Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Czy wybrałem optymalny projekt  

27 użytkowników zagłosowało

1. 1. Czy wybrałem optymalny projekt

Recommended Posts

• Odpowiedzi 847
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Gość so**l
znalazlam jeszcze:WB-0003 z agrobisp,projekt Mira z archetonu,LMP 141 Lipińskich , Z 117 i Z 128 studia z 500,ewentualnie TK 8 GL 1 architeki,pozdr....

Dziękuję,że chcesz mi pomóc, ale chyba niedokładnie przeczytałaś moje wymagania. Większość projektów o których piszesz nie zmieści się na mojej działce. Gdybym miała działkę o szerokości ponad 23-25 m ,znalezienie odpowiedniego projektu nie byłoby takie trudne. Zależy mi też na garażu.

Bardzo lubię projekty z pracowni Z500 i ten o którym piszesz, czyli z128 jest świetny. Ale garażu nie ma, a jeśli go dodamy to już dom nie zmieści się na naszej działce.

Nie jest łatwo znaleźć coś sensownego, ale dziękuję :)

Gość so**l

Bowess świetne są te Twoje projekty :)

Juz podaję szczegóły. Kuchnia od południa nie byłaby dla mnie jakimś ogromnym problemem. Głównie chodzi o to,zeby jak największa część salonu była oświetlana od południa, ponieważ z boku-czyli od zachodu jest stara ,opuszczona i mocno zarośnięta działka. Właścicielką jest kobieta ,która ma ponad 80 lat i nie ma szans żeby powycinała drzewa, które się tam znajdują. W związku z tym parter od zachodu będzie mocno zasłonięty.

Chcielibyśmy mieć dodatkowy pokój-gabinet na dole, ale jeśli będzie na górze to też może być.

Mają być 3 sypialnie, ponieważ mamy dwójkę dzieciaków.

Duża łazienka może być na górze, na dole wystarczy tylko wc.

Lubię zadaszone tarasy, ale przezyję tez bez daszku, więc to nie jest najważniejsze.

Chcę żeby dom posiadał jakieś garderoby i pralnię, ale wiem,że to można "dorobić". Często na górze są 2 łazienki, więc z jednej można zrobić pralnię.

Najważniejszy jest dla nas ten salon od południa i aby dom zmieścił się na działce o szerokości 20 m.

Arnika bardzo fajna, tylko o 1 pokój za mało :(

Parter tego domku jest dla nas rewelacyjny! Dzięki!

my mieliśmy podobny dylemat, jeśli w małym domku od południa ma być wejście, garaż i doświetlenie salonu - cudów nie będzie :)... ostatecznie wybraliśmy ten: http://archon.pl/gotowe-projekty-domow/dom-w-asparagusach/m4889afc866321 (dom w asparagusach archonu)

Dodatkowo opracowaliśmy zmiany konstrukcyjne i technologię budowy aby zminimalizować koszty budowy i eksploatacji, mam nadzieję że całość wyjdzie niedrogo :)

Jeżeli od zachodu nieciekawie, to Arnika ma też wersję podstawową - w niej od zachodu jest garaż. Jest też teoretyczna możliwość zrobienia dodatkowego pokoju w kuchni, a kuchni w głębi salonu ze zwężonym wyjściem na taras, ale to już dość dużo kombinacji, więc jeszcze może coś stosowniejszego wykopię. :)

Gość so**l
my mieliśmy podobny dylemat, jeśli w małym domku od południa ma być wejście, garaż i doświetlenie salonu - cudów nie będzie :)... ostatecznie wybraliśmy ten: http://archon.pl/gotowe-projekty-domow/dom-w-asparagusach/m4889afc866321 (dom w asparagusach archonu)

Dodatkowo opracowaliśmy zmiany konstrukcyjne i technologię budowy aby zminimalizować koszty budowy i eksploatacji, mam nadzieję że całość wyjdzie niedrogo :)

Dom w asparagusach był pierwszym,który wydawał nam się idealny na naszą działkę. Byliśmy nim zachwyceni i prawie na niego zdecydowani:)

Ale po ochłonięciu stwierdziliśmy,ze salon nie jest ustawny...

Nie skreślamy tego projektu, ciągle nam się podoba, ale już nie jest dla nas idealny.

Salon jest duży, ale najfajniejszy punkt( najszerszy) jest przy wyjściu na taras. Tam ,gdzie na projekcie jest narożnik jest zaledwie 3 m szerokości. Niestety jest to chyba jedyne miejsce, gdzie może być tv.

Kominek tez jest w dziwnym miejscu, zaraz za kuchnią i jadalnią.

Może macie pomysł na inne "umeblowanie" salonu? Jakie zmiany wprowadzacie?

Może na żywo wygląda to wszystko lepiej, ale póki co nie jestem przekonana do tego salonu. Poddasze jest ok i z zewnątrz domek tez super!

Pozdrawiam

Ps. Gdzie będziecie budować? Będziecie prowadzić dziennik?

Gość so**l
Jeżeli od zachodu nieciekawie, to Arnika ma też wersję podstawową - w niej od zachodu jest garaż. Jest też teoretyczna możliwość zrobienia dodatkowego pokoju w kuchni, a kuchni w głębi salonu ze zwężonym wyjściem na taras, ale to już dość dużo kombinacji, więc jeszcze może coś stosowniejszego wykopię. :)

No widzisz-nie jest lekko :)

Wiele jest projektów , w których po duzych zmianach można uzyskać sensowny projekt. Ale jeśli to mają być tak duże zmiany, to chyba wolę zapłacić za projekt indywidualny.

Ps. Gdzie będziecie budować? Będziecie prowadzić dziennik?

Budujemy 40km na płn-wsch od Wawy, ale ten projekt buduje wiele innych osób w całej Polsce - na stronie archonu jest forum do tego projektu: http://archon.pl/projekty-domow-forum-temat/6017

Salon jest rzeczywiście nie ustawny, ale my nie jesteśmy specjalnymi fanatykami tv, a z kominka zrezygnowaliśmy ze względów finansowych...

Chcieliśmy zrobić wykusz pod balkonem w salonie i tam ustawić zestaw wypoczynkowy (drzwi tarasowe mieliśmy przenieść na północ), ale ostatecznie zrezygnowaliśmy.

Jest jeszcze nowsza wersja projektu (z piwnicą), ale to już większy koszt: http://archon.pl/szukanie_w_serwisie/wyniki?query=asparagusach&commit=OK

http://www.kreodom.pl/portal/projekt/Piano-Wolnostojacy-Z-poddaszem-33686306_270_4773_1_130:165_1_8.html

a coś takiego?co prawda tu wymagana szerokość działki to 20,10m, ale może to 10 cm dałoby sie jakoś wykombinować:)

taras jest częściowo zadaszony, jest dodatkowy pokój na parterze, a ewentualna pralnie można zrobić nad garażem

here is an investment process

Edytowane przez Walenty

Gość so**l

Wiesz, coraz częściej myślę o projekcie indywidualnym. Fajnie mieć tą komfortową sytuację,że w domu jest wszystko tak jak sobie wymarzyłam i nie muszę niczego zmieniać.

Ale kto wie-może jakiś projekt rzuci mnie na kolana :)

Mam jeszcze czas, więc póki co szukam :)

Gdybym miała inną działkę-z wjazdem od północy , chyba wybrałabym jakiś projekt z pracowni z500.

Zdaję sobie sprawę,że z projektem indywidualnym tez nie jest tak prosto-bo właśnie przyszło mi do głowy,że skoro mam wpływ na każde pomieszczenie w domu, to chciałabym dużą kuchnię. Tak,zeby zmieścił się stół właśnie w kuchni a nie gdzieś z boku, w jadalni. A potem zobaczyłam w tv kuchnię z wielką wyspą i strasznie mi się to spodobało. I bądź tu mądry..... :)

• 2 weeks później...

Zapraszam do mojego dziennika :)

Mamy salon i wjazd na działkę od strony północnej. Salon ma duże przeszklenia na rogu (północ-zachód) i wyjście na taras jest od strony zachodniej. Taras dopiero będzie robiony w tym roku, więc nie mogę nic na ten temat powiedzieć, ale z układu słońca w ciepłe dni wiem, że będzie cień w ciągu dnia i śliczny zachód słońca wieczorem.

Ja doświetliłam salon ścianami z luksferami między salonem a gabinetem, który jest od południa. Świetne rozwiązanie. A w salonie przyjemny chłód w lato :)

http://forum.muratordom.pl/blog.php?51486-inya

Gość so**l

Odświeżam temat :)

Mąż przekonuje mnie do domu parterowego,którego wczesniej w ogóle nie brałam pod uwagę :)

Jeśli ktoś z Was zna fajny projekt to proszę o pomoc!

Przypominam kilka warunków:

-salon od południa,

-szerokość działki 20 m,

-garaż,

-100-120 m

-oprócz salonu 3 lub 4 pokoje

• 2 months później...
  • 3 weeks później...
Gość so**l

Dzięki Walenty za zainteresowanie tematem, ale u nas budowa dopiero za około 2 lata !

Teraz chcemy podzielić naszą działkę i kawałek odsprzedać sąsiadom, ale jest z tym trochę zachodu, ponieważ przez naszą działkę przebiegać ma droga. Sprawa skomplikowana, więc budowa musi poczekać. Wracając do tematu głównego - projekt nadal nie wybrany. Może jak budowa będzie bardziej realna i będzie presja czasu to się na coś zdecydujemy. Kilka faworytów jest, ale decyzja nadal nie podjęta. Nawet przyszło nam do głowy, żeby sprzedać tą działkę i kupić "normalną" , czyli z wjazdem od południa i nieco szerszą, tak aby zmieścić dom parterowy :)

Mam nadzieję, że kiedyś na coś się zdecydujemy a póki co .........nadal szukamy :)

Pozdrawiam

• 4 weeks później...

To ja może podbiję temat.

Stałam się właścicielką kwadratowej działki o pow 1350 m2, z wjazdem od południa. Przejrzałam setki projektów, niestety jakoś żaden nie przypadł mi do gustu.

Zapewne zakończy się to projektem indywidualnym, ale postanowiłam dać jeszcze szanse tym gotowym ;)

Myślałam o

- parter- garaż dwustanowiskowy, salon, kuchnia, spiżarnia, jadalnia, łazienka, gabinet, kotłownia

- piętro - 2 pokoje dla dzieci, sypialnia, łazienka z pralnią i suszarnią.

Pow o jakiej myślałam to 130-150 m.

Co wy na to?

• 2 weeks później...

Witajcie,

My wjazd mamy co prawda od zachodniej strony, ale projekt, który zbudowaliśmy do Południowa z HB studio w wersji lustrzanej. Idealnie nam pasuje do wjazdu od zachodu, bo kuchnia i sypialnia wyszły na wschód, salon z jadalnią na południe i zachód.

Więcej znajdziecie na naszych stronach w stopce.

Pozdrawiamy!

• 4 weeks później...

Witam,

Pracownia domyzwizja.pl ma dwa projekty na działkę z wjazdem od południa. Są to Z Charakterem 4 oraz Prosty. Projekt Prosty nie jest jeszcze dostępny na stronie, jedynie w katalogu który dopiero co pojawił się w Empiku.

Oba są bardzo ładne. Z Charakterem 4 jest większy i z antresolą, ma duże bardzo przeszklenia. Prosty natomiast jest wg. mnie bardzo modernistyczny i prosty :) Wygląda na to że będzie także tańszy w budowie. My z żoną byliśmy zdecydowani już na Z Charakterem 4 ale jak zobaczyliśmy Prosty to się w nim trochę zakochaliśmy i chyba zostanie na Prostym :) Budowa jak dobrze pójdzie rusza przyszłą wiosną.

pozdr,

Lukasz