Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Czy wybrałem optymalny projekt  

27 użytkowników zagłosowało

1. 1. Czy wybrałem optymalny projekt

Recommended Posts

Ciekawa dyskusja

ale zimą drodzy forumowicze słońce zachodzi o 16.30 a ja wracam do domu około 18 i mam w nosie czy w domu będzie słońce czy nie bo i tak nie będą go widział.

PS

Czy warto mieć właściwie ustawiony dom na działce? Warto. Ale czy warto to zrobić kosztem swojego wyobrażenia jak dom powinien wyglądać? Tutaj juz nie jestem tego taki pewien.

Witam!

co do tego słońca w zimie do godz. 16.30 : to południowe okna właśnie od rana do tej pory mają za zadanie wpuścić trochę energii z niego do środka i (przy mech.wentylacji najlepiej) wracasz do nieco cieplejszego domu. Od północy na tarasie nic nie dogrzeje przecież.

Pzdr

• Odpowiedzi 847
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

wracasz do nieco cieplejszego domu. Od północy na tarasie nic nie dogrzeje przecież.

Pzdr

O ile cieplejszego? o 1 stopień? Jak przekłada się to na pieniądze? 10 zł w miesiącu? Żeby było ciekawiej... większość ludzi teraz posiada rolety i je opuszcza kiedy domowników nie ma w domu (LOL) gdzie jest to grzanie o którym piszesz?

Kończy się tak że rolety w domach są praktycznie cały czas opuszczone :) - mam takich sąsiadów :) - dopiero wieczorem się odsłaniają a cały dzień ich dom wygląda jak bunkier

ja przeglądałem setki jak nie tysiące projektów i niestety ciężko znaleźć sensownie i dobrze zaprojektowany dom o ile masz działkę z wjazdem od południa.

PS

Wszyscy którzy piszą że najlepszym rozwiązaniem jest posiadanie działki z wjazdem od północy mają oczywiście rację - tyle że jakieś min 25% działek budowlanych ma wjazd od południa i nie należy jakoś mocno płakać z tego powodu. Ważne aby do domu mogło wpadać słońce od zachodu.

Witam Zmork123 z kąd jesteś. W Krakowie mam bardzo dobrego architekta. Z żonką kupiliśmy projekt i trafiliśmy do niego aby zrobił adaptację. Gość popatrzyłl na mapkę, na projekt i załamał nas. W ogóle nie pasował do działki. Całe szczęście, że udało nam się oddać projekt w miejscu zakupu i dostaliśmy bardzo obszerny katalog projektów. Po około 3 godzinnej naradzie z tym architektem wytłumaczył nam czego musimy szukać. I znaleźliśmy. On też uważał, że dobrze wybraliśmy, dokonał tylko kosmetycznych zmian i w tym tygodniu już powinienem odebrać pozwolenie. Po opadnięciu pierwszych emocji zrozumieliśmy, że tylko dobry architekt, który ma pojęcie o swojej pracy jest wstanie pomóc w wyborze projektu. Pozdrawiam

Witam Zmork123 z kąd jesteś. W Krakowie mam bardzo dobrego architekta. Z żonką kupiliśmy projekt i trafiliśmy do niego aby zrobił adaptację. Gość popatrzyłl na mapkę, na projekt i załamał nas. W ogóle nie pasował do działki. Całe szczęście, że udało nam się oddać projekt w miejscu zakupu i dostaliśmy bardzo obszerny katalog projektów. Po około 3 godzinnej naradzie z tym architektem wytłumaczył nam czego musimy szukać. I znaleźliśmy. On też uważał, że dobrze wybraliśmy, dokonał tylko kosmetycznych zmian i w tym tygodniu już powinienem odebrać pozwolenie. Po opadnięciu pierwszych emocji zrozumieliśmy, że tylko dobry architekt, który ma pojęcie o swojej pracy jest wstanie pomóc w wyborze projektu. Pozdrawiam

Witaj Krakowiaczek,

Jeżeli ten architek rzeczywiście jest godny polecenia to pls daj mi na niego namiary. Jestem za kupnem gotowego projektu, ale właśnie po wcześniejszych konsultacjach z osobą która później będzie go adaptowała.

Dzięki

Ja w ogóle nie widze problemu z w jazdem o południa o ile działka jest wystarczająco szeroka. Ja od południa mam gabinet, kuchnię połączoną z salonem (co dodatkowo go doświetla). Okna salonu wychodzą na zachód a ściana północna jest ślepa.Dodatkowo nad salonem jest antresola i doświetlenie oknem połaciowym na północnej połaci dachu. Okien na połaci południowej nie dawałem ze względu na ich "grzanie". Z salonem od wschodniej strony sąsiaduje sypialnia i ma okno na wschód. Przed domem jest słonecznie, śnieg na podjazdach szybciej się topi,taraz i ogródek mam od strony zachodniej

Witaj Krakowiaczek,

Jeżeli ten architek rzeczywiście jest godny polecenia to pls daj mi na niego namiary. Jestem za kupnem gotowego projektu, ale właśnie po wcześniejszych konsultacjach z osobą która później będzie go adaptowała.

Dzięki

Poszło na PW

Witam!

Projekt znaleźć dużo trudniej to fakt, ale nie jest to niemożliwe. Nie jest tak źle.

A i tak najlepiej samemu rozrysować sobie, co się chce i udać się do arch.

Tylko trzeba wiedzieć, co się chce, mieć zarys...

Każdy robi jak uważa.

I.W. > możesz pokazać jakiś swój rzut, ja mam podobne założenia

Pzdr

Witam!

Projekt znaleźć dużo trudniej to fakt, ale nie jest to niemożliwe. Nie jest tak źle.

A i tak najlepiej samemu rozrysować sobie, co się chce i udać się do arch.

Tylko trzeba wiedzieć, co się chce, mieć zarys...

Każdy robi jak uważa.

Pzdr

http://img253.imageshack.us/img253/8203/ukadpomdb2.jpg

salon ze schodami 32,7 m2 sypialnia 14,3 m2 gabinet 14,7 m2 lazienka 7,8 m2 kuchnia 9,75 kotlownia-nie pamietam hall około 10m2 + poddasze kotlowniua blisko lazienki i kuchni = szybko ciepla woda i tania instalacja kominek na scianie z kotlownią = jeden komin(dwuciągowy). Wada: mała kotłownia i węgiel na cały sezon bedzie gdzie indziej. Pozostaje temat noszenia zakupoiw do kuchni ale wieksze beda ladować w szafce w kotłowni do ktorej bedzie dostep z kuchni(dziura w scianie zdrzwiczkami lub podobne wynalazki)

Każdy z nas ma inne spojrzenie na ustawienie domu.Mysle ze sporo osób uwaza ze wjazd od południa to fajna sprawa. Ktos pytał dlaczego uwazam ze dobrze kiedy łazienka i wc sa od południa.

1.Jest w tych pomieszczeniach cieplej

2. Tam zreguły jest wilgotniej wiec dobrze jest osuszyc je południowym słońcem

To moje małe argumenty.

musiałam sobie to jakos wytłumaczyc :D

Według mnie ważniejsze od stron świata jest rozważenie sąsiedztwa (to czasem narzuca niejsce wypoczynkowe) i możliwości zaaranżowania ogrodu i z określonej strony świata. Tak my robiliśmy i wypadło, że taras będzie od frony domu od zachodu (zadaszony), pokój dzienny ma dodatkowe okno na poludnie. Sypailnie częściowo na wschód, jeden większy pokój na górze (córki) na zachód - i tu trzeba będzie dać rolety, ale też bedzie miała światło dzienne w razie potrzeby.

Na pewno jednak dzienny pokój, który nie ma swiatła dziennego przez większą część roku i trzeba zapalać już od południa żarówki nie jest fajny. Oglądałam ostanio dom, w którym taras od wschodu jest dodatkowo potężnie zadaszony, a okno od południa jest całkowice zacienione budynkiem sąsiada (ścianą garażową) - powstała totalna ciemnica. na pewno w upały bedą korzystać z chłodku, ale pozostałe miesiące - atmosfera depresyjna. Natomiast kuchnię i niewielki gabinet będa mieli nagrzany zachoednim słońcem - rolety konieczne.

Witam!

Pzdr

http://img253.imageshack.us/img253/8203/ukadpomdb2.jpg

salon ze schodami 32,7 m2 sypialnia 14,3 m2 gabinet 14,7 m2 lazienka 7,8 m2 kuchnia 9,75 kotlownia-nie pamietam hall około 10m2 + poddasze kotlowniua blisko lazienki i kuchni = szybko ciepla woda i tania instalacja kominek na scianie z kotlownią = jeden komin(dwuciągowy). Wada: mała kotłownia i węgiel na cały sezon bedzie gdzie indziej. Pozostaje temat noszenia zakupoiw do kuchni ale wieksze beda ladować w szafce w kotłowni do ktorej bedzie dostep z kuchni(dziura w scianie zdrzwiczkami lub podobne wynalazki)

Witam!

Dół widziałem, ale chodzi mi też o górę i tą antresolę. Ja kotłownię i wc na dole mam w jednym pom. na dodatek przy kuchni, a dokładnie na górze w pionie tez łazienkę (jeden pion wody CWU) i to też wydaje mi się niezłym rozwiązaniem.

I.W. > Gdybyś mógł pokazać rzut góry...

Pzdr

Według mnie ważniejsze od stron świata jest rozważenie sąsiedztwa (to czasem narzuca niejsce wypoczynkowe) i możliwości zaaranżowania ogrodu i z określonej strony świata.

O! To! To! I to nie tylko aktualnych, ale potencjalnych budowli. U mnie sasiednie dzialki niezabudowane, ale na jednej mozna budowac w granicy lub 1.5 od niej bez mojej zgody (zapis z planu zagospodarowania dla dzialek o szerokosci do 18m), a z drugiej mozna wyobrazic sobie linie zabudowy biorac pod uwage linie elektryczna. I zakladamy negatywny scenariusz, jesli chodzi o zagospodarowanie tych dzialek, zeby potem nie zloscic sie na sasiadow, ze zrobili sobie dobrze, a nam nie.

ja mam działke od poludnia i zupełnie to brzydko mówiac "olałam" poniewaz moja działka jest mała ma 20, 30 a wiec wąska na 40 m i gdybym chciała robic według projektow to okna w salonie musiałyby mi wychodzic na droge a z boku na dom sasiada... wiec wole zdecydowanie miec okna na ogrod bo nie chce wybudowac domu i miec poczucie ze mieszkam w bloku bo od okna 4 metry plus sasiada 4 metry to za malo przestrzeni. ja sie tym zupełnie nie przejmuje

KOM44

mam prośbę czy mógłbyś mi powiedzieć jak mogę dokonać tych zmian, o których mówisz w projekcie http://www.gmistudio.pl/projekt_lilia.html

bo nie bardzo mogę to sobie jakoś wyobrazić

Czy to, o czym mówisz jest powszechną praktyką większości pracowni projektowych? A co ze ścianami nośnymi, słupami itp. Czy to, o czym mówisz nie narusza konstrukcji?

pozdrawiam

• 1 month później...

Witam

Prosze powiedzcie co sądzicie o tych projektach, czy te domki można nazwać tanimi w budowie :wink:

Dziękuję!!

http://www.studiorut.pl/domy_mieszkalne/4,projekt_domu_mieszkalnego.html

http://www.studiorut.pl/domy_mieszkalne/1148325723,projekt_domu_mieszkalnego.html

Wpadł nam w oko szczególnie ten drugi