Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Czy wybrałem optymalny projekt  

27 użytkowników zagłosowało

1. 1. Czy wybrałem optymalny projekt

Recommended Posts

• 3 weeks później...
  • Odpowiedzi 847
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Witam wszystkich jestem na etapie wyboru projektu szukam domu parterowego z uz. poddaszem z dachem dwuspadowym bez garazu w bryle domu mam jeden na oku.Jezeli ktos mial by podobny to poprosze o link.dzieki z gory. Oto ten ktory mi sie podoba,chodzi oto rowniez zebe byl prosty w budowie. :)http://www.e-projektydomow.pl/projekt/1186

• 2 weeks później...

podoba mi się ten prjekt, ale brakuje mi tu suszarni i pralni. jesli ktos natrafil na cos podobnego, w podobnym metrazu to bylabym, wdzieczna.

generalnie chcialam poznac wasze opinie i jakies wskazowki, bo czasem sie nie patrzy zbyt obiektywnie na wlasne wybory.

http://www.domoweklimaty.pl/index.php?id=2

Agata

Jeżeli podoba się wygląd zewnętrzny i spełnia wymagania co do ilości pomieszczeń i ułożenia względem stron świata na działce to jest OK.

Każden jeden inwestor musi sobie zadac pytanie co z kim i jak chce spędzać czas w domu. Np. dla mnie istotnym elementem było rozdzielenie łazienki i ubikacji i jeden pokój (prócz "salonu) na dole + 3 pokoje dla dzieci na górze.

Jeżeli wyobrażasz sobie funkcjonowanie w takim domu jak na projekcie i coś szczególnie ci nie przeszkadza (np. brak spiżarni blisko kuchni albo duże pom. gospodarcze) to odpowiedzi udziela się samemu sobie.

Dla mnie za duzy

Wymienie tylko minusy:

- jak dzieci pojdą na gore i zaczną grać na komputerze czy bawić się to nie będziesz ich miała na oku

- aby zawołać wszystkich na obiad to też będzie trzeba lecieć na górę (zanieść jakieś jabłko czy coś do picia)

- duży hol - do czego taki hol jest potrzebny?

- jadalnia oddzielna - jak często z niej będziesz korzystać - a sprzątać i tak trzeba

- daleko z kuchni do pokoju dziennego - jak będziesz chciała coś z kuchni to wątpię czy będzie ci sie chciało ruszać z wygodnego fotela (co i tak będzie dobre bo kalorii mniej :-) )

- łazienka bardzo mała na parterze - wręcz skromna

- a gdzie miejsce na pralke i suszarkę - chyba że w holu :-)

Ja radziłbym przemyśleć

w moim projekcie większość tych spraw pogodziłem ale do idealnego projektu nie doszedłem - zawsze jest jakiś kompromis.

no wreszcie coś z normalnym piętrem nie zabudowanym strychem :-?

aczkolwiek znajduję pewne nadmierne skomplikowanie bryły

przez które- wydaje mi się - gdzieniegdzie ściany piętra są w innym

miejscu niż te z parteru - gdzieniegdzie będą zapewne więc

niezwykle urocze podciągi w pomieszczeniach parteru...

http://pl.wikipedia.org/wiki/Podci%C4%85g

Bryła z zewnątrz bardzo, mi się podoba.

Za to do wnętrz zgłosiłabym kilka uwag:

- schodki w parterze - ładne, ale pierońsko niewygodne ! (a zwł. na dwóch człowiek się zawsze potknie)

- schody na piętro w centrum bryły - moim zdaniem to zawsze dobrze wygląda na rysunku i zawsze źle w naturze (chyba że przestrzeń jest przeogromna, ale w tym przypadku - nie jest), mogą przytłaczać.

- kominek w najlepszym miejscu do siedzenia (milej patrzeć w okno niż na schody)

Widzę też kilka zalet

- przyzwoity metraż dwóch pokoi na piętrze (powiększyłabym trzeci, a z czwartego zrobiłabym garderobę)

- okno z kuchni na ganek

- przejście z garażu przez przedsionek

- wygodne strefowanie

- przyzwoity hall (dobre przy małym przedsionku zwłaszcza)

- okno z jadalni na taras (ułatwia podawanie z kuchi rzeczy)

- gospodarcze przejście do ogrodu

W sumie to po wyrównaniu poziomu podłogi parteru i po rezygnacji z kominka zostają tylko te schody wiszące nad wejściem do salonu (wydłużą się o dwa stopnie - bo lepiej podnieść resztę niż obniżyć salon) - bez wykonania modelu nie podjęłabym decyzji.

• 4 months później...

Witam Szacowne Grono!

Oto nasz wymarzony, ten jedyny, wyśniony, przemyślany, przespany,..........itd.

Mamy działkę z wjazdem od południa więc naprawdę był mały kłopot z wyborem.

Ten jest przemyślany, jak dla nas na wszystkie strony lecz obawiam się jednego:

NIE WIDZĘ W NIM WAD !!!

a to chyba niedobry syndrom (miłość też jest ślepa), z wielu rzeczy mogę sobie nie zdawać sprawy, więc zachęcam Was (szczególnie wjazdowcówpołudniowców) do wątku, gdyż wydaje mi się, że po naszych zmianach ten dom jest idealny. No, ale tak jest dla nas naturalnie choć służymy radą w wyborze (przejrzałem tyyyyyyyyyyyyyyyysiące projektów, katalogi, internet...itd. i wszystkie domy i pracownie, jesli ktoś ma podobne preferencje i założenia...)

Na forum nie znalazłem co prawda OSINY. Jest natomiast parę "OŚKÓW" (podobny, z garażem).

Do zalet zaliczam:

- prosta bryła

- prosty dach

- trzy okna na południe (wg. naszego proj.) coś jak w Osinie 7

- dwa na zachód

- brak na północ

- osobny wiatrołap

- duża kotłownia (wg. naszego proj.)

- mała "osobista" (5 mkw) jadalnia w kuchni (wg. naszego proj.)

- dwie garderoby: góra i dół

- pralnio-suszarnia w wiatrołapie u góry

- jeden pion wodny (wg. naszego proj.)

- powiększenie salonu kosztem pokoju (wg. naszego proj.)

- no i pustka nad salonem z likwidacji jednego pokoju na górze + mały tarasik z poręczami czyli antresolka.

- oraz jeszcze parę innych

P.S.

Mam nadzieję, że się udało z tym wklejaniem

Witam!

Dziekuję za odp. Też myslę, że nie będzie za drogo. Jest dość prosty, ale wygląd jakotaki ma, tylko nie w tych kolorach naturalnie.

Co do tarasu, to powiem Ci, że dom będzie "przytulony do pólnocno-wschodniej części działki (tylko nie wiem czy na to będą odpowiednie WZ czy linia zabudowy, czy jak to tam się nazywa) i życie letnio-tarasowe będzie w zachodniej części domu. Działka jest duża i szeroka więc no problem. Na pólnocy będzie wiata na auta, warsztacik, drewutnia itp.

Pzdr

Ja też mam połudn. działkę i takm samo był problem z wyborem. Mój faworyt to dorotka też po zmianach. U Ciebie dużo okien na południu, czy to dobrze? Wszystko na widoku? Na pewno łatwiej go ocieplić niz mój i nie potworzyć mostków termicznych.

Powodzenia

P. S.

Antresola to świetna rzecz.