Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Czy wybrałem optymalny projekt  

27 użytkowników zagłosowało

1. 1. Czy wybrałem optymalny projekt

Recommended Posts

• Odpowiedzi 847
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

projekt:

rzeczywiście Twist, wyobraź sobie jak będzie wyglądąło wejscie slalomen do salonu - pewnie warto pomy sleć o przeniesieniu dolnego kibelka na ściane garazową to wyprosuje sie wejście.

Nie widze miejsca na jadalnię - jak przyjda goscie na imieniny to gdzie ich posadzisz?

ściany:

zdecydowanie powieram koncepcje ciepłego projektu ścian ale moi przedmówcy mają rację - diabeł tkwi w szcegółach i zazwyczaj w wentylacji przez którą ucieka 20..30% ciepła. sciana 55cm jest gruba choć ja mam jeszce grubszą ale w układzie 3w (24pustak+16wełna+3 pustka+12 pustak). Na co musisz zwrócić uwage to okna wymagające wykonywania skośnych scianek (jakw starych zamkach :)) no i na trwałośc warstwy 20cm styropianu - ja bym się na to nie zdecydował. Propozycje ściany 24+ocieplenie sa warte rozpatrzenia - pamiętaj że 1 cm styropianu to pewnie 5 lub więcej cm keramzytu: proponowałbym 24+16ocieplenie+rekuperator+ staranna analiza mostków cieplnych

koszty:

niestety założenie że z ceny cenikowej 290 uda Ci się zejść do 200 jest silnie optymistyczne szcególnie jesli chcesz stosowac rozwiązania energooszczędne. Sam reku z instalacją kosztuje do 10 a bez niego nie ma mowy o ekonomii cieplnej.

pozdrawiam

Byłam w bardzo podobnym domu. Kuchnia nie ma dwóch wejść, tylko jedno - w ściętym narożniku obok łazienki. Dzięki temu jest jednocześnie otwarta i wydzielona krótką ścianką. Za tą ścianką stoi ogromny stół na 8 osób.

Korytarz od salonu oddzielony jest ścianką znacznie krótszą niż w tym projekcie. Dzięki likwidacji tych dwóch wystających narożników wewnątrz jest bardzo dużo przestrzeni.

Mnie się ten projekt podoba. Bardzo podobne robią tutaj. Sama się zastanawiałam.

http://www.pppik.com.pl/[/url]

nie...

po dlugich namyslach doszedlem do wniosku ze jak dla mnie ma troche za maly salon na dole i jak zaczalem kombinowac co by tu nim przerobic to w koncu wyszlo ze to bez sensu i wybralem "dom w slonecznikach" archonu

http://www.archon.pl/index.php?menu_act=1&all=1&act=12&sid=m3f02a8cc40d4f&intra=5f06c806e008e4f0115f8aa91b963ba2&crc=daabca2344a690c1a7bfc3f6b294a5b4&lang=pl

dorobilem piwnice pod czescia i jestem STRASZNIE zadowoly.

ten oczywiscie jest do obejrzenia zawsze..

Pozdrawiam

Pawson napisał:
nie...

po dlugich namyslach doszedlem do wniosku ze jak dla mnie ma troche za maly salon na dole i jak zaczalem kombinowac co by tu nim przerobic to w koncu wyszlo ze to bez sensu i wybralem "dom w slonecznikach" archonu

http://www.archon.pl/index.php?menu_act=1&all=1&act=12&sid=m3f02a8cc40d4f&intra=5f06c806e008e4f0115f8aa91b963ba2&crc=daabca2344a690c1a7bfc3f6b294a5b4&lang=pl

Pozdrawiam

Bardzo ładny domek, ale strasznie wielki, szczególnie po dodaniu piwnic.

anpi napisał:
  Pawson napisał:
nie...

Pozdrawiam

Bardzo ładny domek, ale strasznie wielki, szczególnie po dodaniu piwnic.

hihihi... wielki to jest w wersji z garazem dwustanowiskowym (taki buduje :D ... )

aczkolwiek w porownaniu z innymi podobnej wielkosci (np: dom w orchideach) ma raczej prosta konstrukcje i dzieki temu powinein wyjsc z lekka taniej

BORF napisał:
Teraz mamy piwnice i widać jej zalety. Zimna spiżarnia. Można przenieść kotłownię do piwnicy i wrazie duzych podwyżek gazu można wrócić do opalania węglem a w piwnicy jest to wygodniejsze i jest miejsce na zapas opału.

Ja tez cenie zalety piwnicy. I przez pol roku bilem sie z myslami, czy ja robic, czy nie. Ze wzgledu na spadek dzialki jednak sie zdecydowalismy na calkowite podpiwniczenie.

Ale uwazaj, to boli... w kieszeni i czasie. Na etapie stanu surowego otwartego u mnie to 1/4 kosztow i duzo wiecej czasu, pracy i klopotow.

Pawson napisał:
hihihi... wielki to jest w wersji z garazem dwustanowiskowym (taki buduje :D ... )

aczkolwiek w porownaniu z innymi podobnej wielkosci (np: dom w orchideach) ma raczej prosta konstrukcje i dzieki temu powinein wyjsc z lekka taniej

Fakt, jest prosty. Dzięki temu wyjdzie taniej niż dużo mniejszy dom, np. z kopertowym dachem i lukarnami.

Wszystkie uwagi forumowiczów są cenne. Ja jednak uważam, iż pierwszym podstawowym kryterium wyboru projektu, dla osiągnięcia celu, jest odpowiedzenie sobie na pytanie: Jaką kwotę środków finansowych chcę (czytaj: mogę) przeznaczyć na realizację planowanej inwestycji ?

Gdy sobie odpowiesz na to pytanie i podzielisz kwotę przez średni koszt budowy 1 m kw. powierzchni użytkowej domu (przyjmując rzędu ok. 1500,00 zł), to będziesz wiedział na jakiej wielkości dom cię stać i że w 99% osiągniesz swój cel.

Jeżeli chodzi o piwnicę, to jak wiadomo zdania są podzielone. Każde rozwiązanie niesie za sobą jakieś plusy i minusy. Bilansując je - podejmiesz własciwą decyzję.

Wiadomość w zakresie możliwości usytuowania budynku (przy uwzględnieniu gabarytów domu) uzyskasz po otrzymaniu warunków zabudowy o które musisz wystąpić do organu administracyjnego (gminy).

Uważam, że lepiej wybrać mniejszy dom i w nim zamieszkać niż latami "ciągnąć" budowę zbyt dużego domu.

Dobrze gdy front domu jest sporo oddalony od drogi . Kiedyś też myśleliśmy, że im bliżej drogi tym lepiej bo więcej miejsca zostaje z tyłu. Architekt zwrócił uwagę na coś innego -większe oddalenie to mniejszy hałas z drogi, mniej ciekawskich spojrzeń w okna, możliwość urządzenia pięknego przedogródka. Mamy 12 m. od furtki do drzwi wejściowych i bardzo ładnie to wygląda. Z tyłu zostało nam ok. 10 m. do płotu. I to wcale nie jest mało, zwłaszcza gdy chce się ogródek starannia urządzić.

Sopran nie ma sypialni na dole co ten projekt dyskwalifikuje. Manuela funkcjonalna ale z zewnątrz - jak ktoś lubi taki rodzaj bryły to o.k.

Z piwnicą bym się nie bawiła. Kosztowna i woda lubi podejść. To co chcesz mieć w piwnicy zmieścisz np. na stryszku, w garażu, w pom. gosp. Teraz raczej nie buduje się piwnic. Nie przypominam sobie aby ktoś żałował,że jej nie ma.

D`arek napisał:
Z piwnicą bym się nie bawiła. Kosztowna i woda lubi podejść. To co chcesz mieć w piwnicy zmieścisz np. na stryszku, w garażu, w pom. gosp. Teraz raczej nie buduje się piwnic. Nie przypominam sobie aby ktoś żałował,że jej nie ma.

No właśnie - piwnica ma wady i zalety. Ja cały czas zarzekałem się, że nie robię piwnicy. I nie zrobiłem. Ale trochę żałuję, bo okazało się, że grunt suchutki. Z drugiej strony - kosztowało by mnie to min. 10-15 tys. zł więcej. A tak - mam już przykryty parter. Bez kredytu 8)

Poza tym oboje z żoną nienawidzimy pająków. A one lubią piwnice :wink:

Co do odległości od drogi - polacam najdalej jak się da. Ja mam prawie 20 metrów, a teraz się okazuje, że to wcale nie tak dużo, jak mogłoby się wydawać. Dla mnie najważniejsza jest prywatność, i mam nadzieję, że przy takiej odległości nie będzie z tym problemu.

BORF napisał:
  Cypek napisał:
Dach, no cóż, drogi jest po kopertowy z dwoma lukarnami. Wyszedł 25kpln z dachówką cementową Brassa (7% VAT)

Szczerze mówiąc obstawiałem na więcej, może dlatego, że nie budowałem za czasów 7% vatu.

Ale jak kupisz dachówkę razem z montażem to VAT będzie właœnie 7%. Ja tak zamierzam zrobić, bo razem z rabatem daje to naprawdę niezłš kwotę oszczędnoœci. Ale sprawdŸ wczeœniej u ich klientów (najlepiej dach o podobnej konstrukcji), jak kładš.