thnd 23.02.2011 19:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2011 czekam, czekam na dobre dusze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aneta s 23.02.2011 20:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2011 Thnd ja mam u siebie cos podobnego, co prawda w pokojach na poddaszu. Drewno kupowalam u naszego lokalnego sprzedawcy drewna. Zdjecia u mnie w galerii, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 17.10.2011 11:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Października 2011 po sprawdzeniu cen fornirów chyba też zdecyduję się na drewno. Zastanawiam się, czy aby wykluczyć cyklinowanie można ułożyć finishparkiet na suficie? Myślałam też o przyklejeniu sklejki polakierowanej do sufitu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
manhatan17 28.02.2013 09:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2013 Witam! Chciałabym się poradzić forumowiczów odnośnie drewnianych sufitów. Bardzo mi się podoba takie rozwiązanie na zdjęciach z bardzo nowoczesnymi wnętrzami. Ponieważ swój otwarty częściowo na kuchnię i korytarz pokój dzienny planuję właśnie urządzić w prostej nowoczesnej formie zastanawiam się nad tym rozwiązaniem. Dużą część remontów wykonujemy w domu sami z mężem. Dlatego zupełnie nie mogę rozgryźć na jakiej zasadzie takie sufity powstają, jak drewno jest przyczepiane do sufitu (jakieś kleje, wkręty?) na ładnych zapewne obrobionych graficznie zdjęciach z takimi wnętrzami powierzchnia drewna jest gładka, deski ściśle do siebie przylegają przez co ma się wrażenie że tworzą jednolitą taflę i nie widać w jaki sposób zostały zamontowane. Planuję taki sufit nad pokojem dziennym, drewno miało by być w średnim albo w ciemnym kolorze drewna (ściany będą białe, podłoga ciemna), w tym pomieszczeniu mamy 3 duże okna więc jest bardzo widno, plus dochodzi światło dzienne z drzwi tarasowych wypadających w kuchni. Zainspirowałam się projektem znalezionym w internecie: http://www.domowladni.pl/trend/556-art-design Myślicie że to dobry pomysł? Z góry dziękuje za wszelkie sugestie oraz jeżeli ktoś ma u siebie coś podobnego będę bardzo wdzięczna za zdjęcia. pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 20.09.2013 15:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Września 2013 Podnoszę - może ci, którzy zastosowali takie rozwiązania w domach podzielą się praktycznymi informacjmi na temat techniki wykonania Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kamcio18 23.02.2014 18:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2014 Witam wszystkich chciałbym zrobic sobie tzw drewniany sufit. Przejrzałem cały net i kręciłem się po sklepach ale bardzo nikt nie wie jak to zrobić. Dokładnie moje pytanie dotyczy tego z jakiego materiału to się robi(zaraz wkleję zdjęcie) to są zwykłe panele podłodowe czy to jakaś inna płyta??? proszę o jakąś podpowiedz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maaradv 23.02.2014 20:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2014 Jakaś karma, wygrzebałem dzisiaj z magazynku 30 mkw przyzwoitego parkietu dębowego, który został z jakiś wcześniejszych realizacji, trochę odpadków ale sporo pełnych paczek. Byłem w trakcie podrzucania odpadków do mojej ukochanej norweskiej kozy jak doznałem olśnienia. Trzeba wykorzystać ten parkiet w projekcie naszej stodoły. W koncepcji wnętrza mamy już sufit zestawiony z betonowym sufitem idąc dalej postanowione zostało że wspomniany parkiet ułożymy na ścianach w gabinecie, które łącza się w "L" Plan mam taki parkiet zostanie przyklejony do idealnie wyrównanej i zagruntowanej ściany. Nie planuję cyklinowania, drobne niedoskonałości powinny wyglądać na zamierzony efekt, drewno zostanie zaolejowane raz przed przyklejeniem i drugi raz już na ścianach. Na sufit z tego co się orientowałem są dwie metody, pierwsza montowanie desek na ruszcie (system podobny do tego elewacyjnego np. Fox) lub dechy klejone bezpośrednio do sufitu. Dobór materiału do indywidualne sprawa. Ja na elewację mam przewidziany cedr kanadyjski. Bardzo lekki i dobrze izolujący materiał. Na suficie też wygląda super. Niestety na polskich stronach mało jest informacji najwięcej inspiracji można znaleźć na stronach amerykańskich np houzz.com Witam wszystkich chciałbym zrobic sobie tzw drewniany sufit. Przejrzałem cały net i kręciłem się po sklepach ale bardzo nikt nie wie jak to zrobić. Dokładnie moje pytanie dotyczy tego z jakiego materiału to się robi(zaraz wkleję zdjęcie) to są zwykłe panele podłodowe czy to jakaś inna płyta??? [ATTACH=CONFIG]244600[/ATTACH] proszę o jakąś podpowiedz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
GUMISIOWA 23.02.2014 20:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2014 Nasza płyta pokryta surowym fonirem dębowym i polakierowana przez męza po położeniu na ścianie. Okładzina powstała dzięki pomocy kilku bardzo miłych osób FM-głównie dzięki Pesteczce:yes: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 23.02.2014 22:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2014 Gumisiowa - pokrytych drewnem i panelami ścian wiadziałam mnóstwo, ale rad jak to wykonać juz prawie wcale 1. Nie ma być widac gwoździ 2. narożniki nie moga być wykończone profilami Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
GUMISIOWA 23.02.2014 22:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2014 (edytowane) Już się poprawiam:yes:Zakupić płyty w składzie z drewnem,płytami osb lub tym podobne.Dopasować do odpowiedniego dla siebie wymiaru.W naszym przypadku okładzina składa się z dwóch płyt połączonych ze sobą na takich zaczepach stolarskich które zostały wfrezowane w te płyty aby je połączyć ze sobą.Następnie modlić się aby przy transporcie z garażu do domu płyty się nie rozpadły:DWe dwoje wklejaliśmy je we wnęke.Pózniej mąż użył lakieru którym mamy pomalowane schody i stoły aby uzyskać identyczny kolor.Na koniec silikonem na styku okładzina-ściana i okładzina -blat-bardzo cieniutko osilikonował wokół .I to chyba tyle Edytowane 23 Lutego 2014 przez GUMISIOWA Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 24.02.2014 00:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2014 czyli kleiliście do ściany bezpośrednio Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agatah 24.02.2014 10:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2014 Czyli dokładnie tak jak szybę nad blatem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
GUMISIOWA 24.02.2014 15:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2014 czyli kleiliście do ściany bezpośrednio Tak Elfir-bezpośrednio do ściany:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 24.02.2014 15:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2014 a wszyscy specjalisci od drewna pisali, że tylko ruszt Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
GUMISIOWA 24.02.2014 18:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2014 a wszyscy specjalisci od drewna pisali, że tylko ruszt Elfir,no u nas obyło się bez tego.Ściana "użytkowana" rok ,mamy płyte gazową,dość długo nie było postawionego szkła za płytą gazową-absolutnie nic się nie dzieje póki co,zobaczymy co będzie dalej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maaradv 19.05.2014 11:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Maja 2014 Podnoszę temat. Dążymy do takiego efektu jak na wizualizacji. Rozmawiam z dwiema ekipami Ekipa 1 stosuje taką technologię. Najpierw na OSB naklejają deską warstwową podłogową. następnie na sufit montują stelaż do którego montują OSB z deską, do ścian, kleją bezpośrednio OSB klejem Maximus Ekipa 2 proponuje najpierw zbudowanie stelaża na suficie zamontowanie do niego OSB wkrętami i dopiero klejenie deski. Obawiam się czy deski klejone do sufitu nie będą zbyt ciężkie i czy nie odpadną zanim klej wyschnie. Prawdopodobnie należało by je solidnie podeprzeć. Ale czy klej nie wypłynie między deskami ? Wydaje mi się że w przypadku pierwszej metody może byc widoczny podział na OSB, nie będzie ciągłości i "spontanicznego " układu desek . Jakie Waszym zdaniem są plusy i minusy obu metod? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maaradv 19.05.2014 20:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Maja 2014 i jeszcze jedno czy stelaż wykonany z drewna będzie ok, czy nie lepszy byłby ten używany do płyt G-K? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fred87 20.10.2015 20:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Października 2015 Witajcie. Jesteśmy w trakcie remontu naszego mieszkania i wpadł nam do głowy pomysł by położyć na ścianie drewniane deski. W zeszłym roku w Zakopanem mieszkaliśmy w takim pokoju i strasznie nam się to spodobało: Drewna szukam w okolicznych tartakach. Ścinki. Ile uzbieram tyle będzie, resztę dokupię w marketach. Wykorzystam na to krawędziaki w różnych wymiarach 3x5, 7x4, 5x5cm itp. pocięte na różne odcinki ok. 20-40cm. I teraz najważniejsze. Ma ktoś pomysł jak to zamontować? Myślałem o jakimś kleju typu FIX-ALL. Raczej nie chciałbym tego przybijać do jakiś prowadnic czy przykręcać. W Zakopanem na tej ścianie nie było widać żadnych gwoździ, śrub. Nic. Jakieś pomysły? Będę wdzięczny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dzabij 21.10.2015 09:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Października 2015 Klej do parkietu. Fix All są zazwyczaj w małych opakowaniach (=drogo), a trochę tego kleju będziesz potrzebował. Do parkietu są w całkiem sporych wiaderkach. Niezła marka to np. Uzin. To drewno powinno być suche; jak zacznie pracować w trakcie schnięcia to może odspajać tynk. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fred87 21.10.2015 14:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Października 2015 Dzięki za odpowiedź. A czy kleje do parkietu są klejami elastycznymi? Usłyszałem ostatnio opinię, że tą ścianę należałoby obskoczyć klejem elastycznym właśnie w przypadku pracy drewna. Oczywiście mam zamiar kupić suszone, ale czy ono nie będzie pracować w nowych warunkach mieszkania to już nie wiem... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts