Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jednakowe płytki w każdym pomieszczeniu - wrażenia

Majkel_B

Recommended Posts

• Odpowiedzi 62
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Ci powiem nefer , że to wnętrze mnie bardzo niepokoi. Właśnie czegos takiego chciałabym uniknąć...ale reszta wnętrz - połączenie płytek i drewna jest ok;)

http://www.studiokubik.pl/images/new_4.jpg

Nie podoba mi się również ta podłoga. Cała w ciemnych deskach wyglądała by bardzo elegancko.

Xena z Xsary napisał:

Ci powiem nefer , że to wnętrze mnie bardzo niepokoi. Właśnie czegos takiego chciałabym uniknąć...ale reszta wnętrz - połączenie płytek i drewna jest ok;)

http://www.studiokubik.pl/images/new_4.jpg

Nie podoba mi się również ta podłoga. Cała w ciemnych deskach wyglądała by bardzo elegancko.

Nie podoba mi się całość. I najpierw nie wiedziałam dlaczego, bo właściwie nie ma do czego się doczepiać. Za dużo kontrastów przyciągających wzrok. Podłoga - kontrast. Wypoczynek - kontrast, ściana - kontrast. Lampy - napewno nie neutralne. Wszystko piękne pojedyńczo, razem nie ma tła. Tym mogłaby być jednolita podłoga :wink:

W stylu rustykalnym generalnie ozdobny bywa detal i wystarczy.

Poza tym głosuję za jednolitą podłogą z jednego jeszcze powodu - pozwala zmieniać meble i koncepcje bez zrywania podłóg :lol:

Edka śliczny kominek. I w odróżnieniu od zdjęcia powyżej (to nad kórym się pastwimy) stanowi jasno określony punkt centralny pokoju. A bambus na schodach miodzio. Jak to zrobiłaś?

Teraz bardzo przepraszam, ale wykorzystam twoje zdjęcia do obrony tezy, że łączenie różnych rodzajów podłogi nie jest "optymalne" (wg mojego wielce prywatnego zdania). Położyłabym dywan zamiast tego drewna przed kominkiem. Jak mi się kolor znudzi to wymienić na inny w ciągu 3 min. można. Teraz wygląda ono jak dziwnie przycięty dywan. Troche za wąskie pasy płytek wokół niego, albo zupełnie niepotrzebne.

Oczywiście jak wjadą meble to będzie to kompletnie nieważne.

Poza tym dlatego pozwalam sobie na krytykę, bo domek Edko mi się podoba :lol: Jak coś uważam za kompletne nieporozumienie, to siedzę cicho.

Przy niedużych wnętrzach zdecydowanie jednolita podłoga nie ma szansy być monotonna. Niejednolita natomiast może albo zagubić efekt albo niepokoić, bo coś tam spod mebli wystaje, a nie bardzo wiadomo co - zwykle nie chodzimy ze wzrokiem wbitym w podłogę. Jak przestrzeń taka, że podłoga w odległym końcie zaczyna być w linii wzroku, to może i warto z nią kombinować. :-? :lol:

Witam

w domku jednorodzinnym, parterowym o powierzchni 130 m2 chcę na częsci położyć ceramikę na części deski drewniane. Deski w tylko w 3 sypialniach, reszta powierzchni (salon, kuchnia, przedpokój, wiatrołap, łazienka, WC - ceramika.

Chcę położyć płytki ceglane wypalane o grubości 2,5 cm. http://www.ceramika.roginski.pl/

I chcę położyć je na całej powierzchni domu oprócz sypialni. Na parterze są otwarte przestrzenie: salon i kuchnia oddzielnie ale bez drzwi. I tu moje pytanie : jak to będzie wyglądać jeśli w każdym pomieszczeniu (salon, kuchnia, przedpokój, wiatrołap, łazienka, WC) będzie taka sama podłoga ceramiczna?

Wystrój wnętrz rustykalny z elementami nowoczesnymi.

Czy jednakowa podłoga nie wprowadzi elementu monotonii? Czy może być taka sama podłoga w salonie przedpokoju i kuchni? Czy w myśl jakiś praw dekorowania wnętrz powinna się różnić?

Wydaje mi się, że tak będzie ciekawie, nie chcę wprowadzać w każdym pomieszczeniu innych płytek o innej strukturze i kolorze, kiedyś tak miałem i listwy łącznikowe podłogowe - doprowadzały mnie do szału.

Jakie są Wasze opinie?

Moze lazienke bym zrobila w innej strukturze tylko. Reszta pewnie, ze moze byc w jednej.

Ja mam kuchnie, hol, przedsionek , korytarze i garderobe dla gosci w jednych plytkach. Dla mnie super :wink:

Bywam w domu, gdzie rowniez salon jest w tym samym co hol,kuchnia i korytarz - bomba.

Witaj Magdaleno,

Dziękuję za miłe, a także krytyczne słowa. Zgdzam się z Tobą odnośnie drwenianego dywanu w salonie - powinien być mniejszy. Ale.... w trakcie urządzania pomieszczeń pytasz, czytasz, oglądasz.... żeby popełnić jak najmniej błędów; żeby było miło, ładnie itd. Ale jak już widać efekt końcowy to okazuje się, że to zrobione nie tak, a to można było wykonać inaczej. Niestety nam się nie udało uniknąć -na szczęście tylko małych wpadek ( mam nadzieję, że większych nie będzie) Czego wszystkim życzę.

Jeżeli chodzi o bambusy to zrobiło je małżeństwo architektów z Lublina. Robią również fajne tynki, malowidła itp. Niestey nie wiem jak to robili (w salonie na ścianie widać dokładnie strukturę ,tylko tam bambusy są jasne- w kolorze ściany. Mogę podać namiary na priv. Pozdrawiam

Żadnych dywanów. Nie po to są piękne podłogi, żeby mieć dywan ! :)

Tez jestem takiego zdania, tzn. maly dywan w salonie pod wypoczynkiem tak, w sypialni cos przy lozku, zeby wyjsc sobie nie na mieciutkie tez moze byc, ale sluchajcie co moja tesciowa wymyslila:

mamy na duzej pow. polozony gres polerowany.

Dzwoni tesciowa i oznajmia ,ze kupila sliczne chodniki dla nas na te gresy, zeby sie nie niszczyly :lol:

I powiedzilam dokladnie co Nefer teraz - nie po to kladlismy piekne gresy zeby teraz przykryc je chodnikami.

Tez jestem takiego zdania, tzn. maly dywan w salonie pod wypoczynkiem tak, w sypialni cos przy lozku, zeby wyjsc sobie nie na mieciutkie tez moze byc, ale sluchajcie co moja tesciowa wymyslila:

Dzwoni tesciowa i oznajmia ,ze kupila sliczne chodniki dla nas na te gresy, zeby sie nie niszczyly :lol:

I powiedzilam dokladnie co Nefer teraz - nie po to kladlismy piekne gresy zeby teraz przykryc je chodnikami.

GRATULUJEMY Teściowej :lol: :lol: :lol: i pięknych gresów :wink:

GRATULUJEMY Teściowej :lol: :lol: :lol: i pięknych gresów :wink:

:) czy gresy piekne to kwestia gustu, mi sie podobaja bynajmniej :wink:

Tesciowej widac tez ,skoro chce je tak chronic :wink:

Sobie ostatnio kladla na korytarzu panele, a na nie stare chodniki polozyla zeby sie panele nie niszczyly. To jaki sens bylo wymieniac stare panele na nowe? skoro i tak stary chodnik lezy?

Ale w grunice rzeczy tesciowke mam wporzo :wink:

Moja teściowa, nie może zrozumieć dlaczego nie przykrywam nowego skórzanego wypoczynku narzutami :o dostałam nawet na to konto 3 puchate kocyki w panterkę :lol:

A to moje połączenie gresu z drewnem. Gres ten wchodzi do salonu i zawija się wokół kominka, w pozostałej części salonu jest badi (z tegoż drewna zrobione są te wstawki w holu).

http://www.superfoto.pl/zdjecia/foto/f/0/6/8/19711801_d.jpg

Moja teściowa, nie może zrozumieć dlaczego nie przykrywam nowego skórzanego wypoczynku narzutami :o dostałam nawet na to konto 3 puchate kocyki w panterkę :lol:

A to moje połączenie gresu z drewnem. Gres ten wchodzi do salonu i zawija się wokół kominka, w pozostałej części salonu jest badi (z tegoż drewna zrobione są te wstawki w holu).

http://www.superfoto.pl/zdjecia/foto/f/0/6/8/19711801_d.jpg

kuleczka - to jest SUPER!!!!!!! :D