dudek28 08.11.2006 20:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Listopada 2006 czy ktoś brał geologa na działkę w celu sprawdzenia gruntu i jaki jest to koszt ?Podobno jest to potrzebne do fundamentów, poniewż są tam szkody górnicze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Nefer 09.11.2006 11:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Listopada 2006 czy ktoś brał geologa na działkę w celu sprawdzenia gruntu i jaki jest to koszt ? Podobno jest to potrzebne do fundamentów, poniewż są tam szkody górnicze. 1100 pln - było już na forum - poszukaj badania gruntu. A potrzebne to jest zawsze Chyba, że ktoś szuka kłopotów :) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AldonkaS 09.11.2006 13:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Listopada 2006 Z tą potrzebą to bym nie przesadzała. Wg bardzo wielu osób - jest to po prostu wyrzucenie pieniędzy w błoto (i jest to opinia zarówno kierowników budów, inspektorów nadzoru jak i projektantów :) ). Ja osobiście nie robiłam - zresztą obok mnie powstało i powstaje nadal spore osiedle budowane przez dewelopera i jak pytałam na początku mojej drogi budowlanej czy robił coś takiego - to myślałam że mnie zabije śmiechem :). Ale jak ktoś chce robić - to przecież nikt nikomu tego nie zabroni :). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Nefer 09.11.2006 14:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Listopada 2006 Ja sobie już tu troszkę poczytałam na temat tego "przesadzania" i jakoś nie uśmiecha mi się być posiadaczką różnicy kilkudziesięciu centymetrów pomiędzy rogami domu Albo wody po kolana w piwnicy, której nie powinnam była budować :) Oczywiście - to 1000 pln - ale ile wynoszą koszty własnej głupoty ? Szczególnie na działkach "podejrzanych" Moja była podejrzana i śpię spokojniej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dudek28 09.11.2006 18:19 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Listopada 2006 ja mam działkę na wodach gruntowych i musiałem wezwać geologa ponieważ wymagał tego architekt zapłaciłem 1500 czy to dużo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sail 10.11.2006 09:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Listopada 2006 ja mam działkę na wodach gruntowych i musiałem wezwać geologa ponieważ wymagał tego architekt zapłaciłem 1500 czy to dużo A jakie to ma teraz znaczenie? Jeśli na taką kwotę sie umówiłeś i przygotowałeś, taką wydałeś i dostałeś prawidłowo opracowane wyniki badań to zapomnij o tym wydatku i do przodu Chyba, że gość żąda tyle a umawialiście się inaczej to inna sprawa. Ceny takich usług to ceny umowne, więc jeden płaci więcej inny mniej, a zależy to pewnie od kilku różnych czynników wiec trudno porównać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
areq 10.11.2006 11:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Listopada 2006 Z tą potrzebą to bym nie przesadzała. Wg bardzo wielu osób - jest to po prostu wyrzucenie pieniędzy w błoto (i jest to opinia zarówno kierowników budów, inspektorów nadzoru jak i projektantów :) ). Ty tak celowo takie rzeczy piszesz? A może to wszystko jest na :wink: ? Ale dla tych co myślą ,że to na poważnie to odpowiadam poniżej. Konieczności nie ma,potrzeby tym bardziej.Fajnie i zabawnie na budowie zaczyna się dziać,jak na etapie wykonywania fundamentów okazuje się ,że pod obrysem budynku zalega 3metrowa warstwa torfu,z wodą gruntową na 60cm.Z tym,że wtedy nie wyrzuca się pieniędzy w błoto tylko w fundament/palowanie/płytę fundamentową/odwodnienie:) Jedna rzecz,działkę lepiej "zbadać" przed zakupem,wtedy jest to najbardziej potrzebne,tak by nie wtopić kasy w złą działkę.I nie muszą to być od razu pełne badania,takie za 1000zł tylko wstępne z rozpoznaniem gruntu takie za 300-400zł Jak jakiś projektant mówi,że to wyrzucanie pieniędzy w błoto to albo wie jakie warunki występują na działce /choćby z danych archiwalnych lub z opowiadań sąsiadów / albo nie wie i ma to "gdzieś",gdyż to nie on będzie w tym domu mieszkał,tylko Wy,a jeśli nie dostał z urzędu/gminy/wydziału architektury na piśmie konieczności wykonania takich badań to jest "czysty" ,nawet jak chałupa się zawali. Ja osobiście nie robiłam - zresztą obok mnie powstało i powstaje nadal spore osiedle budowane przez dewelopera i jak pytałam na początku mojej drogi budowlanej czy robił coś takiego - to myślałam że mnie zabije śmiechem :).[/color] Dewelopera pytałaś , znaczy się? Fajny koleś ten deweloper,dowcipny....:D:D:D:D:D Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Geno 10.11.2006 14:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Listopada 2006 Z tą potrzebą to bym nie przesadzała. Wg bardzo wielu osób - jest to po prostu wyrzucenie pieniędzy w błoto (i jest to opinia zarówno kierowników budów, inspektorów nadzoru jak i projektantów :) ). Ja osobiście nie robiłam - zresztą obok mnie powstało i powstaje nadal spore osiedle budowane przez dewelopera i jak pytałam na początku mojej drogi budowlanej czy robił coś takiego - to myślałam że mnie zabije śmiechem :). Ale jak ktoś chce robić - to przecież nikt nikomu tego nie zabroni :). Zabiłąś mnie śmiechem w tym momencie jak pytałąś developera Ci akurat to oszczędzaja na wszystskim. Nie zawsze badanie sa niezbędne ale bywają takie przypadki często. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wiolasz 04.12.2006 09:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2006 Dziś dzwoniłam do geologa bo okazało się że potrzebny, sąsiadom stoi woda w piwnicy, ziemia gliniana. Za 600 zł wywiercenie otwórów i projekt, jeśli pod piwnicę to też zrobi projekt drenażu, jeśli chcemy to projekt przydomowej oczyszczalni.To chyba za tanio w porównaniu z Waszymi cenami... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PIXI I DIXI 04.12.2006 19:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2006 Ilu ludzi tyle opinii my zrobiliśmy, chociaz byli tacy co odradzali - w większości ludzie spoza branży budowlanej, no i ..... budujcy wczesniej, którzy nie robili takich badań ... ? natomiast ludzie z branzy raczej doradzali zrobienie choćby ogólnych badań, nie spotkalismy nikogo z branzy kto by odradzał, ani kierowników budów, ani architektów, itp dom buduje się na lata, wydaje sie na to mase pieniędzy, często rezygnując z innych rzeczy, ale badanie geotechniczne które kosztuje około tysiąca złotych to zaledwie ułamek procenta całości kosztów (np 0,3 % kosztów domu za 300 tys, a jeszcze mniej licząc dom plus działkę plus "papiery"), wolimy spać spokojnie niz miec np droższe baterie, czy klamki, na droższe klamki jesli nie od razu, to przyjdzie czas (albo i nie), ale co zrobic (i jakie koszty sie z tym wiążą) z zapadającym sie w jednym rogu domem??? wolimy nie wiedzieć, na szczęście podloże na naszej działce jest korzystne, niemniej kilka cennych wskazówek, (które warto uzyć "przed" niż "po") w dokumnetacji znaleźlismy, architekt i konstruktor "nie pogardzili" wynikami badań, chetnie skorzystaja przy projektowaniu pixi i dixi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
przemi 05.12.2006 20:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Grudnia 2006 Ja robie badania geologiczne bo wole mieć spokojne sumienie własne tym bardziej, że planuję małą piwniczkę na wino:). Koszt badania na poziomie 450zł to przy budowie domu żaden wydatek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jesters 06.12.2006 09:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Grudnia 2006 Po pierwsze witam bo to mój pierwszy post.Ja za geologa płaciłem po 50 zl za metr wiercenia (cena netto)Wraz z ekspertyzą oczywiścieMiejsce to Bydgoszcz, kUjawsko-Pomorskie, jak by co to mogę polecić, pytania na priv. PozdrawiamJesterS Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mirkan 06.12.2006 20:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Grudnia 2006 ja zrobiłam badania geotechniczne zanim kupiłam działkę. Tak się umówiła ze sprzedającym. Nie chciałam kupować kota w worku. Za 2 odwierty dwa narożniki domu po przekątnej do głębokości ponad 4 m zapłaciłam 3 zł imam wstępną analizę. Grunt nośny - zapiaszczona glina (tak w skrócie, bo jest opisane dokładnie), a do 4 m nie ma wody. Mogę budować dom z piwnicą. Co mnie skłoniło do wykonania badań? Trzy lata temu chciałam kupić działkę, która mi się podobała. Wokół wszystkie działki były zabudowane, na niektórych domy piętrowe poniemieckie. Tylko ta jedna była pusta. Sprzedający nie chciał obniżyć ceny, a wg mnie była za wysoka, więc zrezygnowałam. Po ponad roku dowieddziałam się, że w końcu ktoś ją kupił i jak zaczą robić wykopy okazało się, że są tam iły czy coś w tym rodzaju. Budowa możliwa pod warunkiem wymiany gruntu lub trzeba stawiać dom na studniach. Wtedy postanowiłam, że zanim coś kupię - zrobię badania. Teraz są one przydatne dla architekta. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pawelb6 10.12.2006 15:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Grudnia 2006 Jak pisałem w poście w podobnym temacie 800zł bez vatu,cieszę się że zrobiłem,bo sąsiad zapewniał że napewno sucho 30lat,a ja zaplanowałem piwnicę i zonk,była woda gruntowa bardzo wysoko i co się okazało sąsiada nie zawsze trzeba słuchać,na szczęście zmieniłem projekt a nie budowę ,wyrzucając piwnice. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krysiagdy 10.12.2006 19:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Grudnia 2006 Zaplaciismyl 300zl za 2 odwierty po zdaje sie 4m kazdy. Myślę, że to bardzo tanio.. Okazalo się, że woda jest juz na -1,8 wiec przynajmniej wiemy, że piwnica musi byc wysoka. pozdawiamkrysia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mike21pl 23.02.2007 15:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2007 Witam, na tej stronie można zobaczyć cennik za badania gruntu. To jest geolog z Łodzi. http://www.uslugigeologiczne.pl PzdrM Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ziarutek 01.03.2007 14:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Marca 2007 Witam, Osobiście tez robimy badania.Dodatkowo dodam, ze po wejściu planu zagospodarowania w mojej gminie, narzucono w tymże wykonanie badan geotechnicznych gruntu dla wszystkich budynków z podpiwniczeniem, inaczej dokumentacja do pozwolenia na budowę uznawana jest za niekompletną. Ja otrzymałem pozwolenie na budowę jeszcze przed nowym planem zagospodarowania, ale jednak sie skusiłem. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
arturgeo 28.03.2007 11:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Marca 2007 Wykonujemy ekspertyzy geologiczno - geotechniczne na potrzeby wyceny (sprawdzenia przydatności pod zabudowę) działek lub oceny właściwości gruntów w kontekście posadawiania budynków mieszkalnych i hal. Kompleksowe usługi z dziedziny: geologii, geotechniki, hydrogeologii oraz ochrony środowiska.600670175 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
andrzej222 28.03.2007 13:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Marca 2007 ceny działek są kosmiczne, - przynajmniej dla mnie , wiec przed zakupem pytałem ojca kolegi, który jest zawodowym budowlańcem od 30 lat, o te całe badania geologiczne. powiedział mi że mozna budowac i bez nich, ale sam już widział nie raz jaki ktos był zszokowany i zdziwiony jak podczas kopania fundamentu wyciągali jakąś breje z ziemi zamiast czegoś normalnego a koszty budowy nagle wzrosły, nie mówiąc o zmianie projektu. polecił mi znajomego geologa, i jestem bardzo zadowolony, a te pare stów nie robi róznicy, przy cenie 70 000 dzialki, mogę podać do tego faceta numer, pracuje w okolicach warszawy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Seba7207 28.03.2007 14:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Marca 2007 Ja zapłaciłem 1800zł, za 5 odwiertów. Chyba dałem się wpuścić w maliny przez architekta (on załatwiał badania) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts