Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Czy wybrałem optymalny projekt  

27 użytkowników zagłosowało

1. 1. Czy wybrałem optymalny projekt

Recommended Posts

Przepraszam, że nie elegancko, ale z doświadczenia:

Nic Państwu w wyborze nie pomoże nawet dodatkowe 10 linków. To jest wasza odpowiedzialna decyzja będąca wynikiem przemyśleń. Szczerze odradzam odwiedzanie zbyt dużej ilości stron. To prowadzi jedynie to "bełkotu informacyjnego" co sam nota bene przeżyłem 5-ć lat temu.

Kroki wg mnie:

1) ustalcie ile osób bęzie mieszkało za 10, 20, 30 lat i w jakiej kondycji fizycznej,

i czy dom ma być wielopokoleniowy

2) ilość pomieszczeń i ich wielkość na podstawie rozmów nie tylko z rówiesnikami ale starszymi poleniami: rodzicami, dziadkami,

(zwroćcie uwagę na spiżarnię, kotłownię, pom. godpodarcze -taczki, rowery, narty, ze stanowiskiem dla drobnych prac, wielkość łazieki,

pomieszczenia na skład opałowy (nadal w Polsce są czasy, że co pięć lat się zmienia źródło taniej energi, gaz, olej, trociny, brykiety, koks, miał, groszek, węgiel -wszystkie wymagają miejsca na składowanie i strefę ochronną)

3) architektura - namawiam na najprostszą utrzymującą proporcję byłę:

tj. dach dwuspadowy dla bydynku z poddaszem oraz 4-ro spadowy dla parterowego, od strony szczytu zawsze można go upiększyc np.balkonem drewnianym na słupach ..itp

4) sposób połączenia grup pomieszceń np.

kuchnia/jadalnia/salon.

Pozdr.

Mądre słowa.

• Odpowiedzi 847
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Witam po raz pierwszy !!!

Tak jak wszyscy tu zaglądający, jestem wreszcie szczęśliwym posiadaczem działki i wspólnie z małżonką grzebiemy w projektach - KOSZMAR :o !

Spodobał nam się ten projekt: TWIST .

Bardzo chcemy dom z piwnicą, no i musi być oszczędny. Chciałbym budować z pustaków keramzytowych 36 cm i ocieplenie styropianem - nawet 20 cm, bo liczę, że się zwróci.

Chciałbym też ogrzewanie elektryczne z jakąś mądrą centralką, w której można by zaprogramować parametry grzania, np. w nocy tylko piętro, a reszta na minimum - czyli koło 10 stopni, a nad ranem wszystko podniesione powiedzmy do 19-tu. No i myślę o rekuperatorze.

Nie wiem, co z tych planów wyjdzie, ale może ktoś już stawiał ten dom ? Może jakieś fotki...

No i oczywiście fachowców prosiłbym o rady - co mam sobie wybić z głowy, a co tylko inaczej zaszufladkować :D

Przynajmniej zachowałeś właściwą kolejność.

Najpierw działka a potem projekt.

Kilka uwag:

Ściana dwuwarstwowa grubości 56 cm to nonsens. Wystarczy 24 cm + ocieplenie.

Przez noc temperatura nawet przy wyłączonym grzaniu nie spadnie do 10 stC.

Budynek murowany ma sporą bezwładność cieplną.

Obniżanie temperatury nocnej o więcej niż 2 stC uważam za niecelowe gdyż rano trzeba znowu dom dogrzewać przez ok. 2 godziny.

Temperatura dzienna 19 stC to, jak dla mnie, trochę za mało.

Dziękuję za szybką odpowiedź i poradę. Z grzaniem, to pewnie wyjdzie już w praniu jak to poustawiać, ale ciekawe z tymi pustakami.

Chciałbym wiedzieć, czy odradzasz 35 cm pustaki tylko ze względu na ich koszt - bo nie da się ukryć, że deczko są droższe, czy zupełnie nic nie dadzą ?

Naczytał się człowiek o domu pasywnym i teraz chce mieć jak najgrubiej, żeby grzać jak najmniej :D

W technologii dwuwarstwowej mur przenosi ciężar stropu i dachu na fundamenty oraz pełni rolę konstrukcji nośnej dla warstwy ocieplającej.

Wytrzymałość na ściskanie większości materiałów ściennych jest taka, że wystarczy gdy mają grubość 24-25 cm (Silka może mieć nawet 18 cm).

Stosowanie grubszej ściany nośnej jest niczym nieuzasadnione a szczególnie ekonomicznie.

No może tylko izolacyjnością akustyczną.

W naszych warunkach dom pasywny jest niewspółmiernie drogi w stosunku do efektów.

Chyba, że jesteś altruistą i koszty nie grają roli a liczy się tylko ochrona środowiska.

materiał na ściany - kazdy dobry jak ocieplony, osobiście nie jestem zwolennikiem keramzytu , nie budowałem z tego ale nie polecam, mało domów z tego się robi, niby ciepłe , ale słyszałem opinię że to "paskudny materiał" i trzeba chyba zbroić w spoinach, ale weź pod uwagę jedną ważną rzecz , na początku się wydaje że ciepły dom to tylko ciepłe ściany, nieprawda, jest jeszcze posadzka na gruncie, okna, dach, wentylacja, są miejsca gdzie mogą być mostki termiczne, nie ma co przesadzać z super ciepłymi ścianami , i jakimiś nierealnymi ilościani styropianu jak nie dopilnuje się całej reszty , tylko jak wszystko jest zrobione DOBRZE to jest w domu ciepło i oszczędnie , zamiast 20 cm styropianu zainwestowałbym w coś innego , w wentylację z rekuperatorem, w więcej wełny na dachu , dopilnowałbym staranności wykonania , i wtedy to się zwróci napewno , a ściany i 20 cm styropianu - daj sobie spokój , wymiar budynku musisz zachować na zewnątrz , jak dasz grubszą ścianę to kosztem pomieszczeń , poza tym będziesz miał "strzelnicze" okienka i parapety zewnętrzne jak stoły....najwięcej ciepła ucieka przez dach i wentylację....

No i tutaj trochę się nie zgodzę. 36 cm to nie tylko większa izolacyjność akustyczna, ale i cieplna. Mają przecież zupełnie inny współczynnik przenikania ciepła. A keramzyt to przecież ceramika, tylko w kuleczkach i z domieszką betonu, więc w sumie ma podobne właściwości jak pustak ceramiczny. Wybrałem go głównie ze względu na lokalną dostępność. Mamy na miejscu fabrykę pustaków keramzytowych i liczę na jakąś promocję. :D

też uważam, że 36 cm jest zbędne.

takie pustaki są do ścian 1W i docieplanie ich 15 cm styro to przerost formy nad treścią. zgadzam się z opinią nt. ocieplenia dachu, posadzek, staranności w unikaniu mostków przy balkonach itp.

Ja mam silkę 24+styro 15.

Przy keramzycie tej grubości będzie dużo lepszy-niższy współcz. U.

Musisz sobie skalkulować czy opłaca ci się dawać 15 styro, choć przy prądzie może mieć sens...

Zgadzam się z przedmówcami co do ocieplenia: to co zaproponowałeś to znaczna przesada. Poczytaj na ten temat w archiwach forum i bardziej skup się na docieplaniu piwnic, ktorych w Twoim projekcie nie brakuje...

Może napisz jaki przewidujesz orientacyjny koszt budowy tego domu i ile mozesz na budowe przeznaczyc, bo to na twoim etapie wazniejsze niz grubosc styro.

A co do projektu:

1. piwnice

- u mnie nie bedzie, wiec sie nie wypowiem, ale jak tak mysle to fajna sprawa.

2. parter:

- nie podoba mi sie pokoj do ktorego sie wchodzi przez salon - niezbyt fortunne rozwiazanie - salon to ma byc salon a nie pogrubiony korytarz.

- jak dla mnie przydalaby sie chocby kabina prysznicowa na dole - w tym projekcie jej nie ma, wiec osoba zajmujaca pokoj za salonem musi dmuchac na gore, zeby sie umyc.

3. poddasze

- strasznie wydziwniony jest ten pokoj nad garazem (ten o wielkosci 16,2 m2)... jak dla mnie nie do uzytku - mozna z niego co najwyzej zgrabna garderobe zrobic.

-nie bardzo moge zgadnac co to jest za przestrzen na poludnie od tego dziwnego pokoju (na rysunku u gory).

Aha, jeszcze jedna a w zasadzie dwie sprawy:

1. brak pomieszczenia gospodarczego (kosiarka, grabie, narzedzia itp) - w garazu na 100% sie te rzeczy nie zmieszcza, a nawet jak, to stojacy samochod uniemozliwi korzystanie z nich.

2. brak pralni (pralka w lazience na gorze, czyli jedyna lazienka w domu oszpecona wiszacym ubraniem - no chyba ze w piwnicy, ale nie bardzo widze jak mozna tam cokolwiek suszyc).

To tak z grubsza moje przemyslenia po krotkim ogladaniu projektu :).

Każda uwaga jest cenna i przyczyni się na pewno do gruntownej analizy.

Jeśli chodzi o piwnicę, musi być, właśnie ze względu na działkowe graty przetwory i masę niepotrzebnych klamotów, które w każdym domu na pewno zabierają sporo miejsca. Aktualnie mam piwnicę wielkości jakieś 4 m2 w bloku i jest prawie po brzegi wypchana butami zimowymi, sankami, nartami, przetworami, kartonami - zresztą sami wiecie.

O pralce nie myślałem, ale może udało by się ją upchać w piwnicy...

Łazienki (prysznica) na dole nie potrzebuję, bo nie przewiduję mieszkania na parterze, trzy pokoje na poddaszu zupełnie wystarczą - moja rodzina to Ja z żoną i dwie dziewczyny, prawie -nastki :) .

Pokój za salonem - zgadzam się, że nie jest do mieszkania, a bardziej nadaje się na garderobę, albo pokoik, gdzie w dzień, będąc na dole będę mógł włączyć komputer, czy coś w tym stylu...

Jeśli chodzi o pokój nad garażem, też będzie na razie niezamieszkany, może posłużyć jako pokój gościnny, może jakaś mała domowa siłownia, czy coś takiego... A za tym pokojem z tego co widzę jest malutka wolna przestrzeń - skos o przyprostokątnych pewnie koło 1m i długości jakieś 3 metry z groszemZa nim po prostu na niższej kondygnacji jest ten pokój za salonem. Jest inna wersja tego projektu - bez tego pokoju za salonem, z mniejszym pomieszczeniem gospodarczym za garażem i wyjściem z tego pomieszczenia na działkę

SAMBA ale jakoś mniej mi się to podoba...

No i największy kłopot - KASA. W projekcie jest napisane, że koszt to około 290 tys. . Liczę że zamknę się w 200 tys. Połowa to wartość mieszkania, które sprzedam, a druga połowa to planowany kredyt w CHF.

Także jestem zainteresowany, żeby było jak najtaniej ale i z myślą o taniej eksploatacji. Docieplenia piwnicy i poddasza na pewno będą spore i pewnie na zapas :D .

Zresztą lektura forum pewnie mi pomorze przy podejmowaniu ważnych decyzji...

Rzecz jasna nie zrozum mnie zle: projekt ten ma tez i sporo zalet, ale mysle, ze wazniejsze, by pokazac jakie ma wady, choc niektore z nich oczywiscie sa subiektywne. Wtedy latwiej podjac swiadoma decyzje.

Jeśli chodzi o piwnicę, musi być, właśnie ze względu na działkowe graty przetwory i masę niepotrzebnych klamotów, które w każdym domu na pewno zabierają sporo miejsca. Aktualnie mam piwnicę wielkości jakieś 4 m2 w bloku i jest prawie po brzegi wypchana butami zimowymi, sankami, nartami, przetworami, kartonami - zresztą sami wiecie.

Nadal nie widze miejsca np. na kosiarke. Dosc czesto sie jej uzywa, wiec wnoszenie po schodach moim zdaniem odpada - po pierwsze niewygodne, po drugie ubrudzisz caly dom przy okazji.

O pralce nie myślałem, ale może udało by się ją upchać w piwnicy...

Pralke w piwnicy zmiescisz bez problemu. Problemem moze byc suszenie ubran w piwnicy, gdzie jest dosc duza wilgoc. No a wnoszenie prania na gore to tez niezbyt fortunne rozwiazanie.

Łazienki (prysznica) na dole nie potrzebuję, bo nie przewiduję mieszkania na parterze, trzy pokoje na poddaszu zupełnie wystarczą - moja rodzina to Ja z żoną i dwie dziewczyny, prawie -nastki

Tu bym przestrzegal i sie mocno zastanowil (poważnie!!!!). Im czlowiek starszy, tym mu trudniej chodzic po schodach. Co jak sie okaze, ze za jakis czas nie bedziesz mogl dotrzec do lazienki na gorze? Zostanie pokoj za salonem + brak lazienki. Dom budujesz na wiele lat, byc moze do konca zycia, wiec dobrze jest pomyslec o jego wszystkich etapach.

Jeśli chodzi o pokój nad garażem, też będzie na razie niezamieszkany, może posłużyć jako pokój gościnny, może jakaś mała domowa siłownia, czy coś takiego...

Pomysl z silownia bardzo mi sie podoba :)

A za tym pokojem z tego co widzę jest malutka wolna przestrzeń - skos o przyprostokątnych pewnie koło 1m i długości jakieś 3 metry z groszem

No tak, ale moim zdaniem szkoda jej troche - wg. projektu nie mozna sie do niej dostac w zaden sposob.

No i największy kłopot - KASA. W projekcie jest napisane, że koszt to około 290 tys. . Liczę że zamknę się w 200 tys. Połowa to wartość mieszkania, które sprzedam, a druga połowa to planowany kredyt w CHF.

Także jestem zainteresowany, żeby było jak najtaniej ale i z myślą o taniej eksploatacji. Docieplenia piwnicy i poddasza na pewno będą spore i pewnie na zapas .

Zresztą lektura forum pewnie mi pomorze przy podejmowaniu ważnych decyzji...

Tutaj proponuje inne watki z ostatnich dni, np.:

http://forum.muratordom.pl/viewtopic.php?t=59480

http://forum.muratordom.pl/viewtopic.php?t=58734

http://forum.muratordom.pl/viewtopic.php?t=58023&sid=d6feeb73f258d73ee0597b90d4e8365d

pozdr.