Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Boze Narodzenie

mbz

Recommended Posts

U nas choinaka już stoi. Moja córeczka jest nia zachwycona. Najchętniej nie wychodziła z pokoju i ciągała bombki i dotykała światełek. Ale na szczęście nie szarpie za mocno za ozbodoby, ale na wszelki wypadek przywiązaliśmy choinke żyłką :lol:

http://images2.fotosik.pl/303/44afb3ac16d54bde.jpg

http://images3.fotosik.pl/302/2532ac984c05fab0m.jpg

• Odpowiedzi 260
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Kurcze dałabym wam przepis ale ja wszystko robie na oko...

A wlasnie makowce robicie w ciescie drozdzowym czy w jakims innym? Ja robie makowce giganty jeden wazy ok 2 kg jak nie wiecej 8) i tak nie dotrwają do konca swiat...

Mufka, powiedz jak na oko robisz ciasto na te grzybowiki i makowiki, te smażone. Tzn. co tam dajesz? Takie ciasto jak na pizze, czy jak na placek drożdżowy, tylko bez cukru?

W tym roku jednak się biorę za drożdżowe. :wink:

Martynka śliczne: córeczka i choinka :)

Dziękuję za miłe słowa. Właśnie wróciłam do domu i znów moge sie cieszyć jodłowo-piernikowym zapachem i ciepłem kominka. Mam nadzieję, że wam te święta upłynęły tak jak mi w miłej atmosferze. Mam również nadzieję, że wszyscy bezpiecznie wróciliście (lub wrócicie do domów).

• 9 months później...
Gość elutek

przepisy to może troszkę później :wink:

ale teraz już myślę o porządkach -

szczególnie w kuchennych szafkach :-?

nigdy nie mam na to czasu, a przecież kiedyś trzeba

i uwielbiam jak już mam wszystko wysprzątane i biorę się za

gotowanie, pieczenie, duszenie, smażenie.. mniam mniam mniam :D

Uwielbiam ten magiczny czas. Przedświąteczna krzątanina, sprzątanie, szykowanie ozdób świątecznych, potem gotowanie, pieczenie, smażenie...

Zawsze muszę walczyć, żeby się nie rozpłakać przy stole wigilijnym (każdy powód jest dobry, np. w tym roku ostatni raz będziemy wszyscy zanim starszy syn wyfrunie z gniazda :cry: ).

Dużo wcześniej zaczynam szykować wianuszki, stroiki, ozdóbki, sprzątam powoli kolejne pomieszczenia w domu, planuję z Teściową kolejność prac kuchennych... Nasze chłopy szykują opał, sprzątają podwórko i obejście, majstrują podstawki i uchwyty do moich "wymysłów" dekoratorskich, często też pomagają w kuchni... Cudowny czas, kiedy razem są ci, których kochamy. I chyba na tym polega magia tych świąt - pozwalają nam być z kochanymi i zatrzymać się w biegu, żeby dostrzec, co jest ważne.

Wokół domu zawsze wtedy tak cicho, często i biało... W ogrodzie iskrzy się jeden teelight zawieszony w słoiku na starej jabłoni... Przed domem delikatnym niebieskim blaskiem świeci choinka na zewnątrz. W domu pachnie świerkiem i sosną. Z kuchni dochodzi zapach barszczu, karpia, ciast, sałatek... Na choince błyszczą białe światełka, wiszą orzechy, pierniczki, cukierki albo słomiane ozdoby, suszone plastry pomarańczy i cytryn, Mikołajki...

W każdym zakamarku domu jest świątecznie, obrusy, serweteczki, obrazki, gałązki, stroiki. Na środku duży stól z białym obrusem i śiwecami, w kieliszkach do wina odbija się światło świec i lampki choinkowe. Grają cicho kolędy...

Już nie mogę się doczekać. Tak wtedy u nas cicho, spokojnie, świątecznie, wiejsko... 8) :D

• 1 month później...

U nas w tym roku mycie okien przejął mąż 8) Bardzo mnie to cieszy bo ja nie przepadam a poza tym On jest bardziej dokładny :wink:

Jutro od rana robimy wielkie porządki (tzn większe niż te zwyczajowe, cotygodniowe hehe :wink: ) a w niedzielę ( :oops: ) jedziemy na swiąteczne zakupy (prezentowe i ogólne dla nas - cobysmy jakoś w te Święta wygladali :wink: ).

Wigilia u moich rodziców, więc za wiele się nie narobię - zgłosiłam chęć do przygotowania rybki w pomidorach i cebuli, kutii (mniamm - a gdyby nie ja to nikomu by na niej nie zależało :roll: ) i kompotu z suszu :wink:

A no i oczywiscie będę brała udział w rodzinnym lepieniu pierogów (i znowu powiedzą, że robie koślawe wzorki :lol: ).

Muszę jeszcze obmyslec menu na pierwszy i drugi dzień Świąt :D

Gość elutek

okna /sztuk 11/ - pomyte, szafki w kuchni - wysprzątane

/sama nie wiem jakim cudem 8) /

czyli to co dla mnie najtrudniejsze - zrobione :)

a teraz to tylko układać Świąteczne menu - co ugotować, co upiec... :roll:

bo za 10 dni Wigilia :D