Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

folia kubełkowa na styropian hydro, czy konieczna?

Recommended Posts

• 12 years później...

Czy pomiędzy folią a styro nie powinno być jeszcze jakiejś warstwy ochronnej przed wbijaniem kubełków w styropian? U mnie jest XPS czyli twardy styrodur a o oparciu ręką na kubełkach zostaje coś takiego. Wiem że w ziemi naciski rozkładają się pewnie inaczej ale nie sądziłem że będzie zostawiać takie ślady. A ziemi będzie na 2m zasypane.

:

410d004d5fef2d0dgen.jpg

Temat szeroki jak woda, ale sposób jest jeden. Kubełki w stronę gruntu!

To tylko zabezpieczenie mechaniczne. Te membrany kubełkowe nie stanowią ochrony przeciw wodzie.

Chyba nie chcesz, żeby te kubełki wbiły się jeszcze głębiej i zdarły XPS razem z hydroizolacją?

Też robiłem piwnicę i wiem co mówię.

Zrobiłem test i położyłem kubełkami na xps, ociazylem 40kg na desce i w ciągu dwóch godzin tylko lekko odznaczyły się więc myślę że nie ma co przesadzać. Mógłbym w celu ochrony wyłożyć warstwą geowłókniny ale nie mam na to czasu. Nie wydaje mi się też że folia zedrze płyty xps przyklejone na klej na których sam stawałem i stawiałem rusztowania a używam mocnego kleju. Nawet jeśli płyta się odklei mojej warstw KMB na pewno nie ruszy.

Nie wydaje mi się też że folia zedrze płyty xps przyklejone na klej na których sam stawałem i stawiałem rusztowania a używam mocnego kleju.

No to zrobiłeś błąd. Pod ziemią nie klei się XPS do hydroizolacji mocnym klejem. A jedynie pianką na placki.

Ludzie w branży od dziesięcioleci znają takie przypadki, że folia kubełkowa ściąga XPS oraz mocno się wbija.

Sam tutaj nawet wkleiłem zdjęcie głęboko odbitych kubełków.

To jest pianka Tytan Eos XPS, ale mocna.Masz gdzieś to zdjęcie?

Reasumując. Nie wyobrażam sobie żeby folia kubełkowa zerwała mi płyty XPS po których chodziłem.

Po drugie nawet jak się odbiją kubełki to na jaką głębokość? 1 cm? XPSa mam 10 cm. Wolę w sumie żeby wbił się kubełek niż jakiś kamień czy korzeń rozszarpał mi XPS a wiem że to możliwe bo pomimo że XPS jest twardy ale kruchy

Edytowane przez dedert

Widzę no i? Gdzie tu rozszarpanie xps? Przecież termiczna izolacja nie jest grubości kubelka. To mnie tylko przekonuje że kubełkowa spełni swoją rolę bo przestrzeń do wentylacji nadal jest pomimo lekko wciśniętych kubełków.

Tu poczytaj co i jak - https://www.muratorplus.pl/technika/hydroizolacje/folie-kubelkowe-izolacja-przeciwwilgociowa-aa-yAu9-V1wo-5swd.html

istota sprawy i zasadnoscia stosowania kubelka "do sciany" sa 2 aspekty

pierwszy - ma to dzialac na zasadzie roznicy cisnien - jak w kominie - natomiast ta roznica cisnien i swobodny przeplyw nie nastapi, nie ma "wlotu" na dole

drugi - kwestia "zamulenia" tej warstwy drenazowej... byliscie ostatnio na budowie po deszczu ? Nie? to pojdzcie. jak nie po pierwszym, drugim to po trzecim cala ta warstwa "oddychajaca" czy jak ja zwal bedzie zawalona blotem.

kubelek do gruntu ! albo wcale bez kubelka.

A czemu zawalona błotem? Ktoś nie stosował listw systemowych? Jak ma tu mi się błoto dostać?

Tym bardziej że później to będzie okostkowane

713c39e5fc14d5b7gen.jpg

6ac2a44236f1c0b9gen.jpg

a wez no pokaż jak masz stolarke i wyjscie na taras vs poziom tej listeweczki :D

i 2 tyg po zasypaniu chcialbym zobaczyc ten montaz na wkreciki w xps :D

tam kilka/kilkadziesiat ton dziala z sila ciagnaca w dol/gore :D

na tych wkrecikach ktore nawet gdyby przypadkiem przez chwile to utrzymaly ... i tak....

skoroduja....

w XPS to sie trzymac bedzie "systemowo" i szczelnie?

Powaznie?

A nawet gdyby przyjac przez chwile ze to ma sens :D tak juz zupelnie for fun.. to ta listwa jest szczelna rozumiem .. to jak tam ma ta wentylacja byc zachowana - przeciez jest szczelne.

Nic tylko wypompowac powietrze i stworzyc proznie - bedzie hiper izolator

Edytowane przez fighter1983

Nic nie skoroduje, to inox jest :) Na wyżej pokazanym zdjęciu gdzie folia miała by niby rozszarpac xps jakoś nie została ściągnięta w dół czy górę. Nie mówię że jestem jeszcze zwolennikiem czy przeciwnikiem kubelkowej ale pokazane zdjęcia nie przekonują mnie że stanie się tan straszna tragedia. A widziałem co potrafi zrobić z nieosłoniętym xps upadający kawałek deski, pęknięcie i dziura. Więc ja wolę zabezpieczyć chociażby przed naciskiem kamieni wygruncie. Te zdjęcia z odcisnietymi kubełkami pochodzić też mogą od innych producentów membran drenażowych więc to oczywiste jest ze będą negować kubelki. A listewki z tego co wiem mają zabezpieczyć przed dostawaniem się syfu od góry oraz niepotrzebnego napływu wody z góry. Czy błoto pójdzie do góry kapilarnie po folii? Nie sądzę. Musiało by być zalane błotem powyżej folii a wtedy i tak raczej woda się odsączy niż błoto. To co widziałeś że błoto się dostało za folie to musiało nie być listwy, bo tak wszędzie widuje. I wtedy za odstającą folie dostaje się wszystko co możliwe. Listewka nie jest szczelna bo być nie musi, ale dla pary myślę że wystarczy by się poza nią wydostała. Folia również nie jest szczelna to oczywiste, od tego jest masa KMB na murze. Przekonamy się zobaczymy bo pewnie za kilka lat przyjdzie mi dorobić zejście w tym miejscu z garażu do piwnicy (ale to czas zweryfikuje czy będzie potrzebne) i wtedy wstawię zdjęcia z ogromu zniszczeń. Koparka tego nie będę zasypywał tylko ręcznie systematycznie ubijając.

• 4 weeks później...