Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Czy wybrałem optymalny projekt  

27 użytkowników zagłosowało

1. 1. Czy wybrałem optymalny projekt

Recommended Posts

• Odpowiedzi 847
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

• 6 months później...

Witam. Również mam działkę z wjazdem od południa i zastanawiam się nad projektem: http://z500.pl/projekt/121/Z128,zgrabny-dom-z-poddaszem-ekonomiczny-w-realizacji-kuchnia-i-salon-od-frontu.html

Chciałbym tylko wprowadzić takie zmiany:

1. Zamiana pokoju (12,9 m2) na kuchnię

2. Postawienie ścianki między salonem a kuchnią i zrobienie tam pokoju.

Takie zmiany ponieważ mam wątpliwości co do kuchni od południa - ponoć jest wtedy w niej gorąco i nie wiem tylko czy taras (zadaszony) od zachodu czy od północy.

• 2 months później...

Dzień dobry,

Od kilku miesięcy przeglądamy z małżonką gotowe projekty domów. To zarazem i przyjemność, ale też i znojna praca. Bardzo dużo opcji oraz ofert. Niestety im dłużej, im więcej przeglądamy tym pojawia się coraz więcej wątpliwości i frustracji. Nie możemy znaleźć odpowiedniego, przybliżonego do oczekiwań projektu. Co ważne, nie mamy nadzwyczajnych oczekiwań. Dom parterowy, bez poddasza użytkowego, około 140 mkwd. Kłopotem jest wejście od południa. I tu się zaczynają schody. Wybór istotnie zdecydowanie mniejszy a i same projekty nie do końca nam odpowiadają. Czy to jest tak, iż proponowane projekty w "marketach architektonicznych" są już zamkniętym, wyczerpanym zbiorem? i należy taki lub inny projekt, który jest najbliższy naszym marzeniom poddać dużym adaptacjom? czy już u podstaw zaplanować wizytę u architekta i zlecić wykonanie indywidualnego (choć nietaniego projektu)? Może macie Państwo tego typu doświadczenia i moglibyście się nimi podzielić? Wskazać jakąś referencję? Projekt?

z góry dziękuję za porady.

Dzień dobry,

Od kilku miesięcy przeglądamy z małżonką gotowe projekty domów. To zarazem i przyjemność, ale też i znojna praca. Bardzo dużo opcji oraz ofert. Niestety im dłużej, im więcej przeglądamy tym pojawia się coraz więcej wątpliwości i frustracji. Nie możemy znaleźć odpowiedniego, przybliżonego do oczekiwań projektu. Co ważne, nie mamy nadzwyczajnych oczekiwań. Dom parterowy, bez poddasza użytkowego, około 140 mkwd. Kłopotem jest wejście od południa. I tu się zaczynają schody. Wybór istotnie zdecydowanie mniejszy a i same projekty nie do końca nam odpowiadają. Czy to jest tak, iż proponowane projekty w "marketach architektonicznych" są już zamkniętym, wyczerpanym zbiorem? i należy taki lub inny projekt, który jest najbliższy naszym marzeniom poddać dużym adaptacjom? czy już u podstaw zaplanować wizytę u architekta i zlecić wykonanie indywidualnego (choć nietaniego projektu)? Może macie Państwo tego typu doświadczenia i moglibyście się nimi podzielić? Wskazać jakąś referencję? Projekt?

z góry dziękuję za porady.

A jakie ma znaczenie w projekcie czy wejscie od poludnia? Przy adaptacji zmiany moga byc duze, u mnie dalem architektowi dwie strony a4zmian, lacznie z wydluzeniem domu, i oprocz oplaty za adaptacje za zmiany wziela 200zl

W oparciu o swoje mikro doświadczenie w tej materii to twierdze ze chyba jednak ma. Układ funkcjonalny domu chyba nie jest do totalnej zmiany? Rozumiem zamiana poszczególnych pomieszczen typu gabinet -mała sypialnia ale jednak osie wizualne kuchnia furtka, taras od zachodu, cześć pomieszczeń od północy itd? Ale dziekuje za głos w sprawie

W oparciu o swoje mikro doświadczenie w tej materii to twierdze ze chyba jednak ma. Układ funkcjonalny domu chyba nie jest do totalnej zmiany? Rozumiem zamiana poszczególnych pomieszczen typu gabinet -mała sypialnia ale jednak osie wizualne kuchnia furtka, taras od zachodu, cześć pomieszczeń od północy itd? Ale dziekuje za głos w sprawie

Ja mam kuchnie w inna strone niz furtka i nie jest to problemem, dalem na elewacje kamerke i w sciane wmontowalem ekranik 9" i wszystko widze. Jezeli chodzi o uklad pomieszxzsn to mozesz miezzac dowolnie, a np kominy mozesz dostawic, przestawic lub wywalic, instalacje to ukladasz pod potrzeby a nie jak masz w pierwotnym projekcie. Jezeli chodzi o uklad tarasu itp to zawsze mozesz wziac lustrzane odbicie i ktoras strone dooasujesz. Jak dla mnie to tworzysz sobie problemy tam gdzie ich nie ma

• 2 weeks później...

Też dłuugo rozważałem różne projekty, a początkowo wejście od południa wydawało nam się optymalne ze względu na wjazd na działkę. Po długich rozważaniach jednak zmieniliśmy wejście na zachodnie, gdyż szkoda nam było tego południa na garaż i strefę wejściową. Po tych wszystkich rozmyślaniach, dyskusjach, poszukiwaniach idealnych, gotowych projektów, zdecydowaliśmy się na projekt indywidualny, który, jak nam się wydaje, najlepiej wykorzystał walory naszej działki, jej specyfikę, nasze oczekiwania i kwestie energetyczne budynku.

Mimo, że rysunki w katalogach, a szczególnie rozświetlone wizualizacje i niby_zdjęcia (robione obiektywem szerokokątnym, żeby wyło większe wrażenie przestrzeni) nadal robią na mnie wrażenie, to jednak po tym co przeszliśmy już, nie wróciłbym do projektu gotowego.

Niewątpliwie w projektach gotowych fajne jest to, że jest szansa zwiedzić taki gotowy domek korzystając z uprzejmości innych inwestrów. Ale nigdy nie będzie to domek idealny dla nas i naszej lokalizacji.

Finansowo, już gdzieś pisałem, to wbrew pozorom nie muszą być wielkie pieniądze. Projekt gotowy+adaptacja+wywiady branżowe+walka z instytucjami też kosztują i jest to podobna kwota, do projektu indyw. Łukasz Ładziński pisał też w innych wątkach - jakość i poziom dopracowania projektu często idą w parze z ceną.

Wracając do południa - da się znaleźć na pewno fajny projekt na zasadzie kompromisu, ale jeśli tylko zdecydujecie się na proj. indywid., to wyjdzie to na pewno jeszcze lepiej. A być może znajdziecie z architektem rozwiązanie, które pozwoli choć wejście zlokalizować z innej strony?

Dom parterowy, bez poddasza użytkowego, około 140 mkwd. Kłopotem jest wejście od południa. I tu się zaczynają schody. Wybór istotnie zdecydowanie mniejszy a i same projekty nie do końca nam odpowiadają. Czy to jest tak, iż proponowane projekty w "marketach architektonicznych" są już zamkniętym, wyczerpanym zbiorem? i należy taki lub inny projekt, który jest najbliższy naszym marzeniom poddać dużym adaptacjom? czy już u podstaw zaplanować wizytę u architekta i zlecić wykonanie indywidualnego (choć nietaniego projektu)? Może macie Państwo tego typu doświadczenia i moglibyście się nimi podzielić? .

Co konkretnie nie odpowiada ci w istniejących gotowcach?

Ja mam kuchnie w inna strone niz furtka

Ja też - ale to był świadomy wybór: kuchnia od ogrodu i tarasu

Toaleta z widokiem na stół jadalniany, nieustawne poddasze w samych skosach i oknach połaciowych z którymi są tylko problemy.

Poza tym to nie jest projekt na działkę z wjazdem od południa. Raczej od północy, wschodu lub zachodu.