Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Myszy w skosach na poddaszu:(

Recommended Posts

• Odpowiedzi 156
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Też polecam Kotkę (nie kota, bo te zazwyczaj są za leniwe). Miałam kiedyś i sprawdziła się doskonale, wyłapała wszystko niepożądane w domu :)

Oczywiście wszystko znosiła do swojej panci, żeby jej pokazać jaka to ona wspaniała ( to była ta gorsza strona jej łowiectwa :-? )

Kiedy w domu był kot, rodzice na strychu wysypywali trutkę, mysz zdychała i wysychała i na prawde nie czułam żadnego nieprzyjemnego zapachu, albo mało zaglądałam na strych :roll:

• 3 weeks później...

Powoli się poddaje.

Zastosowałem trutkę TOXAN-jedna znaleziona martwa mysz.

Stosuję łapkę z żółtym serem-Od 10 dni prawie codziennie 1 sztuka.(raz byla to mini myszka-czyży się rozmnożyły?)

Zakupiłem elektryczny odstraszacz- chodzi już tydzień ale trudno ocenić jego działanie.

Jednak nadal co jakiś czas i tak słychac chodząca mysz po GK. Np wczoraj zdejmujac jedną mysz z łapki już słyszałem obok pod wełną chrobotranie nastepnej. W tym temacie ZAŁAMKA. :cry:

Na wiosnę odetnę Boschem 10 cm pasek dolnego styropianu na cokole(na szczęście jeszcze nie mam wykończonej elewacji) i zamontuje listwę startową lub zamiast listwy zasmaruje to bardzo grubą warstwą kleju i podwójną siatką i wcisnę styropian z powrotem.

Gorzej będzie koło tarasu, ale chyba przy samej powierzchni zrobię to samo (nie będzie widać bo i tak pójdą płytki na cokół).

Dodatkowo juz na 100 % zrobię podbitke i talerzykowe zabezpieczenia na rynnach i piorunochronach coby sie mendziochy nie wspinały.

A jak tam u was towarzysze niedoli i inni zainteresowani?

Pisze to od "zawsze", bo od "zawsze" jest to sprawdzone. DZIEWANNA odstrasza gryzonie - SKUTECZNIE.

Pozdrawiam

Spróbować mogą bo cóż mi innego pozostało. Martwi mnie jednak to, że te moje myszory po prostu mogą potraktować tą dziewanne jako smaczny podany przez właściciela obiadek.

Zastosował to ktoś u siebie w domu gdzie już były myszy i czy to je wygoniło??

Nie żebym się czepiał,ale czy np. ta Dziewanna nie spowoduje że na tym moim nieużytkowym stryszku zagnieżdżą sie np osy? Wpadłbym z deszczu pod rynnę, a z dwojga złego to jednak myszy boją sie mnie bardziej niż osy.

Ciekawe. Nie wpadłem na to. Ale nie mamy ani os ani szerszeni. Ale to może być przypadek. Nie znam odpowiedzi na to pytanie.

A masz to powieszone na stryszku nieużytkowym czy np tam gdzie non stop przebywa ktoś z domowników i ile sezonów(chyba że trzeba to wymieniać co rok)?

Tam, mieszka jedna osoba - pracujaca. Jesli to coś można nazwać poddaszem, to "w nieładzie" leży na niby podlodze tego poddasza. Wiem, ze rozkłada równiez w piwnicy i spiżarni. Tak na oko po jednej roślince w pomieszczeniu. Raczej w miejscach niedostepnych dla ludzi a jak najbardziej dostepnych dla gryzoni (np. za szafą) Ś.P babcia rozkładała tylko na "stryszku" i "obórce", no ale ciocia chyba "bardziej wrażliwa", bo na wszelki wypadek w obejściu (nie na "salonach") bywa tez kot, a tego osobnika za życia babci nie było - tak jak i gryzoni.

Pozdrawiam