Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

zrezygnowalem z akumulacujnych na rzecz kotla elektrycznego

Recommended Posts

zrezygnowalem z instalacji 8 piecow akumulacyjnych z powodu nieprawdziwych obliczen kosztow ogrzania wykonanych w sklepie przy ENEA byly zanizone o okolo 50%

po rozmowie z hydraulikiem okazalo sie ze koszt standartowego CO bedzie niewiele wyzszy od piecykow ale za to bardziej wydajny

interesowalem sie malym kotlem olejowym ale w sklepie dowiedzialem sie ze elektryczny 3 fazowy bedzie lepszy a koszty ogrzania porownywalne z olejem

kupilem juz kociol polskiego producenta z chelmna dalem 1900zl z pompa itp gotowy do podlaczenia

a to co mnie najbardziej cieszy to mozliwosc latwego przejscia na inne paliwo np mial niestety obecnie nie mam kotlowni :cry: moze w przyszlym roku zobacze jeszcze jakie beda koszty :-?

a moze ma ktos kociol z chelmna??

koszty nie takie same a porownywalne !

doliczajac jeszcze roznice w cenie kotlow to prad wychodzi lepiej niz olej (przez pierwsze okolo 8-10 lat, przy obecnych roznicach w cenie)

a to co zostawiam na "deser" to wiadomosc z ostatnich dni tzn w przyszlym roku cena pradu wzrosnie max 15% (czyli 6gr) za 1kw a oleju znacznie wiecej bo akcyza ma isc w gore i to ostro!!!!

gaz ziemny tez zdrozeje ale jeszcze nie wiadomo o ile natomiast w angli ma isc nawet o 30% :o w przyszlym roku (wiadomosc z pewnego zrodla prosto z angli)

Firma Elterm z Chełmna jest od wielu lat znana na rynku.

Kospel z Koszalina ma może lepiej dopracowaną elektronikę.

Do ogrzewania kotłem elektrycznym najekonomiczniej jest zastosować grzejniki o możliwie najmniejszej masie całkowitej - grzejniki bezinercyjne.

Strata na nadmiernej bezwładności cieplnej grzejników to około 10%.

Grzejnik ma grzać niemal natychmiast po włączeniu grzałki i po wyłączeniu szybko powinien przestać grzać.

Koszt przyłączy, kominów, kotłownia, serwis, hałas to dodatkowe koszty instalacji grzewczych innego typu.

• 1 year później...

Podnoszę stary wątek.

Użytkownicy kotłów eletkrycznych CO, wystąp. Jak sobie radzicie, energia zdrożała (zresztą jak i inne paliwa), proszę Was o opis doświadczeń.

Posiadam kominek z PW Makroterma, chcę w najbliższych tygodniach wpiąć mu do pomocy Kospela bądź opisanego tu Elterma. Proszę o wsparcie :wink: