Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Czy wybrałem optymalny projekt  

27 użytkowników zagłosowało

1. 1. Czy wybrałem optymalny projekt

Recommended Posts

RadekO-wybacz pomyłkę w poprzednim moim poście :oops: - jakoś zasugerowałam się tym "Radkiem" i myślałam, że piszę do płci brzydszej :lol: :oops:

Nie ma problemu - dla wielu jest to mylące, ale dzieki temu mogłam trochę podyskutować na męskie tematy - budowlane z guru z tego forum. Już sie przyzwyczaiłam na końcówce budowy, że na początku wszyscy fachowcy zaczynają rozmowę z mężem, a potem ostatecznie dzwonią do mnie by wszystko pouzgadniać. Tak to już jest.

• Odpowiedzi 847
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Mam już domek w stanie surowym Oliwka z HB, działka też wjazd od południa i garaż zrobiłam z prawej strony czyli od wschodu. Zimą wydaje mi się, że to błąd, bo ta strona jest najbardziej oświetlona. Swoją działkę oglądałam latem i zachód był w zupełnie innym miejscu, a ja o tym zapomniałam. Mam nadzieję, że latem będzie lepiej. Pozdr

Zmieniałaś coś z tarasem czy zostawiłaś wyjście na północ?

Zrobiłam dodatkowy taras od zachodu, zamiast trzech okien wyjście na taras, ale myślę, że wykombinuję również od pd fajne miejsce do posiedzenia. Niektórzy od strony zach. tylko przedłużaja okna prawie do samej podłogi, też fajny pomysł. W środku ten projekt jest bardzo fajny. Zewnatrz prawdę mówiąc podobał się mężowi, ale teraz juz go lubię też. Bo naprawdę trudno znaleźć projekt z wjazdem od pd Pozdr

Przerobiłam troszkę Irysa- myślę, że jak zrobię okna od zachodu+okna w dachu to powinno być nieźle. Tak sobie dzisiaj pomyślałam, że kilkanaście lat mieszkałam w bloku (na 1 piętrze) gdzie mój pokój był od północnego zachodu (z naciskiem na północ). Zawsze późnym południem wpadało mi troszkę zachodzącego słońca (bo widziałam je po lewej) i powiem Wam, że jakoś nie zauważyłam "inności" mojego pokoju. Wręcz przeciwnie, każdy go bardziej lubił niż pokój mojej siostry usytuowany od południa. Salon miał okna tylko i wyłącznie od południa- pamiętam, że latem była katastrofa.... Mam nadzieję, że tak samo jak w bloku powinno być w domku :)

ja jednym słowem głupieje.... podoba mi się Irys i ciężko mi teraz znaleźć projekt godny mojej uwagi:/

A to moja przeróbka, co o tym myślicie??

http://img641.imageshack.us/img641/4246/rzutparterulustrozmiana.jpg

Uwierz mi nie zanajdziesz nic lepszego !!!!!!!!!!!!!!!!!!!! :lol:

Mam taki układ i taras od pólnocy mieszka mi się bosko!!!!!!!!!Skąd jesteś może po prostu wpadnij do mnie i stwierdzisz sama czy taki układ iryska w odbiciu lustrzanym Ci będzie odpowiadał?Pozdrawiam Dana

Uwierz mi nie zanajdziesz nic lepszego !!!!!!!!!!!!!!!!!!!! :lol:

Mam taki układ i taras od pólnocy mieszka mi się bosko!!!!!!!!!Skąd jesteś może po prostu wpadnij do mnie i stwierdzisz sama czy taki układ iryska w odbiciu lustrzanym Ci będzie odpowiadał?Pozdrawiam Dana

Ja jestem z samego centrum z Wielkopolski,a Ty? Jeśli mogę jeszcze zapytać- w tych dziecięcych pokojach zostawiłaś okna od północy czy w tej jednej sypialni przeniosłaś na wschód? Nie jest zbyt ciemno w tych pokojach??

Jak przeczytałam to pogrubione zdanie, które napisałaś to kamień spadł mi z serca :wink:

Hello u chłopców okna są jak w projekcie i nie jest ciemno, normalnie :wink: Ja jestem z Katowic, w zasadzie z Mikołowa to troszkę daleko ,ale dla chcącego nic trudnego!!!!! Najlepiej coś zobaczyć w rzeczywistości ja dzięki uprzejmości ludzi ,których poznałam przez forum na Horyzoncie mogłam "zwiedzić " ten domek jeszcze przed budową i powiem że byłam w siódmym niebie,wtedy też byłam z koleżanką w ich wybranym domku i powiedziałam właścicielowi że ma ładną kuchenkę a on mi na to to jest salon z kuchnią i będzie tam jeszce spizarka- mogłas widzieć moją minę.Pomieszczenie było większe raptem 5 m2 od mojej kuchni wtedy juz wiedziałam ,że chyba mam klaustrofobię :wink: a mój Irys daje pełną wolność i aranżacji, i wogóle- jest the best!!!!!!

Na mojej działce nie było innego wyjścia jak odbicie lustrzane i to bez garazu bo na dzialce 20*35 nic większego w parterze sie nie zmieściło no ,ale tez miałam problem ,że salon z tej strony czyli pn-zach, teraz juz wiem ze zrobiłam dobrze utwierdził mnie w przekonaniu mój wujek architekt ,który stwierdził że ludzie z regóły maja salon na południe i wtedy męka pańska ciepło nie do wytrzymania i zasłaniają okna ,bo na tv nie widać ,ale co kto lubi :wink: U mnie nie bylo innego wyjścia a ja na dodatek miałam prawie zaplanowany ogródek ,bo nie chciałam wyciąć mojego brzozowego lasu i te dostawione przeze mnie okna w salonie pięknie go eksponują 8) tak wg mnie zeby nie było ,ale to chyba dobrze ,że podoba mi sie mój domek i żadnego innego bym nie wybrała .Najgorzej jak ktoś kupi,wybuduje i żałuje masakra jakaś

Pozdrawiam Dana

A to moja przeróbka, co o tym myślicie??

teraz jest znacznie lepiej, takie ustawienie salonu spowoduje, że pod koniec dnia będzie tam jaśniej - a przecież w porannych godzinach pracujemy, wiec akurat będziesz powidziwiać zachód słońca jak wrócisz z pracy :-)

Doświetlenie oknem od wschodu jednego pokoju moim zdaniem załatwia sprawę (co do dostępu światła w nim).

Pozostaje jedynie decyzja czy akceptujesz ewentualny jeden ciemniejszy pokój. I jak Ci sie podoba to buduj :-)

Dziewczyny dana1s i eustaszki jesteście kochane!! Teraz już jestem w zupełności przekonana, że wybuduję ten dom!! Potrzebowałam takich pozytywnych opinii bo większości wszyscy mi odradzali ten salon. Ale teraz jestem już pewna!!

Dana1s co to zaproszenia żeby zobaczyć domek- z miłą chęcią bym skorzystała ale obecnie mieszkam za granicą, w czwartek lecę tylko na tydzień do Polski, więc nie będę miała zbytnio czasu aby się do Ciebie wybrać, gdyż załatwiamy notariusza itp. Do Katowic mam ok 200km (latam tam czasem jak bilety są tanie :lol: ) więc myślę, że jak będę leciała następnym razem do PL, najprawdopodobniej latem, to wtedy się odezwę do Ciebie. Może akurat uda nam się spotkać! Z miłą chęcią zobaczyłabym Iryska na żywo. Na szczęście mam jeszcze troszkę czasu, jak kupimy działkę muszę sprawdzić PZP czy dach będzie odpowiedni- ale myślę, że tak!

Dana1s powiedz mi jeszcze jaki masz rozmiar tych okien od zachodu? Bo ja myślała, aby tam zrobić takie panoramiczne, szerokie ale nie do ziemi. Chociaż to jeszcze kwestia przemyślenia, najprawdopodobniej zmienię zdanie jeszcze ze 3 razy :lol: - jak zobaczę Iryska na żywo to będzie łatwiej podjąć decyzje :wink:

Jeszcze jedno- myślicie, że ten garaż tak wysunięty będzie dobrze wyglądał? Muszę się teraz nad tym zastanowić gdyż nie chcę robić kotłowni z pom gosp, chciałabym tam mieć pralnie ze spiżarnią i schowek na wszystko:)

Dlatego też garażu nie chcę budować oddzielnie, gdyż chcę tam wydzielić kotłownie.

Dana a jak Tobie sprawuje się kotłownia przy kuchnia, masz na paliwo stałe??

Mamy działkę z wjazdem od południa. Właśnie projektuje się nasz dom, w którym salon będzie miał okna od zachodu i północy. Planujemy dwa tarasy, zachodni i północny. I mam małą zagwostkę - bedzie okno tarasowe od zachodu (przesuwka) i od północy też (obok będzie kuchnia, wejście przez drzwi suwane podwójne otwierające kuchnię, wejście na ten taras byłoby prawie z kuchni, co mnie cieszy), ale nie wiem jakie dać szerokości tych przeszkleń. Na razie mam wstępną propozycję. To na zachód (na szkicu dwa skrzydła otwierane i 1 fix) - chcemy 1 fix i jedna przesuwka po 135. Ale nie mam pojęcia jakie dać od północy - na tą stronę będzie widok na cały ogród.

Boję się przesadzić, żeby nie wychłodzić bardzo salonu tym północnym oknem.

http://img38.imageshack.us/img38/3834/93287542.th.jpg

Poradźcie coś :roll:

Hello jak polecisz daj znać :lol:

U mnie jest właśnie pralnia z suszarnią a z ogrzewania mam kilka rurek i bojler ogrzewam dom kominkiem z płaszczem wodnym jest troche roboty ale się sprawdza :lol:

w salonie od zachodu mam drzwi balkonowe do ziemi co powiększa wizualnie pomieszczenie no i je doswietla pa Dana

Ten garaż całkiem fajnie się komponuje jestem za!!!!!!!!!!

*milek* mi też się wydaje, że rozmiar okien (metr w tą czy w tą) nie ma większego znaczenia. Zrób takie, jakie Ci się podobają a jak już wymyślisz jak ma wyglądać ten projekt to myślę, że architekt też Ci podpowie jakie duże one powinny być. Witam w gronie osób z salonem północno-zachodnim :wink:

dana1s zapomniałaś mi podać wymiar okien jakie masz w salonie- jeśli możesz oczywiście :wink:

eustaszki a jak tam Twój projekt? Zostawiasz też salon północno-zachodni? A tak wogole to jaki domek będziesz budować, gotowy projekt czy indywidualny?

Okna w salonie to podwójne 185*210 a po bokach dwa fixy 80*210

Środkowe podwójne otwierane na schody do ogrodu.Na taras zadaszony 80*210 i fix na ścianie z barkiem 80*210

Cała reszta okien w kuchni i sypaialniach ,łazience itd 120*120 bardzo mi się podobały kwadraty jednowaterowe to sobie kupiłam 8) :lol: Dana

eustaszki a jak tam Twój projekt? Zostawiasz też salon północno-zachodni? A tak wogole to jaki domek będziesz budować, gotowy projekt czy indywidualny?

Na razie na topie jest gotowy ale z dużą ilością przeróbek (ten co w podpisie).

Jeszcze spotykamy się z innym architektem (mam nadzieję w ten weekend), który ma nam zaproponować jakąś lepszą koncepcję na naszą działkę biorąc pod uwagę ustawienie wobec stron świata.

Generalnie projekt nowowczesny z dużymi przeszkleniami. Na górze wkleiłam jak wygląda nasza działka, teraz koncepcja jest taka aby największe przeszklenia (duże okna od salonu - cała ściana na dwie kondygnacje) wychodziły na pn- zachód (alternatywna koncepcja - na pn-wsch). Od pn wsch i zach jest, jak pisałam, najładniejszy widok na las. Pozostałe dwie strony to sąsiedzi.

Boję się przesadzić, żeby nie wychłodzić bardzo salonu tym północnym oknem.

Ja zdecydowanie wolę w domach duuuuże okna, ale możliwe, że jestem wariatka bo w moim ulubionym projekcie są na cała ścianę...... :oops: