Gość zibik_eng 08.04.2011 18:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Kwietnia 2011 No i sprawa jest taka, że w piwnicy pod podłogą w kuchni jest woda. Piwnica ma głębokość ok. 120cm przy czym 50cm to woda. Musimy zedrzeć podłogę (deski drewniane od 1957) i coś z wodą trzeba zrobić. Tylko co? Zasypać? Wypompować wodę i zostawić? Czy najdzie nowa? Ma ktoś jakieś rady? Zlecić uprawnionemu inżynierowi wykonanie EKSPERTYZY BUDOWLANEJ mającej na celu ustalenie przyczyny takiego stanu rzeczy i na jej podstawie (wniosków) podejmować dalsze kroki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Dorotka48 15.07.2021 21:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lipca 2021 Witam jako nowy uczestnik na tym forum.Prosze o pomoc bo nie wiem co robic.Odziedziczyłam prawie stuletnią chałupę kurpiowską postawioną na działce blisko 50 lat temu. Dom jest piękny i chcę go ocalić przed zmurszeniem. Chałupa jest tylko częściowo podpiwniczona bo kiedy była stawiana zdobycie jakichkolwiek materiałow budowlanych graniczyło z cudem. Problem :od dłuższego już czasu w domu śmierdzi stęchlizną. Planowałam osuszanie ale powiedziano mi, że to nie usuwa przyczyny którą jest prawdopodobnie gromadzenie sìę wody opadowej spływającej z dachu pod dom. Fundamenty ją zasysają i w tej chwili mokre są ściany piwnicy i cześciowo podłoga. I pewnie od spodu podłoga drewniana.Czy zrobienie drenażu opaskowego w odległości ok 1m. byłoby rozeiązaniem? Obawiam sie odkopywania fundamentów które wydają się nie byc w najlepszym stanie.Podobno powinnam pomysleć rownież o izolacji poziomej czyli iniekcji krystalicznej (od wewnątrz) - ale nie ma mozliwości zrobienia tego po całości. Grunt to piach ze żwirem.Co mam zrobić z tym fantem bo nie wiem do kogo się zwrócić.Będę wdzięczna za każdą dobrą radę.Pozdrawiam wszystkich forumowiczów.Zdesperowana starsza pani. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Robinson74 16.07.2021 05:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lipca 2021 Proszę zwrócić się do fizyka budowli. On na miejscu oceni stan budynku, ustali przyczyny i poda rozwiązania wraz z technologią robót. Potem wykonawca ma się trzymać wytycznych eksperta. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej733 16.07.2021 14:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lipca 2021 Najpierw trzeba deszczówkę z dachu rurami odprowadzić dalej od domu i zrobić tak aby woda z opadów nie spływała pod dom. Wtedy będzie widać czy to tylko woda opadowa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tolo74 18.07.2021 16:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lipca 2021 Czy zrobienie drenażu opaskowego w odległości ok 1m. byłoby rozeiązaniem? Obawiam sie odkopywania fundamentów które wydają się nie byc w najlepszym stanie. Podobno powinnam pomysleć rownież o izolacji poziomej czyli iniekcji krystalicznej (od wewnątrz) - ale nie ma mozliwości zrobienia tego po całości. Grunt to piach ze żwirem. Desperacja starszej Pani ne pomoże tylko racjonalne zabiegi. Najgorsze co może być -to pogorszyć, a tym może być zbyt bliski 'fundamentów' lub zbyt głęboki drenaż. O ile sam drenaż jest bardzo dobrym rozwiązaniem to mozna miejscami (ok 2m od domu) zrobić wykop na ok. 1m i zobaczyć czy nie gromadzi się tam woda i jak po deszczu szybko schodzi (w piasku powinna szybko). Podstawa do szczelny dach i jak wczesniej napisano odprowadzenie deszczówki daleko od domu. Iniekcja na koniec -jako ostateczność -jest trochę inwazyjnym zabiegiem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts