Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Czy wybrałem optymalny projekt  

27 użytkowników zagłosowało

1. 1. Czy wybrałem optymalny projekt

Recommended Posts

Ja nie wybrałabym tego projektu ze względu na dużą dysproporcję pwieszchni pomiędzy parterem a poddaszem. Dla mnie nie byłoby sensu aby pchać się w strop i schody (KOSZTY), tylko po to aby uzyskać 37 m2 powieszchni na poddasszu.

Jednak to co dla jednych jest wadą dla innych może być zaletą, więc jeżeli właśnie o to Wam chodzi aby mieć tylko 2 pokoiki na poddaszu to OK :) Zaletą tego projektu jest to, że ma przestronny parter i jednocześnie wchodzi na działkę wąską bo o szerokości niespełna 22 m - to nieczęsto spotykane połączenie...

To tyle ode mnie! Życzę Wam powodzenia!

• Odpowiedzi 847
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Dla mnie ten projekt ma 3 podstawowe wady:

Po pierwsze brak w kuchni miejsca na jadalnię lub chociaż mały stolik, całą wyżerkę trzeba transportować do salonu :( .

Po drugie przejście z wiaty garażowej do domu wypada przez kotłownię wprost na aneks kominkowy - przedłużenie salonu. Wyobraź sobie co będzie w zimie, albo będziecie w mokrych buciorach robić pielgrzymki przez salon do hallu :evil: , albo będziecie zmuszeni zakupić całą kolekcję pantofelków.

Po trzecie te schody na poddasze nie sa ułożone w najszczęśliwszym miejscu, a na dodatek (domyślam się, że będą ażurowe) każdy kto będzie chciał bezszelestnie udać się na spoczynek na górę będzie widoczny z salonu.

Załóżmy robiąc imprezę np. waszą, gdzie goście będą jedli i bawili się na dole to dzieci śpiące na górze, w czasie np. wielkiej potrzeby np. z powodu głodu lub pragnienia będą skazani na widok uhahanego towarzystwa dorosłych. :wink:

Dodatkowo ta łazienka na poddaszu mogłaby być troszkę większa.

Podoba mi się salon i ten aneks kominkowy. Tam naprawdę jest duuuużo miejsca.

Kropelko, skoro masz wątpliowści, to lepiej teraz rozpatrzeć wszystkie "przeciw" niż męczyć się potem.

Uczepiłabym się tu łazienki na dole. Jest tylko ta jedna, co oznacza, że wszyscy goście będą korzystali z Waszej rodzinnej łazienki. Powinno być tak, że do dużej łazienki powinno być wejście bezpośrednio z sypialni a dla gości oddzielny, mały WC.

Ja za to nie za bardzo rozumiem rozgraniczenie na salon i aneks kominkowy, ale z drugiej strony to może być bardzo fajne rozwiązanie.

No i myślę, że częściej będziecie korzystali z wejścia przez pomieszczenie gospodarcze, a to oznacza latanie z zakupami przez salon, jak pisała Aga.

Ale Kropelko, jeszcze się taki nie urodził, co by wszystkim...itd. Musi Wam pasować przede wszystkim. Zastanów się jakie macie priorytety i szukaj aż znajdziesz coś naprawdę super, w czym się zakochasz. Powodzenia! :D

Masz słuszne watpliwości, to nie jest zbyt dobry projekt niestety. Poza wszystkim o czym wspomnieli przedmówcy jezst jeszcze jedno "ale" : ten dom będzie drogi w budowie i w utrzymaniu. W budowie wiadomo : dach i rozczłonowana bryła. W utrzymaniu : jw. no i bedzie trudnośc z dystrybucją ciepłego powietrza z kominka.

Generalnie nie podoba mi sie, ale o gustach...

• 2 weeks później...
  • 2 weeks później...

Witam, w sierpniu wybralismy projekt paprotki 2 archonu. Podoba nam się rozkład pomieszczeń, ale nie jesteśmy na 100% zdecydowani więc szukamy innych projektów. Jeśli macie jakieś propozycje, to prosiłbym o linki.

Co chcielibysmy mieć?

- działka ma 19 m szerokości

- na dole oprócz salonu chcielibysmy dodatkowy pokój

- na dole łazienka z prysznicem

- domek nie za duzy, tak do 150m2

- piecyk nie w łazience a w odzielnym pomieszczeniu

Pomożecie?

Witam ponownie. Przejrzałem ofertę i znałazłem (tylko te co zwróciły moją uwagę):

- Manuela z Archipelagu - bardzo ładny domek http://www.archipelag.pl/switch_obj.php?KatID=3990400&KlasaID=3&ObjID=23&CanBack=1

- Dom w paprociach 2 :) http://www.archon.pl/index.php?menu_act=1&all=1&act=12&sid=m410794850837b&intra=742930583d2de8f8c853023609116fcb&crc=273846412c6901b9eb583bc877147004&lang=pl

- Sopran z MTM Styl http://www.domywstylu.pl/projekty/jednorodzinne_z_uzytkowym_poddaszem/sopran/default.asp?id=159

i projekcik, który ma spore szanse na wygraną z paprotkami, ale o tym później.

Temat rzeka. Trochę wąska działka...

1. Usytuowanie pomieszczeń podobno powinno wyglądac tak: Kuchnia /sypialnie - wschód, Salon - południe, reszta jak wyjdze.

2. Garaż od strony wjazdu - im mniejsza odległośc od ogrodzenia tym mniej odśnieżania.

3. Łazienki 2 jeśli masz oczywiście poddasze uzytkowe, jeśli nie- to kibelek oddzielnie

4. obowiązkowo kotłownia oddzielnie - chałas

5. nie przesadzaj z ilością okien - ma byc widno, ale dom to nie szklarnia i zimą dodatkowe straty ciepła(pomyśl o żaluzjach)

6. Przy wejściu w holu zastanów się nad wnęką pod zabudowaną szafę dla domowników

7. Jak kominek to musisz miec miejsce na szczapy drewna cobys nie latał zbyt czesto po nie na dwór

itd....

Manuela wydaje się ładniejsza...

acha jak już pomyślisz nad ergonomią domku z 5 m-cy i coś wymyslisz to zawsze w projekcie można wprowadzic adaptacje, na które najcześciej zezwalają autorzy projektu (mogą sami je nanieś, tylko zazwyczaj nie jest to najtańsza możliwośc)

Pozdr

Co do usytuowania mam mieszanie uczucia. Teraz mieszkamy w domu z salonem od południa. W lecie nie da się w nim wytrzymać, więc pewnie się nie zdecydujemy na takie rozwiązanie.

Co do reszty rad, to dobre pomysły :)

A taki projekt indeywidualny to duży koszt? (w poniedziałek wybieram się do architekta, zobaczymy co poradzi)

PS. Lista propozycji się bardzo wydłuzyła :) szukamy dalej

Jeżeli chcesz cos na temat Manueli to zapraszam tu:

http://www.republika.pl/maszewo/manuela.html

Wybudowałem ten domek i sporo o nim moge powiedzieć.

Manuela - bardzo ładny domek. Ma wszystko, tak jakbyśmy chcieli. I gabinet i łazienkę z prysznicem na dole. Miesci się na naszej działce. Czy naprawdę jest taki funkcjonalny jak się wydaje? I ten dach, czy nie jest zbyt skomplikowany i kosztowny.

Paprotki 2. Ten garaż z przodu (z boku nam się nie miesci) odsuwa ten domek tak daleko (a mamy tylko 37m długości).

W zasadzie każdy obejrzany projekt na coś nie tak (oprócz Manueli, ale tego domku się troszkę boimy finansowo).

Paprotki sa śliczne! Garaż będzie blisko krawędzi działki, więc mniej odśnieżania, odsunięcie domu od drogi tez ma swoje dobre strony- Dzieli działke na część ozdobną z przodu i użytkową z tyłu. Układ pomieszczeń bardzo mi się podoba. No i sam domek jest ładny, bezpretensjonalny i taki przytulny z wyglądu.

Manuela jest mniej praktyczna z tym kopertowym dachem - dach drogi i pomieszczenia na górze gorzej doświetlone (tak mi sie wydaje).

A w Sopranie nie znalazłam niczego interesującego, ani w wyglądzie zewnętrznym, ani w rzutach.

Dach, no cóż, drogi jest po kopertowy z dwoma lukarnami. Wyszedł 25kpln z dachówką cementową Brassa (7% VAT)

Szczerze mówiąc obstawiałem na więcej, może dlatego, że nie budowałem za czasów 7% vatu.

Paprotki sa śliczne! Garaż będzie blisko krawędzi działki, więc mniej odśnieżania, odsunięcie domu od drogi tez ma swoje dobre strony- Dzieli działke na część ozdobną z przodu i użytkową z tyłu. Układ pomieszczeń bardzo mi się podoba. No i sam domek jest ładny, bezpretensjonalny i taki przytulny z wyglądu.

Manuela jest mniej praktyczna z tym kopertowym dachem - dach drogi i pomieszczenia na górze gorzej doświetlone (tak mi sie wydaje).

A w Sopranie nie znalazłam niczego interesującego, ani w wyglądzie zewnętrznym, ani w rzutach.

Działkę mamy 37m. Przed domkiem 8 m :(, 6m garaż, 10 m dom i zostaje tylko 13m z tyłu domku. I dużo przestrzeni z przodu domu. Chyba, że pozwolą nam budować bliżej granicy działki.

Jutro odwiedzimy architekta, zobaczymy co powie.

Przepraszam, że nie elegancko, ale z doświadczenia:

Nic Państwu w wyborze nie pomoże nawet dodatkowe 10 linków. To jest wasza odpowiedzialna decyzja będąca wynikiem przemyśleń. Szczerze odradzam odwiedzanie zbyt dużej ilości stron. To prowadzi jedynie to "bełkotu informacyjnego" co sam nota bene przeżyłem 5-ć lat temu.

Kroki wg mnie:

1) ustalcie ile osób bęzie mieszkało za 10, 20, 30 lat i w jakiej kondycji fizycznej,

i czy dom ma być wielopokoleniowy

2) ilość pomieszczeń i ich wielkość na podstawie rozmów nie tylko z rówiesnikami ale starszymi poleniami: rodzicami, dziadkami,

(zwroćcie uwagę na spiżarnię, kotłownię, pom. godpodarcze -taczki, rowery, narty, ze stanowiskiem dla drobnych prac, wielkość łazieki,

pomieszczenia na skład opałowy (nadal w Polsce są czasy, że co pięć lat się zmienia źródło taniej energi, gaz, olej, trociny, brykiety, koks, miał, groszek, węgiel -wszystkie wymagają miejsca na składowanie i strefę ochronną)

3) architektura - namawiam na najprostszą utrzymującą proporcję byłę:

tj. dach dwuspadowy dla bydynku z poddaszem oraz 4-ro spadowy dla parterowego, od strony szczytu zawsze można go upiększyc np.balkonem drewnianym na słupach ..itp

4) sposób połączenia grup pomieszceń np.

kuchnia/jadalnia/salon.

Pozdr.