Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Brak słów.....

Rom

Recommended Posts

Zielonooka ten przypadek , ktory ja opisuje byl kiedys w tv , nawet nie dawno. Nie wiem czy to ten sam co Ty pisalas, co podkreslalam wczesniej.

Ale ta kobieta zjawila sie u lekarza, ktory poinformowal ja ze jest w ciazy, a poniewaz ciaza zagraza jej zyciu to ma prawo usunac ja.

Kobieta jednak nie chciala od razu podjac decyzji i powiedziala ze musi sie zastanowic. Lekarz powiedzial jej ze nie ma za duzo czasu bo aborcje mozna robic do konkretneog tygodnia ciazy.

Ona jednak zastanawiala sie do 6 miesiaca. W 6 miesiacu przyszla do lekarza tego samego z wiadomoscia ze sie zastawnowila. Lekarz powiedzial jej ze jest za pozno, ze mowil jej ze nie ma za duzo czasu na zastanawianie sie i ze teraz nie wyda skierowania.

A to jest wersja tej kobiety czy lekarza? Skąd wiadomo, ze on ją nalezycie poinformował ? Może właśnie o to go oskarża ?

Wiadomo bywaja ludzie ciemni i niewykształcenie, ale nie zawsze to oni ponoszą za to pełną odpowiedzialność. Tak się składa, że znaczna ilość osób bardzo mocno angazuje sie w to, żeby niewiedzę w tym temacie utrzymać i jak widac udaje im sie to świetnie.

• Odpowiedzi 250
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Bratki a ze niby co? jak dla mnie to glupota kobiety - potwierdzam. A Ty mozesz sie na mnie wsciekac, trudno jakos musze z tym zyc :(

Nie wściekam się - jestem zniesmaczona. Ale potęga smaku najwyraźniej pasuje do jednego z sąsiednich wątków...

Niby czym jestes zniesmaczona?

Tym ze ja mowie ze kobieta ktora chce w 6 miechu usunac ciaze a mogla to zrobic duzo wczesniej jest glupia? :o a jest madra wg Ciebie?

Tym ze ja mowie ze kobieta ktora chce w 6 miechu usunac ciaze a mogla to zrobic duzo wczesniej jest glupia? :o a jest madra wg Ciebie?

Ja nie wiem czym bratki jest zniesmaczona. Ja jestem zniesmaczona Twoją jednostronną ocena sytuacji i niezrozumieniem tego o czym napisałam powyżej. Edukacja seksualna w naszym kraju leży i to za sprawą min polityków.

Agnieszka1 jesteś znakomicie poinformowana :o , doprawdy rzadko się zdarza żeby obca osoba tak dokładnie znała czyjś "przypadek" i tak trafnie go potrafiła ocenić. Zakładam, że nie czerpałaś swojej wiedzy z prasy???? :wink:

A co do uśmieszków - to pozostawiam bez komentarza, sama go sobie wystawiłaś :cry:

Przepraszam, ale ja mam tylko jeden komentarz: POJEBY.

jak powiedział Korwin - jest przeciw usuwaniu ciąży, bo historia wskazuje, że usunięto nie tych co trzeba.

I tu się zgadzam z tezą - choc nie jestem przeciwniczką przerywania ciąży.

Poza tym jest większy problem : brak świadomości. ALe za to jest becikowe. Teraz bardziej się opłaca wziąć dziecko ze szpitala do domu i wziąć becikowe, a w wieku 2 lat oddać do domu dziecka - lub wcześniej skatować.

Wiecie ile flaszek można kupić za 2.000 pln ? To się po prostu kalkuluje !

A potem to już tylko główka o ścianę i z czapki...

Temat ten mnie wkur....a niebywale więc więcej już nic nie napiszę, bo dostanę bana.

No tak, i pomyśleć, że w niektórych krajach (Afryka) usilnie, już od wielu lat, próbują nakłonić społeczeństwo do używania prezerwatyw, w celu zapobiegania zarażeniom HIV. A u nas będzie odwrotnie, ha ha ha!

Będzie trzeba płodzić dzieciaki, aż miło :evil: a tych co nie chcą - do łagrów!

A stosunek przerywany, kiedyś tak popularny jako metoda antykoncepcyjna, znów wróci do łask :wink:

Ale tak serio - taki pomysł chyba nie ma szans na realizację (nie mówię o napisach na opakowaniach, ale o tym zakazie). Chociaż zawsze pozostają inne sposoby - np. wprowadzenie specjalnej akcyzy od środków koncepcyjnych :-?

Ja nie wiem czym bratki jest zniesmaczona. Ja jestem zniesmaczona Twoją jednostronną ocena sytuacji i niezrozumieniem tego o czym napisałam powyżej. Edukacja seksualna w naszym kraju leży i to za sprawą min polityków.

JoShi ja jeszcze nie odpowiedzialam na Twoj post, wiec skad mozesz wiedziec ze nie mam dla niego zrozumienia?

Jesli chodzi o sprawe ktora poruszylas, kobieta sama potwierdzila ( przed kamerami - zeby Aggi wiedziala skad :wink: ),ze byla wczesniej u lekarza, ze poinformowal ja o tym ze dziecko chore, ze zagraza jej zyciu i ze moze usunac ciaze. Ona jednak mowila ze to nie jest prosta decyzja ( tu ja rozumiem , bo nie jest latwa) i ze musiala sie zastanowic. Mimo ze lekarz mowil ze nie ma duzo czasu, ona myslala ze jednak pozwola w 6 miesiacu skoro to taka wyjatkowa sprawa. Moze i to was zniesmacza , ale dla mnie to glupota jest. Takie jest moje zdanie. Wasze ze lekarzy glupota - tez jednostronne jakby nie bylo. I tez nie znajac sprawy oceniliscie lekarzy czyz nie?

Oskarzenie bylo konkretne - ze nie pozwolono jej usunac ciazy.

Obrona lakarzy - nie pozwolono bo bylo za pozno ( 6 miesiac).

I jak pisalam rozumiem lekarzy.

Temat odbiega od glownego watku, bo watek o prezerwatywach, ale jesli juz zaistnial to jeszcze dodam, ze za to boli mnie sytuacja, ze na badania prenat. kierowanie sa tylko te kobiety, u ktorych w poprzedniej ciazy byly wady u plodu. Uwazam ze na takie badania ( teraz mozna zrobic z krwi, co nie zagraza plodowi) powinna byc kierowana kazda ciezarna.

Jak to dzisiaj przeczytałem:

Co jest gorsze od kamyczka w bucie?

Ziarnko piasku w prezerwatywie :wink:

Dlaczego ci (tfu) przedstawiciele narodu nie pomyślą jak wspomóc rodziny z dziećmi przez wprowadzenie np. możliwości uwzględnienia dzieci w corocznym rozliczeniu? Każdy kto ma dzieci, wie, że ich utrzymanie tanie nie jest. Jakieś becikowe to też poroniony pomysł, jak to ma zachęcić do powiększania rodziny, przecież każdy zdroworozsądkowy człowiek, wie, że ten tysiąc przy dziecku to rozejdzie sie jak świeże bułeczki albo szybciej i co potem? Ten kraj jest naprawde chyba już nieuleczalny.

Ciekawe kiedy wprowadzą podatek dla niewierzących czy inną bzdurę :evil:

Brakuje mi tu takiej ikonki z główką walącą o ścianę :evil:

Pomijajac temat , kurcze to prosze mi powiedziec, kto wybral tych ludzi? Wszyscy narzekaja, psiocza, ale ktos ich wybral. Nie chce mi sie wierzyc, ze moherowe berety sa az tak liczne... Zadziwiajace i przykre (mniej wiecej jak w przypadku Tyminskiego i jego dawnego wyniku w wyborach...)

Mufka... NIE WIEM KTO :-? :o :-?

ja nie :lol: [moi znajomi tez nie]

nie wiem :-?

moze ci co na nich sa jakos bj zdyscyplinowani i poszli wszystcy wybierac :-? a

ci "inni" olali , nie wiem :(

Właśnie, nikt nie wie, ale są przy władzy. Może po prostu ci co ich wybrali nie siedzą przy komputerach tylko modlą się* o powodzenie swojej partyjki.

*Nie chcę tu urazić ludzi wierzących, bo sam się chyba jeszcze do takich zaliczam, ale to nie ten temat :wink:

Pomijajac temat , kurcze to prosze mi powiedziec, kto wybral tych ludzi? Wszyscy narzekaja, psiocza, ale ktos ich wybral. Nie chce mi sie wierzyc, ze moherowe berety sa az tak liczne... Zadziwiajace i przykre (mniej wiecej jak w przypadku Tyminskiego i jego dawnego wyniku w wyborach...)

Mufka... NIE WIEM KTO :-? :o :-?

ja nie :lol: [moi znajomi tez nie]

nie wiem :-?

moze ci co na nich sa jakos bj zdyscyplinowani i poszli wszystcy wybierac :-? a

ci "inni" olali , nie wiem :(

Właśnie, nikt nie wie, ale są przy władzy. Może po prostu ci co ich wybrali nie siedzą przy komputerach tylko modlą się* o powodzenie swojej partyjki.

*Nie chcę tu urazić ludzi wierzących, bo sam się chyba jeszcze do takich zaliczam, ale to nie ten temat :wink:

A ja mysle, ze raczej wstydza sie przyznac do tego...

Kwestia aborcji jest moim zdaniem najtrudniejszym problemem moralnym regulowanym prawnie :(

Dla mnie to morderstwo i tyle.....nieważne na jakim etapie ciąży. Potrafię jednak zrozumieć kobiety zgwałcone, takie których życie jest zagrożone, czy noszące bardzo kalekie dziecko :(

Odnośnie szkodliwości prezerwatyw, to dawno nie czytałam większego debilizmu :o :roll: :roll: :roll:

Jakieś becikowe to też poroniony pomysł, jak to ma zachęcić do powiększania rodziny, przecież każdy zdroworozsądkowy człowiek, wie, że ten tysiąc przy dziecku to rozejdzie sie jak świeże bułeczki albo szybciej i co potem?

Ależ to nie jest dla zdroworozsądkowo myślących! Co bardziej dramatyczne - zadziałało.

Zgadzam sie z Kuleczka. Dla mnie aborcja jest rowniez niesamowicie niejednoznacznym moralnie i etycznie czynem.

Osobiscie dopuszczam ja pod pewnymi warunkami i najwiekszy problem to te warunki wlasnie. Biologiczne na ten przyklad - kiedy to czlowiek i istota majaca szanse na zycie? Widzialem w swoim zyciu dziesiatki dzieciakow na oiomie neonatologicznym i za kazdym razie sie dziwie z jakich czelusci smierci mozna wydrzec czlowieka. Wiele z tych dzieci byloby jeszcze na progu aborcyjnym :/ Choroby nieuleczalne, zagrozenie zycia matki - tu chyba łatwiej... Gwałt? Wcale nie takie proste - może po prostu urzędowo kobietom zgwałconym fundowac postinor?

Wspolczuje koniecznosci podjecia takiej decyzji - nieodwracalnosci i niepewnosci. Chyba nie mozna być po niej tym samym czlowiekiem.

:lol: jest jeszcze jeden fajny pomysl naszych "pupili" :lol: - zeby ludzi bezdzietnych opodatkowac wyzej...

ciekawe czy np. tych co staraja sie o dziecko a z np. powodow zdrowotnych nie moga ich miec - tez?! :o :evil:

zapewne. a czemu niby nie ?

w naszym "prorodzinnym" panstwie - bezplodnosc nie jest jednostka chorobowa i leczenie jej - jak ktos ma takie widzimisie - jest calkowicie odplatne.

Leki , ktore w przypadku schorzen nie zwiazanych z "dzietnoscia" sa refundowane - w przypadku leczenia czy powiedzmy wspierania plodnosci

sa 100 % platne przez pacjenta - co to ma widzimisie sie leczyc.

Nie wspomne o takich fuj wymyslach - jak wspieranie rozrodu np pozaustrojowo. To sie nie miesci w kryteriach moralnych panstwa prorodzinnego i w kasie chorych tym bardziej nie..

Chore to wszystko , naprawde