Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Czy wybrałem optymalny projekt  

27 użytkowników zagłosowało

1. 1. Czy wybrałem optymalny projekt

Recommended Posts

Witam, My także wybraliśmy Ośka.. z dom-projektu Osiek Wąski

mam pytanie co do ceny..twierdzisz, że Osina jest nie za droga..czy masz jakieś wstępne dane co do kosztów inwestycji ?

czy tylko wyczytałeś w kosztorysie.

Kiedy zamierzasz budować..?

Pozdrawiam

• 4 weeks później...
  • Odpowiedzi 847
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Bardzo was proszę o radę w wyborze projektu , mamy działkę o powierzchni 1340 metrów , jest to prawie kwadrat

Problem jest w tym, że droga jest od strony południowej i podobno większość projektów gotowych jest w związku z tym nieużyteczna .

Dodam że droga jest tzw osiedlowa, jest wręcz przy lesie, tyle że po drugiej stronie też są działki budowlane.

Mam do was prośbę, abyście podpowiedzieli mi jaki projekt najlepiej wybrać, czym on ma się charakteryzowac ze względu na takie usytuowanie działki

Witam,

My mieliśmy ten samo problem (działka prostokąt 23/43 ze strony południowej droga dojazdowa i wejście) dlatego zdecydowaliśmy się na projekt gotowy ale to jeszcze z innych względów. Ja dom po prostu cofnęłam 10 m wgłąb działki i od fronu gdzie będzie najwięcej słońca chcę mieć ogórdek wypoczynkowy, na zachodzie mam wykusz i jadalnię aby słońca dużo wchodziło do srodka. Teraz latem to i tak jest super bo od północy na ogrodzie balujemy do wieczora i super świeci tam długo słońce.

Problem jest w tym, że droga jest od strony południowej i podobno większość projektów gotowych jest w związku z tym nieużyteczna .

Mam do was prośbę, abyście podpowiedzieli mi jaki projekt najlepiej wybrać, czym on ma się charakteryzowac ze względu na takie usytuowanie działki

Jeżeli to coś pomoże, to tak wygląda nasz projekt, robiony na zamówienie. Niestety z "gotowców" nie potrafiliśmy nic wybrać co by nam odpowiadało

http://www.ats.pl/~piotrw/projekt/

U mnie tez wjazd od poludnie, a dzialka na dodatek waska. Od strony drogi zrobie wolnostojacy dwustanowiskowy garaz, ktory nas fizycznie oddzieli od drogi, a dom cofne jeszcze ok. 20 metrow od tylniej sciany garazu, zeby ten nie ocienial zima okien poludniowego tarasu. Wejscie do domu z boku.

Jaki wybraliście projekt?

Jak masz kwadrat to jaki problem z usytuowaniem, szczególnie, ze działka jest duża. W warunkach zabudowy masz napewno jakieś ograniczenia co odległosci od drobi lub płotu, jeżeli ich nie ma to ściany bez okien można stawiać 3 metry od granicy działki a sciany z oknami 3,5 m od granicy działki. Co do projektów to mozna je zakupić z obcja z miany i według waszego uznania obrucic naprzykład cały dom o 180 stopni zachowując wejście z tej samej strona, ale naprzykład garaż, juchnia lub salon moga być już z drugiej strony.

Witam!

W ARCHONIE

http://www.archon.pl/

jest kilka południowych projektów, to fakt. W ich katalogu jest co wybrać.

Również w firmie DOM-PROJEKT

http://www.dom-projekt.pl/index.php

jest pare domków z typowo południowym wejściem.

Naturalnie po przejrzeniu setek (może tysięcy) różnych projektów z wszelkich możliwych firm, ale i tak nie odpowiada nam w pełni (nt. energooszczędności) i coraz bardziej skłaniamy się do projektu indywidualnego ze wszystkimi architektonicznymi i instalacyjnymi szczegółami wg. wymagań.

Praktycznie w każdej firmie możesz coś znaleźć. Można dom obrócić, można zamówic lustro i obrócić, można zrobić wejście od wschodu (przy Twojej szerokości działki) tak żeby pasowało.

Generalnie zasady są takie:

- doświetlenie wnętrza od południa i zachodu, czyli dużo okien

- od pólnocy jak najmniej (najlepiej wcale)

Ale to też zależy od działki i jej zabudowy w pobliżu

Pzdr

http://www.domnahoryzoncie.pl/pl/index.php?s=72&a=163&odbicie=1#elewacja

Hej, A co myślisz o Sosence z Horyzontu?

My chyba zdecydujemysię na ten projekt,(też mamy taką działkę) poszerzając garaż i robiąc z niego osobne mieszkanie. Co myślicie o tym pomyśle ?

I ciekawe jak z kosztami tego domu, co o tym myślicie?

Nie rozumiem czemu każdy chce kupić gotowy projekt powiedzmy za 1500, potem zapłacić lokalnemu projektantowi drugie tyle za pieczątki na projekcie, nie mówiąc już o ewentualnych zmianach.

A przecież generalnie większość gotowych projektów jest badziewna jak chińskie zabawki na odpuście.

Ludzie!!! Za te pieniądze można mieć własny dobrze skrojony projekt. Wystarczy poszukać.

A co do tematu - my mamy wjazd od południa - i powiem krótko, wbrew wszelkim opioniom można wykorzystać to jako atut działki a nie straszny problem. Po prostu zostawcie ten gotowy szajs i zaprojektujcie sami dom.[/code]

Witam!

Nie do końca chyba...

gotowy projekt kosztuje w granicach 1300-2000 PLN.

Adaptacja natomiast zależy od wielu rzeczy....

- architekta

- miejscowości

- ilości naniesionych zmian

- i kartek z planami, ile musi narysować

Niech będzie to kolejne 1000-1500 PLN, razem daje to ok. 3500.

Nie kupisz chyba "porządnego dobrze skrojonego" projektu ind. za tą kwotę.

Dzwoniłem do pewnej firmy, która specjalizuje się w energooszczędnych domach i za taki projekt zaśpiewano 12000 k !!!

Ale jak napisałem wcześniej, dużo zależy od biura i lokalizacji.

Współczuję tu Warszawie i okolicom.

Pzdr