Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Myszy w skosach na poddaszu:(

Recommended Posts

Czy ktoś może ma doswiadczenia w tym względzie ?

Podobno nawet wróble zaczęły ostatnio gustować w wełnach i zaczynają przeprowadzki mieszkań w termoizolacjach wełnianych ?

Nie bardzo wiem jak to możliwe bo zarówno wełny szklane jak i mineralne zawieraja kłujące włókna.

Pozdrawiam

• Odpowiedzi 156
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Pracowałem kiedyć przy rozbiórce pieca piekarskiego produkcji NRD. Izolowany był "watą" szklaną. Twardą i niemiłosiernie kłującą, ale w środku warstwy izolacyjnej były liczne ślady mysiej bytności. Więc chyba to możliwe.

Zwierzęta często znajdują schronienie w niesprzyjających warunkach ,np. ptaki w sygnalizacji świetlnej czy słupach wysokiego napięcia, ryby w parzydełkach ukwiału itp.

Można by pomyśleć, że wełna jest taka zdrowa, że nawet myszy w niej się gnieżdźą.

A gdzie myszek i szczurów jest najwięcej?

Na śmietniku. :smile:

Plumin

Mogę potwierdzić,że zwierzątka upodobały sobie wełnę do zamieszkiwania - w moim przypadku są to bardzo zacne ptaszki ,a mianowicie wróble.Rokrocznie obiecuję sobię,że na wiosnę je przesiedlę instalując siatkę ochronną,ale i też rokrocznie się z tym spóźniam,ponieważ pojawiają się młode wróbelki.Sytuacja ta trwa od paru lat.Dzięki temu przybyło trochę tych bardzo miłych ptaszków(dotyczy to pewnej docieplonej połaci dachowej,która obecnie nie ma wpływu na straty cieplne).Dzięki tej sytuacji mam też darmowe ptasie koncerty na balkonie od wczesnej wiosny do jesieni.

HEJ!

• 2 years później...

To i ja się przyłączę: od paru lat regularnie w okresie jesienno-zimowym myszy (i coś niezidentyfikowanego ale gryzącego np buty) wpadają pomieszkać na poddaszu całym wyłożonym wełną mineralną. Wielkich szkód nie robią bo w części mieszkalnej króluje mój Kot i chyba czują trcohe respektu, ale u sąsiadów walka idzie na noże i pułapki z jednej strony a na ilość z drugiej....

pozdrawiam

• 1 year później...

Witajcie jak w temacie.

Jak pozbyć się myszy z domu. Czytałem forum, a tu mi nad głową między folią paroszczelną a wełną mysz przebiegła (poddasze jak na razie tylko folią mamy wykończone). Jak ona tam wlazła ?? Pewnie na strychu rajcują. Postawię tam dziś pułapki, ale czy wszystkie wybiję? Czy myszy wyrządzą szkody w wełnie? Mieszkamy drugi rok, poprzedniej zimy nic takiego nie było, nie wiem co robić, help :(

pozdro