kofi 15.11.2006 11:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Listopada 2006 Nie ma nic prostszego niz ciasto drozdzowe, skoro ja to robie to kazdemu wyjdzie. No, wyjdzie, ale się klei... I taka papranina... Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/65721-boze-narodzenie/page/6/#findComment-1456491 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mufka 15.11.2006 12:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Listopada 2006 Kurcze dałabym wam przepis ale ja wszystko robie na oko... A wlasnie makowce robicie w ciescie drozdzowym czy w jakims innym? Ja robie makowce giganty jeden wazy ok 2 kg jak nie wiecej i tak nie dotrwają do konca swiat... Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/65721-boze-narodzenie/page/6/#findComment-1456559 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kuleczka 15.11.2006 12:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Listopada 2006 Od lat robię najprostsze drożdżowe na świecie bez długotrwałego wyrabiania. W garnku układam drożdże, na to cukier, mleko, mąkę i na noc do lodówki. Następnego dnia dodaję pozostałe składniki, zagniatam chwilę ręką (nie trzeba wyrabiać jak przy tradycujnym) i na blaszkę. Czekam aż wyrośnie i do pieca. Prościutkie jak budowa cepa Jak ktoś chętny, to poszukam i wkleję dokładny przepis Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/65721-boze-narodzenie/page/6/#findComment-1456568 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mufka 15.11.2006 12:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Listopada 2006 Kuleczka, jak tu juz jestes to sie zapytam troche nie w temacie, pokazywalas swoje mieszkanie w galerii? Bo widzialam na wnetrzach jakis cudny salon... Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/65721-boze-narodzenie/page/6/#findComment-1456577 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Nefer 15.11.2006 12:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Listopada 2006 Od lat robię najprostsze drożdżowe na świecie bez długotrwałego wyrabiania. W garnku układam drożdże, na to cukier, mleko, mąkę i na noc do lodówki. Następnego dnia dodaję pozostałe składniki, zagniatam chwilę ręką (nie trzeba wyrabiać jak przy tradycujnym) i na blaszkę. Czekam aż wyrośnie i do pieca. Prościutkie jak budowa cepa Jak ktoś chętny, to poszukam i wkleję dokładny przepis Poproszę Dziękuję COś dla mnie - drożdżowego analfabety Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/65721-boze-narodzenie/page/6/#findComment-1456603 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
monka 15.11.2006 13:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Listopada 2006 Od lat robię najprostsze drożdżowe na świecie bez długotrwałego wyrabiania. W garnku układam drożdże, na to cukier, mleko, mąkę i na noc do lodówki. Następnego dnia dodaję pozostałe składniki, zagniatam chwilę ręką (nie trzeba wyrabiać jak przy tradycujnym) i na blaszkę. Czekam aż wyrośnie i do pieca. Prościutkie jak budowa cepa Jak ktoś chętny, to poszukam i wkleję dokładny przepis Chyba mam podobny przepis Dostałam od znajomej ale jeszcze nie wypróbowałam Brzmi on tak: Składniki: 1/2 szkl.oleju 1 szkl. mleka 1 szkl. cukru 3 całe jajka szczypta soli 5 dkg drożdży Następnego dnia dodajemy 1/2 kg mąki Jak działamy: Składniki wkładamy do miski (oprócz maki) i zostawiamy na noc. Miskę przykrywamy ściereczką. Należy pamiętać, aby miski nie ruszać i ciasta nie mieszać!! Następnego dnia (najlepiej rano), gdy zauważymy na składnikach pęcherzyki i pianę, dodajemy do michy mąkę i wyrabiamy. Ciasto jest płynne, nie odchodzi od ręki jak klasyczne drożdżowe. Wlewamy ciasto do blachy i czekamy aż nieco urośnie. Następnie wkładamy do zimnego piekarnika i pieczemy ok. godziny w 170°. Na wierzch ciasta można dać kruszonkę. Ciasto dobre również z owocami. Aha- ciasto rośnie szaleńczo!! Wychodzi puszyste i wysokie. Dziewczyny ale wy tu przepisy na pychotki podajecie, mniam Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/65721-boze-narodzenie/page/6/#findComment-1456741 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kofi 15.11.2006 13:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Listopada 2006 Zawsze uczyli, że drożdże rosną w wysokiej temperaturze, a nie w lodówce A może by wypróbować? Odkąd mieszkam na wsi co tydzień (prawie) robię ciasto, bo często ktoś przyjeżdża, ale niestety efekty tego... (mam na myśli swoją sylwetkę) Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/65721-boze-narodzenie/page/6/#findComment-1456756 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gieno 15.11.2006 15:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Listopada 2006 W brzuchu i tak sie to wszystko wymiesza Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/65721-boze-narodzenie/page/6/#findComment-1456850 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kuleczka 15.11.2006 16:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Listopada 2006 monka Mój przepis jest bardzo podobny. Na dno garnka rozkruszam 10 dkg drożdży, na to wsypuję niepełną szklankę cukru i cukier waniliowy, dalej 4 rozmącone jaja, szklankę oleju, pół szklanki mleka i na wierzch daję 4 szklanki mąki. Na kilka godzin (najlepiej na noc) do lodówki. Rano łaczę składniki ręką, dodaję rodzynki lub inne bakalie i do foremki. Można posypać kruszonką. Czekam aż nieco urośnie i do pieca na oki 45 min. Czasem nie dodaję oleju, tylko na drugi dzień roztopione masło. Mufka Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/65721-boze-narodzenie/page/6/#findComment-1456947 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gieno 15.11.2006 18:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Listopada 2006 Smakowite te przepisy az slinka leci. Zauwazylem ze jednak kazdy region Polski przygotowuje cos innego na wigilie Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/65721-boze-narodzenie/page/6/#findComment-1457096 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ew-ka 15.11.2006 19:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Listopada 2006 dziewczyny tak ciesta drożdżowego jeszcze nie robiłam już zapisałam do mojego kajecika Co do kapusty to robię..... z fasolą -ugotowana kapustę białą łączę z połowa ugotowanej fasoli ( fasola winna być moczona całą noc coby odgazowała ) za pomocą ubijaka do ziemniaków rozgniatam fasolę jednocześnie mieszając z kapustą ......potem dodaję resztę całych zaren fasoli ......i całą kostką surowego masła .....o soli i pieprzu nie wspominam, bo to oczywiste Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/65721-boze-narodzenie/page/6/#findComment-1457164 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JoShi 15.11.2006 20:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Listopada 2006 groch z kapusta - dla mnie brzmi strasznie egzotycznie, co to takiego? No kiszona kapusta lekko przyprawiona ugotowana z grochem. Pyyyycha... Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/65721-boze-narodzenie/page/6/#findComment-1457280 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anna99 15.11.2006 20:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Listopada 2006 Dziewczyny, zazdroszczę wam talentów kulinarnych. Jakos nie mam inklinacji do gotowania (a gotuję ponad 20 lat) . Ciasto drożdżowe nigdy mi nie wychodzi, więc muszę to "lodówkowe" wypróbować. Nefer! Proszę o przepis na mniejszy tort makowy (z 35 dkg maku). Please! Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/65721-boze-narodzenie/page/6/#findComment-1457372 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Nefer 15.11.2006 20:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Listopada 2006 Dziewczyny, zazdroszczę wam talentów kulinarnych. Jakos nie mam inklinacji do gotowania (a gotuję ponad 20 lat) . Ciasto drożdżowe nigdy mi nie wychodzi, więc muszę to "lodówkowe" wypróbować. Nefer! Proszę o przepis na mniejszy tort makowy (z 35 dkg maku). Please! Sorry, już nadrabiam : 35 dkg maku 7 jaj (oodzielnie żółtka i białko) 30 dkg cukru 1 łyżka bułki tartej 1 łyżki ciemnego miodu zapach migdałowy Masa: pół kostki masła pół kostki margaryny 25 dkg cukru pudru 2 zółtka sok z pół cytryny troszkę zapachu migdałowego ( ale nie jest to konieczne) Smacznego Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/65721-boze-narodzenie/page/6/#findComment-1457409 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anna99 15.11.2006 20:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Listopada 2006 bardzo dziekuję. W tym roku na Święta zaprosiłam brata z rodziną więc muszę "zabłysnąć" (bratowej nie dorastam do pięt ). Może ten tort mnie uratuje? A ja na Święta proponuje bigos... pieczony. nauczyła mnie tesciowa, która piekła go w tradycyjnym piecu chlebowym. ja robię w piekarniku. kapustę kiszoną wraz z mięsem wkładam do garnka aluminiowego (prezent ślubny mojej mamy z 1956 roku )wyłożonego folia alu i piekę ze 3 godziny. Potem wywalam do michy, mięso oddzielam od kości i kroje w kawałeczki, dodaję przypraw, grzybów, wina, itp. i znowu do gara i piekę ... tak ze 3 dni po 2-3 godziny. Super, jak w miedzyczasie chwyci mróz i mogę go wyrzucić na dwór. Potem znowu piekę i tak ok. tygodnia. Wbrew pozorom nie ma przy tym roboty (włączenie piekarnika na ok. 160 st. żeby sie nie przypalił). Rezultat - smak nie do opisania - zupełnie inny niz przy tradycyjnym bigosie. jest ciemny, sypki, pyyyyyyyyyyyyyyyyyyycha!!! Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/65721-boze-narodzenie/page/6/#findComment-1457428 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Nefer 15.11.2006 21:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Listopada 2006 bardzo dziekuję. W tym roku na Święta zaprosiłam brata z rodziną więc muszę "zabłysnąć" (bratowej nie dorastam do pięt ). Może ten tort mnie uratuje? Rzuci ich na kolana Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/65721-boze-narodzenie/page/6/#findComment-1457432 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agnieszkakusi 15.11.2006 21:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Listopada 2006 a jak zrobić taką dobrą kruszonkę? Nigdy mi nie wychodzi Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/65721-boze-narodzenie/page/6/#findComment-1457435 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
niktspecjalny 16.11.2006 06:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Listopada 2006 Jeżeli pozwolicie to powiem ,że zazdroszcze wam tej fascynacji właśnie tymi świetami.W zwiazku z tym ,że udzielam sie też w kuchni i to z dobrym skutkiem(tak mówią)Mam fajny przepis na danie wigilijne.Cała ta oprawa świateczna i przygotowanie do nich to najwspanialsza rzecz . pozdr. Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/65721-boze-narodzenie/page/6/#findComment-1457741 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agnieszkakusi 16.11.2006 06:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Listopada 2006 Niktspecjalny, podaj przepis... Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/65721-boze-narodzenie/page/6/#findComment-1457747 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kuleczka 16.11.2006 09:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Listopada 2006 anna99 Ten bigos mnie zaintrygował, chyba wyprubuję ten przepis w tym roku Ale błąd oczywiście wypróbuję Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/65721-boze-narodzenie/page/6/#findComment-1458014 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.