Bonzai 13.11.2006 10:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Listopada 2006 Mam zamontowane grzejniki Vieśka. Grzejniki grzeją nierównomiernie góra grzejnika jest gorąca a dół zimny. Próbowałem je odpowietrzyć i kiedy otwieram zawory to leci woda nie powietrze czyli nie są zapowietrzone. Nie grzeję na "pełen gwizdek" więc może przy intensywniejszym grzaniu będą grzać całą powierzchnią. Pytanie też jakie macie ciśnienie w instalacji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lukol-bis 13.11.2006 11:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Listopada 2006 Jest to zjawisko zupełnie normalne. Grzejniki dlatego wychładzają się, ponieważ oddają ciepło (poza aspektem dekoracyjnym jest to ich podstawowe zadanie).Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nom 13.11.2006 11:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Listopada 2006 Grzejniki grzeją nierównomiernie góra grzejnika jest gorąca a dół zimny. A to chyba normalne, z góry jest zasilanie a dołem wraca zimna woda jak odda ciepło do otoczenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Trurl 13.11.2006 11:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Listopada 2006 http://forum.muratordom.pl/viewtopic.php?t=85262 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
boguslaw 13.11.2006 11:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Listopada 2006 Ciśnienie w instalacji powinno zagwarantować przepływ czynnika przez wszystkie grzejniki.Średnie ciśnienie to 1.8 atm. Bonzai czy masz zawory termostatyczne?Czy masz sterowanie temperaturą ?Czy masz dostatecznie ciepło?Czy problem dotyczy wszystkich grzejników czy tylko niektórych? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bonzai 13.11.2006 13:57 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Listopada 2006 Zawory termostatyczne - mam Pogodówka Jeżeli chodzi o ciepło to mam problem z 1 pokojem jest zimniejszy niż wszystkie - tam też jest ten problem z nieregularnym rozmieszczeniem temp jest najbardziej widoczny. Ten problem jest głównie z grzejnikami na górze chodź to nie reguła. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
boguslaw 13.11.2006 20:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Listopada 2006 Podkęć trobchę temperzturę i zaobserwuj czy problem się utrzymuje.Twoja instalacja prawdopodobnie jest źle wyregulowana pod względem przepływów.W zaworach termo są nastawy wstępne, ktore działają jak kryzy dławiące (do regulacja intensywności przepływu).Zmniejsz nastawę w grzejnikach bliższych kotła a powiększ na tych dalszych od kotła.Woda może, zbyt wielką swoją częścią, "łatwiejszą drogą" przepłynąć przez grzejniki bliższe kotła i zawrócić do niego.Przytłumienie grzejników bliższych kotła spowoduje, że woda będzie musiała przepłynąć przez grzejniki dalsze i położone wyżej. Ciśnienie w instalacji musi być takie by umożliwić przepływ wody przez najdalej i z największymi oporami przepływu ulokowany grzejnik. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bonzai 14.11.2006 09:02 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Listopada 2006 Dzięki za podpowiedzi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts