Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

DREWNO NA ŚCIANIE i SUFICIE - wątek zbiorczy: deski, fornir, sklejka, panele, parkiet

Betka

Recommended Posts

Tak, kleje do parkietu są zazwyczaj pochodną kauczuku, są dość elastyczne.

Drewno zawsze trochę pracuje pod wpływem zmian wilgotności (a ta zmienia się w pomieszczeniach dość znacząco; latem z 80%, mroźną zimą pewnie ze 30%). Natomiast jak materiał będzie w miarę suchy i niezbyt dużych rozmiarów (nie za szerokie) to ta praca nie będzie znacząca.

• Odpowiedzi 96
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Mi drewno na ścianie kojarzy się z niemodną boazerią, czyli ogólnie nic ciekawego:(

Ale poszperałem w necie i znalazłem kilka na prawdę interesujących propozycji:

- ciekawie wyglądają drewniane "krążki", myślę, że fajnie mógłby wyglądać fragment ściany (tak jak daje się czasem pas tapety od sufitu do połogi)

- fajna ścianka działowa ;) podobają mi się też lampy, nie znoszę plastikowych krzeseł, nie wiem jak można takie coś postawić w mieszkaniu :( ale ogólnie wnętrze bardzo fajne :)

- taka boazeria w poziomie ;) ale tak na poważnie, podobają mi się klepki na ścianach

Opcji jest wiele, ja chciałem nakleić na jedną z wnęk egzotyczny parkiet przemysłowy, ale narazie wygrała tapeta.

Boazeria źle się kojarzy bo ta z PRL miała nieciekawy kolor i zazwyczaj przytłaczała swoją ilością już od wejścia.

Teraz opcji jest znacznie więcej, od małych deszczułek po szerokie dechy. Dodatkowo mamy drewno egzotyczne z bardzo ciekawą kolorystyką.

Wczoraj na DOMO widziałem jak w UK jacyś ludzie zamiast tynku obili ściany sklejką liściastą - świetny efekt !

Ja u siebie mam jeszcze w kliku miejscach w domu panele z płyty MDF fornirowanej egzotykiem. Czasami w lakierze, czasami w wosku. Na żywo nie do odróżnienia od litego drewna, a cena to ułamek.

niestety niedawno w starym domu dziadków zrywałam boazerie i widziałam jak wygląda ściana po tym. Nigdy, nigdy nie dam drewna na ściany, choć czasem wygląda rzeczywiście spoko. wolałabym poszukac płytek imitujących drewno albo np elementów wykończeniowych, które też podobnie wyglądają.

A jak wygląda ? Jeżeli powstało tam nowe życie to nie jest to problem boazerii tylko szeroko rozumianej izolacji i wentylacji.

I teraz najważniejsze. Ma ktoś pomysł jak to zamontować?

Myślałem o jakimś kleju typu FIX-ALL. Raczej nie chciałbym tego przybijać do jakiś prowadnic czy przykręcać. W Zakopanem na tej ścianie nie było widać żadnych gwoździ, śrub. Nic.

Jakieś pomysły?

Będę wdzięczny

Będę w podobny sposób wykańczać jedną ze ścian, testowałam kilka sposobów montażu i do mnie przemówiła sklejka i wiol (rozważam też osb - sprawdziłam - elementy trzymają się zacnie).

Pojedyncze elementy będę kleić do sklejki (osb), która będzie zamontowana do ściany .

Gdy mi drewienka "się odwidzą" odkręcam sklejkę (osb) od ściany, szpachluję kila otworów i ściana gotowa do ponownych eksperymentów wnętrzarskich :)

Będę w podobny sposób wykańczać jedną ze ścian, testowałam kilka sposobów montażu i do mnie przemówiła sklejka i wiol (rozważam też osb - sprawdziłam - elementy trzymają się zacnie).

Pojedyncze elementy będę kleić do sklejki (osb), która będzie zamontowana do ściany .

Gdy mi drewienka "się odwidzą" odkręcam sklejkę (osb) od ściany, szpachluję kila otworów i ściana gotowa do ponownych eksperymentów wnętrzarskich :)

Też dobry pomysł. Sklejka świetna ale droga, równie dobrze można zastosować surowe MDF albo płytę wiórową. Co do OSB, ta płyta jest zabezpieczana powierzchniowo jakimś środkiem zabezpieczającym przed wnikaniem wody (coś jak wosk); wikol może nie złapać. Wiórówka będzie lepsza i prawdopodobnie tańsza.

• 4 weeks później...

Czy ktoś z Was montował drewniane panele/ deski lub inne tego typu rzeczy na ścianie ? W necie jest sporo fotek takich wykonań. Interesuje mnie opinia jak to się sprawuje po czasie... Dużo paneli drewnianych ma nierówną powierzchnię ( wystające elementy drewniane) czy tam przypadkiem po roku nie ma siedliska kurzu ? Szukam inspiracji na ścianę tv - 5 x 2,8 metra.

drewno 11.JPG

drewno 2.JPG

drewno 1.JPG

Kliknąłem na ten post, bo myślałem, że chodzi o boazerię, jak za starych dobrych czasów i aż się zdziwiłem...:-) Ale widzę, że tu chodzi o coś zupełnie innego i... ładnego. Muszę powiedzieć, że bardzo spodobała mi się ta aranżacja i zaczynam się pomału zastanawiać nad renowacją salonu... muszę jeszcze żonie pokazać, ciekawe, czy jej się spodoba:-) To wyższe zdjęcie bardziej pasuje jeśli chodzi o moje gusta. Ciekawe, jak to z montażem wygląda...? No właśnie i czy nie zbiera się kurz? Podpinam się pod pytanie.

• 1 year później...

Odgrzewam kotleta,

Chcialbym na jednej ze scian w mieszkaniu zamontowac plyty ze sklejki lisciastej. Pytanie tylko jak sie do tego zabrac. Pierwsza opcja to zamontowanie podobnie jak boazerii, czyli na listewkach poziomych, ale sklejka musi byc odpowiedniej grubosci, zeby byla sztywna. Ma to kilka minusow:

- trace przestrzen w mieszkaniu (ze 2-3 cm);

- zbiera sie kurz;

- gruba sklejka (rzedu 12-18mm) wcale jakas tania nie jest.

Przyszedl mi do glowy drugi pomysl, moze wystarczyloby zamocowac duzo ciensze plyty (ok. 5mm) na klej bezposrednio do sciany? Cienka sklejak jest duzo tansza, nie trace tyle przestrzeni i nie ma sie gdzie kurz zbierac. Tylko czy bedzie to dobrze wygladalo i funkcjonowalo?

U mnie stanęło na świerkowych deskach. Niestety ludzie, którzy to robili skopali robotę dokumentnie :( Kiedyś naprawimy, póki co nie mam już ochoty na szwendających się budowlańców, wrrrr

Efekt jest taki (zdjęcie robione kalkulatorem i w dodatku nocą ;)

22686843_1154833754617262_886702227_n.jpg?oh=5c76f5ec0b81b1c2b2a3d7464eba7109&oe=59EC8919