Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Czy wybrałem optymalny projekt  

27 użytkowników zagłosowało

1. 1. Czy wybrałem optymalny projekt

Recommended Posts

• Odpowiedzi 847
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

na tych rzutach nic nie wydaje sie tak ewidentnie "nie tak", kwesita rozkładu pomieszczen to rzecz mocno indywidualna, więc trudno to ocenić.

Są to faktycznie domki relatywnie tanie w budowie, ale wszyskto zalezy - kto (ile osób) miałoby tam mieskzac. Po prostu domek jest malutki, nie za dużo przestrzeni gospodarczej, wiatrołap i garderoba malutkie. Salon i kuchnia i łazienka tez. ale sam układ wydaje się byc dość ergonomiczny. jesli takie jest wasze założenie - budowa małego, przytulnego domku, i zmieszczenie sie w jakimś bużdecie, to ten wydaje mi sie spełnia te kryteria, bryła mimo że prosta ma cos ujmującego w sobie. Podoba mi się :)))

o, jesli dla dwóch osób, to według mnie super :)) zastanowiłabym się jeszcze czy nie otworzyc kuchni, żeby ten obszar dzienny optycznie jak najbardziej powiększyć. No i czy pasuje do wymiarów działki i stron świata, no ale to napewno wiecie. powodzenia, domek fajny, widze w nim raczej takie przytulno rustykalne klimaty niż szkło i metal :))

Też mam wjazd od południa. Ręce mi opadły po przejrzeniu projektów ( bo jeszcze i wąska działka i inne cuda) i tworzy się indywidualny. Będzie miał salon usytuowany tak jak Gracja z Horyzontu - i od południa i od północy. Od północy będzie zadaszony i częściowo wyciągnięty - na zachodnie słoneczko, a od południa będzie ganeczek z drzwiami tarasowymi, "na wtedy" kiedy będzie brakować mi słońca. No i jeszcze martwe okno od zachodu, bo lubię jasno. Kuchnia będzie w tym samym miejscu i garaż dwustanowiskowy również. Drugi pokój będzie od północy lub wschodu, reszta wędruje na górę. Całkiem północnego salonu bym nie wybrała, nie tyle z uwagi na zimno, co kwestie światła.

Proszę o pomoc : jaki projekt domku piętrowego z użytkowym poddaszem wybrać na działkę od strony południowej.

Może ktoś ma podobną działkę i jest juz po wyborze lub wybudował . Pokoje chciałabym mieć od strony frontu domu czyli południa . Wielkość domu maksymalnie ok. 115 m .

Może ktoś taki dom wybudował w okolicach Poznania ?

Jeszcze jedno kryterium chciałabym podać - na paterze oprócz salonu chciałabym mieć jeszcze jeden pokój , a kuchnia zamknięta jako osobne pomieszczenie . :lol: :p :oops:

Ja mam działkę z wjazdem od strony południowej. Miałem duże trudności ze znalezieniem gotowego projektu przystosowanego do takiej działki. Architekci z uporem maniaka projektują wejście od strony północnej, a od południowej część ogrodową. Dlateko przy wyborze projektu gotowego trzeba iść na kompromis, albo zamówić projekt indywidualny, dostosowany do naszych potrzeb. Ja wybrałem dom KAMIL z pracowni Archeton, który trochę zmieniłem, tzn; zrezygnowałem z wykuszu a od strony północnej dobudowałem garaż. Czyli pokoje mam od zachodu i od wschodu a od południa kuchnię. Jestem zadowolony z takiego rozmieszczenia pomieszczeń. Jedyny minus to pomieszczenie gospodarcze od strony południowej ale to właśnie cena takiego kompromisu. Pozdrawiam.