Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Wentylacja grawitacyjna czy mechaniczna?

Recommended Posts

Istniej kilka rodzaji wentylacji mechanicznej... ja mam wentylację mechaniczną zawartą w systemie grzewczym... ilość świeżego powietrza jest regulowana przpustnicą przy czerpni zewnętrznej... dodatkowo mam nawilżanie i - przy okazji nawilżania - jonizację... rozbudowa o muduł klimatyzacyjny też nie problem... takie wszystko w jednym, oparte o piec nadmuchowy Carriera (grzeje gazem)... i sprawdza się... komary za oknem czy zima -20st nie problem... zimne powietrze przechodzi po prostu przez piec (4 palnikowy) i dopiero ogrzane jest wtłaczane dalej... rekuperaatora nie mam... a o kosztach ogrzewania, bo komfort jest oczywisty, można poczytać w innym wątku...

• Odpowiedzi 210
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

zgadzam sie z przdmowca

takie ustrostwo mozna bez watpienia zrobic wlasnorecznie i ja mam taki zamiar

wystarczy kupic 10 arkuszy blachy (np ocynkowanej) i mozna ja pociac ladnie na platki okolo 33 na 33 cm

otrzymujemy 180 plytek ktore nalezy polaczyc w moduly

wystarczy 3

w sumie nie musze pisac bo mozna sie smialo wzorowac na gotowcach

w sumei material na reku to jakies 500 -1000 PLN

reszta w rekach ludzi czynu ;)

jak ktos chcialby jakies materialy jak policzyc tego reku to niech poczeka

wrzuce gdzies programik do projektowania ;)

Oj z tym ocynkiem to chyba pomyłka.

Polecma wątek "Rekuparator tymi ręcami zrobiony" :lol:

Ale programik do projektowania poprosimy. Przyda się.

Ja chciałbym mieć reku ale nie wiem jak kasa pozwoli więc zostawiam kominy do grawitacyjnej i będę kombinował kase.

Ja też chciałbym mieć reku i będę go miał :wink:, tyle, że zakładając takie rozwiązanie juz dzisiaj rezygnuje właśnie z kominów wentylacyjnych i kilku kominków dachowych, dzięki temu zostanie troszke więcej kasy na mechaniczną.

Ja chciałbym mieć reku ale nie wiem jak kasa pozwoli więc zostawiam kominy do grawitacyjnej i będę kombinował kase.

Ja też chciałbym mieć reku i będę go miał :wink:, tyle, że zakładając takie rozwiązanie juz dzisiaj rezygnuje właśnie z kominów wentylacyjnych i kilku kominków dachowych, dzięki temu zostanie troszke więcej kasy na mechaniczną.

Dokładnie tak samo uczyniłem i mysle ze to dobre rozwiazanie juz na etapie projektu to zrobic

dla mnie wentylacja mechaniczna n-w ma dwa zdecydowane minusy (chociaz sam jeszcze nie zdecydowalem jaka zrobic)

1) instalacje trzeba stosunkowo czesto CZYSCIC i KONSERWOWAC --> to nie jest tak, jak w grawitacyjnej, tutaj w przewodach osadzac sie bedzie duuzo roznych nieciekawych rzeczy

jezeli ktos pracowal w biurowcu, w ktorym wentylacja/klima mialy 10 lat (lub wiecej) moze wiedziec jakie sa konsekwencje zaniedban w tym zakresie -- w dwóch słowach ZGNIŁE JAJA

btw podobnie obawiam sie instalacji odkurzacza centralnego

2) jak ktos chce miec domek otwarty na ogód (a ja np. mam działke z lasem i projektuje dwa tarasy, na które planuje wychodzić o każdej porze dnia i nocy przez 8 miesięcy w roku) to z założenia będzie łamał pierwszą zasadę wentylacji n-w, a więc bilansowanie strumieni wchodzącego i wychodzącego

a jak jeszcze będzie ten ktoś chciał sobie w tym czasie napalić w kominku, to ryzyko wzrasta

z tego co wiem (poprawcie mnie oczywiscie, jezeli sie myle) wentylacja mechaniczna n-w działa najlepiej jak dom jest SZCZELNY

Pozdrawiam

Ad.1. Problematyczne, bo przewody grawitacyjnej tez trzeba od czasu do czasu czyścić, ale faktycznie - nie capi (wpływ powietrza przez rózne "dziwne" szczeliny.

Ad.2. Wentylację mechaniczna można wyłączyć kiedy nie jest potrzebna - tak jak w podanym przykładzie. Co do wymogów szczelności - to prawda, ale wtedy kiedy trzeba (np. w zimie) i to jest jej niewątpliwa zaleta.

Co do kominka, jeśli prawidłowo bedzie zainstalowany (odpowiednie przekroje komina i przewodu doprowadzajacego) to jego wpływ na wentylację bedzie znikomy i to bez wzgledu na rodzaj wentylacji.

Z tymi niskimi kosztami wentylacji mechanicznej to marketing :wink: Co z tego że możemy sobie własnymi rencamy to zrobić :D I co jaka będzie jakość tej wentylacji ? :cry: . Zanim minie radość z własnej pracy to juz nam to obrzydnie. Bo będzie przeszkadzający szum, bo ciagła przy tym zabawa z czyszczeniem wymianą filtrów (dosyć drogich). Problemy z wilgotnością w zimie. A jak jeszcze się okaże ile kosztuje czyszczenie kanałów i że nie da się tego dokładnie zrobić to będzie wielkie rozczarowanie. Dlatego jeśli już ktoś decyduje się na wentylację mechaniczną to nie powinien kupować byle czego tylko najpierw projekt do tego dobry wykonawca który zagwarantuje że hałas będzie zgodny z przepisami czyli nie wiecej niż 25 dB w nocy przy chodzacej wentylacji na maksa. Aby wentylacja mechaniczna była komfortowa w obsłudze i eksploatacji musi być spełnionych bardzo dużo rygorystycznych warunków.

Dobre kanały nadajace się do czyszczenia a nie jakieś flex-y, dobre nawiewniki, przyzwoita centrala z rekuperatorem, z wygodnym dostępem do wymiany filtrów i czyszczenia reku, wysokiej jakości filtry, nawilżacz, lampa UV, wentylatory z regulacją wydatku itp.. Wszystko to dobrze policzone, dobrane, zmontowane, wyregulowane, z mozliwościa dostępu do wymiany centrali i kanałów bez rujnacji domu a na koniec obowiązkowe pomiary wydatku i hałasu wykonane przez niezaleznego pomiarowca. Wtedy ma sens wentylacja mechaniczna. W przeciwnym wypadku w domu będzie sucho, głośno i na dodatek niezdrowo bo wszelkie alergeny będą rozdmuchiwane po pokojach.

W przypadku ogrzewania nawiewnego w typowych rozwiazaniach jest całkowita kaszana. W tego typu ogrzewaniu stosuje się tzw. recyrkulację. Czyli nic innego jak zawracanie ok. 70...90% zużytego powietrza spowrotem do pomieszczeń. Na efekty takiej wady nie trzeba czekać długo. Wystarczy że ktoś zapali papierosa w jednym pokoju a zapach błyskawicznie jest rozdmuchiwany po całym mieszkaniu. Zresztą nie dotyczy to tylko dymu papierosowego wszelkie inne smrody są tak samo rozdmuchiwane.

Pozdrawiam

P.S.

Z tą oszczędnością na niewykonywaniu kominów grawitacyjnych to nie do końca prawda. Koszty komina to koszty sciany którą się itak buduje - bo w takich ścianach się lokalizuje wentylację. Więc oszczędność jest tylko na odcinku komina nad dachem. Czyszczenie komina grawitacyjnego mozna zrobić samemu jest to bardzo proste. Nawet jak się nie zrobi to niczym nie grozi. W przypadku kanałów nawiewnych przy mechanicznej trzeba wzywać specjalistę z dobrym sprzętem i koszty nie są małe.

A przy okazji to jak się czyści kanały wentylacji mechanicznej? :oops:

Przecież w większości przypadków są one zabudowane? Są jakieś specjalne środki i techniki?

Wentylacji w biurze nie mam, ale w samochodach to zwykle problem zapachów pojawia się przy klimatyzacji, bo wentylacje to ma każde auto, a nawet te starsze jakoś nie śmierdzą... :roll:

Ad.2. Wentylację mechaniczna można wyłączyć kiedy nie jest potrzebna - tak jak w podanym przykładzie. Co do wymogów szczelności - to prawda, ale wtedy kiedy trzeba (np. w zimie) i to jest jej niewątpliwa zaleta.

Co do kominka, jeśli prawidłowo bedzie zainstalowany (odpowiednie przekroje komina i przewodu doprowadzajacego) to jego wpływ na wentylację bedzie znikomy i to bez wzgledu na rodzaj wentylacji.

z tym wyłączeniem to nie jest tak do końca --> moje zrozumienie jest takie, że mechaniczna działa albo w całym domu, albo wcale

więc jęśli sobie otworzysz wyjście na taras na dole i wyłączysz wentylacje (bo po co ma czerpać prąd na marne jak i tak cały parter masz wywietrzony) to w pomieszczeniach na pietrze przepływ powietrza ustanie ergo bedzie trzeba otworzyc wszystkie okna...

(a że wymieniam tu tylko wady, to nie pisałem o zaletach szczelnego domu w zimie)

z kominkiem to chodziło mi o coś innego ---> gdzies wyczytałem, ze wentyalcja n-w musi byc tak zbilansowana, zeby w pokoju, w ktorym dziala kominek nie utworzylo sie podcisnienie i nie zasysało dymu do środka

jak mniemam otwarcie okna taki misterny bilans już zakłóca - oczywiscie podcisnienie nie grozi, ale cieplo z domu i tak pewnie ucieka na potęgę??

Pozdrawiam

Zawsze jest coś, za coś. I prawdą jest również to co napisał inwestor. Nie zgadzam sie jedynie, że jest to sprawa marketingu.

Tak patrząc na sprawę, to można również powiedzieć, że najlepsze, najprostsze i najtańsze jest ogrzewanie grawitacyjne (w systemie otwartym) kotłem na paliwo stałe. I jest to też prawda.

Ale z różnych powodów, bardzo czesto z wygodnictwa, automatyzujemy bardziej lub mniej nasz system grzewczy. Czy to jest złe?

Wentylacja jest takim samym systemem jak system grzewczy, system wodno-kanalizacyjny, czy system instalacji elektrycznej.

Uważam, że każdy system jest dobry dla okreslonych wymagań i warunków - w tym i finansowych - pod warunkiem, że jest od poczatku dobrze zaprojektowany i wykonany. A o tym, że tak jest świadczą posty dotyczace kłopotów z wentylacją - akurat grawitacyjną - ale to nie przesądza sprawy, że grawitacyjna jest "be",

... Aby wentylacja mechaniczna była komfortowa w obsłudze i eksploatacji musi być spełnionych bardzo dużo rygorystycznych warunków.

Dobre kanały nadajace się do czyszczenia a nie jakieś flex-y, dobre nawiewniki, przyzwoita centrala z rekuperatorem, z wygodnym dostępem do wymiany filtrów i czyszczenia reku, wysokiej jakości filtry, nawilżacz, lampa UV, wentylatory z regulacją wydatku itp..

To wszystko to niemalże standard w przypadku wentylacji mechanicznej opartej o piec nadmuchowy... żadna rewelacja... wygląda na to że jesteś jakby niedoinformowany...

Wszystko to dobrze policzone, dobrane, zmontowane, wyregulowane, z mozliwościa dostępu do wymiany centrali i kanałów bez rujnacji domu a na koniec obowiązkowe pomiary wydatku i hałasu wykonane przez niezaleznego pomiarowca. Wtedy ma sens wentylacja mechaniczna.

Gdzie widzisz problem ?

W przypadku ogrzewania nawiewnego w typowych rozwiazaniach jest całkowita kaszana. W tego typu ogrzewaniu stosuje się tzw. recyrkulację. Czyli nic innego jak zawracanie ok. 70...90% zużytego powietrza spowrotem do pomieszczeń. Na efekty takiej wady nie trzeba czekać długo. Wystarczy że ktoś zapali papierosa w jednym pokoju a zapach błyskawicznie jest rozdmuchiwany po całym mieszkaniu. Zresztą nie dotyczy to tylko dymu papierosowego wszelkie inne smrody są tak samo rozdmuchiwane.

Z papierosem to może i częsciowa racja... u mnie nikt nie pali więc problemu nie dostrzegam... co do "innych smrodów" to wszystkie "smrodliwe" pomieszczenia mają kanały grawitacyjne przez które to wydostają się wszekie miłe i niemiłe zapachy... a i filtr też do czegoś w systemie służy...

Poza tym jaką masz propozycje jakiegoś lepszego systemu, zawierającego grzanie, nawilżanie, jonizację, filtrowanie powietrza czy nawet klimatyzację ? Ciekawym...

Dopuser w systemie ogrzewania powietrznego tylko piec + sterownik to standard. reszta to opcja - ekstra płatna.

Reku. to pocja, nawilżanie, projekt kanałów + kanały,nawiewniki, przyzwoity filtr, dezynfekcja UV itp. itd. to ekstra kasa. Poziom hałasu poniżej 25 dB to też nie jest standard przy piecu nadmuchowym. Dopuser czy masz pomiary akustyczne przy pracy na maksa swojego systemu ? Jesli naprawdę wyszło Ci poniżej wymaganego 25 dB w nocy to gratuluję bo jest to naprawdę wyjątek.

sSiwy12 przeczytaj napisałem że sprawa marketingu to wmawianie że jest to niedrogi system. A niestety jeśli ma być w odpowiednim akceptowalnym standardzie to będzie drogo zarówno inwestycyjnie jak i eksploatacyjnie. Samo spełnienie normy hałasu 25dB to trudna sprawa a szczególnie w przypadku ogrzewania powietrznego gdzie przetłaczane jest dużo wiecej powietrza niz przy samej wentylacji.

Intencja moich wypowiedzi jest taka jeśli decydujecie się na wentylację mechaniczną to odradzam dziadowanie, samoróbki aby tlko taniej. Naprawdę nie warto bo będzie gorzej niż przy wentylacji grawitacyjnej.

Pozdrawiam

Inwestor. Chyba myślimy o tym samym, tylko róznie o tym piszemy. Natomist, marketing - fakt, nie doczytałem. Przepraszam.

Ps. Tak za bardzo nie wiem o co codzi z tą normą 25dB - nie, że się czepiam, ale nie spotkałem.

Inwestor. Chyba myślimy o tym samym, tylko róznie o tym piszemy. Natomist, marketing - fakt, nie doczytałem. Przepraszam.

Ps. Tak za bardzo nie wiem o co codzi z tą normą 25dB - nie, że się czepiam, ale nie spotkałem.

Kurcze podawałem już kilka razy numer tej normy. Musiałbyś poszukać w moich postach. Teraz akurat nie mam jej pod ręką. Jak znajdę to podam. Tak czy siak powiedziane jest że w nocy w pomieszczeniach sypialnych dopuszczalny poziom hałasu od instalacji (wszelkich nie tylko wentylacyjnych) nie może przekraczać 25 dB. tak się składa że w nocy wszyscy domownicy sa w domu więc wentylacja musi pracować wtedy na maksa.

Pozdrawiam

a jeśli już się zdecyduje to na naw-wyw z odzyskiem ciepla ale :

1) Ile kosztuje projekt ? Czy można go otrzymać gratis od firmy której się kupuje wentylację ?

2) W gotowym projekcie z Domusa mam gratis wentylację grawitacyjną czy jest sens zrezygnować z niej czy pozostawić i dołożyć mechaniczną ?

3) Jaką firmę polecacie ?

4) Jaki jest koszt jeśli ktoś ma "dwie lewe" :-) do roboty w domu

Dopuser w systemie ogrzewania powietrznego tylko piec + sterownik to standard. reszta to opcja - ekstra płatna.

Reku. to pocja, nawilżanie, projekt kanałów + kanały,nawiewniki, przyzwoity filtr, dezynfekcja UV itp. itd. to ekstra kasa.

Niezupełnie... proponuję byś wysłał zapytanie o ofertę dla Twego domu do którejś z firm zajmującej się tematem... w ofercie masz wszystko co konieczna do pełnej instalacji systemu plus opcje np. kanały aluminiowe jako standard lub ClimaVer jako lepsze, filtr mechaniczny jako standard a elektroniczny jako lepszy, prosty sterownik jako standard a bardziej zaawansowany jako opcja, zwykłe kratki wentylacyjne jako standard a bardziej ozdobne za dodatkowe pieniążki,etc... projekty kanałów są z reguły wliczone w cenę systemu... o 100% opcji jako takiej można właściwie mówić tylko w przypadku nawilżacza i modułu chłodzącego... bez tych 2 elementów też system będzie działał... o koniecznośc reku jest sprawą dyskusyjną...

Poziom hałasu poniżej 25 dB to też nie jest standard przy piecu nadmuchowym. Dopuser czy masz pomiary akustyczne przy pracy na maksa swojego systemu ? Jesli naprawdę wyszło Ci poniżej wymaganego 25 dB w nocy to gratuluję bo jest to naprawdę wyjątek.

Pomiarów nie robiłem z prostego powodu że nawiew w pokojach jest po prostu niesłyszalny... a piec żeby usłyszeć to trzeba się dobrze wsłuchiwać... hałas pieca ledwo słyszalny z odległości 3-5 metrów...

Nadal nie widzę odpowiedzi jaki system grzewczy pozwala na większy komfort zamieszkiwania...

Tę znam, tylko nie wiedziałem "o co chodzi". Już wyjasniam. Problem w tym, co rozumiemy przez maksymalna praca wentylatora (wentylacji). I tak z regóły (zgodnie z normami) minimalna praca wentylatora tj. I bieg(wentylacji) odpowiada minimalnemu zapotrzebowaniu na wymianę powietrza - wyliczonego (zgodnie z normami - przepisami) przy projektowaniu wentylacji, II bieg do wyboru albo +120m3/h, albo 1 wymiana kubatury, III bieg wymiana awaryjna.

Nawet w tych tanich modelach 1 bieg często określany jako nocny "trzyma" warunki normy.( nie mylić głośności mierzonej w kanale, bo to zupełnie inny pomiar).

Faktycznie, jesli wentylacja pracuje na maksa tj. III bieg, to nie spełnia wymogów tej normy, tylko w jakim celu ma w nocy pracować z taką wydajnościa, skoro została przewidziana i zaprojektowana, jako "szybkie przewietrzanie awaryne".

To dla wyjasnienia mojego pytania o normę powiązaną z noca.

Reku. to pocja, nawilżanie, projekt kanałów + kanały,nawiewniki, przyzwoity filtr, dezynfekcja UV itp. itd. to ekstra kasa.

Niezupełnie... proponuję byś wysłał zapytanie o ofertę dla Twego domu do którejś z firm zajmującej się tematem... w ofercie masz wszystko co konieczna do pełnej instalacji systemu plus opcje np. kanały aluminiowe jako standard lub ClimaVer jako lepsze, filtr mechaniczny jako standard a elektroniczny jako lepszy, prosty sterownik jako standard a bardziej zaawansowany jako opcja, zwykłe kratki wentylacyjne jako standard a bardziej ozdobne za dodatkowe pieniążki,etc... projekty kanałów są z reguły wliczone w cenę systemu... o 100% opcji jako takiej można właściwie mówić tylko w przypadku nawilżacza i modułu chłodzącego... bez tych 2 elementów też system będzie działał... o koniecznośc reku jest sprawą dyskusyjną...

Poziom hałasu poniżej 25 dB to też nie jest standard przy piecu nadmuchowym. Dopuser czy masz pomiary akustyczne przy pracy na maksa swojego systemu ? Jesli naprawdę wyszło Ci poniżej wymaganego 25 dB w nocy to gratuluję bo jest to naprawdę wyjątek.

Pomiarów nie robiłem z prostego powodu że nawiew w pokojach jest po prostu niesłyszalny... a piec żeby usłyszeć to trzeba się dobrze wsłuchiwać... hałas pieca ledwo słyszalny z odległości 3-5 metrów...

Nadal nie widzę odpowiedzi jaki system grzewczy pozwala na większy komfort zamieszkiwania...

Większy komfort zamieszkiwania zapewniają choćby systemy ogrzewania grzejnikowego, mieszanego, podłogowego, ściennego, piecami akumulacyjnymi, elektrycznymi/wodnymi grzejnikami konwektorowymi itd. Mało jest gorszych systemów od ogrzewania powietrznego. Chyba tylko systemy promiennikowegazowe i elektryczne oraz ogrzewanie sufitowe.

Nie będę ponownie pytać o oferty do mojego domu. Nie sadzę aby przy akceptowalnych wymaganiach coś się przez ten czas zmieniło. Opcja standard niestety nie spełnia akceptowalnych wymagań. Gadka była przeważnie taka my sprzedamy piec a kanały zrób se pan sam tak będzie taniej (w domyśle jak będzie źle działać to pocałuj nas w nos bo samemu żeś se robił instalacje :wink: ). Jak zaczynały sie rozmowy o konkretach to okazywało sie że nie będzie juz tak "tanio" jak ma być cicho, bo trzeba dawac dobre anemostaty, drogie kanały itp. , trzeba dawać tłumiki akustyczne. Jak sie da tłumiki to rosną wtedy opory to trzeba zwiekszac przekroje kanałów a na to nie ma miejsca wiec trzeba dawać mocniejsze wentylatory a takich nie ma w piecach albo sa tylko piec jest dużo drozszy i pochłania więcej prądu. Jak sie da tłumiki to z czyszczeniem nie tak prosto bo szczoty sie nie wsadzi. To samo z wilgotnością. Jak ma być sensowny nawilżacz to musi być opcja ekstra (dużo drozsza) parowy bo pleśnie bakterie itp. będa się rozsiewały i do tego koszmarne ilości prądu do gotowania i odparowania wody. Tak samo z filtrami. Jak ma być dobry to tylko z wkładami jednorazowymi przyzwoitej klasy (czytaj drogimi). Wielokrotnego użytku i elektrostatyczne to badziewie przepuszcajace cześciowo syfy. Do tego nastepna opcja UV. itd. itd. itd. Zaczyna to wszystko pączkować rozrastać się i końca wydatków nie widać. A to tylko koszta inwestycyjne. Jeszcze taki jeden z drugim handlowiec zaczyna głupoty wmawiać o pozornych oszczednościach typu tańsze okna fixy albo zaoszczedzone góry pieniedzy na rezygnacji z kominów wentylacyjnych.

Pozdrawiam

P.S.

Pomiary polecam jednak zrobić bo w nocy zupełnie inaczej wszystko słychać i często to co wydaje sie z pozoru niesłyszalne zaczyna przeszkadzac i drażnić.