Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Plan bezpiecze?stwa i ochrony zdrowia

MM1719499045

Recommended Posts

Powiat wymaga ode mnie poza oświadczeniem kierownika budowy również dostarczenia "Planu bezpieczeństwa i ochrony zdrowia". Czy ktoś z Was ma doświadczenia w tej kwestii i przypadkiem wie jak ten plan powinien być skonstruowany ? Próbowalem szukać w starszych postach forum, ale jak do tej pory informacje są na ten temat bardzo skromne

Serdeczne dzięki za wszelkie informacje.

W oświadczeniu , które jest wymagane od kierownika budowy o przejęciu obowiązków jest ......"Ponadto stwierdzam, że sporządzony zostal plan bezpieczeństwa i ochrony zdrowia na czas realizacji przedmiotowej inwestycji zgodnie z art. 41 ust. 4 pkt 1 Ustawy Prawo Budowlane.

W zawiadomieniu o zamiarze rozpoczęcia robót budowlanych jest ostatni punkt, który brzmi:

Przedkladam następujące zalączniki:

1. Informację zawierającą dane dotyczące bezpieczeństwa pracy i ochrony zdrowia zamieszczone w ogloszeniu o którym mowa w art. 42 ust.2 Prawa Budowlanego.

Tak więc jak widać w moim przypadku samo oświadczenie kierownika o sporządzeniu takiego planu nie wystarczy :sad:

na oświadzczenie odpowiedz:

i zacytuj ( bez tłumaczenia sie i wchodzenia w niepotrzebne dywagacje !!!)

"stwierdzam, że sporządzony zostal plan bezpieczeństwa i ochrony zdrowia na czas realizacji przedmiotowej inwestycji zgodnie z art. 41 ust. 4 pkt 1 Ustawy Prawo Budowlane - został sporządzony - koniec - kropka !!!"

Jak należy opracować plan BiOZ określa Rozporządzenie Ministra Infrastruktury z dnia 27 sierpnia 2002 r. w sprawie szczegółowego zakresu i formy planu bezpieczeństwa i ochrony zdrowia oraz szczegółowego zakresu rodzajów robót budowlanych, stwarzających zagrożenia bezpieczeństwa i zdrowia ludzi.Dz.U. 2002 nr 151 poz. 1256

Jeżeli chodzi o oświadczenie, to sprawa jasna, ale mam wątpliwości co trzeba wpisać w zgloszeniu w punkcie dotyczącym zalączników. Czy wystarczy potwierdzić to co w oświadczeniu ?

Sorki za tyle pytań w tej sprawie, ale mój inspektor w urzędzie powiatowym to strasznie drobiazgowy czlowiek i do tej pory czepial się najmniejszych szczegulów.

Pozdrawiam

Hej M@M niema czegoś takiego jak "oficjalne zawiadomienie" po prostu zgłoś rozpoczęcie prac budowlanych podaj termin - 7 dni od czasu zawiadomienia, dołącz oświadczenie kierownika budowy o podjęciu obowiązków i sportządzeniu planu bioz , dołącz zaświadczenie o wpisie do właściwej izby samorządu zawodowego, decyzję o nadaniu uprawnień, dopisz, że prosisz o zarejestrowanie dziennika budowy i to wszysto złóż ładnie w SEKRETARIACIE urzędu a potem idź po dziennik.

Pozdrawiam Marek

• 2 months później...

Szanowni Forumowicze !

Przepisy o planie bezpieczeństwa i ochrony zdrowia na budowie (w skrócie planie bioz) obowiązują już ponad rok czasu (konkretnie od 13-02-2002 r., z czego od 18-10-2002 r. weszły w życie przepisy wykonawcze określające "szczegółowo :lol: " jak taki plan powinien wyglądać).

Inwestorzy!

Zakładam, że swoje budowy prowadzicie zgodnie z prawem i sumiennie wyegzekwowaliście od kierownika budowy sporządzenie rzeczonego planu oraz jego wywieszenie na budowie.

Kierownicy budowy!

Sadzę, że nie macie w .... :oops: naszego kochanego prawa i ze swych obowiazków wywiazaliście się sumiennie.

Inspektorzy nadzoru!

Na pewno skrupulatnie pouczaliście nieświadomych, czyhajacych na nich zagrożeń w postaci grzywnien inwestorów.

Przyznaje się bez bicia, jestem kierownikiem budowy na kilku obiektach budowlanych.

Sporządziłem dla nich stosownie do swojej wiedzy i zdolności literackich plany bioz, jednak mam wątpliwości, czy udało mi się zawrzeć w nich wszystkie zagrożenia bioz, które mogą czyhać na budowie :cry: .

Mam prośbę, pochwalcie się posiadanymi przez siebie planami "bioz". Wierzę w zbiorową mądrość FORUM :D . Ze swej strony postaram się to wszystko zebrać razem i opracować wzorcowy PLAN BIOZ, który po niewielkich modyfikacjach, będzie mógł być zastosowany dla większości domów jednorodzinnych.

Propozycję proszę mi przesłać e-mailem na adres [email protected], na priva lub zamieścić w tym wątku.

HenoK, jestem pod wrażeniem i pełna zachwytu. Naprawdę. Szczególnie zestawieniem bioz i "analizy literackiej". :D

Plan "bioz" to moim zdaniem literatura w najczystszej formie.

Ja swoje plany "bioz" opieram na :

1. Rozporządzeniu Ministra Infrastruktury z dnia 6 lutego 2003 r. w sprawie bezpieczeństwa i higieny pracy podczas wykonywania robót budowlanych (Dz. U. Nr 47, poz. 401),

2. Rozporządzeniu Ministra Infrastruktury z dnia 27 sierpnia 2002 r. w sprawie szczegółowego zakresu i formy planu bezpieczeństwa i ochrony zdrowia oraz szczegółowego zakresu rodzajów robót budowlanych, stwarzających zagrożenia bezpieczeństwa i zdrowia ludzi. (Dz. U. Nr 151, poz. 1256).,

3. Rozporządzenie Ministra Spraw Wewnętrznych z dnia 3 listopada 1992 r. w sprawie ochrony przeciwpożarowej budynków, innych obiektów budowlanych i terenów. (Dz. U. 1992 nr 92 poz. 460 oraz Dz.U. 1995 nr 102 poz. 507)

4. instrukcjach producentów materiałów, wyrobów, substancji oraz preparatów niebezpiecznych,

5. dokumentacji projektowej.

Cytuję w nim co ciekawsze fragmenty (chyba ministrowie nie posądzą mnie o plagiat). Zakładam, że osobom, które z tymi dokumentami się nie zapoznały (lektura na co najmniej jedno popołudnie) i nie podpisały się, że będą je przestrzegały, na budowę wstęp wzbroniony.

Jak myślicie, czy od tak zajmującej lektury poprawi się "bioz" na budowie.

Czy może się ktoś pochwalić, jakąś ciekawszą formą literacką planu bioz ?

W sprawie planu bioz rozmawiałem z kolegą, który też pracuje jako kierownik budowy.

Ten zaprawiony w boju fachowiec, który szczyt swojej kariery zawodowej osiagnął za czasów komuny, kiedy to omijanie prawa było koniecznością (inaczej prawie żaden budynek by nie powstał) poradził mi, żebym sobie dał spokój z planem bioz na budowie domków jednorodzinnych. Wystarczy w odpowiedniej rubryce wpisać np. planowaną ilość osób zatrudnionych na budowie 5 i przy planowanym okresie budowania 90 dni i mamy ilość osobodni mniejszą od 500.

Co prawda to fikcja - nawet najmniejszy dom to min. 1000 osobodni (zgodnie z kosztorysem opartym o KNR), ale kto to bedzie sprawdzał ?

Co wy na to ?

• 3 weeks później...
  • 2 months później...
Gość Rafi9

M&M napisał, że jako załącznik do zawiadomienia o rozpoczęciu budowy jest wymagana:

Informacja zawierająca dane dotyczące bezpieczeństwa pracy i ochrony zdrowia zamieszczone w ogloszeniu o którym mowa w art. 42 ust.2 Prawa Budowlanego.

Tak samo jest napisane na moim pozwoleniu, które otrzymałem 2 października. Czy ktoś wie o co właściwie w tym punkcie chodzi? :o

We Wrocławiu mamy na oficajlnej stronie UM druk oświadczenia kierownika o podjęciu obowiązków... (druk O2). Na tym druku jest też oświadczenie o sporzadzeniu planu bioz.

Ale ta informacja zawierająca dane dotyczące... (o którą pytam) do wyraźnie osobny punkt!

Będę wdzięczny za pomoc w wyjaśnieniu tej sprawy.

Rafi9 :D

Informacja ta powinna być opracowana zgodnie z art. 21a i 42 Ustawy prawo budowlane oraz ROZPORZĄDZENIEM MINISTRA INFRASTRUKTURY z dnia 23 czerwca 2003 r. w sprawie informacji dotyczącej bezpieczeństwa i ochrony zdrowia oraz planu bezpieczeństwa i ochrony zdrowia (Dz. U. Nr 120, poz. 1126) lub tutaj .

W serwisie BudInfo zamieszczono propozycję planu bioz .

Gość Rafi9

Henok, dzięki za podstawy prawne.

Znalazłem więc te ustawy oraz rozporządzenie, przesledziłem dokładnie i nadal mam watpliwości.

:(

1. W pozowleniu na dudowę każą podać na piśmie informację zawierająca dane zamieszczone w ogłoszeniu, o którym mowa w art. 42 ust.2 pkt. 2.

Dotarłem więc do atego artykułu oraz rozporządzenia Ministra Infrastruktury z dnia 26.06.2002 (nr 953), w którym w paragrafie 14, ust.2 jest napisane,że ogłoszenie, o ktorym mowa w art. 42 ust.2 pkt.2 zawiera trzy rzeczy: 1) terminy rozpoczęcia i zakończenia robót, 2) maks ilosć pracowników, 3) INFORMACJE DOTYCZĄCE PLANU BEZPIECZEŃSTWA I OCHRONY ZDROWIA.

Sięgnąłem więc, za Twoją radą, po rozporządzenie Ministra Infrastruktury z dnia 23.06.2003 (opracowanego na podstawie art. 21a ust4 itd) w sprawie informacji dotyczącej bezpieczeństwa i ochrony zdrowia oraz planu bioz.

Tytuł brzmi obiecująco. Niestety, paragraf 2 tegoż rozporządzenia mówi o INFORMACJI DOTYCZĄCEJ BIOZ, ZWANEJ DALEJ "INFORMACJĄ" - czyli nie chodzi o informację dotyczącą PLANU bioz!

Natomiast paragraf 3 rozporządzenia mówi co zawiera BIOZ, ale nei mówi co zawiera INFORMACJA O PLANIE BIOZ...

I teraz nie wiem... czy w cytowanym na początku rozporządzeniu, które mówiło o tym co zawiera ogłoszenie, w podpunkcie 3 powinno być: informacje dotyczące BIOZ (któe są wytłumaczone w rozp. z 26.06.2003) zamiast informacje dotyczące planu BIOZ, czy jeszcze gdzieś indziej jest wytłumaczone co znaczy: inofrmacje dotyczące planu bioz...

Bo załączanie planu bioz w zgłoszeniu do Powiatowego Inspektoratu Nadzoru Budowlanego jest według mnie bez sensu, skoro wcześniej Kierownik oświadcza, że takowy plan sporządził!

Ta się cieszyłem, że papiery mam z głowy i po 1.11 rozpcznę wykopy...

Żeby tylko nie przyszło analizować, czy w ustawie ktoś wykreślił słowa:" lub innych czasopism..." :evil:

Proszę o Waszą opinię w sprawie opisanej powyżej

Rafi9

Prawo budowlane :

Art. 20.

1. Do podstawowych obowiązków projektanta należy:

.....

1b) sporządzenie informacji dotyczącej bezpieczeństwa i ochrony zdrowia ze względu na specyfikę projektowanego obiektu budowlanego, uwzględnianej w planie bezpieczeństwa i ochrony zdrowia,

.....

Art. 21 a

1. Kierownik budowy jest obowiązany, w oparciu o informację, o której mowa w art. 20 ust. 1 pkt 1b, sporządzić lub zapewnić sporządzenie, przed rozpoczęciem budowy, planu bezpieczeństwa i ochrony zdrowia, uwzględniając specyfikę obiektu budowlanego i warunki prowadzenia robót budowlanych, w tym planowane jednoczesne prowadzenie robót budowlanych i produkcji przemysłowej.

1a) Plan bezpieczeństwa i ochrony zdrowia na budowie sporządza się, jeżeli:

1) w trakcie budowy wykonywany będzie przynajmniej jeden z rodzajów robót budowlanych wymienionych w ust. 2 lub

2) przewidywane roboty budowlane mają trwać dłużej niż 30 dni roboczych i jednocześnie będzie przy nich zatrudnionych co najmniej 20 pracowników lub pracochłonność planowanych robót będzie przekraczać 500 osobodni.

......

Zakres i forma informacji dotyczącej bezpieczeństwa i ochrony zdrowia i planu bezpieczeństwa i ochrony zdrowia jest określony w ROZPORZĄDZENIU MINISTRA INFRASTRUKTURY z dnia 23 czerwca 2003 r. w sprawie informacji dotyczącej bezpieczeństwa i ochrony zdrowia oraz planu bezpieczeństwa i ochrony zdrowia (Dz. U. Nr 120, poz. 1126) lub tutaj .

Tak więc w pierwszej kolejności projektant sporządza informację i bioz. Informację tę wykorzystuje przy opracowaniuplanu bioz kierownik budowy.

Zadaniem inwestora jest zapłacić za te opracowania, chyba, że ich opracowanie wchodziło w zakres projektu budowlanego i kierowania biudową.