JoShi 14.11.2006 20:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Listopada 2006 A co to jasiek ze śliwkami ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
19501719500414 14.11.2006 21:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Listopada 2006 potrawa tylko na Boże Narodzenie,fasola jasiek z suszonymi śliwkami,ale, nie kalifornijskimi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
smutna lidka 14.11.2006 21:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Listopada 2006 Jeżeli chodzi o zwyczaje to w moim domu w czasie kolacji nie można odchodzić od stolu, choćby się waliło paliło przed końcową modlitwą wstać nie można. U nas w domu jest tez ten zwyczaj a jeśli gosposia znienacka zachoruje, to kto podaje do stołu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zochna 14.11.2006 22:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Listopada 2006 u nas wtedy wyjatkowo kamerdyner Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kuleczka 14.11.2006 22:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Listopada 2006 Uwielbiam święta Choć już jestem parę latek po ślubie, nie miałam okazji robić Wigilii, wieczerzamy jednego roku u teściowej, następnego u mamusi Pewnie, że dawno już nie odczuwam takiego magicznego podniecenia, jak w dzieciństwie, ale teraz cieszy mnie radość moich dzieci Chociaż, kiedyś, kiedy w sklepach cały rok bida, inaczej smakowały świąteczne pomarańcze, orzechy i czekolada. Dostawaliśmy je zawsze w paczce oprócz zabawek i ich smak pamiętam do dziś W moim rodzinnym domu, obowiązkowo najpierw podaje się zupę grzybową wytrawną (bez śmietany) z kluseczkami kładzionymi. Pychaaaaaa.............. Poza tym to tradycyjnie: karp, kapusta z grochem, śledzie, pierogi, kompot z suszu...... No i śpiewamy kolędy, obowiązkowo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mufka 15.11.2006 07:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Listopada 2006 groch z kapusta - dla mnie brzmi strasznie egzotycznie, co to takiego? U mnie zawsze wigilia tradycyjna (wilenska) kutia, sleziki, szczupak w galarece, karp na goraco w pieczarkach, barszcz czerwony z uszkami, kisiel z zurawiny, sos tatarski, sledzie po turecku, ryba po grecku, kompot z suszonych gruszek, ryba w ciescie yyy jeszcze kawy nie pilam porannej, to pewnie mase rzeczy pominelam, w kazdym razie u mnie wchodnie klimaty na stole , a ze zniesli post , coz z tego hehe, nie wyobrazam sobie miesa na wigilii - jestem niereformowalna Aaa wiedzialam, ze o czyms zapomnialam, moje ukochane grzybowiki i makowiki kto ma rodzine zza Buga wie co to takiego , a i salatki sledziowe, warzywne itp. Ee zapomnialam o bigosie, ale takim prawdziwym co sie kilka dni gotuje i jest najsmaczniejszy na swiecie (oczywiscie drugi dzien swiat - wymagam drugiej kawy.. )pewnie jeszcze bede dopisywac potrawy...a w tym roku wigilia u mnie w domu, normalnie urlop bede brala, zeby sie wyrobic, ja lubie miec na swieta kilka rodzajow ciast Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kofi 15.11.2006 10:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Listopada 2006 moje ukochane grzybowiki i makowiki A co to jest? Bo brzmi bardzo przyjemnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Nefer 15.11.2006 10:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Listopada 2006 groch z kapusta - dla mnie brzmi strasznie egzotycznie, co to takiego? Jedni robią razem do kupy ( do gara jednego sie wrzuca postną kapuchę i groch) a ja robie oddzielnie. W jednym garze postna kapucha ( taka tydzień gotowana i przemrożona - o ile na święta jest mróz :)) A w oddzielnym - na parze ugotowany groch - a właściwie krem z grochu. Podaje sie to razem tzn. na jednym talerzu, ale nie miesza- te połączone smaki to niesamowite doznanie :) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kofi 15.11.2006 10:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Listopada 2006 W jednym garze postna kapucha ( taka tydzień gotowana i przemrożona - o ile na święta jest mróz :)) A w oddzielnym - na parze ugotowany groch - a właściwie krem z grochu. Podaje sie to razem tzn. na jednym talerzu, ale nie miesza- te połączone smaki to niesamowite doznanie :) Ooo, to też tak zrobię (mąż czasem domaga sie grochu z kapistą, jao potrawy tradycyjnej w jego domu rodzinnym). Masz na myśli takie pire z grochu, tak? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Nefer 15.11.2006 11:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Listopada 2006 W jednym garze postna kapucha ( taka tydzień gotowana i przemrożona - o ile na święta jest mróz :)) A w oddzielnym - na parze ugotowany groch - a właściwie krem z grochu. Podaje sie to razem tzn. na jednym talerzu, ale nie miesza- te połączone smaki to niesamowite doznanie :) Ooo, to też tak zrobię (mąż czasem domaga sie grochu z kapistą, jao potrawy tradycyjnej w jego domu rodzinnym). Masz na myśli takie pire z grochu, tak? Najgorzej , że jest tez druga szkoła, której nie znam... ale jak mu ugotujesz oddzielnie to najwyżej sobie wrzuci razem i wymiesza - przypuszczam, że efekt jest podobny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mufka 15.11.2006 11:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Listopada 2006 groch z kapusta - dla mnie brzmi strasznie egzotycznie, co to takiego? Jedni robią razem do kupy ( do gara jednego sie wrzuca postną kapuchę i groch) a ja robie oddzielnie. W jednym garze postna kapucha ( taka tydzień gotowana i przemrożona - o ile na święta jest mróz :)) A w oddzielnym - na parze ugotowany groch - a właściwie krem z grochu. Podaje sie to razem tzn. na jednym talerzu, ale nie miesza- te połączone smaki to niesamowite doznanie :) Nie mialam okazji sprobowac Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mufka 15.11.2006 11:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Listopada 2006 moje ukochane grzybowiki i makowiki A co to jest? Bo brzmi bardzo przyjemnie. ciasato jak na paczki (prawie) tylko bardzo cienko rozwalkowane ksztalt jak pierog dl ok 8 cm, nadziewane kapusta z grzybami (smak podobny jak w uszkach) lub makiem (sklad podobny jak w kutii) smazone na glebokim tluszczu jak paczki po prostu pycha jak mozna tego nie wiedziec Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Nefer 15.11.2006 11:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Listopada 2006 groch z kapusta - dla mnie brzmi strasznie egzotycznie, co to takiego? Jedni robią razem do kupy ( do gara jednego sie wrzuca postną kapuchę i groch) a ja robie oddzielnie. W jednym garze postna kapucha ( taka tydzień gotowana i przemrożona - o ile na święta jest mróz :)) A w oddzielnym - na parze ugotowany groch - a właściwie krem z grochu. Podaje sie to razem tzn. na jednym talerzu, ale nie miesza- te połączone smaki to niesamowite doznanie :) Nie mialam okazji sprobowac Musisz zrobić i już :) To proste dania :) kapuchę robisz jak kapuchę - nic specjalnego. A groch? Bierzesz łuskany. Moczysz przez noc. Na początek zrób na spróbowanie - 1/2 kg max. Potem gotujesz - tak, żeby był miękki. Potem wkładasz do naczynia. Naczynie do garnka z wodą ( na spód połóż ściwereczkę) i gotujesz, gotujesz, gotujesz aż się rozpadnie. Do rzucasz masła - szybciej się zrobi krem. Na 1/2 grochu kostka masła minimum . I już. jak mozna tego nie próbować :) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mbz 15.11.2006 11:29 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Listopada 2006 Nefer, dziekuje pieknie za barszcz a wszystkim za pozostale przepisy i prosze oczywiscie o jeszcze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mbz 15.11.2006 11:30 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Listopada 2006 W moim domu rodzinnym groch z kapusta byl zawsze razem, chociaz nigdy sie jakos szczegolnie nie przypatrywalam tacie jak on to robi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kuleczka 15.11.2006 11:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Listopada 2006 To u mnie inaczej Robi się typowy groch z kapustą, jak w powiedzeniu. Groch musi być miękki, ale nie rozpadający się, mieszamy z ugotowaną kapustą kiszoną i pure z ziemniaków. Dodajemy cebulkę uduszoną w dużej ilości masła ( na gar potrawy daję 2-3 cebule). Jak wyjdzie za gęste, to dolewam wody pozostałej po odcedzeniu ziemniaków. Pyyyycha Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Nefer 15.11.2006 11:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Listopada 2006 Nefer, dziekuje pieknie za barszcz a wszystkim za pozostale przepisy i prosze oczywiscie o jeszcze cała przyjemność po mojej stronie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kofi 15.11.2006 11:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Listopada 2006 Na 1/2 grochu kostka masła minimum . I już. jak mozna tego nie próbować :) O matko aż tyle masła? Ja się odchudzam całe życie... Mufka to już wiem, robiłam kiedyś z kapustą, ale z makiem brzmi jeszcze lepiej. Ale ja z drożdżowym to nienajlepiej sobie radzę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mufka 15.11.2006 11:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Listopada 2006 Nie ma nic prostszego niz ciasto drozdzowe, skoro ja to robie to kazdemu wyjdzie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Nefer 15.11.2006 11:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Listopada 2006 Nie ma nic prostszego niz ciasto drozdzowe, skoro ja to robie to kazdemu wyjdzie. raz zrobiłam :) Ale sie gołębie ucieszyły :) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.