Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

PIWNICA - zalewana, wilgotna, mokra, podsiąkanie, osuszanie, rady

Snowdwarf

Recommended Posts

Gość zibik_eng

No i sprawa jest taka, że w piwnicy pod podłogą w kuchni jest woda. Piwnica ma głębokość ok. 120cm przy czym 50cm to woda. Musimy zedrzeć podłogę (deski drewniane od 1957) i coś z wodą trzeba zrobić. Tylko co?

Zasypać? Wypompować wodę i zostawić? Czy najdzie nowa?

Ma ktoś jakieś rady?

Zlecić uprawnionemu inżynierowi wykonanie EKSPERTYZY BUDOWLANEJ mającej na celu ustalenie przyczyny takiego stanu rzeczy i na jej podstawie (wniosków) podejmować dalsze kroki.

• 10 years później...
  • Odpowiedzi 184
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Witam jako nowy uczestnik na tym forum.

Prosze o pomoc bo nie wiem co robic.

Odziedziczyłam prawie stuletnią chałupę kurpiowską postawioną na działce blisko 50 lat temu. Dom jest piękny i chcę go ocalić przed zmurszeniem. Chałupa jest tylko częściowo podpiwniczona bo kiedy była stawiana zdobycie jakichkolwiek materiałow budowlanych graniczyło z cudem. Problem :

od dłuższego już czasu w domu śmierdzi stęchlizną.

Planowałam

osuszanie ale powiedziano mi, że to nie usuwa przyczyny którą jest prawdopodobnie gromadzenie sìę wody opadowej spływającej z dachu pod dom. Fundamenty ją zasysają i w tej chwili mokre są ściany piwnicy i cześciowo podłoga. I pewnie od spodu podłoga drewniana.

Czy zrobienie drenażu opaskowego w odległości ok 1m. byłoby rozeiązaniem? Obawiam sie odkopywania fundamentów które wydają się nie byc w najlepszym stanie.

Podobno powinnam pomysleć rownież o izolacji poziomej czyli iniekcji krystalicznej (od wewnątrz) - ale nie ma mozliwości zrobienia tego po całości. Grunt to piach ze żwirem.

Co mam zrobić z tym fantem bo nie wiem do kogo się zwrócić.

Będę wdzięczna za każdą dobrą radę.

Pozdrawiam wszystkich forumowiczów.

Zdesperowana starsza pani.

Czy zrobienie drenażu opaskowego w odległości ok 1m. byłoby rozeiązaniem? Obawiam sie odkopywania fundamentów które wydają się nie byc w najlepszym stanie.

Podobno powinnam pomysleć rownież o izolacji poziomej czyli iniekcji krystalicznej (od wewnątrz) - ale nie ma mozliwości zrobienia tego po całości. Grunt to piach ze żwirem.

Desperacja starszej Pani ne pomoże tylko racjonalne zabiegi.

Najgorsze co może być -to pogorszyć, a tym może być zbyt bliski 'fundamentów' lub zbyt głęboki drenaż. O ile sam drenaż jest bardzo dobrym rozwiązaniem to mozna miejscami (ok 2m od domu) zrobić wykop na ok. 1m i zobaczyć czy nie gromadzi się tam woda i jak po deszczu szybko schodzi (w piasku powinna szybko).

Podstawa do szczelny dach i jak wczesniej napisano odprowadzenie deszczówki daleko od domu.

Iniekcja na koniec -jako ostateczność -jest trochę inwazyjnym zabiegiem.