Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Boze Narodzenie


mbz

Recommended Posts

  • Odpowiedzi 260
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Uwielbiam święta :D

Choć już jestem parę latek po ślubie, nie miałam okazji robić Wigilii, wieczerzamy jednego roku u teściowej, następnego u mamusi :wink:

Pewnie, że dawno już nie odczuwam takiego magicznego podniecenia, jak w dzieciństwie, ale teraz cieszy mnie radość moich dzieci :D

Chociaż, kiedyś, kiedy w sklepach cały rok bida, inaczej smakowały świąteczne pomarańcze, orzechy i czekolada. Dostawaliśmy je zawsze w paczce oprócz zabawek i ich smak pamiętam do dziś 8)

 

W moim rodzinnym domu, obowiązkowo najpierw podaje się zupę grzybową wytrawną (bez śmietany) z kluseczkami kładzionymi. Pychaaaaaa..............

Poza tym to tradycyjnie: karp, kapusta z grochem, śledzie, pierogi, kompot z suszu......

No i śpiewamy kolędy, obowiązkowo :wink:

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

groch z kapusta - dla mnie brzmi strasznie egzotycznie, co to takiego?

U mnie zawsze wigilia tradycyjna (wilenska) kutia, sleziki, szczupak w galarece, karp na goraco w pieczarkach, barszcz czerwony z uszkami, kisiel z zurawiny, sos tatarski, sledzie po turecku, ryba po grecku, kompot z suszonych gruszek, ryba w ciescie yyy jeszcze kawy nie pilam porannej, to pewnie mase rzeczy pominelam, w kazdym razie u mnie wchodnie klimaty na stole 8) , a ze zniesli post :o , coz z tego hehe, nie wyobrazam sobie miesa na wigilii - jestem niereformowalna :D

 

Aaa wiedzialam, ze o czyms zapomnialam, moje ukochane grzybowiki i makowiki kto ma rodzine zza Buga wie co to takiego , a i salatki sledziowe, warzywne itp.

 

Ee zapomnialam o bigosie, ale takim prawdziwym co sie kilka dni gotuje i jest najsmaczniejszy na swiecie (oczywiscie drugi dzien swiat - wymagam drugiej kawy.. )pewnie jeszcze bede dopisywac potrawy...a w tym roku wigilia u mnie w domu, normalnie urlop bede brala, zeby sie wyrobic, ja lubie miec na swieta kilka rodzajow ciast 8)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

groch z kapusta - dla mnie brzmi strasznie egzotycznie, co to takiego?

 

Jedni robią razem do kupy ( do gara jednego sie wrzuca postną kapuchę i groch) a ja robie oddzielnie.

W jednym garze postna kapucha ( taka tydzień gotowana i przemrożona - o ile na święta jest mróz :):)) A w oddzielnym - na parze ugotowany groch - a właściwie krem z grochu. Podaje sie to razem tzn. na jednym talerzu, ale nie miesza- te połączone smaki to niesamowite doznanie :):)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

W jednym garze postna kapucha ( taka tydzień gotowana i przemrożona - o ile na święta jest mróz :):)) A w oddzielnym - na parze ugotowany groch - a właściwie krem z grochu. Podaje sie to razem tzn. na jednym talerzu, ale nie miesza- te połączone smaki to niesamowite doznanie :):)

Ooo, to też tak zrobię (mąż czasem domaga sie grochu z kapistą, jao potrawy tradycyjnej w jego domu rodzinnym). Masz na myśli takie pire z grochu, tak?

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

W jednym garze postna kapucha ( taka tydzień gotowana i przemrożona - o ile na święta jest mróz :):)) A w oddzielnym - na parze ugotowany groch - a właściwie krem z grochu. Podaje sie to razem tzn. na jednym talerzu, ale nie miesza- te połączone smaki to niesamowite doznanie :):)

Ooo, to też tak zrobię (mąż czasem domaga sie grochu z kapistą, jao potrawy tradycyjnej w jego domu rodzinnym). Masz na myśli takie pire z grochu, tak?

Najgorzej , że jest tez druga szkoła, której nie znam... ale jak mu ugotujesz oddzielnie to najwyżej sobie wrzuci razem i wymiesza - przypuszczam, że efekt jest podobny :)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

groch z kapusta - dla mnie brzmi strasznie egzotycznie, co to takiego?

 

Jedni robią razem do kupy ( do gara jednego sie wrzuca postną kapuchę i groch) a ja robie oddzielnie.

W jednym garze postna kapucha ( taka tydzień gotowana i przemrożona - o ile na święta jest mróz :):)) A w oddzielnym - na parze ugotowany groch - a właściwie krem z grochu. Podaje sie to razem tzn. na jednym talerzu, ale nie miesza- te połączone smaki to niesamowite doznanie :):)

Nie mialam okazji sprobowac

:oops:

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

moje ukochane grzybowiki i makowiki

A co to jest? Bo brzmi bardzo przyjemnie.

ciasato jak na paczki (prawie) tylko bardzo cienko rozwalkowane ksztalt jak pierog dl ok 8 cm, nadziewane kapusta z grzybami (smak podobny jak w uszkach) lub makiem (sklad podobny jak w kutii) smazone na glebokim tluszczu jak paczki po prostu pycha

:lol: jak mozna tego nie wiedziec :wink:

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

groch z kapusta - dla mnie brzmi strasznie egzotycznie, co to takiego?

 

Jedni robią razem do kupy ( do gara jednego sie wrzuca postną kapuchę i groch) a ja robie oddzielnie.

W jednym garze postna kapucha ( taka tydzień gotowana i przemrożona - o ile na święta jest mróz :):)) A w oddzielnym - na parze ugotowany groch - a właściwie krem z grochu. Podaje sie to razem tzn. na jednym talerzu, ale nie miesza- te połączone smaki to niesamowite doznanie :):)

Nie mialam okazji sprobowac

:oops:

 

Musisz zrobić i już :):) To proste dania :):)

kapuchę robisz jak kapuchę - nic specjalnego.

A groch?

 

Bierzesz łuskany. Moczysz przez noc. Na początek zrób na spróbowanie - 1/2 kg max.

Potem gotujesz - tak, żeby był miękki. Potem wkładasz do naczynia. Naczynie do garnka z wodą ( na spód połóż ściwereczkę) i gotujesz, gotujesz, gotujesz aż się rozpadnie. Do rzucasz masła - szybciej się zrobi krem. Na 1/2 grochu kostka masła minimum :) :roll: . I już.

 

jak mozna tego nie próbować :):) :wink:

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

To u mnie inaczej :D Robi się typowy groch z kapustą, jak w powiedzeniu. Groch musi być miękki, ale nie rozpadający się, mieszamy z ugotowaną kapustą kiszoną i pure z ziemniaków. Dodajemy cebulkę uduszoną w dużej ilości masła ( na gar potrawy daję 2-3 cebule). Jak wyjdzie za gęste, to dolewam wody pozostałej po odcedzeniu ziemniaków. Pyyyycha :D
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Odpowiedz w tym wątku

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.




×
×
  • Dodaj nową pozycję...