martynka1 22.12.2006 05:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Grudnia 2006 U nas choinaka już stoi. Moja córeczka jest nia zachwycona. Najchętniej nie wychodziła z pokoju i ciągała bombki i dotykała światełek. Ale na szczęście nie szarpie za mocno za ozbodoby, ale na wszelki wypadek przywiązaliśmy choinke żyłką http://images2.fotosik.pl/303/44afb3ac16d54bde.jpg http://images3.fotosik.pl/302/2532ac984c05fab0m.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kofi 22.12.2006 09:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Grudnia 2006 Kurcze dałabym wam przepis ale ja wszystko robie na oko... A wlasnie makowce robicie w ciescie drozdzowym czy w jakims innym? Ja robie makowce giganty jeden wazy ok 2 kg jak nie wiecej i tak nie dotrwają do konca swiat... Mufka, powiedz jak na oko robisz ciasto na te grzybowiki i makowiki, te smażone. Tzn. co tam dajesz? Takie ciasto jak na pizze, czy jak na placek drożdżowy, tylko bez cukru? W tym roku jednak się biorę za drożdżowe. Martynka śliczne: córeczka i choinka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Teska 22.12.2006 18:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Grudnia 2006 od początku lipca???? nie widziałam nigdzie choinek, ani nie słyszłam kolec...chybA listopada? Oczywiście, że listopada, bryknąłem się Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ew-ka 22.12.2006 20:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Grudnia 2006 No u mnie pierniki upieczone, prawie prosto z blachy lądowały na choince. W domu juz pachnie jodłą i piernikami. JoShi.... ja pierniczę ale super pomysł na choinkę -BRAWO Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość elutek 23.12.2006 22:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Grudnia 2006 ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kuleczka 24.12.2006 01:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Grudnia 2006 Właśnie skończyłam gotowanie, pieczenie, doprawianie, krojenie, siekanie......... Troszkę się późno zrobiło kto by pomyślał Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 25.12.2006 00:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Grudnia 2006 wesołych świąt ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JoShi 26.12.2006 20:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Grudnia 2006 Dziękuję za miłe słowa. Właśnie wróciłam do domu i znów moge sie cieszyć jodłowo-piernikowym zapachem i ciepłem kominka. Mam nadzieję, że wam te święta upłynęły tak jak mi w miłej atmosferze. Mam również nadzieję, że wszyscy bezpiecznie wróciliście (lub wrócicie do domów). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kuleczka 26.12.2006 23:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Grudnia 2006 Godzinę temu wyszli ostatni goście. Zmywarka myje, choinka się świeci, w kominku się pali Żyć nie umierać To były na prawdę udane święta, chociaż bez śniegu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ewusia 28.12.2006 13:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2006 Chciałam powiedzieć że upiekłam tort makowy Nefer i był pyyyszny ułatwiłam sobie pracę bo kupiłam suchy mak mielony ( rewelacja, tylko chwile pogotowałam w mleku z miodem i gotowe ) dzięki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mbz 27.10.2007 13:34 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Października 2007 Zachecona przez Joaz, (chociaz ona sie jeszcze nie doczekala odpowiedzi) wykopalam ten watek, moze tu sie cos odnajdzie? I oczywiscie ponawiam prosbe o przepisy, pomysly itp. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość elutek 27.10.2007 14:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Października 2007 przepisy to może troszkę później ale teraz już myślę o porządkach - szczególnie w kuchennych szafkach nigdy nie mam na to czasu, a przecież kiedyś trzeba i uwielbiam jak już mam wszystko wysprzątane i biorę się za gotowanie, pieczenie, duszenie, smażenie.. mniam mniam mniam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DPS 27.10.2007 15:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Października 2007 Uwielbiam ten magiczny czas. Przedświąteczna krzątanina, sprzątanie, szykowanie ozdób świątecznych, potem gotowanie, pieczenie, smażenie... Zawsze muszę walczyć, żeby się nie rozpłakać przy stole wigilijnym (każdy powód jest dobry, np. w tym roku ostatni raz będziemy wszyscy zanim starszy syn wyfrunie z gniazda ). Dużo wcześniej zaczynam szykować wianuszki, stroiki, ozdóbki, sprzątam powoli kolejne pomieszczenia w domu, planuję z Teściową kolejność prac kuchennych... Nasze chłopy szykują opał, sprzątają podwórko i obejście, majstrują podstawki i uchwyty do moich "wymysłów" dekoratorskich, często też pomagają w kuchni... Cudowny czas, kiedy razem są ci, których kochamy. I chyba na tym polega magia tych świąt - pozwalają nam być z kochanymi i zatrzymać się w biegu, żeby dostrzec, co jest ważne. Wokół domu zawsze wtedy tak cicho, często i biało... W ogrodzie iskrzy się jeden teelight zawieszony w słoiku na starej jabłoni... Przed domem delikatnym niebieskim blaskiem świeci choinka na zewnątrz. W domu pachnie świerkiem i sosną. Z kuchni dochodzi zapach barszczu, karpia, ciast, sałatek... Na choince błyszczą białe światełka, wiszą orzechy, pierniczki, cukierki albo słomiane ozdoby, suszone plastry pomarańczy i cytryn, Mikołajki... W każdym zakamarku domu jest świątecznie, obrusy, serweteczki, obrazki, gałązki, stroiki. Na środku duży stól z białym obrusem i śiwecami, w kieliszkach do wina odbija się światło świec i lampki choinkowe. Grają cicho kolędy... Już nie mogę się doczekać. Tak wtedy u nas cicho, spokojnie, świątecznie, wiejsko... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość elutek 28.10.2007 05:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Października 2007 dps, pięknie to opisałaś, rozmarzyłam się... czy mogę przejąć od Ciebie - bo bardzo mi się spodobał - ten staropolski zwyczaj wieszania teelighta w ogrodzie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DPS 28.10.2007 08:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Października 2007 Ależ oczywiście, elutek, Ty i wszyscy inni! Teelighty do ogrodów! Co by nie mówić, pięknie to wygląda. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bobowa budowniczowa 31.10.2007 13:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Października 2007 dompodsosnami, ja też się rozmarzyłam mimo że przygotowania świąteczne są dość praco- i czasochłonne to jednak nastrój tych Świąt jest niepowtarzalny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mbz 13.12.2007 23:11 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Grudnia 2007 No to podciagam watek, bo swieta tuz, tuz A ja qrcze w polu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DPS 14.12.2007 07:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Grudnia 2007 A ja mam zamiar jutro zagonić moich chłopaków do mycia okien. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
arcobaleno 14.12.2007 08:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Grudnia 2007 U nas w tym roku mycie okien przejął mąż Bardzo mnie to cieszy bo ja nie przepadam a poza tym On jest bardziej dokładny Jutro od rana robimy wielkie porządki (tzn większe niż te zwyczajowe, cotygodniowe hehe ) a w niedzielę ( ) jedziemy na swiąteczne zakupy (prezentowe i ogólne dla nas - cobysmy jakoś w te Święta wygladali ). Wigilia u moich rodziców, więc za wiele się nie narobię - zgłosiłam chęć do przygotowania rybki w pomidorach i cebuli, kutii (mniamm - a gdyby nie ja to nikomu by na niej nie zależało ) i kompotu z suszu A no i oczywiscie będę brała udział w rodzinnym lepieniu pierogów (i znowu powiedzą, że robie koślawe wzorki ). Muszę jeszcze obmyslec menu na pierwszy i drugi dzień Świąt Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość elutek 14.12.2007 10:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Grudnia 2007 okna /sztuk 11/ - pomyte, szafki w kuchni - wysprzątane /sama nie wiem jakim cudem / czyli to co dla mnie najtrudniejsze - zrobione a teraz to tylko układać Świąteczne menu - co ugotować, co upiec... bo za 10 dni Wigilia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts