.2006 09:21 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Listopada 2006 ależ wnoszą, tylko nie wiesz o tym, że jeżeli masz dwa kotły o prawie równorzędnych parametrach na co, to należy wybrać ten który ma większy wydatej ciepłej wody, tym bardziej, że to jest Viessmann a to znaczy, że jednak wyższa półka od Vaillanta, nie ujmując nic Vaillanotwi[/url] Nie zgadazm sie. Powody: 1) producenci moga poslugiwac sie innymi normami (np. tak jak w podawaniu pojemnosci bagaznikow samochodow, jedni pisza ile wejdzie wody i drudzy ile szescianow po 1l - czyli ten mierzony litrami wody jest niby wiekszy). Tu np. wydatek maksymalny mogl byc podany przy innej roznicy temperatur pomiedzy woda zimna a goraca. Albo moze to byc 20l/min przez 5 minut, a 16,5 l/min przez pol godziny - to ktory lepszy? 2) dane katalogowe nic nie mowia o tym jak piec jest czuly na jakosc gazu, co w naszych warunkach ma bezposrednie przelozenie na praktyke 3) jedni producenci moga miec wieksza tendencje do przesady niz drudzy (to znow zderzenie teorii folderowej z praktyka, np. Veissmann o Vitopend 222 pisze ze ma moc chwilowa do 30kW, ale w danych technicznych juz tylko 24kW, zaloze sie ze u Vaillanta o tej samej mocy nominalnej moc chwilowa - jak w kazdym innym piecu - moze osiagac 30 kW) 4) Foldery nie nie mowia o tym jak osiagi pieca degraduja sie wraz z czasem (efekt zuzycia). Ten o wysrubowanych parametrach bedzie slabl szybciej. A ktory z nich jest taki? To nie wynika z folderow. 5) Ktory z piecow ma lepsza, bradziej komfortowa dla uzytkownika automatyke? Tego mozna dowiedziec sie tylko od uzytkownikow. 6) Ktory piec ma jakies wady ktore wychodza w praktyce? Z tych powodow wybor pieca tylko na podstawie wiedzy wyniesioenej z katalogow jest bledem. Z tych powodow pytam w tym watku fachowcow oraz uzytkownikow. Z tych powodow wyzej wspomniane posty - opierajace sie na danych z katalogow - nic nie wnosza. Piotr Sz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lew2 06.05.2007 09:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Maja 2007 mam od ponad roku ten http://www.vaillant.pl/product.php?folder_default_tree=10002-10325-10357&folder_default_netfolderID=10446&folder_where_from=default&product_default_id=1599 Czy można prosić o podanie nazwy i modelu kotła, o który chodziło w powyższym linku, gdyż otwarcie tego linku powoduje otwarcie strony ogólnej Vaillanta ... i trzeba sobie wybrać model. Prawdopodobnie link już jest nieaktualny. Dzięki, Waldek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts