Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Czy wybrałem optymalny projekt  

27 użytkowników zagłosowało

1. 1. Czy wybrałem optymalny projekt

Recommended Posts

Dziekuje za odpowiedz i podzielenie sie wlasnym doświadczeniem. Tak jak pisałem poprzednio przechodzimy zmianę i oswajamy sie z myślą o projekcie indywidualnym. Z pewnością ma on wiele zalet, ale tez jak pisali gdzies inni mozna trafić na architekta wizjonera oderwanego od rzeczywistości (to taki symbol rzecz jasna) ktory bedzie forsował własne rozwiązania a my przy braku doswiadcźenia nie bedziemy tego mogli zakwestionować bo nawet nie bedziemy wiedzieli ze tak trzeba. Albo konstruktor cos złe wyliczy a ja tego nie wyłapie . Bez urazy dla architektów opisuje z pewnością jednostkowe przypadki

Też dłuugo rozważałem różne projekty, a początkowo wejście od południa wydawało nam się optymalne ze względu na wjazd na działkę. Po długich rozważaniach jednak zmieniliśmy wejście na zachodnie, gdyż szkoda nam było tego południa na garaż i strefę wejściową. Po tych wszystkich rozmyślaniach, dyskusjach, poszukiwaniach idealnych, gotowych projektów, zdecydowaliśmy się na projekt indywidualny, który, jak nam się wydaje, najlepiej wykorzystał walory naszej działki, jej specyfikę, nasze oczekiwania i kwestie energetyczne budynku.

Mimo, że rysunki w katalogach, a szczególnie rozświetlone wizualizacje i niby_zdjęcia (robione obiektywem szerokokątnym, żeby wyło większe wrażenie przestrzeni) nadal robią na mnie wrażenie, to jednak po tym co przeszliśmy już, nie wróciłbym do projektu gotowego.

Niewątpliwie w projektach gotowych fajne jest to, że jest szansa zwiedzić taki gotowy domek korzystając z uprzejmości innych inwestrów. Ale nigdy nie będzie to domek idealny dla nas i naszej lokalizacji.

Finansowo, już gdzieś pisałem, to wbrew pozorom nie muszą być wielkie pieniądze. Projekt gotowy+adaptacja+wywiady branżowe+walka z instytucjami też kosztują i jest to podobna kwota, do projektu indyw. Łukasz Ładziński pisał też w innych wątkach - jakość i poziom dopracowania projektu często idą w parze z ceną.

Wracając do południa - da się znaleźć na pewno fajny projekt na zasadzie kompromisu, ale jeśli tylko zdecydujecie się na proj. indywid., to wyjdzie to na pewno jeszcze lepiej. A być może znajdziecie z architektem rozwiązanie, które pozwoli choć wejście zlokalizować z innej strony?

• 2 years później...
  • Odpowiedzi 847
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Na wstępie chciałbym się przywitać , ponieważ o ile często czytałem to forum to jeszcze nic nie napisałem , także witam Was !

Mam dylemat z wyborem projektu , miałem kilka wybranych , po czym wywaliłem i zacząłem szukać od nowa.

Problem polega na ustawieniu działki , wjazd mam od południa na działkę , ewentualne wejście z wjazdem garażowym byłoby od południowego-zachodu.

Chciałbym mieć nasłoneczniony salon co oznacza wystawienie go do południa-zachodu, garaż dwustanowiskowy doklejony do domu jakby od północy byłby chyba najlepszym rozwiązaniem, przynajmniej 1 łazienka z oknem.

Na tym etapie nie wiem jeszcze czy parterowy czy z poddaszem, chociaż parterowe jakoś zniechęcają mnie na rzutach układ pomieszczeń w L lub taki jakiś "samolot" wychodzi, najlepsza byłaby zwarta bryła , w warunkach miejskiego zagosp. mam dach o nachyleniu ok 45 st. , Miał ktoś podobną sytuację, układ jakieś sugestie co do ciekawych projektów od 120-150 m2 ?

Zamieszczam mapkę poglądową działki z wjazdem , planowaną drogą i szerokościami. Zdjęcie nieco skompresowało, ale dopisze że szerokość to 30 m a po skośce jest 48 na żółto zaznaczona jest strzałka z wejsciem i bramą.

dzialka.jpg

Jakie masz ograniczenia MPZP?

Możesz wybudować dom w głębi działki i cieszyć się nasłonecznionym frontem.

W takiej sytuacji dobry też byłby dom z wejściem od szczytu.

coś jak tu:

http://www.slonecznedomy.pl/projekty/pag-a

Edytowane przez Elfir

• 2 weeks później...

Co do MPZP to jest niewielki ale cały fragment:

"1) nieprzekraczalne i obowiązujące linie zabudowy, zgodnie z oznaczeniem na rysunku planu;

2) zasady kształtowania zabudowy:

a) budynki wolno stojące,

b) plan dopuszcza możliwość realizacji budynków do prowadzenia działalności gospodarczej, garaży oraz pomieszczeń gospodarczych jako wolno stojących lub wbudowanych w bryłę budynku mieszkalnego,

c) maksymalna wysokość budynków:

- mieszkalnych - 2 kondygnacje użytkowe (jedna kondygnacja i poddasze użytkowe) z możliwością podpiwniczenia o wysokości do 1,0 m nad poziomem terenu,

- zabudowy wolno stojącej dla prowadzenia działalności gospodarczej - 2 kondygnacje użytkowe z możliwością podpiwniczenia o wysokości do 1,0 m nad poziomem terenu,

- wolno stojących budynków gospodarczych i garaży - 1 kondygnacja użytkowa,

d) dachy budynków mieszkalnych dwu - lub wielospadowe o kącie nachylenia około 45°,

e) dopuszczalny materiał dla dachów - dachówka ceramiczna, papa bitumiczna (tegola) lub blacha powlekana w kształcie dachówki,

f) kolorystyka dachów w odcieniach czerwieni,

3) ogrodzenia ażurowe o wysokości 1,5 m wg indywidualnych decyzji w zakresie formy i materiału, sytuowane w ustalonej linii rozgraniczającej ulic; zakaz stosowania ogrodzeń z prefabrykatów.

6. Plan ustala powierzchnię biologicznie czynną działki nie mniejszą niż 60 %."

Z czego mapka w planie to :

dzialka MPZP.jpg

Gdzie na żółto to moja granica działki tak "odręcznie" namalowana, obok skosu granicy działki biegnie planowana droga - oznaczenie szerokości jest tam 12m , od wschodu są działki niezagospodarowane które w sumie nie wiadomo kiedy będą zagospodarowana bo póki co miasto nie planuje sprzedaży tych terenów. W tej chwili jest tam spore zadrzewienie, tak samo od strony północnej tam już całkowicie , natomiast od zachodu mniej ale drzewa bardzo wysokie. Przeglądam projekty ale w zasadzie wszystko podobne.

W związku z ustawienie projektu domu względem stron świata mam jeszcze jedno pytanie ponieważ w rozdziale ogólnym MPZP mam napisane "2) lokalizowania bezpośrednio przy linii zabudowy pierzejowej budynków o funkcji podstawowej,", pytanie :

Gdzie u mnie będzie ta linia zabudowy pierzejowej ?

dzialka MPZP lina pierzejowa.jpg

Czy mogę dom ustawić tak jak zazanczyłem na czerwono ? Czy ta linia będzie pokrywać się z nieprzekraczalną linia zabudowy i musi być coś takiego jak zaznaczyłem na niebiesko ?

Edytowane przez totomasz

zwróć uwagę na dwa podstawowe sformułowania :

" lokalizowania bezpośrednio przy linii zabudowy pierzejowej " oraz

" nieprzekraczalne i obowiązujące linie zabudowy, zgodnie z oznaczeniem na rysunku "

jednym słowem elewacja budynku musi przylegać bezpośrednio do linii zgodnie z oznaczeniem na rysunku ( bez względu na zagospodarowanie działek sąsiednich ), inaczej projektowana zabudowa nie tworzyłaby zabudowy pierzejowej, nie byłaby zgodna z zapisami Planu.

Dziekuję za odpowiedź , tylko dalej nie wiem , choć domyślam się że linia pierzejowa to ta która pokrywa się z planowaną drogą na rysunku wkleiłem jeszcze mapkę z googli gdzie zaznaczyłem to w szerszej perspektywie z istniejącymi budynkami oraz pustką od wschodu. Czy dobrze myślę że dom musi stać po tej skośce ? Czy może mogę odsunąć go w głąb działki ?

pierzeja.jpg