Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Czy wybrałem optymalny projekt  

27 użytkowników zagłosowało

1. 1. Czy wybrałem optymalny projekt

Recommended Posts

Czyżbyś oczekiwał, że ktoś odwali za ciebie tę katorżniczą robotę? Tym bardziej, że takich projektów, jak na lekarstwo. Wiele zależy od rozmiarów i kształtu działki oraz twojej wizji takiego domu.

W abcDom.pl piszą: "W takiej sytuacji trzeba się zastanowić: czy lepiej mieć dom blisko ulicy i za nim ogród - gorzej nasłoneczniony, bo od północnej strony (rys) , czy dom w głębi działki, a ogród założony od frontu (między ulicą i domem), ale za to od południa (rys) . Jeżeli działka jest szeroka, możemy wziąć pod uwagę trzecią możliwość - usytuować ogród z boku domu (rys) "

Popatrz na AP57 i BM-103. Trudno coś doradzić, bo nie podałeś, jaka ma być powierzchnia czy styl domu.

A widziałeś AP 76 lub AP 79? Mają salon od południa i garaż od zachodu.

• Odpowiedzi 847
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Oczywiscie nie chce zeby ktos za mnie odwalał robotę,

ale mam nadzieję, że może ktoś kojarzy takie projekty, albo

może sam posiada taką działkę.

Oczywiście pow.użytkowa to powinno być jakieś 120-140 m2,

najlepiej z poddaszem użytkowym, ale może być też parterowy.

Działka ma 26m szerokości i 50m długości.

pozdrawiam

lopon

Właśnie ja posiadam taką niefortunną działkę i stąd mój odzew.

taras z przodu budynku
Prawdę mówiąć nie widziałam ŻADNEGO projektu z tak usytuowanym tarasem.

wjazd lewą stroną działki
Rozumiem, że od zachodu? Czyli należałoby umieścić tam garaż? Szkoda, bo to dobre miejsce na salon. Ja jestem w tej szczęśliwszej (dla mnie) sytuacji, że część wypoczynkową mogę usytuować z lewej strony od zachodu, wykorzystując nasłonecznioną część działki.

Czy już oglądałeś jakieś projekty, czy dopiero zaczynasz?

lopon,

a dlaczego wjazd musi być od zachodu?

Mam obok siebie 2 przykłady domów na wjazd od południa.

przykład 1

-dom na planie prostokąta,trochę dworkowaty

-salon i taras od zachodu (salon leżu prostopadle do innych pomieszczeń i zabiera cały zachodni "bok" domu-jest jasny,i "ustawny"-wyjście na taras dzieli go na dwie części (może być jadalnia i część wypoczynkowa)

-od płd.wsch, jest pokój,ale można go przerobić na kuchnię

-pow. ok.15o m2

-doczepiony garaż od wschodu

uważam,że to dobre rozwiązanie,bo taras nie jest tak bardzo "na widoku",dom przez to,że jest dość "wąski" nie zabiera za dużo miejsca na działce,nie zacienia tak bardzo

przykład 2

-duży dom (zacienia działkę)

-2 tarasy -jeden od frontu (zaraz obok bramy i śmietnika)

-a drugi od płn.wsch,obok jadalni-ciemno,choć chłodno w upał

-doczepiono garaż-z braku miejsca,zrobiono to na środku działki

-wjazd od zachodu-utrudnia zagospodarowanie tej części działki na inne cele niż podjazd dla samochodu

Nie jest to łatwe na pewno. :(

Witam,

Mam działkę z wjazdem od południa, czy ktoś mógłby mi

podpowiedzieć jakiś projekt gotowy do takiej działki.

Powinien być:

- garaż w bryle budynku

-taras z przodu budynku

- wjazd lewą stroną działki

- kuchnia najlepiej od południowego wschodu

- najlepiej z poddaszem

pozdrawiam

lopon

chyba wszystko jak chcesz :

http://www.archon.com.pl/index.php?act=12&all=1&sid=m3f01904325f9f&intra=914f099e326c6c5c06a9648f07ccd8f4&crc=09a805df7ee0fcaf81f9902ca2b9d056

Dzięki jarq11,

Przyjrze się dokładnie temu projektowi,

a wjazd muszę mieć od zachodniego brzegu, bo

działka jest na skarpie i z zachodniej strony jest łagodniejszy podjazd i

tam muszę zrobić drogę, pozostała część skarpy nie nadaje się do wykonania podjazdu. A nie chcę przecinać działki dojazdem od lewej strony do prawej.

Dzięki jarq11,

... wjazd muszę mieć od zachodniego brzegu, ...

to też jest tak jak potrzebujesz.

Dodam że projekt ten uzmysłowił mi ze jest troche projektów z bocznym garażem ktorym mozna zamienić wejscie miedzy północą a południem, bo tak naprawdę to wejscie do samego domu to jest z boku.

Polecam np. Batuta
Podoba mi się, ale dla nas zbyt duży. Raczej cos na wzór Takt 3 lub Dom na wzgórzu z dobudowanym garażem.

Biorę pod uwagę również AP 04. Zarówno na parterze jak i na poddaszu ma prawie wszystko to, co jest nam potrzebne. Musiałabym jedynie jakimś sposobem powiększyc trochę łazienkę na parterze i wcisnąć tam prysznic.

• 1 month później...

Witam.

Przeglądając forum widzę, że macie dość duże doświadczenie w ocenianiu projektów, a mi również przydałoby się spojrzenie świeżym okiem na projekt.

Jestem szczęśliwym właścicielem działki w kształcie litery P z wjazdem od strony południowo-wschodniej. Po wielodniowych konsultacjach z współmałżonką doszliśmy do porozumienia, że dom powinien:

a) być parterowym;

b) mieć trzy pokoje + pokój dzienny;

c) mieć garaż w bryle budynku.

d) dobrze by było gdyby pokój dzienny miał widok na ogród, czyli okna na północny-zachód

Dodatkowo planuję ogrzewanie węglem bądź miałem, więc wypada żeby była jakaś kotłownia.

Mając na uwadze powyższe co sądzicie o projetach z biura Archtim

1) Salamandra max http://www.archtim.pl/index.php?pid=3&prid=156&what=0

2) Sabat max http://www.archtim.pl/index.php?pid=2&prid=150

W obu domach garaż dwustanowiskowy z czego jedno stanowisko przeznaczone na kotłownię.

Pozdrawiam

• 2 weeks później...
Gość Przekorek
Wywaliłem z 10-15 kg czasopism z projektami, bo żaden nie spelnial oczekiwan. Sami (z żoną) narysowaliśmy co gdzie ma byc i daliśmy do architekta - mamy dokladnie to co mialo byc (ale 8,500 PLN poszlo na spacer)

My mamy wjazd od poludniowego-zachodu, swiadczy to o mierności rynku projektów gotowych w Polsce, ale tez nie bylo dla nas takich projektow, doslownie po przejzeniu kilkuset, doslownie kilka spelnialo ten wymog, za to mialy inne wady!

W koncu wybralismy projket TINA z Archipelagu, ktory w miare spelnia ten wymog oraz poddalismy go solidnej adaptacji, miedzy innymi na parterze zlikwidowalismy maly gabinet i jest to jeden duzy salon oraz dolozylismy po 2 duze okna balkonowe od frontu i poludnia. Zobacz, moze akurat...