Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Czy wybrałem optymalny projekt  

27 użytkowników zagłosowało

1. 1. Czy wybrałem optymalny projekt

Recommended Posts

Dzięki dziewczyny, potwierdziłyście moje przemyślenia :D

Byliśmy dziś u architekta - stanęło na dwóch takich samych rozmiarem, potrójnych - zachodnie z jednym fiksem, dwie przesówki, północne jedno rozwierne po środku, dwa fixy po bokach. Z tym, że jeszcze nie wiem dokładnie jakie na wielkość ostatecznie, musi zmieścić się telewizor na ścianie... :wink:

Trza się wybrać chyba do jakiegoś dystrybutora okien.

• Odpowiedzi 847
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Boję się przesadzić, żeby nie wychłodzić bardzo salonu tym północnym oknem.

Ja zdecydowanie wolę w domach duuuuże okna, ale możliwe, że jestem wariatka bo w moim ulubionym projekcie są na cała ścianę...... :oops:

Noo to przeszklenie faktycznie do malutkich nie należy... :wink:

Ja chyba nie jestem aż tak odważna.

Pomyślałam, że chyba powinnam wyznaczyć jakoś dom na działce i zobaczyć co widać z okien - ale nie będzie to łatwe, bo jest cała zarośnięta :roll:

Eustaszki Ty faktycznie jesteś odważna :wink: W Polsce takie domy są jeszcze mało spotykane- ale mają swoje plusy- skosy na piętrze nie pomniejszają pokoi. Poza tym, twój projekt wydaje się bardzo przestrzenny. Tylko kto będzie mył te okna??hehe Czytałam gdzieś na forum, że ktoś chciał projekt podobny do Twojego, jednak PZP nie pozwalał na płaski dach- sprawdzałaś to już u siebie?

Ja sama muszę sprawdzić jaki kąt nachylenia dachu jest w moim PZP, bo jak nie będę mogła postawić Iryska to...... :evil:

PZP nie mówi nic o dachach, więc będę się biła, ze mogę. :evil:

Projekt mi się strasznie podoba, już się widzę jak stoję w salonie pod duuuzastym oknem i podziwiam zachód słońca. :)

Co do mycia okien to kogoś wynajmę i po problemie, chyba nie zbankrutuję jak dwa razy w roku zapłacę.....

Dziewczyny która wersja lepsza? Pytam mojego męża, ale on mówi, że pewnie jeszcze kilka razy zmienię zdanie więc nie ma sensu hehe Dopiero na kilka dni przed zakupem powiedział, że przejrzymy wszystkie moje ulubione projekty i coś wybierzemy hehe Ja wiem, że to będzie Irysek tylko ciągle zastanawiam się jak zrobić ten garaż :lol:

twersja 1

http://img714.imageshack.us/img714/4246/rzutparterulustrozmiana.jpg

wersja2

http://img714.imageshack.us/img714/6824/rzutparterulustrozmianap.jpg

Wersja pierwsza jest lepsza - masz lepsze światło.

W wersji 2 garaż zasłoni Tobie światło w salonie, a i przy myciu naczyń będziesz miała widok na garaż.

Sama mam działkie tak ułożoną jak Twoja. Też będę się decydować na kuchnie od południa (od czego są rolety :lol: ) a salon ma być ulokowany w północno zachodnim krańcu domu. Taras od północy (nie lubie patelni). Jak bedę się chciała opalać to pójdę głebiej w ogród 8) Garaż od wschodu. Dom w zamyśle w litere L.

:)

Tą 2 wersję wymyśliłam w uwagi na to, aby został 1 komin od kominka i ogrzewania ale za to nie pomyślałam, że widok z okna będzie na garaż hehe Tym bardziej, że od tamtej strony jest droga dojazdowa... nio i w dodatku zachód.

Z tego wynika, że będę musiała ponieść koszta drugiego komina, no ale jak baba się uprze na projekt to tak to już jest :lol: Trzeba tak pokombinować, żeby pasowało hehe

Dzięki dziewczyny

• 2 weeks później...
Obydwie wersje zmiany usytuowania garażu wymuszają zmianę konstrukcji i wyglądu dachu, zastanów się nad tym.

Ominęłabym to aby nie ingerować w dach. Najprawdopodobniej zakupię wersję bez garażu i architekt adoptujący projekt doprojektuje go oddzielnie. Kiedyś się pytałam i o ile dobrze pamiętam takie coś kosztuje 600zł czyli nie jest to jakaś kosmiczna suma :wink:

Ostatnio wpadł mi do głowy pomysł, alby garaż wybudować oddzielnie i podpiwniczyć część domu robiąc tam kotłownie i pralnie z suszarnią

skoro i tak myslałas robic robic garaz (wersja 1) bez wejscia od domu to mysle ze równie dobrze możesz zrobic go oddzielnie :) a powiedz mi o jakim rodzaju paliwa stałego myslisz???

Nie chcę (tzn nie chciałam) robić garażu oddzielnie z uwagi na komin). W tylnej cześć garażu ma powstać kotłownia, a nie chcę robić jej oddzielnie z powodu straty ciepła, zanim dojdzie do domu i jak pisałam wyżej, po co budować kilka kominów jak można jeden:)

Co do ogrzewania to szczerze mówiąc mamy jeszcze trochę czasu, na pewno nie gaz ani olej gdyż wychodzi za drogo, dlatego zostaje na paliwo stałe... w jakiej postaci.. hmm jeszcze nie wiem. Wiem, że na pewno będziemy mieli kominek z płaszczem wodnym, myślę, też o solarach. Nie chce dokładnie mówic co i jak bo przed nami dłuuuuga droga i pewnie nie raz zmienimy zdanie:)

A Ty o jakim ogrzewaniu myslisz??

my też myslimy o kominku z płaszczem a do tego gaz.. co do węgla to raczej bym sie nie zdecydowała na kotłownie przy kuchni... w domu w którym teraz mieszkam jest kotłownia z osobnym wejsciem i jest do niej tez wejście od domu.. przez pokój, który zgodnie z planem powinien byc garażem.. ale że rodzice budowali osobny budynek gospodarczy i zrobili tam pokój.. noi trzeba uwazac za kazdym, a i tak zawsze tam jakis niechciany pył czy zapach sie dostanie do srodka ;) nam to akurat bardzo nie przeszkadza bo jest to pokój psa :) ale jakbym miala miec kotłownie na wegiel przy kuchni to bym sie zastanowiła... Znajomi maja kotłownie na pelet.. własnie z wejsciem od kuchni i jest czyściutko.. fakt że mają z tym piecem same problemy... ale tak to jest jak się kupi gotowy dom.. w praniu wychodzi jak wszystko jest zrobione.. sami sie śmieją ze ich dom się trzyma na silikonie :D

Jezeli tylko właściciele będą jutro mieli czas to pojedziemy oglądać iryska :D juz nie moge sie doczekać...odezwe sie jak juz bedziemy po :)

Pozdrawiam :)

Jezeli tylko właściciele będą jutro mieli czas to pojedziemy oglądać iryska :D juz nie moge sie doczekać...odezwe sie jak juz bedziemy po :)

Pozdrawiam :)

Super- jak tylko wrócisz i będziesz miała chwilkę to daj znać co i jak:) Mam prośbę- jeśli Ci ludzie do których idziesz oglądać, mają okna w dachu to zapytaj jak one się sprawują latem.

Co do kotłowni- węgiel chyba raczej odpada, myślałam właśnie o paletach, wpadł mi do głowy też groszek- szczerze mówiąc nie wgłębiałam się w ten temat... pewnie jest jeszcze wiele innych możliwości o których jeszcze nie wiemy.

Tak czy siak wymyśliłam, że najprawdopodobniej garaż powstanie na całej długości bocznej ściany gdzie są pokoje- niestety kosztem okna w łazience:/ Na tyłach będzie kotłownia i pomieszczenia na wszelkie "rupcie" mojego męża. Garaż chcemy poszerzyć- chyba o 1m

powodzenia jutro oby spotkanie doszło do skutku :wink:

Witajcie Kochane Irysomaniaczki!!!!!!! Poczułam wiosnę ściągnęłam zasłony i..............pojawił się kurz muszę zabrać się za robote ,bo się troszkę zapomniałam i jak naszych drogowców dopadła mnie WIOSNA~!!!!!!!

Ja mam kominek z płaszczem jako jedyne zródło ciepła w domu i muszę stwierdzić że jet przytulnie i romantycznie jak jest ciemno, jak odslonisz zasłony uciekaj!!!!!!!!!!!!!MASAKRA kurz wszędzie jakbym miała wybierac jeszcze raz to miałabym kominek jako żródło romantycznego sobotniego wieczoru a poza tym w tygodniu bylby to gaz lub prąd, ewentulanie groszek z podajnikiem raz na dwa tygodnie !!!!!!!!!!!!!!!! Ale i tak jest bosko dopilnujcie dachu i obróbki koło rynien ja olałam i mam za swoje pozdrawiam Dana

• 4 months później...

wŁAŚCIWIE NIE WIEM,GDZIE WPISAĆ TO PYTANIE,ALE SZUKAM PROJEKU PARTEROWEGO DOMU NA DZIAŁKE O SZEROKOŚCI 18 M.MOZE KTOS DUDOWAŁ TAKI DOM,TO MA BYĆ BEZ PIWNICY I STRYCHU UZYTKOWEGO .pOWINIEN MIEĆ PRZYNAJMNIEJ OD 95-118 M,TRZY POKOJE.

DOM ZMIESZKAJA DWIE ,A OKRESAMI 4 OSOBY W WIEKU STARSZYM.

Działka jest szerokosci 18 długosci 56m.

Moze być garaż w bryle domu ,lub osobno.

Bardzo dziekuje za każda sugestię,niestety nie bardzo mnie stać zlecić zrobienie projektu.

http://www.tooba.pl/projekt-domu-Promyk/a,s_pd,idp,4470.html

lub w googlach (parterowe na wąską działkę)

Jeśli jesteś z mazowieckiego to w Radzyminie mam znajomego architekta, który za niewielkie pieniądze może zrobić ci indywidualny projekt.(pieniądze zbliżone do gotowego). Powiesz lub naszkicujesz co chcesz a on ci to zaprojektuje razem z adaptacją do działki.

Edytowane przez martom