Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Czy wybrałem optymalny projekt  

27 użytkowników zagłosowało

1. 1. Czy wybrałem optymalny projekt

Recommended Posts

• 3 weeks później...
  • Odpowiedzi 847
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Muszę o coś dopytać może poradzicie jestem na etapie załatwiania, przepisywania działki dostaje 35 arów działki od siostry jest to teren na wsi grunt rolny (prąd, woda, kanalizacja te media na rzut kamieniem od przewidzianej lokalizacji mojej budowy) działkę tą siostra (rolnik) wydziela za swojej, obok ona ma juz w stanie surowym zamkniętym swój nowy budynek. Jak wygląda sprawa przepisania takiego gruntu jak najlepiej to przeprowadzić, może zanim przepisze zacząć moją budowę, że tak powiem na nią (zdaje się rolnicy mają mniej problemów ze zgodą na budowę i nie muszą odralniać takiej działki) a potem dostać działkę załóżmy z fundamentami od siostry. Czy po prostu nie kombinować geodeta wydzieli działkę ona przepisuje notarialnie (darowizna) na mnie i starać się o odrolnienie i zgodę na budowę? Edytowane przez athcx

@ Aleksandryta jak najbardziej wiem, że na każdym forum są odpowiednie działy, jest szukaj itp. nie chciałem zbytnio śmiecić dlatego tez podpytałem w tym wątku gdyż uważam, że w dziale "Wymiana doświadczeń ogólnie" moje pytanie też jest trafne. Mając taki staż jak ty na tym forum i być tak opryskliwym ....... hmmmm przykre ale to takie polskie. Odnosząc się do "Poza tym to nie jest darmowa kancelaria prawna" dla przypomnienia wszelkie fora i portale z założenia mają służyć miedzy innymi pomocą, dlatego tu zaglądam bo szukam odpowiedzi, pomocy, wsparcia i rad nawet tych z zakresu prawa, wiec proszę nie wnosisz nic do wątku nie wypowiadaj się, a jak chcesz mnie nakierować na odpowiedni dział to wystarczyło by napisać (szukaj w dziale "Domy i działki") BEZ ZŁOŚLIWYCH UWAG. Admin tego działu może zweryfikować treść i zamknąć temat i tu proszę właśnie o jego zamkniecie z pewnością znajdę odpowiedź i nie koniecznie na tym forum, nie czuje się dzięki tobie tu miło, dziękuje z wsparcie @Aleksandryta

• 7 months później...
  • 4 weeks później...

Witam.

Zawsze wiedziałam, że będę kiedyś mieszkać w domu. Wychowałam się w mieście ale odkąd pamiętam ciągnęło mnie na wieś. Od kilku lat hobbystycznie ;) przeglądałam projekty. W ubiegłym roku kupiłam działkę, poszukiwania projektów były już mniej hobbystyczne, a bardziej konkretne. Do niedawna byłam przekonana, że będę mieszkać w domu z poddaszem użytkowym. Po spotkaniu ze znajomym dość mocno wybił mi ten pomysł z głowy, więc zaczęłam szukać parterówek. Nigdy na takie nawet nie zwracałam uwagi, a teraz jestem nimi oczarowana :)

Znalazłam kilka, jedne lepsze drugie gorsze, mam nawet kilka swoich faworytów.

Moglibyście rzucić na nie okiem i wyrazić swoje opinie?

http://gotowe-projekty-domow.pl/ac_alan_iii_g1.htm - mój faworyt

http://gotowe-projekty-domow.pl/sz5_z207.htm

http://gotowe-projekty-domow.pl/sz5_z196.htm - mój faworyt

http://www.tooba.pl/projekt-domu-Zimorodek-wariant-I-WM15a/a,s_pd,idp,14527,mirrorView,1.html

http://www.tooba.pl/projekt-domu-Rudzik-WM23/a,s_pd,idp,14510,mirrorView,1.html

Wjazd na działkę mam od południowego-wschodu, stąd takie a nie inne rozmieszczenie pomieszczeń. W przyszłości, kiedy będą potrzebować stałej opieki zamieszkają ze mną rodzice, więc projekty z 3 pokojami należałoby przerobić na 4 pokoje. Obawiam się, że w niektórych mogą wyjść bardzo małe kliteczki.

Będę ogromnie wdzięczna za każda radę, ochrzan jeśli trzeba również mile widziany :D

• 2 weeks później...
  • 1 year później...
my też rozważaliśmy projekty DG.... wydają się przestrzenne. Niestety ogranicza nas szerokość działki. Musieliśmy wybrać z użytkowym poddaszem. Choć kiedyś myśleliśmy tylko o pietrowym

My też mamy za małą działkę na parterówke. Myśleliśmy o Z305 lub Z89 od pracowni Z500. Który według was jest lepszy?

• 10 months później...

Proszę o opinię na temat projektu Neptun 5 z Domy w Stylu.

http://www.domywstylu.pl/projekt-domu-neptun_5.php

Rodzina 2+2.Mam wjazd na działkę od południa, podoba mi się rozmieszczenie pomieszczeń według stron swiata, okno w kuchni od wschodu, salon południe zachód,garaż nie zasłania słońca od wschodu, brakuje mi jedynie pomieszczenia na pralnię, Może macie jakieś uwagi i sugestie, albo podobne projekty godne polecenia.

tam jest ogromna łazienka. Możecie ją podzielić na dwie - zrobić małżeńską i dziecięcą, z pralką.

garaż trochę wąski i jeszcze ten słup przy wjeździe. To nie jest wygodne :(

Okna pokoi dzieci wychodza na północ - zima będzie w nich ciemno.

Nie do końca do mnie przemawia

• 3 months później...

Bardzo proszę o radę

Posiadam działkę 5,5a z wjazdem od południa, przy czym południowa granica ma 26,5m długości, a wschodnia/zachodnia 19,5m; od północy sąsiadujemy z rodzicami. Znaleźliśmy idealny dom http://www.domywstylu.pl/projekt-domu-decyma_2.php, jest idealny wizualnie, powierzchniowo, rozkład pomieszczeń też jak najbardziej nam pasuje. Jest jednak problem co do ustawienia go względem stron świata. Ustawienie domku w wersji podstawowej lub w odbiciu lustrzanym przodem do drogi ( z której będziemy korzystać tylko my) nie podoba mi się bo wiadomo, salon, taras i sypialnie będą zacienione. Co z kolei ustawieniem domu tarasem na południe/ do drogi? Działka jest malutka więc siedząc na tarasie będziemy siedzieć prawie na drodze. Ogród musielibyśmy wtedy zaaranżować od strony zachodniej. Czy wejście do domu od tyłu działki ma jakiś sens? Zwiększamy sobie wtedy powierzchnie do ośnieżania np. Proszę o jakąkolwiek opinię. :)

novama, uważam,że dom który wybrałaś to typowy projekt na działkę z wejściem od północy bądż wschodu,najlepsze ustawienie to takie gdzie na ścianie północnej domu nie ma wcale okien lub są okna od kotłowni,pom. gospodarczego czy łazienki,sama mam działkę poludniową i długo szukałam odpowiedniego projektu i jestem bardzo zadowolona z wyboru,dom bardzo dobrze nasłoneczniony,ciepły,łatwy do ogrzania. Może poszukaj jeszcze,nie będzie ci łatwo,bo masz małą działkę,ogród od strony zachodniej jest ok,wejscie od tyłu domu mnie nie pasuje,ale to tobie ma odpowiadać,ja bym poszukała innego projektu.

Mam podobny problem, choć działkę mam większą, dlatego też wygospodarowałem wejście i wjazd do domu od zachodu (ale wjazd na działkę jest nadal od południa). Można znaleźć kilka ciekawych projektów z wejściem od południa, np. Tokio Lipińskich http://projekty.lipinscy-projekty.pl/Tokio/ warto je przejrzeć, choćby dla inspiracji.

Z tym, że chcemy dom parterowy, bez garażu o pow. użytkowej max 100m kw. Wiem że dom który wybrałam jest na działkę północną, ale tak mnie zauroczył że nie podoba mi się tak już nic innego. Dobrze by było go też ustawić bokiem, czyli wejście od wschodu a taras od zachodu, lecz niestety brakuje mi 1m z szerokości działki.

Czekam jeszcze na opinie innych co do ustawienia domu wejściem "od tyłu" działki.

Edytowane przez novama

Posiadam działkę 5,5a z wjazdem od południa, przy czym południowa granica ma 26,5m długości, a wschodnia/zachodnia 19,5m;

Jest mozliwość wklejenia działki, aby zorientowac się w układzie z domem rodziców? Bo może jest mozliwosć wjeżdzania od tylu?

Ale zaskakujące jest, ze ten dom ma sporo ścian nośnych.