Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Czy wybrałem optymalny projekt  

27 użytkowników zagłosowało

1. 1. Czy wybrałem optymalny projekt

Recommended Posts

Hej.

Zabieramy się za budowanie. No, przynajmniej jesteśmy na drodze załatwiania pozwoleń itd. Teraz wybór projektu. Niby łatwe, ale, sami wiecie jak to jest.

Niezbyt typowo mamy, bo wejście od płd-zach. Dodatkowo dom będzie na terenie pochyłym, więc chcemy to wykorzystać i podpiwniczyć cały.

Szukamy i szukamy i wybrać nie umiemy. Wszelkie nasze oczekiwania spełnia Artus ze Studia Atrium. Nie jest to natomiast (przynajmniej mi się tak wydaje) odpowiedni dom na działkę od płd-zach. Szukamy 110-120m2 użytkowej, 2 spadowego dachu bez lukarn, 5 pokoi i z zamkniętą kuchnią.

Szkopuł w tym, że nie wiem co lepsze, czy wybrać kuchnię czy salon od płd-zach, czyli od wejścia. Przeszukując domy z wejściem od południa zauważyłam, że albo kuchnia albo salon są mocno nasłonecznione. Sama już nie wiem co lepsze. Marzy mi się duża kuchnia by tam było "serce domu" i by była ciepła, ale czy w lecie nie bedzie za ciepła? Gdybyśmy wybrali kuchnię od frontu a salon z tyłu, to widok z salonu padałby na duży las i staw, który też będzie nasz. Hm, więc może salon tam i taras z wyjściem na las? Jakie są wasze spostrzeżenia co do usytuowania kuchni i salonu?

• Odpowiedzi 847
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Witam.

Ja miałem podobny dylemat z wyborem projektu, bo mam wjazd od południa a architekci zazwyczaj projektują wejście od północy a od południa salon. Wybrałem dom Kamil z Archetona. Kuchnia jest od płd-zach. a salon od zachodu i wschodu - nie stawiałem ścianki działowej między salonem a pokojem i mam salon 40mkw. Od północnej strony doprojektowałem garaż. Mieszkam już ponad rok i uważam że kuchnia od płd-zachodu to trafne usytuowanie, dlatego że w kuchni zawsze potrzeba dużo światła a tylko kilka razy w lecie używałem żaluzji , a jeśli chodzi o ciepło to obecnie budowane domy nie nagrzewają się aż tak bardzo żeby nie można było w nich wytrzymać.

Jeśli chodzi o salon to uważam że nie powinien być od południa. W bloku miałem duży pokój od południa i w lecie zawsze były zamknięte żaluzje, bo inaczej nie można było oglądać telewizora ani korzystać z komputera. Obecnie bardzo sporadycznie muszę opuszczać żaluzję na oknie zachodnim w salonie aby uchronić się przed światłem zachodzącego słońca.

Szczerze doradzam kuchnię od wejścia a salon od tyłu. Pozdrawiam

Wejście nie jest tak bardzo istotne. Jeśli ktoś chce brać pod uwagę układ pomieszczeń względem stron świat to najlepiej by było aby każde pomieszczenie miało dostęp do południowej ściany, wtedy długo jest ciepło. Sypialnia i kuchnia od wschodu salon od południa< południowego zachodu lub jeśli latem ktoś późno siedzi to nawet północny zachód> warto łazienkę wyposażyć w południowe okno< jest wtedy przyjemnie ciepło :)

• 1 month później...

witam

Prosze o kontakt ludzi z Krakowa lub okolic, ktorzy maja salon od strony polnocnej lub polnocno wschodniej. Bardzo chcialabym zobaczyc jak wyglada swiatlo w takim salonie( lub jego brak). Czekam niecierpliwie na maile i z gory serdecznie dziekuje [email protected] pozdrawiam

• 2 weeks później...

Witam Zainteresowanych i chętnych pomocy...

Od jakiegoś czasu z moim chłopakiem planujemy wybudować domek, wybraliśmy ten właśnie projekt -->

http://www.z500.pl/projekt/z119,dom,latwy,w,budowie,z,dwuspadowym,dachem,i,funkcjonalnym,wnetrzem.html

Nie do końca wiemy gdzie szukać pomocy, bo przeszukaliśmy już chyba wszystkie strony internetowe ale ciężko znaleźć coś konkretnego akurat o tym domku dlatego zwracamy się tutaj...

Nasz problem jest taki, że nie wiemy czy ok 250 tys (plus/minus) wystarczy nam na wybudowanie go wraz z umeblowaniem?

Posiadamy już działkę na wsi w okolicy Jelcza-Laskowic więc ten koszt już odchodzi.

Bierzemy pod uwagę budowę systemem gospodarczym, to napwno trochę taniej.

Prosimy o pomoc, jakiekolwiek podpowiedzi, rady są jak najbardziej mile widziane.

Pozdrawiamy

Paulina i Kamil

Szczerze mówiąc to miałam nadzieje na nieco pozytywniejsze odpwiedzi co ale cóż prawdy nie da sie ukryć :) i dzieki ze w ogole ktos sie zainteresował moją sprawą... a co myslicie o budowie w stylu kanadyjskim tj. domy szkieletowe? Czy faktycznie wychodzi taniej niz murowany?

Podstawowa sprawa to projekt. Możliwie jak najprostszy, w regularnej bryle, bez wykuszy, okrągłej stolarki, jaskółek, facjatek itp. Najlepiej bez użytkowego poddasza bo jego wykończenie pochłania naprawdę mnóstwo kasy. Zrezygnować z kominka i komina do niego. Jak wyżej @beton44 wspomniał wywalić z planów garaż. Oczywiście metraż do 110m2.

I dodać do tego wkład pracy własnej i jest realne wybudowanie w tej cenie ale bez mebli.

Wiem bo mam właśnie taki domek 107m2 i wydaliśmy już ok. 190 000,00zł. Obecnie zostało mi jeszcze do wykonania:

- Wentylacja mechaniczna (elementy do składanki już mam w 65%)

- dokończyć kotłownię (robię sam i większość materiałów już mam)

- schody strychowe

- osprzęt elektryczny

- drzwi wewnętrzne

- schody wejściowe

- płytki

- troszkę zabudowy (obudować podwieszany kibelek)

- armatura hydrauliczna (umywalki, kibelek, wanna, baterie itp.)

- zabudowa kuchni

- panele

- odprowadzenie ścieków (szambo lub podłączenie do kanalizacji miejskiej która obecnie jest w budowie)

Jak widać jeszcze sporo zostało do zrobienia i liczę w większości tylko materiał ale i tak pewnie z 50 000,00 zł trzeba jeszcze spokojnie wydać.

Szczerze mówiąc to miałam nadzieje na nieco pozytywniejsze odpwiedzi co ale cóż prawdy nie da sie ukryć :) i dzieki ze w ogole ktos sie zainteresował moją sprawą... a co myslicie o budowie w stylu kanadyjskim tj. domy szkieletowe? Czy faktycznie wychodzi taniej niz murowany?

Ja stawiam Szkieletowca z8 tego samego studia z500. U mnie kanadyjczyk wychodzi w podobnie jak murowany z tą przewagą, że budujesz go bardzo szybko. W zasadzie 5 m-cy i możesz się wprowadzać. Co do ceny, to myślę, że możesz się zmieścić ale potrzebne będą pewne kopromisy :(

• 4 weeks później...
Gość so**l

Witam.

Od dawna szukamy idealnego projektu i choć było kilka super, nie zdecydowaliśmy się na żaden. Problem polega na tym,że nasza działka ma tylko 20 m szerokości i wjazd od strony południowej.

Podam kilka szczegółów na które zwracamy uwagę:

-dom niewielki 110-150 m, z poddaszem

-szerokość działki 20 m

-ma być tani, więc dach dwuspadowy

-garaż jednostanowiskowy ( bo wiadomo że na 20 metrach ciężko zmieścić dwustanowiskowy)

Może ktoś z Was szukał kiedyś podobnego projektu i może pomóc. Z góry dziękuję!

Ja im dłużej szukam tym bardziej jestem zrezygnowana.

Interesuje mnie projekt w którym salon jest od strony południowej. Najczęściej jest tam kuchnia lub jadalnia....

Jak już znajdę fajny projekt to okazuje się ,że nasze 20 m to za mało....

Jestem załamana.

Zaczęłam się zastanawiać nad projektem indywidualnym. Przeraża mnie koszt takiego projektu, ale póki co to chyba jedyne wyjście.

Hej My też mamy działkę z wjazdem od południa i budujemy Południową z HB Studio. Zapraszam do dziennika :) Domek 140 mpu z użytkowym poddaszaem, garażem jednostanowiskowym i wielkością 9 na 11 metrów. Projekt po drobnych zmianach baaaardzo unkcjonalny. Z tym, że my na podst. tego projektu robiliśmy projekt indywidualny. Cena projektu 4000 zł w okolicach Warszawy. Tyle samo trzeba wydać na projekt gotowy. Przecież około 2000 zł trzeba wydać na projekt, a drugie conajmniej tyle (a nawet więcej jeżeli chce się jakieś dodatkowe zmiany) na adaptację projektu do działki. A jest to przecież niezbędne do pozwolenia na budowę. Może warto zastanowić się nad indywidualnym jednak :)

Gość so**l

Andzia bardzo dziękuję za odpowiedź! Znam projekt o którym piszesz-jest ciekawy, ale brakuje nam w nim 1 pokoju. Chcemy salon, 3 sypialnie i gabinet.

Bardziej ucieszyła mnie informacja,ze za projekt indywidualny zapłaciłas 4 tyś. Ja pytałam tylko w jednej pracowni o koszt takiego projektu i odpowiedź brzmiała-----15 tyś!!!!!!!

Mój błąd ,że nie zapytałam innych o wycenę,ale byłam w takim szoku,że odechciało mi się projektu indywidualnego :)

Jeszcze raz dzięki za pomoc!

Gość so**l
Dziękuję, ale większość projektów o których piszesz nie ma garażu, na którym nam zależy. Bardzo podoba mi się projekt BW-02, ale niestety nie zmieści się na naszej działce, która ma tylko 20m.

Ponieważ działka nie jest łatwa do zagospodarowania, proponuję rozważyć również projekty z salonem doświetlonym z zachodu. Zależnie od trybu życia domowników, południowa kuchnia niekoniecznie musi być problemem - gdy gotowanie odbywa się po powrocie z pracy, w godzinach popołudniowych, nie ma problemu z przegrzewaniem się słonecznej kuchni.

Jakie jeszcze oczekiwania macie w stosunku do projektu? Czy ma być dodatkowy pokój na parterze, łazienka, czy samo wc, zadaszony taras, jaka wielkość kotłowni - ważne, ile sypialni na poddaszu? Metraż raczej bliżej dolnej, czy górnej granicy?

Coś tam znalazłam do pooglądania.

Luna - salon od zachodu:

http://www.domywtradycji.pl/res/579/d_0_a.jpg

LK&724 - podobnie:

http://domeria.eu:81/pictures/004/625/view_500.jpg

Fabrycja - moim zdaniem bardzo ciekawa (można trochę pozmieniać parter, np. kuchnia w jadalni, wejście do garażu przez wiatrołap, wyjdzie dodatkowa sypialnia):

http://www.archipelag.pl/files/Project/67ec83106m0ivf/view_17ndkc908a2v5t_size1_PL.jpg

Tu trzeba by na strychu i w garażu dać luksfery - wtedy wejdzie w 20m.

Edytowane przez bowess