Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

DREWNO NA ŚCIANIE i SUFICIE - wątek zbiorczy: deski, fornir, sklejka, panele, parkiet

Betka

Recommended Posts

• Odpowiedzi 96
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• 7 months później...
  • 1 year później...

Witam!

Chciałabym się poradzić forumowiczów odnośnie drewnianych sufitów. Bardzo mi się podoba takie rozwiązanie na zdjęciach z bardzo nowoczesnymi wnętrzami. Ponieważ swój otwarty częściowo na kuchnię i korytarz pokój dzienny planuję właśnie urządzić w prostej nowoczesnej formie zastanawiam się nad tym rozwiązaniem. Dużą część remontów wykonujemy w domu sami z mężem. Dlatego zupełnie nie mogę rozgryźć na jakiej zasadzie takie sufity powstają, jak drewno jest przyczepiane do sufitu (jakieś kleje, wkręty?) na ładnych zapewne obrobionych graficznie zdjęciach z takimi wnętrzami powierzchnia drewna jest gładka, deski ściśle do siebie przylegają przez co ma się wrażenie że tworzą jednolitą taflę i nie widać w jaki sposób zostały zamontowane.

Planuję taki sufit nad pokojem dziennym, drewno miało by być w średnim albo w ciemnym kolorze drewna (ściany będą białe, podłoga ciemna), w tym pomieszczeniu mamy 3 duże okna więc jest bardzo widno, plus dochodzi światło dzienne z drzwi tarasowych wypadających w kuchni.

Zainspirowałam się projektem znalezionym w internecie: http://www.domowladni.pl/trend/556-art-design

Myślicie że to dobry pomysł? Z góry dziękuje za wszelkie sugestie oraz jeżeli ktoś ma u siebie coś podobnego będę bardzo wdzięczna za zdjęcia. pozdrawiam :)

• 6 months później...
  • 5 months później...

Witam wszystkich

chciałbym zrobic sobie tzw drewniany sufit. Przejrzałem cały net i kręciłem się po sklepach ale bardzo nikt nie wie jak to zrobić. Dokładnie moje pytanie dotyczy tego z jakiego materiału to się robi(zaraz wkleję zdjęcie) to są zwykłe panele podłodowe czy to jakaś inna płyta???

drewno sufit.jpg proszę o jakąś podpowiedz

Jakaś karma, wygrzebałem dzisiaj z magazynku 30 mkw przyzwoitego parkietu dębowego, który został z jakiś wcześniejszych realizacji, trochę odpadków ale sporo pełnych paczek. Byłem w trakcie podrzucania odpadków do mojej ukochanej norweskiej kozy jak doznałem olśnienia. Trzeba wykorzystać ten parkiet w projekcie naszej stodoły. W koncepcji wnętrza mamy już sufit zestawiony z betonowym sufitem idąc dalej postanowione zostało że wspomniany parkiet ułożymy na ścianach w gabinecie, które łącza się w "L" Plan mam taki parkiet zostanie przyklejony do idealnie wyrównanej i zagruntowanej ściany. Nie planuję cyklinowania, drobne niedoskonałości powinny wyglądać na zamierzony efekt, drewno zostanie zaolejowane raz przed przyklejeniem i drugi raz już na ścianach. Na sufit z tego co się orientowałem są dwie metody, pierwsza montowanie desek na ruszcie (system podobny do tego elewacyjnego np. Fox) lub dechy klejone bezpośrednio do sufitu. Dobór materiału do indywidualne sprawa. Ja na elewację mam przewidziany cedr kanadyjski. Bardzo lekki i dobrze izolujący materiał. Na suficie też wygląda super. Niestety na polskich stronach mało jest informacji najwięcej inspiracji można znaleźć na stronach amerykańskich np houzz.com

Witam wszystkich

chciałbym zrobic sobie tzw drewniany sufit. Przejrzałem cały net i kręciłem się po sklepach ale bardzo nikt nie wie jak to zrobić. Dokładnie moje pytanie dotyczy tego z jakiego materiału to się robi(zaraz wkleję zdjęcie) to są zwykłe panele podłodowe czy to jakaś inna płyta???

[ATTACH=CONFIG]244600[/ATTACH] proszę o jakąś podpowiedz

Już się poprawiam:yes:

Zakupić płyty w składzie z drewnem,płytami osb lub tym podobne.

Dopasować do odpowiedniego dla siebie wymiaru.W naszym przypadku okładzina składa się z dwóch płyt połączonych ze sobą na takich zaczepach stolarskich które zostały wfrezowane w te płyty aby je połączyć ze sobą.

Następnie modlić się aby przy transporcie z garażu do domu płyty się nie rozpadły:D

We dwoje wklejaliśmy je we wnęke.Pózniej mąż użył lakieru którym mamy pomalowane schody i stoły aby uzyskać identyczny kolor.

Na koniec silikonem na styku okładzina-ściana i okładzina -blat-bardzo cieniutko osilikonował wokół .

I to chyba tyle

Edytowane przez GUMISIOWA

• 2 months później...

Podnoszę temat.

Dążymy do takiego efektu jak na wizualizacji. Rozmawiam z dwiema ekipami

Ekipa 1 stosuje taką technologię. Najpierw na OSB naklejają deską warstwową podłogową. następnie na sufit montują stelaż do którego montują OSB z deską, do ścian, kleją bezpośrednio OSB klejem Maximus

Ekipa 2 proponuje najpierw zbudowanie stelaża na suficie zamontowanie do niego OSB wkrętami i dopiero klejenie deski. Obawiam się czy deski klejone do sufitu nie będą zbyt ciężkie i czy nie odpadną zanim klej wyschnie. Prawdopodobnie należało by je solidnie podeprzeć. Ale czy klej nie wypłynie między deskami ?

Wydaje mi się że w przypadku pierwszej metody może byc widoczny podział na OSB, nie będzie ciągłości i "spontanicznego " układu desek . Jakie Waszym zdaniem są plusy i minusy obu metod?

6.jpg

• 1 year później...

Witajcie. Jesteśmy w trakcie remontu naszego mieszkania i wpadł nam do głowy pomysł by położyć na ścianie drewniane deski. W zeszłym roku w Zakopanem mieszkaliśmy w takim pokoju i strasznie nam się to spodobało:

1356521347.7933tra_2089x.jpg

1356520006.2992tra_2416x.jpg

Drewna szukam w okolicznych tartakach. Ścinki. Ile uzbieram tyle będzie, resztę dokupię w marketach. Wykorzystam na to krawędziaki w różnych wymiarach 3x5, 7x4, 5x5cm itp. pocięte na różne odcinki ok. 20-40cm.

I teraz najważniejsze. Ma ktoś pomysł jak to zamontować?

Myślałem o jakimś kleju typu FIX-ALL. Raczej nie chciałbym tego przybijać do jakiś prowadnic czy przykręcać. W Zakopanem na tej ścianie nie było widać żadnych gwoździ, śrub. Nic.

Jakieś pomysły?

Będę wdzięczny

Dzięki za odpowiedź.

A czy kleje do parkietu są klejami elastycznymi? Usłyszałem ostatnio opinię, że tą ścianę należałoby obskoczyć klejem elastycznym właśnie w przypadku pracy drewna. Oczywiście mam zamiar kupić suszone, ale czy ono nie będzie pracować w nowych warunkach mieszkania to już nie wiem...