Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Czy wybrałem optymalny projekt  

27 użytkowników zagłosowało

1. 1. Czy wybrałem optymalny projekt

Recommended Posts

• Odpowiedzi 847
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

spokojnie możecie szukać domu z wjazdem od wschodu.

Ten projekt, który się wam podoba można przerobić np. tak:

http://images67.fotosik.pl/339/0b553dc1ac171b53gen.jpg

Oczywiście to jest tylko koncepcja, jak może wyglądac układ funkcjonalny domu, bo wymaga to projektu indywidualnego. Przy okazji mozna byłoby wyprostowac bryłę.

Pomysły są super, wielkie dzięki! Ale chyba muszę szukać innego projektu. Zmiana ścian zewnętrznych wiązałaby się z koniecznością robienia projektu indywidualnego, a na to nie zdecydujemy się ze względów finansowych. Poza tym teść absolutnie uparł się żebyśmy dom stawiali wejściem do przodu (czyli do południa) a tarasem w ich stronę :bash:

ale dlaczego macie słuchać teścia?

Teść będzie nam pomagał swoją pracą i doświadczeniem, no i finansowo

dziwię się, że nie wie o tym jak ustawić dom względem stron świata

A co do indywidualnego - chyba demonizujecie koszty.

przyznam, że nie orientowałam się jakie są ceny indywidualnego w moich okolicach, ale zakładam że wysokie, conajmniej kilkukrotnie wyższe od ceny projektu gotowego

A myślisz, że jak kupisz gotowca to wybudujesz na tej podstawie dom?

Doliczyłaś koszty:

adaptacji

przyłączy

przeróbek

?

Kompromisem między teściem a stronami świata, byłby taras od zachodu na całą szerokość domu, albo dwa tarasy (na pólnocnym miło się siedzi w upalne lata), przy czym od pólnocy byłby tylko wąskie drzwi tarasowe, a nie wielkie okno

Edytowane przez Elfir

Oczywiście że doliczyłam te koszty.

Teraz właśnie skłaniam się ku tarasowi od zachodu i wejście do domu od wschodu. Może nie tyle chodzi o taras, bo swoje nasłonecznione miejsce do wypoczynku w ogrodzie można zawsze znaleźć, ale o salon, jadalnię i przynajmniej jedną sypialnię od południa, przy czym wyjście do ogrodu chciałabym z salonu.

Znalazłam jeszcze http://www.dobredomy.pl/projekt/benedykt/

Obrócę go bokiem, czyli wejście od wschodu, taras od zachodu, przedłużę taras do okna w jadalni, drobne zmiany co do ścian wewnątrz i myślę że mogłoby być.

O czym jeszcze nie wspomniałam, to dom ma mieć jak najprostszą bryłę i jak najprostszy, ale kopertowy dach, bez żadnych wykuszy, lukarn, jaskółek, zadaszonych ganków i innych cudów.

Edytowane przez novama

Benedykt jest całkiem niezły. Jak zamienisz miejscami łazienkę z kotłownią to masz okno w łazience.

Wystarczy też dodac lub powiekszyć okno w salonie, które będzie od południa a zmniejszyć to od zachodu.

Mój indywidualny kosztował 6 tyś.

• 6 months później...

Witam.

Chciałbym prosić o porady forumowiczów. Posiadam działkę o pow. ok. 1600 m2 (zdjęcie).

Działka.jpg

Chciałbym postawić swój domek o pow do 150 m2, najlepiej parterowy z poddaszem użytkowym, które będę mógł wykończyć później.

Niestety mam problem, ponieważ działka jest usytuowana przy drodze od poł-wsch. Stąd moje wątpliwości co do rodzaju projektu i rozmieszczenia pomieszczeń w domu. Dodam, że najlepsze widoki mam od strony drogi i od wschodu.

Proszę Was o jakieś mądre porady. Pozdrawiam.

Witam.

Chciałbym prosić o porady forumowiczów. Posiadam działkę o pow. ok. 1600 m2.

Działka.jpg

Chciałbym postawić swój domek o pow do 150 m2, najlepiej parterowy z poddaszem użytkowym, które będę mógł wykończyć później.

Niestety mam problem, ponieważ działka jest usytuowana przy drodze od poł-wsch. Stąd moje wątpliwości co do rodzaju projektu i rozmieszczenia pomieszczeń w domu. Dodam, że najlepsze widoki mam od strony drogi i od wschodu.

Proszę Was o jakieś mądre porady.

Z góry dziękuję za opinie i pozdrawiam.

Witam wszystkich,

Potrzebuję Waszej tj. ekspertów porady odnośnie usytuowania domu na działce. Ogólny zarys działki w załączeniu. Działka ma oryginalny kształt oraz wjazd od południa, przynajmniej tak najbardziej pasuje. Na tę chwilę dookoła są pola, nie ma bezpośrednich sąsiadów. Jedyny dojazd (oczywiście drogą szutrową) jest od strony mediów. Na brązowo kanalizacja, myślę ze da się bez problemu dołożyć brakujące ok 30m. No i prąd, zaznaczony ostatni słup na niebiesko. Pytanie, jak najrozsądniej usytuować dom w takich warunkach? Dom ma być z dachem dwuspadowym, ok. 130m2, z dołączonym obok garazem, długość całości np. ok 14m na ok. 10m. Czy lepiej od razu z początku drogi i z wjazdem od południa (wizja rodziców), czy ujeżdzać drogę dalej i wjazd od wschodu, z garazem od północy (wizja architekta)?

Proszę o sugestie

schemat.jpg

Edytowane przez marcin0

Witam wszystkich,

Potrzebuję Waszej tj. ekspertów porady odnośnie usytuowania domu na działce. Ogólny zarys działki w załączeniu. Działka ma oryginalny kształt oraz wjazd od południa, przynajmniej tak najbardziej pasuje. Na tę chwilę dookoła są pola, nie ma bezpośrednich sąsiadów. Jedyny dojazd (oczywiście drogą szutrową) jest od strony mediów. Na brązowo kanalizacja, myślę ze da się bez problemu dołożyć brakujące ok 30m. No i prąd, zaznaczony ostatni słup na niebiesko. Pytanie, jak najrozsądniej usytuować dom w takich warunkach? Dom ma być z dachem dwuspadowym, ok. 130m2, z dołączonym obok garazem, długość całości np. ok 14m na ok. 10m. Czy lepiej od razu z początku drogi i z wjazdem od południa (wizja rodziców), czy ujeżdzać drogę dalej i wjazd od wschodu, z garazem od północy (wizja architekta)?

Proszę o sugestie

dokladnie, bo najwiecej swiatla bedzie szlo do gelarazu :) poza tym mozesz sobie poczytac ze jak garaz jest od poludnia to brama panelowa, zwoaszcza ciemna nagrzewa sie i odksztalca, potrafi sie zrobic lodka na pare cm

Dzięki za opinie.

Zastanawiam się nad tym słońcem. W końcu na taras będę wychodził praktycznie tylko latem, a wtedy pożądany będzie cień, nie słońce, nie chciałbym instalować dodatkowej klimatyzacji, czy nadmiar słońca nie będzie zbyt dokuczliwy? Nie mniej prawie połowa działki (ta od wschodu) będzie nie najgorzej doświetlona, po południu, latem słońce pewnie doświetli tę część północną. Co o tym sądzicie? Nie upieram się od wjazdu od południa, ale taka lokalizacja byłaby bardziej ustawna, wygodna....