Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Boze Narodzenie


mbz

Recommended Posts

  • Odpowiedzi 260
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Od lat robię najprostsze drożdżowe na świecie :wink: bez długotrwałego wyrabiania.

W garnku układam drożdże, na to cukier, mleko, mąkę i na noc do lodówki. Następnego dnia dodaję pozostałe składniki, zagniatam chwilę ręką (nie trzeba wyrabiać jak przy tradycujnym) i na blaszkę. Czekam aż wyrośnie i do pieca. Prościutkie jak budowa cepa :D

Jak ktoś chętny, to poszukam i wkleję dokładny przepis 8)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Od lat robię najprostsze drożdżowe na świecie :wink: bez długotrwałego wyrabiania.

W garnku układam drożdże, na to cukier, mleko, mąkę i na noc do lodówki. Następnego dnia dodaję pozostałe składniki, zagniatam chwilę ręką (nie trzeba wyrabiać jak przy tradycujnym) i na blaszkę. Czekam aż wyrośnie i do pieca. Prościutkie jak budowa cepa :D

Jak ktoś chętny, to poszukam i wkleję dokładny przepis 8)

Poproszę :) Dziękuję :)

 

COś dla mnie - drożdżowego analfabety :)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Od lat robię najprostsze drożdżowe na świecie :wink: bez długotrwałego wyrabiania.

W garnku układam drożdże, na to cukier, mleko, mąkę i na noc do lodówki. Następnego dnia dodaję pozostałe składniki, zagniatam chwilę ręką (nie trzeba wyrabiać jak przy tradycujnym) i na blaszkę. Czekam aż wyrośnie i do pieca. Prościutkie jak budowa cepa :D

Jak ktoś chętny, to poszukam i wkleję dokładny przepis 8)

 

Chyba mam podobny przepis :roll: Dostałam od znajomej ale jeszcze nie wypróbowałam :roll: Brzmi on tak:

 

Składniki:

1/2 szkl.oleju

1 szkl. mleka

1 szkl. cukru

3 całe jajka

szczypta soli

5 dkg drożdży

 

Następnego dnia dodajemy

 

1/2 kg mąki

 

 

Jak działamy:

 

Składniki wkładamy do miski (oprócz maki) i zostawiamy na noc. Miskę

przykrywamy ściereczką. Należy pamiętać, aby miski nie ruszać i ciasta nie mieszać!!

Następnego dnia (najlepiej rano), gdy zauważymy na składnikach pęcherzyki i pianę, dodajemy do michy mąkę i wyrabiamy. Ciasto jest płynne, nie odchodzi od ręki jak klasyczne drożdżowe. Wlewamy ciasto do blachy i czekamy aż nieco urośnie. Następnie wkładamy do zimnego piekarnika i pieczemy ok. godziny w 170°.

 

Na wierzch ciasta można dać kruszonkę. Ciasto dobre również z owocami.

 

Aha- ciasto rośnie szaleńczo!! Wychodzi puszyste i wysokie.

 

 

Dziewczyny ale wy tu przepisy na pychotki podajecie, mniam :D

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

monka

Mój przepis jest bardzo podobny.

Na dno garnka rozkruszam 10 dkg drożdży, na to wsypuję niepełną szklankę cukru i cukier waniliowy, dalej 4 rozmącone jaja, szklankę oleju, pół szklanki mleka i na wierzch daję 4 szklanki mąki.

Na kilka godzin (najlepiej na noc) do lodówki. Rano łaczę składniki ręką, dodaję rodzynki lub inne bakalie i do foremki. Można posypać kruszonką.

Czekam aż nieco urośnie i do pieca na oki 45 min.

 

Czasem nie dodaję oleju, tylko na drugi dzień roztopione masło.

 

Mufka

:wink:

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

dziewczyny tak ciesta drożdżowego jeszcze nie robiłam :D już zapisałam do mojego kajecika

 

Co do kapusty to robię..... z fasolą -ugotowana kapustę białą łączę z połowa ugotowanej fasoli ( fasola winna być moczona całą noc coby odgazowała :wink: ) za pomocą ubijaka do ziemniaków rozgniatam fasolę jednocześnie mieszając z kapustą ......potem dodaję resztę całych zaren fasoli ......i całą kostką surowego masła .....o soli i pieprzu nie wspominam, bo to oczywiste :D

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dziewczyny, zazdroszczę wam talentów kulinarnych. Jakos nie mam inklinacji do gotowania (a gotuję ponad 20 lat) :oops: :oops: . Ciasto drożdżowe nigdy mi nie wychodzi, więc muszę to "lodówkowe" wypróbować.

 

Nefer! Proszę o przepis na mniejszy tort makowy (z 35 dkg maku). Please!

Sorry, już nadrabiam :

 

35 dkg maku

7 jaj (oodzielnie żółtka i białko)

30 dkg cukru

1 łyżka bułki tartej

1 łyżki ciemnego miodu

zapach migdałowy

 

 

Masa:

 

pół kostki masła

pół kostki margaryny

25 dkg cukru pudru

2 zółtka

sok z pół cytryny

troszkę zapachu migdałowego ( ale nie jest to konieczne)

 

Smacznego :)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

bardzo dziekuję. W tym roku na Święta zaprosiłam brata z rodziną więc muszę "zabłysnąć" (bratowej nie dorastam do pięt :oops: :cry: ). Może ten tort mnie uratuje? :wink:

 

A ja na Święta proponuje bigos... pieczony. nauczyła mnie tesciowa, która piekła go w tradycyjnym piecu chlebowym. ja robię w piekarniku. kapustę kiszoną wraz z mięsem wkładam do garnka aluminiowego (prezent ślubny mojej mamy z 1956 roku :lol: )wyłożonego folia alu i piekę ze 3 godziny. Potem wywalam do michy, mięso oddzielam od kości i kroje w kawałeczki, dodaję przypraw, grzybów, wina, itp. i znowu do gara i piekę ... tak ze 3 dni po 2-3 godziny. Super, jak w miedzyczasie chwyci mróz i mogę go wyrzucić na dwór. Potem znowu piekę i tak ok. tygodnia. Wbrew pozorom nie ma przy tym roboty (włączenie piekarnika na ok. 160 st. żeby sie nie przypalił).

 

Rezultat - smak nie do opisania - zupełnie inny niz przy tradycyjnym bigosie. jest ciemny, sypki, pyyyyyyyyyyyyyyyyyyycha!!!

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeżeli pozwolicie to powiem ,że zazdroszcze wam tej fascynacji właśnie tymi świetami.W zwiazku z tym ,że udzielam sie też w kuchni i to z dobrym skutkiem(tak mówią)Mam fajny przepis na danie wigilijne.Cała ta oprawa świateczna i przygotowanie do nich to najwspanialsza rzecz .

 

pozdr.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Odpowiedz w tym wątku

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.




×
×
  • Dodaj nową pozycję...