kofi 15.11.2006 11:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Listopada 2006 Nie ma nic prostszego niz ciasto drozdzowe, skoro ja to robie to kazdemu wyjdzie. No, wyjdzie, ale się klei... I taka papranina... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mufka 15.11.2006 12:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Listopada 2006 Kurcze dałabym wam przepis ale ja wszystko robie na oko... A wlasnie makowce robicie w ciescie drozdzowym czy w jakims innym? Ja robie makowce giganty jeden wazy ok 2 kg jak nie wiecej i tak nie dotrwają do konca swiat... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kuleczka 15.11.2006 12:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Listopada 2006 Od lat robię najprostsze drożdżowe na świecie bez długotrwałego wyrabiania. W garnku układam drożdże, na to cukier, mleko, mąkę i na noc do lodówki. Następnego dnia dodaję pozostałe składniki, zagniatam chwilę ręką (nie trzeba wyrabiać jak przy tradycujnym) i na blaszkę. Czekam aż wyrośnie i do pieca. Prościutkie jak budowa cepa Jak ktoś chętny, to poszukam i wkleję dokładny przepis Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mufka 15.11.2006 12:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Listopada 2006 Kuleczka, jak tu juz jestes to sie zapytam troche nie w temacie, pokazywalas swoje mieszkanie w galerii? Bo widzialam na wnetrzach jakis cudny salon... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Nefer 15.11.2006 12:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Listopada 2006 Od lat robię najprostsze drożdżowe na świecie bez długotrwałego wyrabiania. W garnku układam drożdże, na to cukier, mleko, mąkę i na noc do lodówki. Następnego dnia dodaję pozostałe składniki, zagniatam chwilę ręką (nie trzeba wyrabiać jak przy tradycujnym) i na blaszkę. Czekam aż wyrośnie i do pieca. Prościutkie jak budowa cepa Jak ktoś chętny, to poszukam i wkleję dokładny przepis Poproszę Dziękuję COś dla mnie - drożdżowego analfabety Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
monka 15.11.2006 13:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Listopada 2006 Od lat robię najprostsze drożdżowe na świecie bez długotrwałego wyrabiania. W garnku układam drożdże, na to cukier, mleko, mąkę i na noc do lodówki. Następnego dnia dodaję pozostałe składniki, zagniatam chwilę ręką (nie trzeba wyrabiać jak przy tradycujnym) i na blaszkę. Czekam aż wyrośnie i do pieca. Prościutkie jak budowa cepa Jak ktoś chętny, to poszukam i wkleję dokładny przepis Chyba mam podobny przepis Dostałam od znajomej ale jeszcze nie wypróbowałam Brzmi on tak: Składniki: 1/2 szkl.oleju 1 szkl. mleka 1 szkl. cukru 3 całe jajka szczypta soli 5 dkg drożdży Następnego dnia dodajemy 1/2 kg mąki Jak działamy: Składniki wkładamy do miski (oprócz maki) i zostawiamy na noc. Miskę przykrywamy ściereczką. Należy pamiętać, aby miski nie ruszać i ciasta nie mieszać!! Następnego dnia (najlepiej rano), gdy zauważymy na składnikach pęcherzyki i pianę, dodajemy do michy mąkę i wyrabiamy. Ciasto jest płynne, nie odchodzi od ręki jak klasyczne drożdżowe. Wlewamy ciasto do blachy i czekamy aż nieco urośnie. Następnie wkładamy do zimnego piekarnika i pieczemy ok. godziny w 170°. Na wierzch ciasta można dać kruszonkę. Ciasto dobre również z owocami. Aha- ciasto rośnie szaleńczo!! Wychodzi puszyste i wysokie. Dziewczyny ale wy tu przepisy na pychotki podajecie, mniam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kofi 15.11.2006 13:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Listopada 2006 Zawsze uczyli, że drożdże rosną w wysokiej temperaturze, a nie w lodówce A może by wypróbować? Odkąd mieszkam na wsi co tydzień (prawie) robię ciasto, bo często ktoś przyjeżdża, ale niestety efekty tego... (mam na myśli swoją sylwetkę) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gieno 15.11.2006 15:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Listopada 2006 W brzuchu i tak sie to wszystko wymiesza Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kuleczka 15.11.2006 16:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Listopada 2006 monka Mój przepis jest bardzo podobny. Na dno garnka rozkruszam 10 dkg drożdży, na to wsypuję niepełną szklankę cukru i cukier waniliowy, dalej 4 rozmącone jaja, szklankę oleju, pół szklanki mleka i na wierzch daję 4 szklanki mąki. Na kilka godzin (najlepiej na noc) do lodówki. Rano łaczę składniki ręką, dodaję rodzynki lub inne bakalie i do foremki. Można posypać kruszonką. Czekam aż nieco urośnie i do pieca na oki 45 min. Czasem nie dodaję oleju, tylko na drugi dzień roztopione masło. Mufka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gieno 15.11.2006 18:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Listopada 2006 Smakowite te przepisy az slinka leci. Zauwazylem ze jednak kazdy region Polski przygotowuje cos innego na wigilie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ew-ka 15.11.2006 19:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Listopada 2006 dziewczyny tak ciesta drożdżowego jeszcze nie robiłam już zapisałam do mojego kajecika Co do kapusty to robię..... z fasolą -ugotowana kapustę białą łączę z połowa ugotowanej fasoli ( fasola winna być moczona całą noc coby odgazowała ) za pomocą ubijaka do ziemniaków rozgniatam fasolę jednocześnie mieszając z kapustą ......potem dodaję resztę całych zaren fasoli ......i całą kostką surowego masła .....o soli i pieprzu nie wspominam, bo to oczywiste Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JoShi 15.11.2006 20:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Listopada 2006 groch z kapusta - dla mnie brzmi strasznie egzotycznie, co to takiego? No kiszona kapusta lekko przyprawiona ugotowana z grochem. Pyyyycha... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anna99 15.11.2006 20:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Listopada 2006 Dziewczyny, zazdroszczę wam talentów kulinarnych. Jakos nie mam inklinacji do gotowania (a gotuję ponad 20 lat) . Ciasto drożdżowe nigdy mi nie wychodzi, więc muszę to "lodówkowe" wypróbować. Nefer! Proszę o przepis na mniejszy tort makowy (z 35 dkg maku). Please! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Nefer 15.11.2006 20:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Listopada 2006 Dziewczyny, zazdroszczę wam talentów kulinarnych. Jakos nie mam inklinacji do gotowania (a gotuję ponad 20 lat) . Ciasto drożdżowe nigdy mi nie wychodzi, więc muszę to "lodówkowe" wypróbować. Nefer! Proszę o przepis na mniejszy tort makowy (z 35 dkg maku). Please! Sorry, już nadrabiam : 35 dkg maku 7 jaj (oodzielnie żółtka i białko) 30 dkg cukru 1 łyżka bułki tartej 1 łyżki ciemnego miodu zapach migdałowy Masa: pół kostki masła pół kostki margaryny 25 dkg cukru pudru 2 zółtka sok z pół cytryny troszkę zapachu migdałowego ( ale nie jest to konieczne) Smacznego Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anna99 15.11.2006 20:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Listopada 2006 bardzo dziekuję. W tym roku na Święta zaprosiłam brata z rodziną więc muszę "zabłysnąć" (bratowej nie dorastam do pięt ). Może ten tort mnie uratuje? A ja na Święta proponuje bigos... pieczony. nauczyła mnie tesciowa, która piekła go w tradycyjnym piecu chlebowym. ja robię w piekarniku. kapustę kiszoną wraz z mięsem wkładam do garnka aluminiowego (prezent ślubny mojej mamy z 1956 roku )wyłożonego folia alu i piekę ze 3 godziny. Potem wywalam do michy, mięso oddzielam od kości i kroje w kawałeczki, dodaję przypraw, grzybów, wina, itp. i znowu do gara i piekę ... tak ze 3 dni po 2-3 godziny. Super, jak w miedzyczasie chwyci mróz i mogę go wyrzucić na dwór. Potem znowu piekę i tak ok. tygodnia. Wbrew pozorom nie ma przy tym roboty (włączenie piekarnika na ok. 160 st. żeby sie nie przypalił). Rezultat - smak nie do opisania - zupełnie inny niz przy tradycyjnym bigosie. jest ciemny, sypki, pyyyyyyyyyyyyyyyyyyycha!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Nefer 15.11.2006 21:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Listopada 2006 bardzo dziekuję. W tym roku na Święta zaprosiłam brata z rodziną więc muszę "zabłysnąć" (bratowej nie dorastam do pięt ). Może ten tort mnie uratuje? Rzuci ich na kolana Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agnieszkakusi 15.11.2006 21:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Listopada 2006 a jak zrobić taką dobrą kruszonkę? Nigdy mi nie wychodzi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
niktspecjalny 16.11.2006 06:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Listopada 2006 Jeżeli pozwolicie to powiem ,że zazdroszcze wam tej fascynacji właśnie tymi świetami.W zwiazku z tym ,że udzielam sie też w kuchni i to z dobrym skutkiem(tak mówią)Mam fajny przepis na danie wigilijne.Cała ta oprawa świateczna i przygotowanie do nich to najwspanialsza rzecz . pozdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agnieszkakusi 16.11.2006 06:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Listopada 2006 Niktspecjalny, podaj przepis... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kuleczka 16.11.2006 09:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Listopada 2006 anna99 Ten bigos mnie zaintrygował, chyba wyprubuję ten przepis w tym roku Ale błąd oczywiście wypróbuję Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.