Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

"zsyp" na bielizn?

oorbus

Recommended Posts

hej,

zadałem ten problem w dziale "wnętrza" ale jakowoś aktywność szanownych forumowiczów w tam jest znacznie niższa od tej w doświadczeniach. w związku z tym ośmielam się raz jeszcze przytoczyć problem:

moja żona sobie wymuśliła( jakby nie patrzeć całkiem sensownie) zsyp na bielizne. no bo tak: łazienka ta główna będzie na piętrze, a pralka i suszarnia w piwnicy. teraz, targać kosz z brudną bielizną po schodach w dół? czy nie lepiej zrobić takiego zsypu z łazienki wprost do kosza na dole? np z rury wentylacyjnej fi 250?

czy ktoś to próbował?

co o tym sądzicie?

czekam na komentarze

pozdrawiam

oorbus

Ja sobie wymyśliłam pralnię z suszarnią na poddaszu (dlatego że tam mamy zaplanowaną sypialnię, pokoje dzieci, główną łazienkę). Zsypu na pranie wtedy nie potrzeba...

Wiem że dla autora wątku to żadna rada, ale piszę to dla tych którzy są jeszcze na etapie projektowania albo wybierania projektu: w domu dwukondygnacyjnym dobrze jest znaleźć miejsce na małe pomieszczenie gospodarcze na poddaszu.

[ Ta wiadomość była edytowana przez: magmi dnia 2003-04-28 09:40 ]

Zrobiłem. Myślałem najpierw o rurze ale w końcu zrobiłem otwór przez strop o przekroju prostokąta : 20x30. Od środka wyłożone płytkami takimi samymi jak łazienka na górze. Obudowa zzsypu połączona zgrabnie z zabudową wanny narożnej. Drzwiczki uchylne takie same jak szafki w łazience.

Baaaaardzo praktyczne urządzenie !

Płytkami wykładane było Od góry. Chodzi o to, że to jest jakby komin ale z zamurowanym wylotem (czyli górą) za to bez ściany frontowej - udało mi się wytłumaczyć ? :grin:. W miejsce brakującej ścianki frontowej są właśnie uchylne drzwiczki.

Kasia - nie plastik - albo wykuwasz w stropie prostokątną dziurę albo jak lejesz strop zostawiasz jakiś szalunek na ten zsyp.

• 6 months później...